Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, June 28, 2011

Mongolië moet werk maken van grotere energie-onafhankelijkheid

De groeiende afhankelijkheid van Mongolië van zijn buurlanden Rusland en China voor brandstof en energie vormt een belangrijke bedreiging voor de mijnsector van het gebied. Dat zegt consulent Holman Fenwick William. Mongolië - dat de volgende vijf jaar een bedrag van ongeveer 25 miljard dollar hoopt op te halen voor de bouw van wegen, spoorverbindingen en mijnsteden - voert ongeveer 90 procent van zijn petroleumproducten uit Rusland. Het resterende pakket komt uit China.

Mongolië produceert per jaar slechts ongeveer 4 miljard kilowattuur elektriciteit. De huidige consumptie wordt voor 4 procent gedekt door Russische import. Mongolië praat bovendien met China om elektriciteit in te voeren. "De invoer van energie zal in Mongolië een grote groei kennen," aldus Holman Fenwinck William tegenover het persbureau Reuters. "Daarbij maakt Mongolië zich echter bijzonder kwetsbaar voor onder meer voorraadvorming en prijsniveaus." Daarbij wordt verwezen naar het afsluiten van de energievoorziening van Oekraïne door Rusland wegens onenigheid over het prijsniveau.

Er wordt aan toegevoegd dat Mongolië ook dit jaar al zijn kwetsbaarheid op het gebied van energie heeft ondervonden. Tijdens de maand april schorste Rusland de export aan olie en diesel naar Mongolië al op wegens een tekort op de eigen binnenlandse markt. Dat zorgde voor een belangrijke inkrimping van de mijnactiviteit in Mongolië, terwijl de prijzen aan de benzinepompen en voor bustickets moesten worden opgedreven. De Business Council of Mongolia, die buitenlandse bedrijven in Mongolië vertegenwoordigt, zegt dan ook dat het land een eigen raffinaderij nodig heeft.

Wellicht zal de bouw van een eerste raffinaderij in Mongolië over drie jaar van start kunnen gaan. Volgens de huidige plannen zullen de Japanse groepen Marubeni en Toyo Engineering samen met Mongol Sekiyu in de stad Darkhan, een stad op ongeveer 200 kilometer van de Mongoolse hoofdstad Ulan Bator, een raffinaderij bouwen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home