Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 02, 2011

Nieuwsoverzicht

Zynga, de Amerikaanse ontwerper van Facebook-spelletjes zoals FarmVille, heeft zijn langverwachte beursstart ingeleid bij de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). Zynga wil met de operatie een bedrag van 1 miljard dollar ophalen. Voorlopig is het niet gekend hoeveel aandelen het bedrijf zal aanbieden, noch tegen welke prijs. Op die manier sluit Zynga zich aan bij het rijtje andere internetbedrijven zoals de socialenetwerksite LinkedIn, Pandora Media en het Russische Yandex, die allemaal tijdens de voorbije twee maanden een beursintroductie doorvoerden. De totale waarde van Zynga wordt geraamd op 6 miljard dollar tot 8 miljard dollar.


De Bank van Moskou, de vijfde grootste bank van Rusland, krijgt een reddingsplan van 9,8 miljard euro. Dat heeft de Centrale Bank van Rusland (BCR) gemeld. De semipublieke bank VTB Group, die sinds februari dit jaar een belang van 46,48 procent heeft de Bank van Moskou, verhoogt daarbij zijn kapitaal met 100 miljard roebel. Dat komt overeen met een bedrag van 2,5 miljard euro. Het Russische agentschap voor depositoverzekeringen gaat de Bank van Moskou bovendien 295 miljard roebel lenen met een looptijd van tien jaar. De operatie wordt het grootste financiële reddingsplan uit de Russische geschiedenis. De Bank van Moskou is de jongste maanden verwikkeld in een schandaal, waarbij ook de naam van Yuri Luchkov, de gewezen burgemeester van Moskou, wordt genoemd.


In de Verenigde Staten is de Federal Trade Commission (FTC) een vooronderzoek gestart naar de microblogdienst Twitter, omdat die de concurrentieregels zou schenden. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier gemeld. De commissie zou klachten hebben ontvangen dat Twitter sommige software-ontwikkelaars zou hinderen om internetapplicaties te maken die samen met de microblogdienst werken. Vanwege de klachten zou de commissie al contact hebben opgenomen met een aantal ontwikkelaars. Twitter heeft de jongste tijd een eerder gespannen verhouding met software-ontwikkelaars die applicaties voor de microblogdienst programmeren. Het internetbedrijf probeert vermoedelijk vele gebruikers rechtstreeks te bereiken.


De Italiaanse regering van premier Silvio Berlusconi is het eens geworden over 47 miljard euro aan bezuinigingen in de komende drieënhalf jaar. De maatregelen moeten voorkomen dat Italië in dezelfde problemen belandt als Griekenland. Na Griekenland heeft Italië de hoogste schuldenlast van de eurolanden. De schuld bedraagt 120 procent van het bruto nationaal product. De bezuinigingen moeten het begrotingstekort over een periode van drie jaar terugdringen tot 0,2 procent van het bruto nationaal product. Het tekort bedroeg vorig jaar nog 4,6 procent. Onderdeel van de bezuinigingen is een ingrijpende hervorming van de Italiaanse belastingen.


Dominique Strauss-Kahn, de gewezen voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds, is door een rechter in New York vrijgelaten. De Franse politicus krijgt zijn borgsom van 1 miljoen dollar terug. Ook is zijn elektronische huisarrest opgeheven. Strauss-Kahn mag nu overal reizen binnen de Verenigde Staten. Hij heeft zijn paspoort niet teruggekregen en kan dus het land niet verlaten. De rechtszaak tegen het voormalige hoofd van het Internationaal Monetair Fonds gaat wel gewoon verder. Hij moet half juli weer voor de rechter verschijnen. De versoepeling van de omstandigheden waarin Strauss-Kahn zijn zaak kan afwachten, komt door twijfels over de verklaringen van het kamermeisje dat hem beschuldigd van verkrachting.


Niet mensen met het laagste inkomen voelen zich het minst gelukkig, maar wel de bevolkingscategorie die zich net onder het hoogste inkomen bevindt. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris in de Verenigde Staten. In de groep met een inkomen van meer dan 100.000 dollar per jaar geeft 37 procent aan zich heel gelukkig te voelen. Opmerkelijk is echter dat de groep met een inkomen tussen 75.000 dollar en 99.999 dollar slechts een score van 29 procent laat optekenen. Ook de groep tussen 50.000 dollar en 74.999 dollar haalt slechts een score van 30 procent. De groep tussen 35.000 dollar en 49.999 dollar haalt daarentegen een score van 35 procent en ook onder de 34.999 dollar wordt een score van 33 procent opgetekend.


Gebruikers van LinkedIn zijn politiek en maatschappelijk actiever dan leden van andere sociale netwerken. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat 14 procent van de gebruikers van LinkedIn een politieke bijeenkomst hebben bijgewoond, terwijl 36 procent iemand heeft proberen aan te zetten om tijdens verkiezingen zijn stem uit te brengen. Bovendien zegt 79 procent zelf zijn stem uit te brengen. Die scores liggen allemaal hoger dan bij de andere sociale netwerken. Dat heeft volgens de onderzoekers te maken met het feit dat de gebruikers van LinkedIn gemiddeld hoger opgeleid en ouder zijn. Wanneer die factor wordt verrekend, blijkt daarentegen dat Facebook-leden politiek meer actief zijn dan de gemiddelde bevolking.


In Iran mag de hervormingsgezinde krant Etemad weer verkocht worden. Dat heeft de Iraanse censuurdienst bekend gemaakt. De krant kreeg in maart vorig jaar een publicatieverbod opgelegd, na het verschijnen van een interview met de hervormingsgezinde oud-president Mohammad Khatami. In het interview had Khatami onder meer gezegd dat de herverkiezing van president Mahmoud Ahmadinejad het land in een crisis had gestort. Na de opheffing van het publicatieverbod verscheen Etemad opnieuw met een uitspraak van Khatami, die aangaf te hopen dat de krant net zoals in het verleden opnieuw aandacht zal hebben voor correcte informatie. Een aantal andere hervormingsgezinde Iraanse kranten blijft nog wel verboden.


Het mediagebruik van de Chinese bevolking kent een gevoelige verschuiving. Daarbij wordt minder tijd besteed aan televisie en wordt de activiteit op het internet opgedreven. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau CTR China. Opgemerkt wordt dat de Chinese bevolking de voorbije twee jaar 42,5 procent minder tijd is gaan besteden aan televisie, terwijl bij het internet een stijging met 44,8 procent werd opgetekend. Toch blijft televisie met een score van 72,8 procent nog altijd het belangrijkste medium voor de Chinese bevolking. Het internet staat op de tweede plaats met een score van 62,8 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat de Chinese consument minstens twee kanalen gebruikt om informatie te vergaren. Televisie en internet vormen daarbij de belangrijkste combinatie.


Plegers van belangrijke bedrijfsfraude van zijn vooral oudere mannen die langer dan tien jaar in dienst zijn van de onderneming. Bovendien zit de fraudeur vaak in het hogere management of is hij werkzaam in de directe omgeving van de bestuurders. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van consulent KPMG bij bedrijven die het slachtoffer van fraude zijn geworden. Bijna 25 procent van de fraudes wordt gepleegd door het hogere management. Vier jaar geleden was dat nog slechts 11 procent. Daarnaast zijn werknemers in de onmiddellijke omgeving van het bestuur verantwoordelijk voor 25 procent van de delicten.


De meerderheid van het publiek stelt aan elektrische wagens verwachtingen waar nog niet kan worden aan voldaan. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van consulent Deloitte. Opgemerkt wordt dat 63 procent van de respondenten verwacht dat de wagen zonder herladen een actieradius van 450 kilometer zou hebben. Daarnaast eist 60 procent dat de batterijen op minder dan twee uur opgeladen zouden kunnen worden. Ook zegt 53 procent een grote beschikbaarheid van oplaadstations te verwachten. Volgens 77 procent moeten publieke oplaadstations worden aangeboden. Voor ongeveer 90 procent van de respondenten zijn de actieradius en de kostprijs en beschikbaarheid van de oplaadmogelijkheden bijzonder belangrijk bij de overweging om een elektrische wagen te kopen.


Bedrijfsgebouwen worden steeds duurzamer. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute for Building Efficiency van het bedrijf Johnson Conrols, de International Facility Management Association en het Urban Land Institute. Bijna vier op de tien ondervraagde bedrijfsleiders zegt dat zijn bedrijf minstens één gebouw met een milieucertificaat in zijn portfolio heeft. Dat is twee keer zoveel als vorig jaar. Daarnaast zegt nog eens 32 procent duurzame bouwnormen in zijn projecten op te nemen, hoewel daarvoor geen certificaat kon worden voorgelegd. Er wordt aan toegevoegd dat 39 procent van plan is om een certificaat aan te vragen voor een bestaand gebouw, terwijl 35 procent een erkenning wil aanvragen voor een nieuwe constructie.


Consumenten zijn bereid om op sociale netwerken samen te werken met marketeers, maar die commerciële activiteiten mogen niet worden overdreven. Dat is de conclusie van een onderzoek van de bureaus Performics en ROI Research. De onderzoekers kwamen daarbij tot de vaststelling dat 28 procent van de gebruikers van sociale netwerken maximaal één keer per maand communicatie van geselecteerde merken of producten wil ontvangen, terwijl 26 procent twee berichten per maand aanvaardbaar vindt. Daarnaast is 11 procent akkoord met twee berichten per week en aanvaardt 6 procent een bericht om de andere dag. Eén bericht per dag is voor 7 procent aanvaardbaar en 3 procent wil meerdere berichten per dag. Een groep van 4 procent wil nooit commerciële berichten.


In Nederland mogen 87 procent van de werknemers tijdens het werk gebruik maken van sociale media. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Budeco bij bedrijven die een gedragscode rond sociale media hebben uitgestippeld. Er wordt aan toegevoegd dat 73 procent van de bedrijven een specifiek contactpersoon of afdeling heeft voor het gebruik van sociale media. In 57 procent van de gevallen wordt die taak toegewezen aan de afdeling marketing en communicatie. Volgens 21 procent is het management het aanspreekpunt voor het gebruik van sociale media. Minder dan 1 procent werkt met een specifieke manager voor sociale media. Uit het onderzoek blijkt verder dat 63 procent van de bedrijven algemene gedragsregels voor communicatie hanteert.


Werknemers zullen de volgende decennia steeds vaker van baan wisselen. Bovendien zullen steeds meer jongeren verscheidene keren in hun carrière een heel nieuw vak moeten leren. Dat heeft Nout Wellink, president van de Nederlandsche Bank, gezegd in een gesprek met de krant De Telegraaf. Wellink stelt verder dat werknemers in de toekomst vaker ontslagen zullen worden. Een baan voor het leven behoort volgens hem tot het verleden. Er zullen volgens Wellink de volgende jaren meer recessies en onverwachte tegenslagen, ook op de arbeidsmarkt, worden opgetekend. Wellink pleit daarom voor een flexibelere arbeidsmarkt. Nu ziet men het verlies van een baan nog als een onrecht, maar uiteindelijk zal het volgens Wellink een verworvenheid blijken die zorgt voor veel lagere werkloosheid.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home