Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 01, 2011

Nieuwsoverzicht

Het Grieks parlement heeft tijdens een historische zitting het strenge en omstreden nationaal besparingsplan goedgekeurd. De regering van de Griekse premier George Papandreou slaagde erin een politieke meerderheid te vinden om 78 miljard euro te bezuinigen. Een bankroet is daardoor nipt vermeden. In het besparingsplan is voorzien dat tegen het midden van het decennium 28,4 miljard euro zal worden bespaard. Daarnaast moeten privatiseringen een bedrag van 50 miljard euro opleveren. Dit jaar zal een bedrag van 6,4 miljard euro bespaard moeten worden. De goedkeuring van het besparingsplan en van de uitvoeringsbesluiten was noodzakelijk voor verdere financiële steun van de eurozone en het Internationaal Monetair Fonds.


De Europese Commissie heeft aan Ierland de toestemming gegeven voor de ontmanteling van de financiële instellingen Anglo Irish Bank en Irish Nationwide Building Society. De Ierse regering zag zich door de financiële crisis verplicht om de banken te nationaliseren en had voor begin juli een fusie tussen beide bankinstellingen gepland. Een gedeelte van de activa van de betrokken banken was al overgedragen aan concurrende banken. Anglo Irish Bank was het belangrijkste slachtoffer van de crisis in Ierland. Uiteindelijk zorgde de kapitaalsinjectie in de Anglo Irish Bank en andere Ierse banken ervoor dat de Ierse overheidsschuld tot een recordhoogte van 32 procent steeg. Daardoor moest Ierland een reddingsplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds aanvaarden.


De Spaanse spaarbank Bankia wil half juli een beursintroductie realiseren. De spaarbank hoopt met de beursgang een bedrag van 4,2 miljard euro te kunnen ophalen. Dat hebben een aantal bronnen rond het dossier gemeld. Bankia is de grootste spaarbank van Spanje en ontstond begin dit jaar uit een fusie van zeven Spaanse financiële instellingen. Hoewel het huidige economische klimaat niet optimaal is voor een beurs, ziet Bankia zich toch genoodzaakt om de operatie door te voeren. Dat moet de spaarinstelling immers toelaten aan de strengere kapitaaleisen van de Spaanse centrale bank te voldoen. Tegen begin maart volgend jaar zou Bankia volgens ramingen een extra bedrag van 2 miljard euro nodig hebben.


De landbouwsubsidies van de Europese Unie komen vaak terecht bij de verkeerde bestemmelingen. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Rekenkamer. Daarbij wordt opgemerkt dat een belangrijk gedeelte van de subsidies niet terecht komen bij landbouwer, maar wel onder meer bij investeerders die aan de gronden een heel andere bestemming geven. De Europese Rekenkamer stelde voor dat voor de toekenning van de subsidies striktere definities zouden worden opgesteld. Daardoor zouden betere controles mogelijk moeten worden. Op dit ogenblik zouden die definities veel te ruim zijn. De Europese Unie besteedt jaarlijks ongeveer 30 miljard euro aan bedrijfstoelagen voor landbouwers.


De Franse minister van financiën Christine Lagarde is verkozen tot voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds. Daarmee wordt Lagarde de eerste vrouw aan het hoofd van de financiële instelling. Lagarde is bij de instelling de opvolgster van Dominique Strauss-Kahn, die wegens een seksschandaal ontslag moest nemen. Lagarde kreeg de steun van Europa, China, Rusland en de Verenigde Staten, die samen de meerderheid van stemmen hebben in het bestuur van de instelling. Lagarde is een juriste van opleiding en bracht het tijdens haar carrière tot hoofd van het advocatenkantoor Baker & McKenzie in Chicago. Zes jaar stapte ze in de Franse politiek. Het tijdschrift Forbes rekent haar tot één van de machtigste vrouwen ter wereld.


Het Amerikaanse hooggerechtshof heeft een Californische wet verworpen die de verkoop van gewelddadige videogames aan minderjarigen verbiedt. Volgens het hooggerechtshof is de wet in strijd met de grondwet en het recht op vrijheid van meningsuiting. Het hof hield daarmee uitspraken van lagere rechtbanken in stand, die de Californische wet vier en twee jaar al onwettig hadden verklaard. De Californische overheid wilde boetes tot 1.000 dollar uitdelen aan winkeliers die de gewelddadige games aan minderjarigen verkochten of verhuurden. Het hooggerechtshof merkte op dat videogames net zoals boeken, toneelstukken en films ideeën en sociale boodschappen doorgeven en daardoor onder de regels van vrijheid van meningsuiting vallen.


Zonne-energie kan binnen drie tot vijf jaar goedkoper zijn dan elektriciteit uit fossiele brandstoffen. Dit heeft Mark Little, hoofd onderzoek van het Amerikaanse conglomeraat General Electric, gezegd. Door innovaties wordt het produceren van zonne-energie volgens Little steeds goedkoper. Als de prijs van zonne-energie tot maximaal 15 dollarcent per kilowattuur kan worden teruggebracht, zullen er volgens Little veel consumenten bereid zijn om zonne-energie te gebruiken. Een dergelijk prijsniveau is volgens Little haalbaar. General Electric maakte onlangs bekend een speciaal soort zonnepanelen ontwikkeld te hebben met een energieproductie die 12,8 procent hoger ligt dan bij de conventionele exemplaren. Het conglomeraat wil over twee jaar met de productie van de nieuwe versie starten.


Sexting is een fenomeen van alle leeftijden. Dat is de conclusie van een onderzoek van Diane Kholos Wysocki, sociologe aan de University of Nebraska, bij bezoekers van de website ashleymadison.com, gespecialiseerd in ontrouw op het internet. Daarbij wordt opgemerkt dat ook bij vijftigplussers 40 procent van de website-bezoekers toegeeft aan sexting gedaan te hebben. Er wordt wel aangegeven dat sexting in de leeftijdsgroep tussen negentien en vierentwintig jaar iets vaker voorkomt dan in andere leeftijdscategorieën. Wysocki merkt op dat 64 procent van de respondenten ook toegeeft getrouwd te zijn. Ongeveer 70 procent van de respondenten heeft een diploma universitair onderwijs. De mediaan van het jaarinkomen van de bezoekers van de website bedraagt 86.000 dollar.


De ziekte van Alzheimer gaat door de vergrijzende wereldbevolking een steeds belangrijker invloed uitoefenen op de globale economie. Dat heeft Daisy Acosta, voorzitster van de organisatie Alzheimer Disease International, tegenover het Amerikaanse Congres gezegd. Op dit ogenblik zouden minstens 24 miljoen mensen aan die ongeneeslijke ziekte leiden. Tegen het midden van de eeuw zal dat echter opgelopen zijn tot 115 miljoen euro. Acosta noemt Alzheimer de ergste crisis op sociaal en medisch vlak van de eenentwintigste eeuw. Alzheimer kostte vorig jaar 604 miljard dollar. Dat is 1 procent van het wereldwijde bruto binnenlandse product. Toch wordt volgens Acosta relatief weinig geïnvesteerd in onderzoek naar de ziekte in vergelijking met research naar andere aandoeningen.


Slechts 21 procent van de consumenten is geïnteresseerd om producten aan te kopen met een mobiele geldbeugel en verwacht dat die toepassing in zijn volgende telefoon wordt aangeboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Retrovo. Opgemerkt wordt dat 53 procent van de consumenten aangeeft niet geïnteresseerd te zijn in een mobiele geldbeugel, terwijl 26 procent niet weet wat near field communication of een mobiele geldbeugel is. De interesse in een mobiele geldbeugel varieert echter tussen de verschillende generaties. Daarbij wordt opgemerkt dat in de leeftijdscategorie tussen achttien en vijfendertig jaar een veel grotere interesse leeft voor mobiele geldbeugels dan bij vijftigplussers. Ook mannen (27 procent) tonen een grotere interesse dan vrouwen. (15 procent).


Afro-Amerikanen en Latino-Amerikanen voelen zich gelukkiger dan hun blanke landgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Harris. Uit het onderzoek blijkt dat 44 procent van de Afro-Amerikanen zegt zich heel gelukkig te vinden. Dat is een stijging met 4 procentpunten tegenover vorig jaar. Bij Latino-Amerikanen werd wel een terugval van 39 procent tot 35 procent opgetekend, maar toch blijven ze boven het niveau van de blanke Amerikanen, die een status-quo lieten optekenen tegenover vorig jaar. Latino-Amerikanen scoren op de geluksindex van Harris sinds twee jaar beter dan hun blanke landgenoten. Er wordt aan toegevoegd dat ook hoger opgeleiden (35 procent) zich gelukkiger gevoelen dan Amerikanen die geen hoger onderwijs hebben genoten (32 procent).


Televisie is een belangrijke compagnon van tablet-computers. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen. Daarbij wordt opgemerkt dat ongeveer 30 procent van de tablet-tijd wordt gespendeerd voor het televisietoestel. Het bed is met 21 procent de tweede meest populaire locatie. Bij smartphones gaat volgens de onderzoekers 20 procent van de tijdsbesteding naar de televisie-omgeving, tegenover 11 procent voor het bed. Daarentegen blijkt een e-reader slechts voor 15 procent van de totale tijdsbesteding in de televisie-omgeving te worden gebruikt, maar wel wordt 37 procent van de consumptie opgetekend in bed.


De potentiële eerste generatie bestuurders die zal overstappen op een elektrische wagen beschouwt zichzelf als milieubewust, technologisch onderlegd, trendsetter en politiek actief. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van consulent Deloitte. Er wordt aan toegevoegd dat deze early adopters vooral terug te vinden zijn in de leeftijdscategorie tussen achttien en vierendertig jaar (59 procent). Bovendien heeft 38 procent een diploma hoger onderwijs. Er wordt aan toegevoegd dat mannen 60 procent van de potentiële eerste generatie elektrische autobestuurders vertegenwoordigen. Deloitte merkt op dat de bestuurders ook in de hogere inkomensklasse moet worden gezocht, want 43 procent heeft een jaarinkomen van meer dan 50.000 dollar per jaar.


In de Amerikaanse staat Californië is onlangs gestart met de aanleg van de grootste energiecentrale op zonne-energie van de wereld. De installatie moet evenveel stroom opleveren als een kerncentrale. Het project in de woestijn bij Blythe, 350 kilometer ten oosten van Los Angeles, moet over twee jaar operationeel worden en bijna duizend megawatt stroom leveren. Dat is genoeg voor de energievoorziening van maximaal 750.000 huishoudens. De centrale krijgt enorme paraboolspiegels om het zonnelicht te bundelen. De installatie is een initiatief van de Duitse firma Solar Millennium. Met het project is een investering gemoeid van ongeveer 3 miljard euro. Over vijfentwintig jaar moet 80 procent van de Amerikaanse energie uit hernieuwbare bronnen komen.


Anderhalfverdieners vormen de grootste categorie op de Nederlandse arbeidsmarkt. Dat is de conclusie van een rapport van het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek. Twintig jaar geleden vormden anderhalfverdieners, waarbij één partner voltijds werk en de tweede een deeltijdse baan heeft, 23 procent van de totale arbeidspopulatie. Dat was het voorbije jaar echter al opgelopen tot 43 procent. Bij gezinnen met kinderen onder de twaalf jaar is zelfs meer dan de helft anderhalfverdiener. Er wordt aan toegevoegd dat in 95 procent van de gevallen de mannelijke partner een voltijdse baan heeft. Er wordt aan toegevoegd dat vrouwen in een deeltijdse baan meestal geen voorstander zijn van een voltijdse betrekking. Mannen met een deeltijdse baan willen vaak wel een voltijdse betrekking.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home