Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 29, 2011

Repressieve online maatregelen bedreigen innovatie

Een Amerikaanse wetsvoorstel om de online piraterij te bestrijden, zou de Amerikaanse innovatie en investeerders een duidelijk nadeel bezorgen in de wereldwijde economie. Dat heeft een groep van meer dan vijftig investeerders en internet-experts - waaronder Marc Andreessen, Esther Dyson en Fred Wilson - opgemerkt in een brief aan het Amerikaanse Congres. De ondertekenaars merken op dat gebruikers de geblokkeerde content immers gewoon beroep zouden doen op buitenlandse diensten, die ongrijpbaar blijven voor de Amerikaanse wet.

"Met het wetsvoorstel wil de Amerikaanse overheid aan rechtenhouders de mogelijkheid bieden om online providers te verplichten de toegang tot bepaalde content te blokkeren," aldus het webmagazine Online Media Daily. "Ook zoekmachines zoals Google en Bing zouden verplicht kunnen worden om bepaalde zoekresultaten te blokkeren. Door het intikken van het numeriek internetadres van de betrokken sites zou de consument de geviseerde content toch nog kunnen bereiken."

Hollywood staat achter het wetsvoorstel, maar digitale rechtengroepen en een aantal andere partijen - waaronder The New York Times en Los Angeles Times - verzetten zich tegen de invoering van de plannen. Het wetsvoorstel wordt op dit ogenblik voorlopig tegengehouden, maar zou theoretisch nog altijd kunnen worden doorgevoerd. Volgens de ondertekenaars van de petitie zouden buitenlandse zoekmachines en sociale media door de wet een voordeel kunnen uitbouwen tegenover hun Amerikaanse collega's.

De investeerders stellen dat internet-bedrijven door de Amerikaanse digitale copyright-wetgeving beschermd moeten blijven. In die wet is voorzien dat deze bedrijven niet verantwoordelijk zijn voor copyright-inbreuken van derde partijen op hun digitale platformen, op voorwaarde dat inbreuken op verzoek van de benadeelden worden verwijderd. Het wegnemen van die bescherming zou volgens de investeerders een bedreiging vormen voor de online innovatie.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home