Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 01, 2011

Medewerker zelf verantwoordelijk voor professionele ontwikkeling

De verantwoordelijkheid en het initiatief voor de ontwikkeling van de medewerker ligt meer bij de betrokkene zelf dan bij de organisatie. Dat zeggen bedrijfsleiders in een Nederlands onderzoek van het bureau Improvels. De onderzoekers stellen dat vooral van de hoger opgeleide medewerker wordt verwacht dat hij zelf initiatieven neemt bij het initiƫren van leeractiviteiten. De taak van het bijsturen ligt volgens de respondenten zowel bij de werknemer als de werkgever.

Uit het onderzoek blijkt volgens Improvels een trend naar zelfgestuurd leren. "Waar de voorbije jaren de verantwoordelijkheid van leren en ontwikkelen meer bij de werkgever lag, merkt men op dat organisaties steeds meer de eigen verantwoordelijkheid van de werknemers stimuleren," stippen de onderzoekers aan. "De werknemer neemt zelf de beslissing welke kant hij op wil en wat hij daarvoor nodig heeft. Hij is steeds meer zelf regisseur en hoofdrolspeler. Het is vervolgens aan de organisatie om hier de randvoorwaarden te scheppen."

Volgens Improvels moeten werknemers onder meer tijdens evaluatiegesprekken het initiatief naar zich toetrekken. "In de meeste organisaties zijn aan het begin van het jaar de doelstellingen voor de volgende twaalf maanden vastgesteld," merkt ze op. "Het halfjaargesprek is bij uitstek het ideale moment om deze doelstellingen te bespreken en waar nodig bij te sturen. Een goede voorbereiding bij het ingaan van het halfjaargesprek is het halve werk."

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home