Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 30, 2011

Lidstaten Europese Unie voeren duurzaam bosbeleid

Het voorbije jaar vertegenwoordigden bossen ongeveer 40 procent van de totale landoppervlakte in de Europese Unie. Daarmee vertegenwoordigde de Europese ongeveer 4 procent van de wereldwijde bosgebieden. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek. Driekwart van de Europese bosgebieden is volgens Eurostat beschikbaar voor de houtproductie. Er wordt aan toegevoegd dat de houtaangroei in Europa de houtkap met meer dan één derde overstijgt.

Uit het onderzoek van Eurostat blijkt dat de Europese Unie het voorbije jaar 178 miljoen euro bosgebieden telde. Finland, Zweden en Slovenië tellen proportioneel de grootste bosoppervlakte, gevolgd door Letland, Spanje en Estland. De grondoppervlakte van deze top zes lidstaten wordt voor meer dan de helft ingenomen door bos. Malta, Nederland, Ierland en Groot-Brittannië hebben daarentegen proportioneel de kleinste bosoppervlaktes.

Er wordt aan toegevoegd dat in Denemarken en Luxemburg 98 procent van de bosoppervlakte beschikbaar is voor houtkap. In Portugal is 50 procent van de bosoppervlakte beschikbaar voor commerciële doeleinden, maar in Cyprus is dat gedaald tot 11 procent. Uit het feit dat bosgebieden met commerciële mogelijkheden een grotere aanplant dan houtkap kennen, betekent volgens Eurostat dat de lidstaten van de Europese Unie een duurzaam bosbeleid voeren. Alleen in Nederland zijn de aanplant en houtkap even groot.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home