Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 30, 2011

Workaholics moeten zich op sportactiviteiten gooien

Alleen sociale en sportieve activiteiten zorgen ervoor dat werknemers herstellen van een dagelijkse werkdag. Televisie en huishoudelijk werk zouden het tegenovergestelde effect bereiken. Dat is de conclusie van een Nederlands onderzoek van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De onderzoekers merken op dat 80 procent van de Nederlanders zijn vrije tijd besteedt aan activiteiten die geen herstelpotentie hebben. Ook sociale en fysieke activiteiten zorgen volgens de onderzoekers alleen voor een herstel wanneer de werknemer daar echt plezier in vindt.

De onderzoekers merken op dat bij sociale activiteiten ook een onderscheid moet worden gemaakt tussen werk en privé. Daarbij wordt opgemerkt dat het voor de werknemer beter is om 's avonds helemaal los te komen van het werk en het dus beter is om met vrienden en bekenden af te spreken dan met collega's. Er wordt aan toegevoegd dat ook een goed telefoongesprek ertoe kan bijdragen om met een beter gevoel te gaan slapen en de volgende dag meer energie te hebben.

Er wordt gewaarschuwd dat passiviteit geen enkele bijdrage levert aan het herstel, ook wanneer men het bijzonder leuk zou vinden om bijvoorbeeld naar een televisieprogramma of een film te krijgen. Die passtiviteit zorgt volgens de onderzoekers niet voor de nodige ontstressing en levert ook geen bijdrage aan een gelukkiger gevoel. Ook wordt opgemerkt dat bij de invulling van de vrije tijd de persoonlijkheid een belangrijke rol speelt.

Voor workaholics is volgens de onderzoekers sport aangewezen, terwijl sociale activiteiten meer geschikt zijn voor extraverten dan voor introverten. Die laatste categorie zou immers moeite moeten investeren in sociale activiteiten.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home