Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, June 30, 2011

Overschakeling op landbouw heeft de mens kleiner gemaakt

De uitvinding van landbouw heeft er mogelijk voor gezorgd dat de gemiddelde lichaamsgrootte van mensen is afgenomen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de University of Cambridge. De onderzoekers stellen dat uit studies van menselijke botten en schedels is gebleken dat het gemiddelde lichaamsgewicht van de mens tienduizend jaar geleden tussen 80 kilogram en 85 kilogram bedroeg. Het gemiddelde hersenvolume zou tijdens dezelfde periode zijn gedaald van 1.500 kubieke centimeter naar 1.350 kubieke centimeter.

"Onderzoeksleider Marta Lahr voert aan dat de afname van het lichaamsgewicht kan worden gekoppeld aan het verdwijnen van de jager-verzamelaar en de opkomst van de landbouwer," merkt het webmagazine Psychorg.com op. "Uit het onderzoek is gebleken dat de afname van het gemiddeld gewicht ongeveer gelijk bleek te lopen met de opkomst van de landbouw ongeveer negenduizend jaar geleden." Lahr noemt de afname een logisch gevolg van de overschakeling naar een sedentaire levensstijl.

"Het verbouwen van gewassen leidde tot een overvloed aan bepaalde soorten voedsel, maar bracht ook tekorten aan vitaminen en mineralen met zich mee," voert Lahr aan. "Door de overschakeling naar landbouw werd bijvoorbeeld in China overgeschakeld naar een rijstmenu. Die voeding omvat echter slechts een geringe hoeveelheid vitamine b, die essentieel is voor de groei." De inkrimping van de menselijke hersenen kan volgens Lahr echter niet door de opkomst van de landbouw worden verklaard.

Volgens de onderzoekster heeft de evolutie van het menselijk lichaam er echter voor gezorgd dat de hersenen efficiƫnter werken en minder energie verbruiken. "Daardoor is het formaat waarschijnlijk iets afgenomen," veronderstelt Marta Lahr.

landbouw, gezondheid, voeding

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home