Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 30, 2011

Frequentie gewapende conflicten blijft toenemen

De frequentie van militaire incidenten en oorlogen is tussen de tweede helft van de negentiende eeuw en het begin van de eenentwintigste eeuw jaarlijks gemiddeld met 2 procent toegenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Warwick en de Humboldt University. De onderzoekers merken op dat gewapende conflicten worden gestimuleerd door economische groei en het trekken van nieuwe grenzen en de oprichting van nieuwe staten.

"Er wordt vaak vanuit gegaan dat de wereld een periode van relatieve vrede doormaakt, maar uit het onderzoek van de University of Warwick en de Humboldt University, toont aan dat het aantal conflicten tussen staten constant is toegenomen. Tussen de tweede helft van de negentiende eeuw en de eerste wereldoorlog werden gemiddeld zes conflicten per jaar opgetekend. De periode van de twee wereldoorlogen telde zeventien conflicten per jaar. Tijdens de Koude Oorlog steeg dat verder naar eenendertig conflicten per jaar en in de jaren negentig naar zesendertig conflicten per jaar."

De onderzoekers merken op dat tijdens de tweede helft van de negentiende eeuw 47 staten werden gesteld. Tien jaar geleden werden daarentegen 187 naties geregistreerd. "Wanneer nieuwe staten worden opgericht, verhoogt ook het risico op conflicten," voert onderzoeksleider Mark Harrison aan. Volgens Harrison heeft de economische groei de oorlogsvoering relatief goedkoper gemaakt, waardoor één rem voor het starten van een militaire conflicten gedeeltelijk is weggevallen.

"Productiviteitsgroei, democratie en handelsmogelijkheden zouden politici moeten aanzetten om zoveel mogelijk naar vrede te streven," merkt Harrison nog op. "Maar diezelfde elementen hebben de oorlog ook goedkoper gemaakt. Er worden niet meer gewapende conflicten opgezet omdat de betrokken partijen dat willen, maar omdat ze dat kunnen."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home