Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 30, 2011

Nieuwsoverzicht

Nokia en Siemens zijn er niet in geslaagd om een akkoord te sluiten met kandidaat-overnemers voor hun joint-venture Nokia Siemens Networks, producent van telecomnetwerken. De gesprekken zouden nog niet helemaal zijn afgebroken, maar volgens waarnemers is de kans op een akkoord erg klein geworden. Enkel een consortium van de private-equitygroepen Gores Group en Platinum Equity zou nog mogelijk kandidaat zijn. Nokia en Siemens proberen de joint-venture al langere tijd van de hand te doen. Nokia Siemens Networks heeft wereldwijd 73.000 mensen in dienst en is één van de grootste telecomfabrikanten ter wereld. Mogelijk zullen Nokia en Siemens nu opnieuw extra investeren in de alliantie.


De Amerikaanse baseballclub Los Angeles Dodgers heeft bij de Amerikaanse rechtbank een aanvraag voor een bescherming tegen zijn schuldeisers ingediend. De baseballclub moet nog vele miljoenen dollars betalen aan verschillende oud-spelers. Met een claim van 21 miljoen dollar zou gewezen speler Manny Ramirez de grootste schuldeiser van de club zijn. Juridische adviseurs van vastgoedtycoon Frank McCourt, eigenaar van de Los Angeles Dodgers, stellen dat de beschermingsprocedure nodig is om de club te saneren. De beschermingsprocedure wordt gezien als een laatste poging om te beletten dat de club zou worden overgenomen door de Major League Baseball, die sinds april al de dagelijkse leiding van de Los Angeles Dodgers in handen heeft genomen.


Het Nederlandse bedrijf TomTom, producent van navigatie-appatatuur, heeft zijn verwachtingen voor het lopende jaar gevoelig naar beneden bijgesteld. De inkomsten uit de verkoop van losse navigatietoestellen vallen nog zwaarder tegen dan eerder was voorzien. Het is de tweede keer dit jaar dat TomTom de omzetverwachting naar beneden schroeft. De Europese markt voor de losse navigatieapparatuur zal dit jaar met 10 procent dalen. In de Verenigde Staten is er volgens TomTom zelfs sprake van een verwachte inkrimping met 30 procent. TomTom verwacht dit jaar een omzet tussen 1,225 miljard euro en 1,275 miljard euro te realiseren. Eerder was er sprake van 1,425 miljard euro en 1,475 miljard euro.


Amerikaanse consumenten hebben tijdens de maand mei evenveel uitgegeven als de maand voordien. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel bekend gemaakt. Tijdens de maand mei werd nog een groei met 0,3 procent opgetekend. Voor de eerste keer in bijna een jaar kon er geen groei in de Amerikaanse consumentenbestedingen worden opgetekend. Vooral de uitgaven aan nieuwe auto's en motorfietsen daalden, onder meer door de problemen in de Japanse industrie. De zware natuurrampen van de maand maart in Japan blijken nog altijd te zorgen voor verstoringen in de levering van Japanse goederen. De prijzen van de consumptiegoederen stegen tijdens de maand mei met 1,2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is de sterkste groei sinds augustus vorig jaar.


De Britse financiële groep HSBC Holdings gaat zijn Saudische investeringsdivisie fuseren met het Saudisch-Britse SABB Securities. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De activiteiten zouden worden samengebracht in het nieuw bedrijf HSBC Saudi-Arabia. SABB Securities zou 51 procent van de nieuwe entiteit in handen krijgen, maar HSBC Holdings zou de controle over SABB Securties behouden. De toezichtouders hebben de fusie goedgekeurd en HSBC verwacht dat de deal eind dit jaar rond zal zijn. Saudi-Arabië heeft de grootste economie van de Arabische Golf. Veel regionale en internationale bedrijven worden aangetrokken door de sterk groeiende economie en de olierijkdom.


Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in juni onverwacht teruggevallen tot het laagste peil in zeven maanden. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau Conference Board. Tijdens de maand mei werd nog een score van 61,7 punten opgetekend, maar dat is tijdens de maand juni teruggevallen tot 58,5 punten. Bij de Amerikaanse hoogconjunctuur werd een score van meer dan 90 punten geregistreerd. Opgemerkt wordt dat de Amerikaanse consumenten tijdens de maand juni zowel de arbeidsmarkt als de economische situatie minder optimistisch inschatten dan de maand voordien. Ook de vooruitzichten voor de volgende zes maanden waren minder gunstig dan tijdens de maand mei.


De Maleisische actrice Michelle Yeoh, die een contract heeft getekend om de Birmaanse oppositieleidster Aung San Suu Kyi te vertolken in de film 'The Lady' van de Franse regisseur Luc Besson, is de toegang tot Birma geweigerd. Bij een reis naar Birma bleek ze bij de aankomst in de stad Yangon op de zwarte lijst van de Birmaanse overheid te staan. Nog dezelfde dag zou de Maleisische actrice het land zijn uitgezet. Het is niet de eerste keer dat de regering van Birma bezoekers bij aankomst in het land weigert een visum te verstrekken. Al jarenlang wordt onder meer aan journalisten en critici van het Birmaanse regime de toegang tot het land ontzegd.


Het Franse internetbedrijf 1plusV heeft bij een rechtbank in Parijs het Amerikaanse internetconcern Google aangeklaagd. Google zou op oneerlijke wijze Franse concurrenten uit de markt hebben gedrukt. Het Franse bedrijf eist een schadevergoeding van 419 miljoen dollar. Het Franse bedrijf beheert meer dan dertig gespecialiseerde zoekmachines in Frankrijk. Volgens 1plusV is het voor gebruikers echter onmogelijk om de betrokken websites te vinden via de zoekmachine van Google. Het Franse bedrijf zegt ervan overtuigd te zijn dat achter die vaststelling een gerichte strategie van Google schuil gaat. Door het gebrek aan een hoger ranking loopt het Franse internetbedrijf reclame-inkomsten mis.


De West-Europese Unie houdt op te bestaan. Met een leeftijd van 63 jaar is de West-Europese Unie de oudste economisch-militaire alliantie in het westelijke halfrond. De organisatie met de komst van het Verdrag van Lissabon al zijn bevoegdheden overgaan naar de Europese Unie. De beslissing om de West-Europese Unie te ontbinden dateert al van eind maart vorig jaar. De West-Europese Unie werd in het leven geroepen door het Verdrag van Brussel. Van vijf stichtende leden groeide de organisatie uit tot een alliantie van de tien vaste leden België, Duitsland, Frankrijk, Nederland, Luxemburg, Spanje, Griekenland, Italië, Portugal en Groot-Brittannië, aangevuld met achttien partnerlanden en zogenaamde observers.


De Duitse autobouwer Volkswagen kan in de raad van bestuur van vrachtwagenproducent MAN slechts twee zetels krijgen. Dat heeft de Europese Commissie bepaald. Ferdinand Piëch, topman van Volkswagen, had gehoopt vijf van de acht zetels in de raad van bestuur van de vrachtwagenproducent te kunnen innemen. Drie van de kandidaten van Volkswagen zouden ook zetelen in de bestuursraad van Scania, concurrent van MAN. De Europese Commissie vreesde echter dat Volkswagen daardoor te dominant zou kunnen worden op de vrachtwagenmarkt. Volkswagen heeft één derde van de aandelen van MAN in bezit. Volkswagen wil met dochter Scania en MAN één groot vrachtwagenconcern creëren.


Het parket van Parijs is onlangs een onderzoek opgestart naar de rol die hoge functionarissen gespeeld hebben in de afwikkeling van het dossier rond zakenman Bernard Tapie. Daarbij wordt nagegaan of de functionarissen zich schuldig hebben gemaakt aan machtsmisbruik. De geviseerde functionarissen voerden het vonnis uit dat drie arbitragerechters op verzoek van Frans minister van economie Christine Lagarde hadden geveld in een geschil tussen de zakenman Bernard Tapie en de bankgroep Crédit Lyonnais over de verkoop van de sportartikelenfabrikant Adidas. De arbitragerechters kenden Tapie een schadevergoeding van bijna 400 miljoen euro toe. De opening van het onderzoek kwam ongelegen voor de kandidatuur van Lagarde bij het Internationaal Monetair Fonds.


De belastingdienst van de Chinese hoofdstad Peking wil ongeveer 1,3 miljoen euro aan achterstallige belastingen en boetes vorderen van de onlangs vrijgelaten Ai Weiwei. Dat heeft Liu Xiaoyuan, een vriend van de Chinese kunstenaar, gezegd. De belastingdienst heeft Ai Weiwei een bericht gestuurd waarin hem is medegedeeld dat hij voor 540.000 euro aan achterstallige belastingen heeft uitstaan en een boete van 770.000 euro dient te betalen. De kunstenaar en activist kreeg drie dagen om bezwaar aan te tekenen. Ai Weiwei werd onlangs na een detentie van bijna drie maanden vrijgelaten. Volgens de Chinese autoriteiten heeft hij zich schuldig gemaakt aan belastingontduiking, hoewel vermoed wordt dat zijn activisme de echte reden van zijn arrestatie was.


De laatste testfase van de Dreamliner, het jongste vliegtuig van de Amerikaanse constructeur Boeing, is ingegaan. In die fase worden de laatste proeven uitgevoerd voordat het toestel de benodigde certificaten kan krijgen om commercieel ingezet te worden. Boeing zegt ervan uit te gaan dat de certificering snel rond zijn, zodat All Nippon Airways (ANA), de eerste klant voor de Dreamliner, in augustus of september het eerste exemplaar in ontvangst kan nemen. Bij de laatste testen wordt onder andere gekeken naar de reacties van het toestel op buitengewone omstandigheden, zoals een zweefvlucht met uitgeschakelde motor. De serie proeven gebeuren met een Dreamliner met Rolls-Royce motoren. Voor de versies met motoren van General Electric is een apart testprogramma voorzien.


Het Spaanse parlement heeft ingestemd met een verhoging van de pensioenleeftijd van vijfenzestig naar zevenenzestig jaar. De hervorming van het pensioenstelsel is één van de maatregelen van de Spaanse regering om het stelsel van sociale zekerheid voor de langere termijn veilig te stellen. De Spaanse regering presenteerde de plannen voor de pensioensector in januari van dit jaar. De hervorming van het pensioenstelsel maakt deel uit van een reeks economische maatregelen die de Spaanse socialistische partij had voorgesteld om fiscale onevenwichtigheden te verminderen en de concurrentiekracht van het land te vergroten. De pensioenwet moet nu nog langs het Spaanse hogerhuis voor een volledige ratificatie.


Het aantal Amerikaanse gezinnen met een e-reader is op een half jaar tijd gevoelig gestegen. Bij de tablets werd een veel bescheidener groei optekend. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Pew Internet Research, meldt Webwereld. In november vorig jaar beschikte 5 procent van de Amerikaanse gezinnen over een tablet. In de maand mei was dat gestegen naar 8 procent. Het aantal gezinnen met een e-reader steeg daarentegen van 6 procent naar 12 procent. Uit het onderzoek bleek dat 3 procent van de Amerikaanse volwassenen zowel een e-reader als een tablet heeft. Ook blijkt dat tablets vooral populair zijn bij jonge volwassenen, terwijl oudere Amerikanen steeds meer van een desktop naar een laptop overschakelen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home