Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 02, 2011

Vooral mannen en durvers ontwikkelen zich tot serieel ondernemer

Ondernemers die hun activiteiten staken, hebben een sterke neiging later opnieuw voor zichzelf te beginnen. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van Peter van der Zwan, econoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Vooral mannen, mensen met weinig angst om te falen en personen met ondernemende ouders zijn volgens de Nederlandse econoom volhardend en laten zich niet uit het veld slaan. Opleiding speelt in het fenomeen van deze zogenaamde seriële ondernemers volgens Van der Zwan geen rol.

"Seriële ondernemers maken een belangrijk deel uit van de totale groep zelfstandigen," voert Van der Zwan aan. "Uit het onderzoek blijkt dat 7,1 procent van de nieuwe ondernemers het voorbije jaar al eens een andere zaak gehad heeft. Personen die een eerdere onderneming zelf van de hand gedaan hebben, zijn de meest waarschijnlijke kandidaten om opnieuw voor zichzelf beginnen." De onderzoeker merkt op dat de complexiteit van administratieve procedures een belangrijke impact heeft op de keuze voor het ondernemerschap.

Vrouwen blijken volgens Van der Zwan nog altijd minder vaak een carrière als ondernemer te overwegen en daadwerkelijk de sprong te wagen. Verder wordt opgemerkt dat het overnemen van een bestaand bedrijf vooral voor ouderen een populaire manier vormt om zich aan het ondernemerschap te wagen. Ook lager opgeleiden kiezen sneller voor dat alternatief. Personen die zich daarentegen niet snel laten afschrikken door risico's en die gericht zijn op innovatie, kiezen er volgens Van der Zwan vaker voor om een nieuwe onderneming op te starten.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home