Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, June 29, 2011

Filmindustrie start piraterij-geding tegen British Telecom

De Britse Motion Picture Association (MPA) heeft aan een rechtbank gevraagd om het bedrijf British Telecom (BT) te verplichten om de toegang tot de website Newzbin, waar links naar piraten-versies van populair bioscoopfilms worden aangeboden, te blokkeren. Het is de eerste keer dat in Groot-Brittanniƫ geprobeerd wordt om op die manier piraterij te bestrijden. De Britse filmfederatie stelt in eerste instantie British Telecom te viseren omdat het concern de grootste internet-provider is van Groot-Brittanniƫ.

De Britse filmfederatie wil dat British Telecom dezelfde techniek toepast op Newzbin als op pedofielensites. Newzbin is alleen voorbehouden aan leden, maar biedt een grote voorraad illegaal filmmateriaal dat op discussie-forums van Usenet is terug te vinden. British Telecom is met 5,6 miljoen klanten niet alleen de grootste internet-aanbieder op de Britse markt, maar biedt zijn blokkerings-technologie Cleanfeed ook aan een aantal andere grotere Britse providers aan. Een vonnis tegen British Telecom zou dan meteen ook gelden voor die andere providers.

De Britse Motion Pictures Association startte vorig jaar zijn acties tegen Newzbin, waarbij het Britse hooggerechtshof de website uiteindelijk verplichtte om de gecontesteerde content te verwijderen. Newzbin ging daarop in vereffening, maar zijn activa, met inbegrip van de webdomeinen, werden verkocht aan nieuwe eigenaars. Die zetten vanop de Seychellen een nieuwe website op. De Britse filmfederatie merkt op dat Newzbin geen respect heeft voor de Britse wetgeving en op een onaanvaardbare massieve en commerciƫle schaal zich aan piraterij schuldig blijft maken.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home