Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, August 21, 2010

Televisie steeds minder belangrijk voor consument


De consument is steeds minder geneigd om een televisietoestel en een vaste telefoon als een noodzakelijkheid te bestempelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat nog slechts 42 procent van alle Amerikanen een televisietoestel als een noodzakelijkheid beschouwt. Vorig jaar was dat nog 52 procent en vier jaar geleden noemde 64 procent van de ondervraagden televisie noodzakelijk. Bij de vaste telefoon is de terugval minder uitgesproken. Daar is nog 62 procent van de ondervraagden van mening dat het toestel noodzakelijk is. Vorig jaar werd hier nog een score van 68 procent opgetekend.

De onderzoekers merken op dat de belangrijkheid van de meeste apparaten - met inbegrip van moderne technologieën zoals de mobiele telefoon - sinds vorig jaar is afgenomen. Onder meer blijkt dat 47 procent van de ondervraagden een mobiele telefoon noodzakelijk vindt. Vorig jaar was dat nog 49 procent. Bovendien geeft nog 49 procent aan een computer een noodzakelijkheid te vinden. Dat was één jaar geleden nog 50 procent. Het meest noodzakelijk blijft de auto, maar ook daar werd een daling met 2 procentpunten tot 86 procent opgetekend. Na het televisietoestel laat de droogmachine de grootste terugval optekenen. Dat is nog voor 59 procent een noodzakelijkheid, tegenover 66 procent vorig jaar.

Slechts drie toestellen vormen een uitzondering op de algemene dalende tendens. Snel internet liet een stijging van 31 procent naar 34 procent optekenen, terwijl bij flatscreen-televisie een groei van 8 procent naar 10 procent werd genoteerd. Airconditioning tenslotte ging van 54 procent naar 55 procent. Kabeltelevisie en de vaatwasser lieten een status-quo noteren. De onderzoekers merken verder op dat oudere consumenten meer belang hechten aan televisie en vaste telefonie. In de leeftijdscategorie tussen achttien en negenentwintig jaar noemt slechts 29 procent televisie een noodzakelijkheid, maar bij vijfenzestigplussers is dat 53 procent. Ook vindt slechts 46 procent van de jongeren vaste telefonie een noodzaak, tegenover 77 procent bij de vijfenzestigplussers.

Labels: ,

Steeds grotere diversiteit in grote Amerikaanse metropolen


Trends in immigraties en geboortes bij minderheden zorgen ervoor dat de Amerikaanse metropolen een steeds grotere diversiteit kennen. Dat is de conclusie van een rapport van The Urban Institute. Daarbij wordt opgemerkt dat de Verenigde Staten tijdens de jongste twee decennia een belangrijke immigratie-golf heeft gekend. De migranten-bevolking in de honderd grootste Amerikaanse metropolen is de voorbije twintig jaar van 10,4 procent naar 16,3 procent gestegen. In die gebieden was de immigratie verantwoordelijk voor 38,5 procent van de bevolkingsaangroei. De immigratie gebeurde vooal uit Latijns-Amerika en Azië. In veertien Amerikaanse steden vormen migranten inmiddels de meerderheid van de bevolking.

In de grote Amerikaanse metropolen is inmiddels 38 procent van de bevolking van Latijns-Amerikaanse, Aziatische of Afro-Amerikaanse afkomst. Twintig jaar geleden was dat slechts 27,7 procent. Traditionele immigratie-metropolen zoals Los Angeles, New York, Miami en Chicago blijven grote groepen inwijkelingen aantrekken. In het zuiden en midwesten van de Verenigde Staten - met steden zoals Atlanta, Greensboro, Indianapolis en Minneapolis - kende men twintig jaar geleden echter relatief weinig inwijkelingen, maar ook daar is de migranten-populatie sindsdien verdubbeld of verdrievoudigd. In achtentwintig van de honderd grootste Amerikaanse metropolen bestaat inmiddels voor meer dan 40 procent uit minderheden.

Er wordt aan toegevoegd dat Afro-Amerikanen vooral geconcentreerd zijn in de metropolen van het zuidoosten en het industriële midwesten, terwijl in het zuidwesten en het westen voor Latijns-Amerikanen worden gevonden. In de westerse metropolen worden vooral Aziaten aangetroffen. Alleen New York heeft een bovengemiddeld aandeel van alle drie minderheidsgroepen. In het rapport wordt verder gesteld dat metropolen met de hoogste concentraties aan Afro-Amerikanen het meest gevoelig zijn voor banenverlies. De tien steden met de grootste immigranten-concentratie verloor de voorbije drie jaar 3,2 procent van zijn banen. In de tien metropolen met de grootste concentraties Afro-Amerikanen werd een gemiddeld verlies van 4,2 procent opgetekend.

Labels: , ,

Aziatische middenklasse centraal in economische verschuiving


De consumentenbestedingen zullen in Azië de volgende twee decennia een bijzonder grote groei kennen. Dat is het gevolg van een toekomstige gevoelige uitbreiding van de Aziatische middenklasse. Dat is de conclusie van een rapport van de Asian Development Bank. Daarbij wordt opgemerkt dat in de Aziatische retailsector twee jaar geleden een bedrag van 4,3 triljoen dollar werd uitgegeven. Over twintig jaar zal dat bedrag volgens het rapport gestegen zijn tot 32 triljoen dollar. Dat betekent dat Azië op dat ogenblik 43 procent van de wereldwijde consumptie voor zijn rekening zal nemen. Op dit ogenblik vertegenwoordigt de regio 33 procent van de wereldwijde retailuitgaven.

Die groei zal volgens de onderzoekers worden gedragen door een grote uitbreiding van de middenklasse, die bestaat uit consumenten die per dag tussen 2 dollar en 20 dollar uitgeven in de retail. "De Aziatische middenklasse groeit bijzonder snel aan in omvang en bestedingsmogelijkheden en zal steeds crucialer worden in de verschuiving van de wereldwijde economie," merkt Jong-Wha Lee, hoofdeconoom bij de Asian Development Bank, op. "Hoewel de Aziatische middenklasse nog altijd minder inkomsten en bestedingsmogelijkheden heeft dan zijn westerse tegenhanger, wordt er een opvallende toename in de bestedingen opgetekend."

De middenklasse vertegenwoordigde twintig jaar geleden 21 procent van de totale Aziatische bevolking. Op dit ogenblik is dat aandeel echter al gestegen tot 56 procent. Dat betekent dat de Aziatische middenklasse inmiddels 1,9 miljard mensen omvat. China laat daarbij de grootste groei optekenen. Daar is de middenklasse de voorbije twintig jaar met 800 miljoen mensen aangegroeid. De Chinese middenklasse is ook groter dan in alle andere Aziatische landen samen. "Daar hebben nagenoeg alle multinationals op ingespeeld," voeren de onderzoekers aan. "Maar ook elders op het continent worden er belangrijke mogelijkheden geboden. De vraag op de consumentenmarkt is de voorbije twintig jaar dan ook verdrievoudigd."

Labels: ,

Goede service maakt hogere prijs aanvaardbaar


In Duitsland aanvaarden de meeste consumenten hogere prijzen indien ze in ruil daarvoor een uitmuntende service krijgen aangeboden. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse financiële groep American Express. De onderzoekers stelden vast dat 55 procent van de Duitse consumenten bereid is om een extra prijs te betalen in ruil voor een kwalitatieve service. Er wordt aan toegevoegd dat 65 procent van de ondervraagden aangeeft dat eerdere ervaringen een centrale factor vormt in de beslissing om producten te kopen. Eén derde van de consumenten merkte op dat aanbevelingen van vrienden een belangrijke rol spelen in de aankoopbeslissing. Bij consumenten onder de dertig jaar loopt dat op tot ongeveer de helft van de respondenten.

De onderzoekers merken op dat jonge consumenten ook het snelste bereid zijn om een hogere prijs te aanvaarden in ruil voor een kwalitatieve service. Dat geldt ook voor consumenten met een inkomen van minstens 20.000 euro per jaar. Gemiddeld zouden de consumenten bereid zijn om een meerprijs van 7 procent te betalen in ruil voor een kwalitatieve service. Twee op drie consumenten geeft aan dat service sinds het uitbreken van de economische service belangrijker is geworden, maar slechts 28 procent geeft aan dat bedrijven inderdaad werk hebben gemaakt van een betere dienstverlening. Voor 90 procent van de ondervraagden moeten bedrijven vooral efficiënt moeten leren omgaan met de vragen en opmerkingen van consumenten.

De consumenten merken daarbij verder op dat deskundig personeel bijzonder belangrijk is (86 procent). Daarnaast wordt opgemerkt dat bedrijven snel moeten kunnen reageren wanneer zich problemen aandienen (75 procent). Vooral klanten uit een hogere inkomensklasse zeggen geïrriteerd te raken wanneer ze bij het onderzoeken van een probleem op een wachtlijst worden gezet (71 procent). Consumenten uit lagere inkomenscategorieën tonen zich meer geduldig. Daar zegt 54 procent geïrriteerd te raken door wachttijden. Verder zegt meer dan 50 procent van de consumenten dat een persoonlijk contact met een vertegenwoordiger van het bedrijf cruciaal is.

Labels: ,

Rusland wil geen dubbelganger van Dmitry Medvedev


De Russische Federal Anti-Monopoly Service heeft een reclame-campagne met een dubbelganger van de Russische president Dmitry Medvedev verboden. Een woordvoerder van de Russische concurrentie-autoriteit stelt dat ook de bevolking gedegouteerd was door de campagne en te kennen gaf dat het niet ethisch was om het gezicht van de regerende president in een reclame-campagne te gebruiken. Het betrokken bedrijf heeft aangekondigd om tegen de beslissing in beroep te zullen gaan. Andrei Negonov, hoofd van de marketing-divisie van het betrokken bedrijf, merkte wel op dat de opschudding van naambekendheid van de onderneming gevoelig heeft doen stijgen.

"Het bedrijf Stroibat, toeleverancier voor de bouwsector uit Kirov, had een dubbelganger van president Dmitry Medvedev ingehuurd voor een reclame-campagne," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "De Russische concurrentie-autoriteit heeft echter beslist dat de reclame weer van de billboards moesten worden gehaald. Ook een televisie-spot mocht niet langer worden uitgezonden. Tientallen burgers zouden zich over de campagne hebben beklaagd." De concurrentie-overheid stelde dat de campagne de reclame-wetgeving overtrad. Daar wordt immers bepaald dat geen vermoeden mag worden gewekt dat politici en ambtenaren de gepromote producten zouden ondersteunen.

Bovendien wordt opgemerkt dat de campagne door het opvoeren van een autoriteit aan het publiek wou laten uitschijnen dat zijn producten en diensten superieur zijn aan die van de concurrentie. De concurrentie-autoriteit voegde er aan toe dat ook het reclamebureau Tom Garrett, dat de campagne heeft ontwikkeld, zou worden vervolgd. Een veroordeling zou het bureau een boete van 130 dollar tot 660 dollar kunnen opleveren. Tom Garrett ontkent echter de aantijgingen en zegt dat er geen bewust gebruik gemaakt werd van het beeld van Medvedev. Er wordt opgemerkt dat er voor de commercial een casting werd gehouden onder het personeel van Stroibat, waarbij Mikhail Fomin werd geselecteerd. Fomin geeft wel toe dat hij sterk op de president gelijkt.

Labels: , ,

Tsjernobyl biedt nieuwe inzichten in evolutie soorten


Wetenschappers uit Tsjernobyl hebben een manier gevonden om te voorspellen welke soorten de grootste kans hebben om ernstige schade op te lopen van radio-actieve stralingen. Op die manier zouden ze kunnen voorspellen in welke mate deze soorten het risico lopen om onder verschillende vormen van milieustress af te nemen of zelfs helemaal te verdwijnen. De betrokken onderzoekers, Tim Mousseau van de University of South Carolina in de Verenigde Staten en Anders Moller van het National Centre for Scientific Research in Parijs, zijn al sinds meer dan een decennium aan de slag in Tsjernobyl, waar ze gegevens over de populaties van insecten, vogels en zoogdieren uit de besmette zone rond de verlaten kerncentrale verzamelen.

"Het verschil in weerstand moet mogelijk worden verklaard door het feit dat sommige soorten, om welke reden dan ook, over een minder geperfectioneerd mechanisme voor dna-herstel beschikken," merken de onderzoekers op tegenover BBC News. "Met elke generatie kent de dna-structuur kleine wijzigingen, afhankelijk van het natuurlijk evenwicht tussen mutaties en de mogelijkheden van het individu op dna-schade te herstellen. Dat is de manier hoe soorten evolueren. Aan de hand van de snelheid waarop die veranderingen plaats grijpen, kan er perfect worden voorspeld welke soorten het meest gevoelig zijn voor contaminanten."

Professor Tim Mousseau merkt op dat Tsjernobyl een unieke gelegenheid biedt om het verloop van een natuurlijk experiment te volgen. "Op deze manier kunnen we vaststellen wat er gebeurt met soorten wanneer ze met dergelijke milieuverstoring worden geconfronteerd," benadrukt hij. Op die manier zou kunnen verklaard worden waarom een aantal soorten het meest gevoelig zijn voor andere soorten contaminaties. De onderzoekers merken op dat vooral felgekleurde vogels en trekvogels het meest kwetsbaar lijken voor deze contaminaties. Louise Johnson, evolutie-bioloog aan de University of Reading, voegt er aan toe dat extreme gebeurtenissen zoals Tsjernobyl mogelijkheden bieden om voorspellingen te doen over de evolutie.

Labels: , ,

Europese onderzoeksdoelstellingen perfect haalbaar


De nieuwe innovatie-strategie van de Europese Unie moet betere links leggen tussen onderzoek, opleiding en ondernemerschap. Dat heeft Georg Schütte, Duits onderminister voor opleiding en onderzoek, gezegd in een interview met het magazine Euractiv. Alleen op die manier kan Europa volgens Schütte zijn innovatie-kloof overbruggen. Bovendien moet er volgens hem dringend op administratieve vereenvoudigingen worden aangestuurd. De Duitse onderminister stelde echter optimistisch te zijn dat de debatten over de prioriteiten binnen de Europese budgetten zou leiden tot extra financiële middelen voor onderzoek.

"We verwachten duidelijke inspanningen op het gebied van het principe van uitmuntendheid en een vereenvoudiging van de procedures en een gereduceerde bureaucratie op nationaal en Europees vlak," merkt Schütte op tegenover Euractiv. Schütte wijst erop dat Duitsland in het kader van zijn High-Tech Strategy werkt aan een sterkere band tussen wetenschap en industrie. Dat moet volgens hem leiden tot een snelle en efficiënte commerciële exploitatie van wetenschappelijke bevindingen. Deze strategie zal volgens hem de uitwisseling tussen het hoger onderwijs, onderzoeksinstituten en bedrijven blijven promoten en moeten leiden tot een versterking van het proces van overdracht van kennis en technologie.

"Op die manier kunnen onderzoeks-resultaten sneller worden vertaald in innovaties voor de markt en de maatschappij," voert Schütte nog aan. Hij zegt verder ervan overtuigd te zijn dat Duitsland zijn investeringen op het gebied van research verder zal blijven opdrijven. Op dit ogenblik wordt 2,645 procent van het Duitse bruto binnenlandse product toegewezen aan onderzoek. Dat is het hoogste cijfer sinds de Duitse eenmaking. Dat tempo zal volgens Schütte ook de volgende jaren verder worden opgedreven. De Europese doelstelling om tegen het einde van het decennium 3 procent van het bruto binnenlandse product toe te kennen aan onderzoek, haalbaar moet zijn.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Een verbod op het boren naar olie op grote diepte zou de Amerikaanse economie 23.000 banen kunnen kosten. Bovendien zouden de Verenigde Staten door het verbod 10,2 miljard dollar aan investeringen kunnen mislopen. Dat is de conclusie van een rapport van Michael Bromwich, expert voor offshore booractiviteiten bij de Amerikaanse regering. Eind mei kondigde de Amerikaanse regering een verbod af naar diepzeeboren. Die beslissing was een reactie op de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon van oliemaatschappij British Petroleum. Oliemaatschappijen en lokale politici waren tegen het verbod omdat die banen zou kosten. Nadat het eerste verbod door een federale rechter werd verworpen omdat het economisch onverantwoord was, werd op half juli een nieuw verbod uitgevaardigd, waardoor boren in de Golf van Mexico minstens tot eind november wordt opgeschort.


Rabobank North America (NA) heeft de retailbanken Butte Community Bank en Pacific State Bank overgenomen van de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC). Het overnamebedrag wordt niet bekendgemaakt. Door de acquisitie verwerft Rabobank in de Verenigde Staten 23 extra filialen. Daardoor heeft Rabobank North America inmiddels 120 filialen. Volgens een woordvoerder past de overname in de strategie van Rabobank om voorzichtig te groeien in Californië. Bovendien sluiten de banken qua activiteiten goed aan en is er geen geografische overlap. De twee Amerikaanse banken stonden door de financiële crisis onder toezicht van de Amerikaanse financiële regulator. Rabobank begon zijn bankactiviteiten voor particulieren in de Verenigde Staten bijna acht jaar geleden door de overname van de Valley Independent Bank.


De Duitse overheid moet zich snel terugtrekken uit de Commerzbank. Dat heeft Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, gezegd. De minister stelde dat de Duitse regering nooit de intentie heeft gehad om langetermijnaandeelhouder te zijn. Schäuble wijst erop dat Commerzbank gewag maakt van positieve ontwikkelingen. Het is volgens de minister dan ook de beste oplossing om de banden met de bank zo snel mogelijk los te maken. De Duitse staat heeft een belang van 25 procent in Commerzbank, die dit jaar vermoedelijk weer winstgevend zal worden. De voorbije twee jaar werd er telkens verlies geleden. Hoe snel de Duitse staat zich precies zal terugtrekken, blijft echter nog onduidelijk. De Duitse overheid kwam de banken tijdens de financiële crisis met 29,4 miljard euro te hulp om te voorkomen dat ze zouden instorten. Commerzbank, de tweede grootste bank van Duitsland, ontving 18,2 miljard euro. Daarna was Commerzbank in staat Dresdner Bank over te nemen.


Gedupeerden die een schadeclaim willen indienen bij oliemaatschappij British Petroleum voor de gevolgen van de ramp met het boorplatform Deepwater Horizon, moeten zich in de toekomst wenden tot de Gulf Coast Claims Facility (GCCF), een onafhankelijke groep die een compensatiefonds van 20 miljard dollar zal beheren. Vorderingen van de overheden worden door British Petroleum nog wel zelf afgehandeld. Claimbeheerder Kenneth Feinberg stelt dat de overdracht moet helpen om de schadevergoedingen sneller te kunnen afwikkelen. Feinberg was ook verantwoordelijk voor de claims van de slachtoffers van de terroristische aanslagen op het World Trade Center in New York negen jaar geleden. In de eerste helft van de maand betaalde British Petroleum ongeveer 102 miljoen dollar uit aan de benadeelden. In de maand juli werd 134 miljoen dollar uitgekeerd, in juni 93 miljoen dollar en in mei 39 miljoen dollar.


De Verenigde Staten gaan in beroep tegen een uitspraak van de World Trade Organization (WTO) in een dispuut met de Europese Unie over steun aan de Europese vliegtuigbouwer Airbus. Nochtans waren de Verenigde Staten in het dispuut door de wereldhandelsorganisatie in het gelijk gesteld. De wereldorganisatie stelde dat Airbus van de Europese overheden onterecht steun had ontvangen door de toekenning van onder meer lage rentevoeten en financiële middelen voor onderzoek en ontwikkeling. Dat zou Airbus een oneerlijk voordeel hebben opgeleverd tegenover de Amerikaanse constructeur Boeing. De Europese Unie ging eerder al in beroep tegen de uitspraak. Met zijn beroep hoopt de Amerikaanse regering alsnog een zwaardere veroordeling te kunnen afdwingen. De Europese Unie heeft zelf nog een klacht lopen tegen de Verenigde Staten wegens ongeoorloofde Amerikaanse steun aan Boeing.


In september wordt een definitieve beslissing genomen over de toekomst van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij Martinair, dochter van de KLM-groep. Dat heeft een woordvoerster van de maatschappij bevestigd. De rol van Martinair binnen de groep vormt al langer onderwerp van gesprek. Martinair is sinds vorig jaar volledig in handen van de KLM-groep. Ook Transavia is een volledige dochter van de Nederlandse luchtvaartgroep. Eerder was gesteld dat de drie maatschappijen moeiteloos naast elkaar konden bestaan, maar de voorbije maanden werd steeds meer gewag gemaakt van een overdacht van de passagiersvluchten van Martinair naar KLM of Transavia. KLM richt zich vooral op het hogere segment passagiersvervoer, zowel intercontinentaal als Europees. Transavia biedt goedkope tickets op populaire vakantiebestemmingen binnen Europa. Martinair is sterk vertegenwoordigd in het vrachtvervoer en voert vakantievluchten uit op verre bestemmingen.


De Zweedse regering heeft de economische groeivooruitzichten gevoelig opgetrokken. Zweden zegt nu voor dit jaar een groei van 4,5 procent te verwachten. Voor volgend jaar wordt gewag gemaakt van een groei met 4 procent. Dat heeft Anders Borg, Zweeds minister van financiën, gezegd. Het nieuws komt niet ongelegen voor de regering, op één maand voor de parlementsverkiezingen. Eind vorig jaar ging de Zweedse regering nog uit van een economische groei van slechts 2 procent. De nieuwe groeicijfers brengen Zweden ook aan de top van de Europese rangschikking. Toch pleit de Zweedse regering voor voorzichtigheid. Daarbij wordt opgemerkt dat het creëren van een nieuw begrotingsoverschot de belangrijkste prioriteit moet blijven. Dit jaar is een begrotingstekort van 1,1 procent van het bruto binnenlands product voorzien. Volgend jaar zou het tekort 0,2 procent bedragen.


De Europese Centrale Bank (ECB) zou pas begin volgend jaar een einde willen maken aan de uitzonderlijke steunmaatregelen voor de banken. Dat heeft Axel Weber, één van de meest invloedrijke bestuurders van de Europese Centrale Bank, gezegd. De meeste discussies over het al dan niet voortzetten van de exit, zullen volgens hem toegespitst zijn op het eerste kwartaal van volgend jaar. Het is volgens Weber duidelijk dat er opnieuw moet gestreefd worden naar een procedure van normalisatie. Volgens Weber zou het verstandig zijn dat de Europese Centrale Bank onbeperkte leningen blijft verstrekken aan de banken tot het einde van het jaar. Die periode wordt volgens hem normaal gezien gekenmerkt door onzekerheid over de liquiditeitsniveau's. Sommige analisten hadden verwacht dat er al sneller een einde zou komen aan de maatregelen.


Het Brits-Nederlandse olieconcern Shell heeft besloten om zijn raffinaderij in het Duitse Heide aan de Britse private investeerder Gary Klesch te verkopen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De transactie, die nog door regelgevende instanties goedgekeurd moet worden, zal volgens Klesch naar verwachting voor het einde van dit jaar afgerond worden. De raffinaderij in Heide staat al sinds midden vorig jaar in de verkoop. Eerder had Shell tevergeefs geprobeerd om de raffinaderij aan de Indiase energiemaatschappij Essar te verkopen. De olie-installatie heeft een verwerkingscapaciteit van 4,5 miljoen ton ruwe olie per jaar. Klesch zou plannen hebben om nog meer raffinaderijen te kopen. Daarmee zou hij een belangrijke stimulans kunnen vormen voor de Europese downstream-industrie, die zware klappen heeft gekregen.


Het Zuid-Koreaanse staatsbedrijf Korea National Oil Corp (KNOC) heeft een vijandig bod uitgebracht van 1,87 miljard Britse pond op het Britse oliebedrijf Dana Petroleum. Het management van Dana verwierp eerder deze maand een bod van de Koreaanse maatschappij. Korea National Oil Corp zegt daardoor geen alternatief meer te hebben dan rechtstreeks naar de aandeelhouders te stappen. De Koreaanse maatschappij zegt teleurgesteld te zijn door de afwijzing van het bod door het bestuur van Dana. De Zuid-Koreaanse overheid kende het staatsbedrijf enige tijd geleden een oorlogskas van 6,5 miljard dollar toe voor overnames. In oktober vorig jaar nam Korea National Oil Corp het Canadese Harvest Energy over voor 1,7 miljard dollar. Het bestuur van Dana Petroleum heeft zijn aandeelhouders gewaarschuwd niet in te gaan op het voorstel van de Koreaanse groep.


Het Nederlandse elektronica-concern Philips neemt Burton Medical Product Corporation over van de Noorse industriële groep Glamox. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Burton, gevestigd in de Amerikaanse staat Californië, levert specialistische lichtoplossingen voor de gezondheidszorg. De onderneming wordt binnen Philips ondergebracht binnen de divisie Lighting. Met de overname van het Amerikaanse bedrijf zegt het Nederlandse electronicaconcern zijn portfolio en zijn positie verder te kunnen versterken als leverancier van lichtoplossingen aan de gezondheidszorg. Door de overname staat Philips naar eigen zeggen een stap dichter in zijn streven om een totaal aanbod voor de medische sector te kunnen uitbouwen. Burton Medical Products Corporation werd meer dan tachtig jaar geleden opgericht.


De Amerikaanse computerfabrikant Hewlett-Packard heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 1,77 miljard dollar. Dat is een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 11 procent tot 30,7 miljard dollar. Het bedrijf zegt vooral geprofiteerd te hebben van de toegenomen computerverkopen. Voor het vierde kwartaal wordt gerekend op een omzet tussen 32,5 miljard dollar en 32,7 miljard dollar. Cathie Lesjak, interim chief executive van Hewlett-Packard, merkt op dat de sterke prestaties een bewijs zijn van de goede strategie en discipline die het bedrijf hanteert. Lesjak voegt er aan toe dat Hewlett-Packard zich verder blijft inspannen om de kosten te verlagen, te investeren in een winstgevende groei en het uitspelen van de concurrentiële voordelen van het concern op de markt.


De Amerikaanse computerfabrikant Dell heeft tijdens het tweede kwartaal van het jaar een omzet gerealiseerd van 15,5 miljard dollar. Dat is een stijging met 22 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het concern realiseerde een kwartaalwinst van 545 miljoen dollar. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar werd een nettowinst gerealiseerd van 472 miljoen dollar. Dell zegt vooral geprofiteerd te hebben van toegenomen verkopen en verwacht dat de vraag naar computers door zakelijke klanten de volgende kwartalen nog verder zal toenemen. Michael Dell, chief executive van het concern, benadrukt dat het bedrijf zijn portfolio aan datacenter-oplossingen op een agressieve manier blijft versterken, dankzij onder meer inspanningen op het gebied van internet-technologieën. Dell herhaalt zijn vooruitzichten om de omzet tijdens het derde kwartaal verder met 14 procent tot 19 procent op te drijven.


De Amerikaanse groep Deere, producent van landbouwmachines, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 617 miljoen dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 420 miljoen dollar. De omzet steeg met 16 procent tot 6,8 miljard dollar. Vooral in Noord-Amerika, Brazilië en Argentinië nam de vraag naar landbouwmachines toe, geholpen door de gestegen grondstoffenprijzen. In Europa was er volgens de groep echter sprake van verslechterende marktomstandigheden. Het Amerikaanse bedrijf gaf ook een prognose af voor het vierde kwartaal en het gehele boekjaar. Het bedrijf rekent voor het vierde kwartaal op een omzetstijging met 32 procent en een nettowinst van ongeveer 375 miljoen dollar. Voor het gehele jaar wordt gerekend op een omzetstijging met 12 procent.


Het Indiase bedrijf Ybrant Digital, aanbieder van internetdiensten aan grote bedrijven, neemt voor een bedrag van 36 miljoen dollar Lycos over, een onderneming die domeinnamen en sociale netwerken aanbiedt. Lycos is wereldwijd goed voor ongeveer 60 miljoen unieke bezoekers per maand en is actief onder diverse namen, waaronder Tripod, Gamesville en HotBot. Ybrant koopt de aandelen van het Koreaanse Daum Communications, die Lycos het voorbije jaar reorganiseerde en weer winstgevend maakte. Lycos is een roemruchte naam op het internet. De onderneming werd zestien jaar geleden opgericht. Net voor het uiteenbarsten van de internetbubbel in mei dit jaar werd Lycos voor miljarden verkocht aan het Spaanse Terra Networks. Zes jaar geleden kwam Daum in het bezit van Lycos. Hij betaalde voor het internetbedrijf iets meer dan 100 miljoen dollar.


Meer Nieuws

Friday, August 20, 2010

Shell verschuift focus naar Australische gasactiviteiten


Het olieconcern Royal Dutch Shell wil het volgende decennium 50 miljard dollar investeren in Australië. Daarmee wordt de Australische regio het belangrijkste investerings-gebied van Shell. Dat is het gevolg van de grotere nadruk die Shell wil leggen op de gasproductie, ten koste van de oliewinning. Over twee jaar zou gas meer dan 50 procent van de productie bij Shell moeten vertegenwoordigen. In Australië lopen op dit ogenblik meer dan een dozijn projecten voor vloeibaar gas voor de Aziatische markt. Verwacht wordt dat Shell steeds meer gasreserves zal investeren en zijn Australische downstream-activiteiten mogelijk aan Aziatische of Amerikaanse raffineerders zal verkopen.

"De vooruitzicht voor Australië zijn uitstekend," merkt Ann Pickard, voorzitter van Shell Australia, op tegenover het persbureau Bloomberg. "Dat is het gevolg van de implementatie van verbeterde technologieën en de groeiende vraag in Azië naar milieuvriendelijker brandstoffen." In maart van dit jaar nam Shell samen met PetroChina de energiegroep Arrow Energy over, waardoor een toegang werd gerealiseerd tot reserves om gasprojecten in Queensland te ontwikkelen. Samen met Chevron neemt Shell ook deel aan het Gorgon-gasproject. Bovendien wil Shell een pionier worden op het gebied van drijvende technologieën voor vloeibaar gas.

Volgens een aantal waarnemers is dat slechts het begin voor Shell in Australië. Aiden Bradley, analist bij Goldman Sachs, merkt in een rapport op dat Shell zich de volgende jaren zal toeleggen op de Australische regio en investeringen in gasprojecten. Dat zal volgens hem een bijzonder grote impact hebben op de Australische energieproductie. Ook Ge Aiji, project manager bij PetroChina, stelt dat er op termijn een grote vraag zal zijn naar Australische gasprojecten. "China heeft een snelgroeiende economie en steeds meer wordt ernaar gestreefd om vervuilende energie door milieuvriendelijker alternatieven te vervangen," merkt hij op.

Labels: , , ,

Mitchells & Butlers verkoopt 333 Britse pubs


De Britse pubketen Mitchells & Butlers (M&B) heeft aangekondigd 333 locaties te zullen verkopen. De keten zegt zich te willen terugtrekken uit het goedkopere cafésegment en zich in de toekomst vooral te willen toespitsen op de markt van de eetcafés. De betrokken pubs worden voor een bedrag van 373 miljoen Britse pond verkocht aan Stonegate Pub Company, die gecontroleerd wordt door het investeringsfonds TDR Capital. Onlangs had Mitchells & Butlers al aangekondigd zijn keten Hollywood Bowl voor een bedrag van 39 miljoen pond te verkopen aan rivaal AMF Bowling. Na de verkoop zal Mitchells & Butlers in Groot-Brittannië nog 1.580 restaurants en eetcafés overhouden.

In maart van dit jaar had Mitchells & Butlers zijn strategie-wijziging aangekondigd. De groep, eigenaar van de pubketens Harvester en All Bar One, wil het grootste gedeelte van zijn nachtcafés High Street Bars & Venues en andere locaties die niet langer tot de kernactiviteiten behoren, afstoten. Onder meer de ketens Scream, Town Pubs en Community Pubs worden van de hand gedaan. De zuivere dranken-cafés zijn volgens Adam Fowle, chief executive van Mitchells & Butlers, te prijsgevoelig. Hij voegde er aan toe tevreden te zijn deze drankencafés en nachtcafés in één enkele transactie te hebben kunnen verlopen. De inkomsten uit de verkoop zullen worden geherinvesteerd in eetcafé-activiteiten.

De Britse eetcafés zijn minder gevoelig voor het rookverbod en de stijgende alcohol-taksen. De pubketen voegt er aan toe dat de eetcafés de voorbije drie jaar een grotere omzetgroei hebben laten optekenen dan het totale horeca-gemiddelde. Mitchells & Butlers, dat een nettoschuld heeft van meer dan 2 miljard Britse pond, merkte onlangs op dat de omzet tijdens de maanden juni en juli gevoelig was teruggevallen. Door het wereldkampioenschap voetbal trokken de eetcafés immers minder bezoekers. Rivalen zoals Punch Taverns en Enterprise Inns, die zich blijven toeleggen op drank-activiteiten, lieten tijdens diezelfde periode een belangrijke omzetgroei optekenen.

Labels: , ,

Sint-Petersburg laat sharia-rechtbank sluiten


De Russische openbare aanklager heeft het bevel gegeven om een sharia-rechtbank in Sint-Petersburg te sluiten. De sharia-rechtbank, een initiatief van de islamitische advocaat Dzhamaliddin Makhmutov, was pas enkele weken voordien geopend. De rechtbank had heel wat kritiek gekregen van lokale moslim-leiders en mensenrechten-groepen. De sharia-rechtbank, die de islamitische wetgeving volgt, had geen juridische macht en zijn activiteiten waren volgens Makhmutov beperkt tot burgerlijke zaken, zoals het verzoenen van islamitische families. Makhmutov zei in een reactie op het bevel van de openbare aanklager dat zijn initiatief eerder een tribunaal dan een sharia-rechtbank was en zei verkeerd begrepen te zijn door journalisten.

"Onze resoluties hebben geen juridische kracht," merkten Makhmutov op tegenover de Russische krant The Moscow Times. "Het gaat eerder om oplossingen en advies dan om straffen." De sharia-wetgeving voorziet strenge straffen voor een aantal misdrijven, zoals de amputatie van handen voor diefstallen en steniging bij overspel. De oplossingen die het zogenaamde tribunaal aanbiedt, zijn volgens Makhmutov gebaseerd op de ethiek en principes van de koran. De openbare aanklager stelde echter dat de sharia-rechtbank de wet overtreedt en Makhmutov een vervolging wegens extremisme riskeerde indien hij zou weigeren om zijn activiteiten stop te zetten.

Onder meer Ravil Poncheyev, de onder-mufti van Sint-Petersburg, noemde de sharia-rechtbank ongrondwettelijk. "De rechtbank is opgericht door charlatans die geen enkele bevoegdheid hebben om dergelijke activiteiten te organiseren," aldus Poncheyev. "Bovendien hebben de genomen beslissingen geen enkele wettelijke macht, waardoor de rechtbank nutteloos is." Ook Alexei Kozyrev, de ombudsman van Sint-Petersburg, toonde zich bijzonder kritisch over het initiatief. Hij noemde de sharia-rechtbank ongepast en mogelijk schadelijk voor het klimaat van ethnische tolerantie in Sint-Petersburg. Makhmutov had eerder al steun gezocht bij onder meer de Tsjetjeense president Ramzan Kadyrov, die zegt de sharia-wetgeving boven de federale wetgeving te stellen.

Labels: , , ,

Procter & Gamble investeert 1 miljard dollar in China


Het Amerikaanse concern Procter & Gamble gaat de volgende vijf jaar een bedrag van 1 miljard dollar investeren in China. Daarbij zal naar eigen zeggen vooral de nadruk worden gelegd op innovatie. In het midden van de zomer opende Procter & Gamble in de Chinese hoofdstad Peking een centrum voor onderzoek en ontwikkeling. Het centrum vergde een investering van ongeveer 70 miljoen dollar en telt 520 medewerkers uit zestien landen. De nieuwe site in Peking is het zesde innovatiecentrum dat Procter & Gamble wereldwijd heeft opgezet. In China zal vooral aandacht worden besteed aan baby-verzorging, textiel, orale hygiëne, schoonheidsproducten, haarverzorging en snacks.

"Procter & Gamble verschuift meer innovaties naar Azië, want daar komt de belangrijkste groei vandaan," merkt Robert McDonald, chief executive van Procter & Gamble, op. "In de toekomst zal een belangrijke groei worden gerealiseerd in China, maar zal die ook aangedreven worden vanuit China." Naast het ontwikkelen van goederen voor Chinese klanten en andere groeimarkten, zouden de betrokken producten eventueel ook in de Verenigde Staten en West-Europa op de markt worden gebracht. Procter & Gamble realiseerde het voorbije boekjaar een omzet van 5 miljard dollar op de Chinese markt. Dat vertegenwoordigde 7 procent van de wereldwijde inkomsten van het Amerikaanse concern.

De bestedingen van de Chinese consument blijven echter nog zeer beperkt. Een gemiddelde Chinese consument vertegenwoordigt voor Procter & Gamble een jaarlijkse omzet van 3 dollar. In de Verenigde Staten wordt een gemiddelde van meer dan 100 dollar opgetekend. Procter & Gamble heeft volgens McDonald plannen om in China ook meer product-categorieën in te voeren. Op dit ogenblik is het concern in China actief in vijftien sectoren, tegenover vijfendertig categorieën in de Verenigde Staten. Procter & Gamble wil bij de ontwikkeling van die nieuwe categorieën ook samenwerken met de Chinese universiteiten en hun onderzoekers en afgestudeerden.

Labels: ,

Britse musea realiseren omzet van 1 miljard pond


De grote musea en belangrijke kunstgalerijen in Groot-Brittannië hebben het voorbije jaar 1 miljard pond sterling inkomsten ontvangen van buitenlandse bezoekers. Dat blijkt uit cijfers van de VisitBritain, de Britse koepel voor de toeristische industrie. Daarbij wordt opgemerkt dat het voorbije jaar ongeveer dertig miljoen buitenlandse toeristen Groot-Brittannië hebben bezocht. Eén op drie buitenlandse toeristen bracht daarbij ook een bezoek aan een grote culturele instelling. VisitBritain stelt daarbij dat Franse toeristen vooral geïnteresseerd zijn in een museumbezoek, terwijl Amerikaanse toeristen in eerste instantie belangstelling tonen voor kunstgalerijen.

In totaal brachten 7,7 miljoen toeristen het voorbije jaar een bezoek aan een Brits museum, terwijl kunstgalerijen in totaal 4,2 miljoen bezoekers ontvingen. Het British Museum ontving het voorbije jaar 5,57 miljoen bezoekers. Dat is een daling met 6,1 procent tegenover het jaar voordien. Ook bij het Tate Modern werd een daling met 2 procent tot 4,74 miljoen bezoekers opgetekend. Bij de National Gallery werd daarentegen een toename met 9 procent tot 4,78 miljoen bezoekers genoteerd. Het Natural History Museum kende een toename met bijna 10 procent tot 4,1 miljoen bezoekers. Sandie Dawe, chief executive van VisitBritain, stelt daarbij dat toerisme cruciaal blijft voor de culturele sector en ervoor zorgt dat belangrijk erfgoed ook economische voordelen oplevert.

Het grootste aantal bezoekers op Britse culturele bestemmingen is afkomstig uit de Verenigde Staten (1,52 miljoen). Daarna volgen Frankrijk (1,42 miljoen), Duitsland (1,13 miljoen), Spanje (0,92 miljoen) en Italië (0,69 miljoen). Britse culturele bestemmingen zijn vooral populair tussen juli en september, terwijl er tussen januari en maart sprake is van een dalperiode. Sandie Dawe voegt er aan toe dat de Britse cultuur en erfgoed een internationaal publiek blijven aanspreken en daarbij kan terugvallen op een authentieke cultuurschat. Groot-Brittannië voert wereldwijd toeristische campagnes op vijfendertig cruciale markten.

Labels: , ,

Rusland moet alle alcohol-reclame verbieden


Rusland moet alle reclame voor alcohol, met inbegrip van bier, verbieden. Dat heeft Gennady Onishchenko, hoofd van de Russische Federal Consumer Protection Service, gezegd. Onishchenko noemt alcohol een duivelse drank en klaagt het gebruik van de drank op de Russische televisie aan. Hij voegt er aan toe dat de alcohol-reclames zo lang zijn dat het publiek vergeten is naar welk programma er werd gekeken en bovendien de consument op een agressieve manier proberen te overtuigen van de gezondheidsvoordelen van de drank. Onishchenko noemt de alcohol-producenten schaamteloze leugenaars. Eerder al haalde Onishchenko op dezelfde harde manier al uit naar de tabaksector.

"In de zomer van twee jaar geleden beschuldigde Onishchenko de Amerikaanse sigaretten-fabrikanten nog van een nicotine-genocide op het Russische volk," merkt de Russische krant The Moscow Times op. Bierproducenten zijn verbolgen over de voorstellen van Onishchenko, die volgens hen de situatie alleen nog maar zouden verergeren. Yulia Khramaikova, woordvoerster van de Russian Beer Union, merkt daarbij op dat Onishchenko pretendeert bezorgd te zijn over de gezondheid van de Russische bevolking, maar geen resultaten boekt. Khramaikova zegt dat de reclamebeperkingen van vijf jaar geleden nagenoeg geen enkele impact hadden op de bierconsumptie. Een striktere wetgeving rond de retailverkoop en de verkoop aan minderjarigen zou volgens haar veel efficiënter zijn.

De Russische regering heeft de regelgeving op de alcohol-industrie de voorbije jaren gevoelig verstrengd. Onder meer werd een verbod ingesteld om bepaalde dranken nog langer tijdens de nacht te verkopen. Dat verbod werd onlangs nog uitgebreid, zodat voortaan van 10 uur 's avonds tot 10 uur 's morgens een aantal alcoholische dranken niet langer mogen worden verkocht. Onishchenko zegt achter de maatregel te staan, maar zegt dat de wetgever nog niet ver genoeg gaat. Hij vraagt zich onder meer af waarom zoveel televisie-personages roken en drinken. Er is hier volgens hem duidelijk sprake van een verborgen agenda en toont volgens hem ook aan dat iedereen te koop is.

Labels: , ,

Grotere inspraak Europese Commissie in regionale fondsen


De regionale budgetten van de Europese Unie moeten worden behouden op hun huidig niveau, maar de Europese Commissie zou een grotere inspraak moeten krijgen in de toewijzing van de financiële middelen. Dat heeft Edgar Savisaar, burgemeester van de Estse hoofdstad Tallinn, gezegd in een interview met het magazine Euractiv. Savisaar maakt daarin zijn beklag over een gebrek aan coherentie in de toewijzing van de budgetten. Er is volgens de burgemeester van Tallinn op dit ogenblik weinig transparantie over de aanduiding van de regionale projecten die financieel worden ondersteund met Europees geld. Het regionale budget vertegenwoordigt ongeveer 33 procent van de totale Europese begroting.

"Het regionaal budget van de Europese Unie moet op zijn huidige niveau worden behouden, op voorwaarde dat een belangrijk gedeelte van de beslissings-macht van de lidstaten wordt overgeheveld naar de Europese Commissie," merkt Edgar Savisaar op tegenover Euractiv. "Dat zou immers betekenen dat ook regio's, die op dit ogenblik door de nationale overheden worden genegeerd, in aanmerking zouden kunnen komen voor ondersteuning." Savisaar, leider van de Estse centrumpartij Keskerakond en gewezen eerste minister van Estland, merkt daarbij op dat de structurele fondsen van de Europese Unie een belangrijk rol hebben gespeeld in de verbetering van de levenskwaliteit in Tallinn.

Savisaar merkt daarbij op dat nagenoeg de helft van het investeringsbudget van Tallinn bestaat uit middelen uit het regionale fonds. Zonder de Europese steun zouden volgens hem een aantal grote wegenwerken in Tallinn zonder Europese steun onmogelijk zijn geweest. "Het probleem is echter dat de huidige Estse regering zijn dossiers niet tijdig heeft ingediend bij de Europese Unie en ook niet de voldoende administratieve capaciteiten heeft om de fondsen op een verantwoorde manier te verdelen." Savisaar argumenteert verder dat grote metropolen en hoofdsteden in het algemeen op bijkomende ondersteuning zouden moeten kunnen rekenen, aangezien ze de groeimotor van de lidstaten zijn, maar ook met de grootste sociale problemen worden geconfronteerd.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse concern Intel, fabrikant van computerprocessoren heeft een bod van 7,7 miljard dollar uitgebracht op het antivirusbedrijf McAfee. Het bod gebeurt volledig in contanten. De impact op de resultaten zou beperkt blijven. Intel heeft een volledige overname op het oog. Momenteel staat McAfee nog op de beurs van New York genoteerd. Paul Otellini, chief executive van Intel, zegt dat beveiliging een nieuwe pijler moet worden binnen Intel. McAfee kan als een aparte afdeling blijven voortbestaan. Intel heeft al een aantal softwarebedrijven in handen. Dat het zich nu ook op de markt van de beveiliging werpt, komt omdat steeds meer toestellen met een internetverbinding op de markt komen. Intel wijst in die context ook op de snelle groei van het aantal smartphones. Ook die kunnen aan virussen blootgesteld zijn. Bij MCafee werken ongeveer 6.100 mensen. De software-ontwikkelaar boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 2 miljard dollar.


Rusland zal dit jaar enkele miljoenen ton graan moeten invoeren als gevolg van de extreme droogte in het land. Dat hebben bronnen bij het Russische ministerie van landbouw bekend gemaakt. Rusland zou de volgende twaalf maanden volgens de bronnen minstens vijf miljoen ton graan moeten importeren. Eerder deze maand besliste de Russische regering al een exportverbod voor graan uit te vaardigen. Het land was één van de grootste uitvoerders ter wereld van graanproducten, met vorig jaar een export van 21,4 miljoen ton. Volgens de Russische president Dmitri Medvedev is door de extreme droogte minstens een kwart van de graanoogst verloren gegaan. Als Rusland graan wil kopen op de internationale markt, kan het daarvoor onder meer terecht bij buurland Kazachstan, dat dit jaar 8 miljoen ton hoopt uit te voeren.


Het Amerikaanse bedrijf Staples, handelaar in kantoorartikelen, heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 129,8 miljoen dollar. Tijdens de eerste helft vorig jaar werd nog winst geboekt van 92,4 miljoen dollar. De winstgroei is vooral te danken aan kostenreducties. De omzet kwam vrijwel onveranderd uit op 5,53 miljard dollar. Staples heeft volgens Ron Sargent, topman van het Amerikaanse bedrijf, opnieuw sterke resultaten geleverd onder uitdagende marktomstandigheden. Ondanks de zwakke marktomstandigheden in de Verenigde Staten wist Staples marktaandeel af te pakken van zijn concurrenten OfficeMax en Office Depot. Sargent verwacht op basis van een bescheiden economisch herstel in het tweede halfjaar een lage eencijferige groei van de omzet voor het hele lopende jaar.


De Amerikaanse autofabrikant General Motors heeft een aanvraag ingediend voor een beursgang. Vorig jaar moest General Motors, de grootste autofabrikant van de Verenigde Staten, met miljarden dollars aan steun door de Amerikaanse overheid worden gered. Het autoconcern werd toen van de beurs gehaald. Met de beursgang krijgt de Amerikaanse overheid de kans om haar belang van 61 procent af te bouwen. Ook het inmiddels afgeslankte General Motors wil van zijn publieke aandeelhouder af. General Motors liet niets los over de beurzen waar het bedrijf de aandelen wil aanbieden. Verwacht wordt dat General Motors op een notering mikt aan zowel de Amerikaanse New York Stock Exchange als de Canadese Toronto Stock Exchange. Volgens schattingen levert de beursgang het bedrijf tussen de 12 miljard dollar en 16 miljard dollar op. Het zou de grootste beursgang worden sinds die van Visa in maart twee jaar geleden.


De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,63 miljard Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 353 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een nettowinst geboekt van 2,09 miljard Deense kroon. De omzet steeg met 2 procent tot 17,94 miljard kronen. Het verkochte volume bleef nagenoeg constant. De winst lag hoger dan verwacht omdat de situatie op de Russische biermarkt minder slecht was dan gevreesd. In de afgelopen jaren is de bierconsumptie in Rusland snel gegroeid, maar door de economische neergang in combinatie met een belastingverhoging zijn de volumes afgenomen. Een omzetdaling in Rusland en een kleine afname in Europa werden gecompenseerd door een sterke groei in Azië. Rusland is een van de belangrijkste biermarkten van Carlsberg.


Het Franse hotelconcern Accor gaat een sterke uitbreiding doorvoeren in India. De hotelketen, die nu acht hotels in India exploiteert, wil naar eigen zeggen tegen het midden van het decennium negentig hotels exploiteren op de Indiase markt. Voor zestig hotels zijn de contracten al getekend en éénentwintig verstigingen zullen de komende twee jaar open gaan. India is volgens Gilles Pélisson, topman van Accor, één van de meest spannende groeimarkten ter wereld met een sterke vraag in alle segmenten. De Franse hotelgigant investeert 150 miljoen dollar in het Indiase project. Accor werkt in India samen met zijn locale partner InterGlobe. De samenwerking exploiteert in India hotels onder de merknamen Novotel, Ibis en Mercury. Pélisson heeft het over een grote expansie in India, waar de keten naar eigen zeggen vooral wil investeren in de bouw van middenklassehotels.


Muziekuitgever EMI heeft extra kapitaal nodig om uit handen te blijven van huisbankier Citigroup. Dat heeft Maltby Capital, de holdingmaatschappij van EMI, in zijn jaarverslag bekend gemaakt. EMI heeft genoeg inkomsten om de rente op zijn schuldenlast van 3 miljard pond af te lossen, maar kan zonder extra kapitaalinjectie op termijn niet voldoen aan de strengere bankratio's die Citigroup de volgende jaren wil hanteren. Eerder dit jaar had investeerder Terra Firma, de moedermaatschappij van Maltby, al 105 miljoen pond opgehaald. Ook toen dreigde EMI niet meer aan de kredietvoorwaarden van Citigroup te voldoen. In maart volgend jaar zal de zakenbank zijn voorwaarden voor EMI opnieuw toetsen. Terra Firma onderzoekt diverse opties om tegen die tijd aan de voorwaarden te voldoen. Daaronder valt het werven van nog eens 360 miljoen pond onder investeerders gedurende de resterende looptijd van alle leningen.


Een topman van de Japanse bank Nomura heeft volgens Britse mediaberichten bij zijn vertrek 22 miljoen pond meegekregen. Het gaat om Sadeq Sayeed, die zestien maanden de leiding heeft gehad over Nomura in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Sayeed was de man die voor Nomura onderdelen van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers in de wacht wist te slepen. Na de val van Lehman Brothers in september twee jaar geleden nam Nomura de Europese aandelendivisie van de Amerikaanse zakenbank over voor welgeteld 2 dollar. Sayeed kreeg in februari vorig jaar de leiding over Nomura in Europa en het Midden-Oosten. In juni van dit jaar trad hij af. Hij blijft wel als adviseur aan de Japanse bank verbonden. De afscheidspremie die hij meekrijgt, zijn volgens bronnen een beloning voor de Lehmandeal. Anderen stellen dat hij als topman niet goed functioneerde en daarom weg moest.


In de strijd om haar budget onder controle te houden na de financiële crisis, heeft de Deense regering in juni aangekondigd dat werkloosheidsuitkeringen voortaan zullen worden beperkt tot twee jaar. Op dit ogenblik kunnen Deense werklozen nog vier jaar lang van een uitkering genieten. De Deense overheid drijft haar inspanningen om werklozen sneller uit het sociale vangnet te duwen op, nadat duidelijk werd dat de meeste betrokkenen of onmiddellijk werk vinden of eender welke job aannemen eens de werkloosheidsuitkering vervalt. Claus Hjort Frederiksen, Deens minister van financiën zegt dat een langere werkloosheid het steeds moeilijker maakt om nog werk te vinden. Vier jaar zonder werken is een luxe die Denemarken zich volgens de minister niet langer kan veroorloven. De werkloosheid in Denemarken schommelt op dit ogenblik rond de 4,2 procent. Dat is laag naar Europese normen, maar wel een verdubbeling tegenover twee jaar geleden (1,7 procent).


Het Taiwanese technologiebedrijf Foxconn gaat het volgend jaar minstens 300.000 werknemers aanwerven. Foxconn is onder meer fabrikant van de iPhone van Amerikaanse concern Apple. Het Taiwanese bedrijf kende dit jaar al elf zelfmoorden, die wellicht aan de hoge werkdruk kunnen worden gelinkt. Foxconn heeft nu al 900.000 werknemers in dienst en wil het totaal op 1,3 miljoen brengen. Het bedrijf assembleert de iPhone en maakt ook onderdelen voor onder meer computerfabrikant Dell en gsm-producent Nokia. De aanwervingen zullen voornamelijk in de centrale provincies van China gebeuren. Het bedrijf heeft het extra personeel nodig om de productie op te vangen, maar ook omdat het aantal overuren aan banden werd gelegd in China. Door het uitbreiden van het personeelsbestand wil Foxconn naar eigen zeggen de werknemers meer vrije tijd geven.


Bij autobouwer Opel heeft gewezen topman Hans Demant het bedrijf verlaten. Demant was begin dit jaar als voorzitter van Opel al vervangen door de Brit Nick Reilly. Hij bleef nog wel actief als vice-voorzitter, bevoegd voor intellectuele eigendomsrechten. De positie van de Duitser zou onhoudbaar zijn geworden. Hans Demant is ingenieur machinebouw en was bijna veertig jaar in dienst van Opel. Negen jaar geleden werd hij aangesteld tot hoofd van de engineering bij de Duitse autobouwer. Zes jaar geleden kreeg hij de leiding van het bedrijf in handen. Opel maakte vorig jaar echter een bijzonder turbulente periode door en sommigen vinden dat hij als crisismanager fouten heeft gemaakt. Het is niet bekend wat de bijna zestigjarige Demant nu zal doen. Demant kwam als topman van Opel zelden in de openbaarheid. Vaak trad Klaus Franz, voorzitter van de ondernemingsraad, als de feitelijke topman van de Duitse autobouwer naar voor.


Thunderbird Resorts, uitbater van hotels en casino's, heeft de verkoop van zijn belang van 63,63 procent in zes casino's in Panama afgerond. Met de verkoop van het belang is een bedrag van 38 miljoen dollar gemoeid. Thunderbird zegt in het derde kwartaal van dit jaar een winst van 14,5 miljoen dollar uit de verkoop te zullen noteren. In de komende twee jaar wordt nog eens een winst van 4,2 miljoen dollar bijgeschreven. De transactie heeft volgens Thunderbird een aanzienlijke verbetering van de schuldpositie en van de kapitaalstroom van de onderneming tot gevolg. De casino's brachten volgens eerdere gegevens in juli ongeveer 30 procent van de omzet van Thunderbird op. De omzet tijdens de maand juli bedroeg 16,4 miljoen dollar. Panama droeg daar 5 miljoen dollar toe bij. De verkoop past volgens Thunderbird in de strategie om zich toe te leggen op de ontwikkeling en het uitbaten van geïntegreerde resorts met casino's.


Een Braziliaanse rechter heeft de bedrijven Shell do Brasil en BASF veroordeeld tot een boete en schadevergoeding van in totaal 1,1 miljard real. Dat komt overeen met een bedrag van 490 miljoen euro. De bedrijven zijn eigenaren geweest van een fabriek bij Sao Paulo waar de arbeiders werden blootgesteld aan giftige stoffen. De arbeiders kregen last van onder meer kanker of hoge bloeddruk. De fabriek werd drieëndertig jaar geleden opgericht door Shell en werd later door het Duitse concern BASF overgenomen. Acht jaar geleden moest de fabriek echter zijn deuren sluiten. Volgens de Braziliaanse rechter moeten beide bedrijven meebetalen aan de behandeling van de lichamelijke en psychische klachten van de slachtoffers en hun eventuele nabestaanden. Meer dan duizend gedupeerden kunnen profiteren van de uitspraak. Shell en BASF gaan allebei in hoger beroep tegen de uitspraak.


Het elektronicaconcern Philips heeft een intentieovereenkomst gesloten met TPV Technology voor onder meer de distributie, marketing en het verkopen van de televisieactiviteiten in China. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekend gemaakt. Philips krijgt van TPV Technology royalties betaald voor de licenties. TPV Technology is een bedrijf dat onder meer is gespecialiseerd in het ontwerp en productie van een breed spectrum aan monitors en lcd-televisietoestellen. Philips wil met het akkoord zijn positie op de Chinese markt versterken. De overeenkomst heeft een minimumlooptijd van vijf jaar. De verschillende mededingingsinstanties moeten de overeenkomst nog goedkeuren, maar Philips verwacht in het derde kwartaal het contract daadwerkelijk te tekenen. In het vierde kwartaal zal dan de overeenkomst van kracht gaan. Het contract heeft betrekking op alle Chinese televisieactiviteiten, met uitzondering van de activiteiten in Hongkong, Taiwan en Macau.


Het olieconcern British Petroleum (BP) wordt er door partner Transocean van beschuldigd informatie over de olieramp in de Golf van Mexico achter te houden. Transocean, dat verantwoordelijk was voor de booruitrusting op het booreiland waar de explosie plaatsvond, heeft dat gemeld in een brief aan kabinetsleden uit de regering van president Barack Obama en aan leden van het Amerikaans Congres. Volgens Transocean wil British Petroleum met de weigering voorkomen dat andere instanties de ramp gaan onderzoeken. British Petroleum verwerpt de aantijgingen en noemt de brief niet meer dan een publiciteitsstunt. De brief zit volgens het olieconcern vol valse en misleidende aannames, bedoeld om de aandacht af te leiden van de eigen verantwoordelijkheid van Transocean. British Petroleum zegt meer dan 100.000 documenten overgemaakt te hebben aan Transocean. In ruil wordt gevraagd dat ook Transocean de resultaten van zijn eigen intern onderzoek bekend zou maken.


Meer Nieuws

Thursday, August 19, 2010

Aandeel internet in betaaltelevisie voor grote groei

Betaaltelevisie zal dit jaar wereldwijd 312 miljard dollar inkomsten realiseren. Dat is een stijging met 7 procent tegenover vorig jaar. Dat is de conclusie van een rapport van het onderzoeksbureau ABI Research. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar werd een stijging met 9 procent opgetekend tot 58 miljard dollar. De stijgingen zijn volgens de onderzoekers vooral te danken aan duurdere programmering-pakketten, zoals hogedefinitie en een aantal andere vooruitstrevende technologieën. Internettelevisie blijft nog een relatief kleine aanbieder van betaaltelevisie, maar zal volgens de onderzoekers de volgende jaren een bijzonder snelle groei kennen.

Uit het rapport blijkt dat kabeltelevisie nog altijd de grootste producent van betaaltelevisie blijft. De sector vertegenwoordigt 52 procent van de totale inkomsten. Dat vertegenwoordigde tijdens het tweede kwartaal van dit jaar 30 miljard dollar inkomsten. Op de tweede plaats volgen satelliet-aanbieders met een bedrag van 24 miljard dollar. Er wordt echter opgemerkt dat de satelliet-aanbieders een snellere groei kennen. Tijdens het tweede kwartaal werd daar een stijging met 12 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is volgens ABI Research het gevolg van een tragere groei in de meer mature kabeltelevisie-markten en in het dalende marktaandeel van de kabeltelevisie, die geconfronteerd wordt met video-programmering van telecombedrijven.

"Ook de groei bij satelliet-televisie is echter te danken aan een duurdere programmering," voert ABI Research aan. "Een abonnement kostte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bij onder meer Direct TV een bedrag van 87,91 dollar per maand. Tijdens het tweede kwartaal van vorig jaar moest daarvoor nog een bedrag van 83,16 dollar worden betaald. Het grootste gedeelte van die stijging was te wijten aan de toevoeging van een hogedefinitie-aanbod." Er wordt aan toegevoegd dat telecom-bedrijven en internet-televisie nog altijd een beperkt aandeel hebben in betaaltelevisie. Dit segment zou dit jaar een omzet realiseren van 17 miljard dollar, maar er wordt een bijzonder snelle groei verwacht. Daarbij wordt voorzien dat de volgende vijf jaar een groei met 20 procent tot meer dan 40 miljard dollar zal worden gerealiseerd.

Labels: , ,

Schotse whisky wordt bron van krachtige biobrandstof

Bijproducten van de whisky-productie kunnen een interessante bron vormen voor biobrandstoffen. Dat zeggen onderzoekers van de Edinburgh Napier University en drankenproducent Diageo. De voorbije twee jaar hebben wetenschappers van het Biofuel Research Centre van de Napier University bijproducten van de whiskyproductie in de Glenkinchie Distillery van Diageo experimenten uitgevoerd om biobutanol te ontwikkelen. Biobutanol is een biobrandstof die 30 procent meer kracht oplevert dan traditionele ethanol. De onderzoekers hebben een patent genomen op het biobutanol-proces op basis van whisky. Ze voegen er aan toe dat de sector door de technologie ook zijn ecologische voetafdruk gevoelig kan terugschroeven.

De whisky-biobutanol wordt vervaardigd uit twee bestanddelen van het productieproces. In de eerste plaats is er de zogenaamde pot-ale, de vloeistof uit de koperen distilleer-ketels. Daarnaast is er het draff, de restanten van de gebruikte granen. "Aangezien deze stoffen belangrijke bijproducten zijn van elke whisky-productie, heeft het biobutanol-proces een potentieel voor de hele sector," merkt een woordvoerder van de Napier University op tegenover het magazine Beverage Daily. Hij voegt er aan toe dat bij het proces niet alleen producten worden herbruikt die al eens zijn gebruikt om whisky te maken, maar door de aanbeding op de markt van de brandstoffen ook de afhankelijkheid van olie wordt verlaagd.

Nu de Napier University een patent heeft ingediend voor de biobutanol-innovatie, worden er voorbereidingen getroffen om een spinoff op te richten om de technologie te commercialiseren. "Verwacht wordt dat biobutanol zal gebruikt worden in benzinestations, aangezien het product gevoelig krachtiger is dan ethanol," aldus nog Beverage Daily. De gebruikte technologie gaat terug op een proces van honderd jaar geleden, ontwikkeld door de scheikundige Chaim Weizmann, die de butanol-fermentatie had bestudeerd als onderdeel van een proces om synthetisch rubber te produceren. Het proces werd later ook toegepast in de productie van explosieven.

Labels: , , ,

Verkeersveiligheid digitale billboards bevestigd

Digitale billboards veroorzaken geen verkeersongevallen. Dat is de conclusie van een nieuw rapport van de Outdoor Advertising Association of America en het bureau Tantala Associates. Daarmee wil de sector reageren op critici die stellen dat digitale billboards de verkeersveiligheid in gevaar kunnen brengen. Tantala Associates stelt dat er uit documentatie over verkeersongevallen over een periode van acht jaar in een gebied in de Amerikaanse staat Pennsylvania geen oorzakelijk verband kan worden gelegd met de visuele blootstelling aan digitale billboards. Het bureau voegt er aan toe dat ook eerdere onderzoeken in andere Amerikaanse staten geen oorzakelijk verband kon worden vastgesteld.

"Op een bepaald ogenblik begint het bewijs wel overweldigend te worden," merkt Nancy Fletcher, chief executive van de Outdoor Advertising Association of America, op. "De resultaten van het recente onderzoek komt over de hele lijn overeen met vorige studies. Telkens kon men tot de conclusie komen dat digitale billboards veilig zijn." Er wordt ook verwezen naar een onderzoek van het Center for Automotive Safety Research aan het Transportation Institute van Virginia Tech, waaruit bleek dat digitale signalen geen substantiële veranderingen veroorzaakten in het gedrag van de autobestuurder. Ondanks die resultaten zijn er in de Verenigde Staten een aantal steden - zoals Denver, Los Angeles en St. Louis - die het gebruik van digitale billboards verbieden of beperken.

"Digitale billboards zijn voor reclamebedrijven bijzonder aantrekkelijk," merkt het magazine Mediaweek op. "Het medium brengt per locatie immers meer reclame-inkomsten op dan de traditionele billboards." Volgens de Outdoor Advertising Association of America zijn er op dit ogenblik in de Verenigde Staten ongeveer tweeduizend digitale billboards in gebruik. Het medium leidt tot controverses tussen voorstanders en critici. Voorstanders zeggen dat digitale billboards minder slordig zijn, gebruiksvriendelijker zijn en buitenreclame ook betaalbaar maken voor kleinere bedrijven. Tegenstanders wijzen niet alleen op de mogelijke risico's voor de verkeersveiligheid, maar ook op het hoge energieverbruik.

Labels: , , ,

Helft wakend bestaan gaat naar media en communicatie

De gemiddelde Brit besteedt nagenoeg de helft van zijn wakende leven aan het gebruik van media en communicatie. Dat is de conclusie van een rapport van de Britse telecom-regulator Ofcom. In totaal vertegenwoordigen activiteiten zoals televisie, internet en mobiele telefoon zeven uur van de normale dagindeling van de gemiddelde Britse consument. Wanneer er rekening gehouden met multitasking, komt Ofcom echter aan bijna negen uur. De onderzoekers voegen er aan toe dat de traditionele media nog altijd goed standhouden. Televisie blijft voor de Britse consument met 3,8 uur per dag het dominante medium. Ook radio slaagt er volgens de onderzoekers in zijn plaats te bewaren.

De onderzoekers merken op dat de gemiddelde persoon ongeveer vijftien en vijfenveertig minuten per dag wakend doorbrengt. Gemiddeld wordt van die tijd zeven uur en vijf minuten besteed aan media en communicatie. Opgemerkt dat jonge volwassenen tussen zestien en vierentwintig jaar het minst gebruik maken van media en communicatie. Die groep komt slechts aan zes uur en vijfendertig minuten per dag. Maar wanneer rekening gehouden wordt met multitasking, stijgt dat naar negen uur en tweeëndertig minuten. Onderzoekers van Ofcom stellen dat de consumenten steeds meer communicatie-activiteiten opnemen, maar die wel in hetzelfde tijdsvolume samen brengen.

Vooral mobiel internet en smartphones dragen volgens Ofcom in belangrijke mate bij tot de groei in de media-consumptie. Inmiddels zouden in Groot-Brittannië al 13,5 miljoen mensen gebruik maken van het mobiele internet. Dat is bijna een verdrievoudiging tegenover twee jaar geleden, toen een mobiele online-populatie van 5,7 miljoen Britten werd opgetekend. Tegelijkertijd is ook het gebruik van mobiele data gevoelig gestegen. Dat is volgens Ofcom op twee jaar met 240 procent toegenomen. De grootste groei komt volgens de onderzoekers voor rekening van het sociale netwerk Facebook. Ondanks de evoluties van de voorbije jaren, blijft televisie volgens de onderzoekers nog altijd het vaakst met traditionele kanalen bekeken te worden.

Labels: , ,

Schapentelers Nieuw-Zeeland tekenen in op uitstootrechten

De schapentelers in Nieuw-Zeeland reageren massaal op het aanbod van de regering om hun graaslanden met bomen te beplanten in ruil voor de toekenning van uitstootrechten. Dit jaar zouden al 30.000 hectaren graaslanden worden beplant. Dat is een bijzonder grote toename tegenover vorig jaar, toen 3.500 hectaren was beplant. De Nieuw-Zeelandse regering startte het initiatief twee jaar geleden. Daarbij worden aan de schapentelers jaarlijks 600 Nieuw-Zeelandse dollars uitstootrechten betaald per hectare die niet langer voor de schapenteelt wordt gebruikt. Dat komt overeen met een bedrag van 172 Amerikaanse dollar.

"Het systeem is een aantrekkelijk alternatief voor de schapentelers, die decennia werden geconfronteerd met dalende wolprijzen, droogtes en landconcurrentie van de veeteelt en de houtindustrie," merkt Neil Walker, een bosbeheerder uit de Taranaki-regio in Nieuw Zeeland, op tegenover het persbureau Bloomberg. "Wanneer een economische sector in verval raakt, moet er bekeken worden welke opties er nog beschikbaar zijn. Het omvormen van schapenboerderijen tot bosgebieden heeft een zinvolle economische basis." De schapenteelt is in Nieuw-Zeeland al langere tijd op de terugweg. Dertig jaar geleden waren er in Nieuw-Zeeland nog ongeveer 70 miljoen schapen. Dat is nu echter terugvallen tot een populatie van 40 miljoen dieren.

Volgens een aantal critici is de omschakeling naar uitstootrechten voor Nieuw-Zeeland, de grootste exporteur van schapenvlees ter wereld, echter te bruusk. Nieuw-Zeeland wil het systeem van uitstootrechten tegen het midden van het decennium nog verder uitbreiden. Dan zullen ook landbouwers moeten betalen voor de emissies van broeikasgassen door koeien en schapen. De Federated Farmers of New Zealand zijn grote tegenstanders van het systeem, zeker nadat bleek dat Australië gelijkaardige maatregelen heeft opgeschort. De organisatie stelt dat buiten Europa alleen Nieuw-Zeeland een nationaal systeem van emissierechten hanteert.

Labels: , ,

China boekt weinig succes in strijd tegen roken

De Chinese regering boekt niet veel succes met haar strijd tegen het roken. Dat is de conclusie van een rapport van het Chinese Center for Disease Control. Opgemerkt wordt dat er de voorbije acht jaar nagenoeg geen vorderingen zijn geboekt en het aantal Chinese rokers nauwelijks is gedaald. Op dit ogenblik zouden er in China nog altijd 301 miljoen rokers zijn. Bovendien zegt 72,4 procent van de niet-rokers blootgesteld te worden aan het rookgedrag van anderen. China heeft weliswaar gezegd openbare gebouwen, werkruimtes en het openbaar vervoer rookvrij te maken, maar 63 procent van de ondervraagden zegt op die plaatsen de dertig dagen voordien nog iemand te hebben zien roken.

"Er is geen substantiële verbetering gerealiseerd in het rookgedrag of blootstelling aan passief roken," aldus Yang Gonghuan, vice-directeur van het Chinese Center for Disease Control. "Gevreesd moet dan ook worden dat ziektes en overlijdens die met het roken verband houden, de volgende dertig jaar onverminderd zal blijven toenemen. Dat zal een bijzonder zware druk leggen op de maatschappij en een hindernis vormen voor de vooruitgang van de openbare gezondheid." Volgens de onderzoekers is het roken bij Chinese volwassenen de voorbije acht jaar lichtjes is gedaald tot 28,1 procent. In het rapport wordt opgemerkt dat het Chinese anti-tabaksbeleid moet worden versterkt.

Het beperkte succes is volgens de onderzoekers vooral te wijten aan de lage prijzen voor sigaretten, weinig efficiënte gezondheidswaarschuwingen op sigarettenverpakkingen en een gebrek aan informatie over de risico's van het tabaksgebruik. Bij Chinese mannen zou 53 procent roker zijn. China consumeert meer dan 37 procent van de wereldwijde sigaretten-productie. Dat kost volgens de Tobacco Atlas elk jaar aan het land 5 miljard dollar aan gezondheidsuitgaven, werkverlet, verlaagde arbeidsproductiviteit, gemiste belastingsinkomsten en vroegtijdige overlijdens. Opgemerkt dat andere Aziatische landen wel resultaten boeken. In Japan is het roken onder mannen op een kwarteeuw met tot 40 procent gehalveerd.

Labels: , ,

Cameron Diaz gevaarlijkste vrouw op het internet


Internetgebruikers die online op zoek gaan naar Cameron Diaz lopen het meeste kans om het slachtoffer te worden van cybercriminelen. Dat is de conclusie van een onderzoek van internet-beveiliger McAfee naar het gebruik van celebrities door cybercriminelen. Ook Julia Roberts en Jessica Biel zorgen voor een verhoogd risico. Vorig jaar stond Jessica Biel nog op de eerste plaats. Uit het onderzoek van McAfee blijkt dat bij een zoekopdracht naar Cameron Diaz en screensavers 19 procent van de resultaten malafide downloads bevatten. De ranglijst is volgens McAfee echter onbedoeld ook een graadmeter voor de populariteit van de betrokken celebrities.

"Het is altijd gevaarlijk om onbekende websites te bezoeken," merken de onderzoekers op. "Toch blijven veel mensen dat doen, met als gevolg dat vaak hun computers besmet raken, zodat criminelen online bank-codes, email-paswoorden en andere gevoelige informatie kunnen stelen. Het al langer een bekende taktiek van criminelen om namen van bekende personen te koppelen aan malafide websites en mensen in de waan te brengen dat ze een legitime online bestemming bereiken." In de lijst met risicovolle celebrities vernoemt McAfee ook Gisele Bundchen, Brad Pitt, Adriana Lima, Jennifer Love Hewitt, Nicole Kidman, Tom Cruise, Heidi Klum, Penelope Cruz en Anna Paquin.

Een woordvoerder van McAfee noemt het opvallend hoe de celebrities-rivaliteit van de traditionele wereld overvloeit naar cyberspace. Het is volgens hem fascinerend hoe goed cybercriminelen op de hoogte kunnen blijven van de populariteit van filmsterren en modellen. Collega-beveiliger PandaLabs stelt dat criminelen vooral misbruik maken van de populariteit van Justin Bieber bij tieners om computers te besmetten. PandaLabs zegt meer dan tweehonderd malafide websites gevonden te hebben die misbruik maken van de naam van de popster. "Wanneer de fans op het internet zoeken naar informatie over Justin Bieber, duiken deze malafide websites op," merken de onderzoekers op. "Eens men op de link heeft geklikt, is er echter een virus gedownload."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Volvo gaat zijn focus richten op China. Dat heeft Stefan Jacoby, de nieuwe topman van Volvo, gezegd. Op de Chinese markt kan volgens hem immers de grootste groei worden gerealiseerd. Volvo zal volgens Jacoby dan ook in China een eigen fabriek bouwen. Volvo werd onlangs overgenomen door de Chinese groep Geely. Jacoby leidde eerder de Amerikaanse operaties van Volkswagen. De nieuwe topman wil de autobouwer ook meer positioneren als een luxemerk. Volvo hoort volgens Jacoby thuis in het topsegment van de luxewagens en hij zegt vastbesloten te zijn om die positie met het merk ook te veroveren. Hij wil daarbij geen doorslag vormen van andere bouwers van luxewagens, maar naar eigen zeggen een eigen Zweedse definitie vinden van wat Volvo zou moeten bieden. Luxemerken zoals BMW, Audi en Mercedes konden de voorbije maanden profiteren van het economisch herstel.


Minstens twaalf Nederlandse pensioenfonds verkeren in een dusdanige financiële situatie dat ze over moeten gaan tot het verlagen van de pensioenuitkeringen. Nog twee andere pensioenfondsen lopen het gevaar tot een gelijkaardige maatregelen te moeten overgaan. De ingrepen zouden begin volgend jaar moeten ingaan en zouden ruim 150.000 Nederlandse gepensioneerden treffen. Dat heeft De Nederlandsche Bank aangekondigd. De verlagingen zouden variëren tussen 1 procent en 14 procent. De naam van de betrokken fondsen werden niet bekend gemaakt. De pensioenfondsen kregen een zware klap bij de financiële crisis twee jaar geleden. Hun vermogen liep terug en de dekkingsgraad van veel fondsen zakte tot onder het wettelijke minimum van 105 procent. Uiteindelijk moesten meer dan de helft van de zeshonderd fondsen een herstelplan indienen. Bij achttien werd in een herstelplan korting van de pensioenen voorzien.


De Deense windmolenbouwer Vestas heeft in het tweede kwartaal een verlies geleden van 119 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een winst geboekt van 43 miljoen euro. De omzet daalde van 1,21 miljard euro naar 1 miljard euro. Vestas spreekt van vertragingen in het orderboek. Vestas, de grootste windmolenbouwer ter wereld, schroeft ook zijn verwachtingen voor het hele jaar terug. De verwachte omzet voor het lopende jaar wordt met 1 miljard euro naar beneden bijgesteld tot 6 miljard euro, omwille van vertragingen bij orders in de Verenigde Staten, Spanje en Duitsland. Ditlev Engel, chief executive van Vestas, geeft toe dat het bedrijf wellicht iets te optimistisch is geweest voor de tweede helft van dit jaar. Het vertragende effect van de crisis manifesteert zich
volgens hem eerder dit jaar dan vorig jaar. Ook de verwachtingen voor de winstmarge werden verlaagd.


Het Deense bedrijf AP Moeller-Maersk, de grootste containervervoerder ter wereld, heeft tijdens de eerste zes maanden van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 13,4 miljard Deense kronen. Dat komt overeen met een bedrag van 1,8 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd nog een verlies geleden van 3,67 miljard kronen. De omzet steeg met 20 procent tot 153,5 miljard kronen. Het bedrijf zegt geprofiteerd te hebben van de groei in het wereldwijde containervolume. Daarnaast waren er ook de hogere olieprijzen. Maersk trok ook zijn vooruitzichten voor de rest van het boekjaar op. De groep verwacht dat de jaarwinst zal uitkomen op meer dan 4 miljard dollar, terwijl het eerder uitging van een winst van 3,5 miljard dollar. Vorig jaar werd voor het eerst sinds de jaren zeventig een daling opgetekend, maar de voorbije maanden werd opnieuw een belangrijke volumegroei opgetekend. Ook de tarieven gaan weer de hoogte in.


De Verenigde Staten zullen toeristen in de toekomst om een vergoeding vragen om het land binnen te komen. Reizigers betalen 14 dollar toeristenbelasting per persoon alvorens men in de Verenigde Staten vakantie mag vieren. De toeslag zal worden geïnd via een creditcard-betaling tijdens het aanvragen van Electronic System for Travel Authorization (ESTA), een online programma om toestemming te verkrijgen om de Verenigde Staten te mogen betreden. Wanneer de betaling is geaccepteerd en de vereiste gegevens zijn verstrekt, ontvangt de kandidaat een akkoord op de aanvraag. Deze regeling geldt overigens alleen voor inwoners van landen die onder het Visa Waiver Progam (VWP) vallen, waartoe ook België behoort. Met de invoering van de toeslag genereren de Verenigde Staten opbrengsten die op hun beurt geïnvesteerd worden in een promotieprogramma voor het toerisme.


Nadat de Canadese meststoffenproducent Potash een vijandig overnamebod van ongeveer 40 miljard dollar van het Australische mijnbouwbedrijf BHP Billiton afwees, heeft de kandidaat-koper zich rechtstreeks tot de aandeelhouders van zijn prooi gericht. De top van Potash had gezegd dat het overnamebod de waarde van de meststoffenproducent substantieel onderwaardeert. Daarbij wordt opgemerkt dat het bod de leidende positie van Potash op de markt en zijn groeiperspectieven niet weerspiegelt. BHP Billiton heeft datzelfde bod daarop formeel herhaald tegenover de aandeelhouders van Potash. Jacques Nasser, voorzitter van BHP Billiton zegt er echter van overtuigd te zijn dat de aandeelhouders van Potash de zekerheid van een cashbod met een belangrijke premie zeer aantrekkelijk zullen vinden. Potash is wereldwijd de grootste producent van de meststof potas en tevens een belangrijke producent van andere meststoffen als fosfaat en stikstof.


De Iraanse journalist en politieke dissident Isa Saharkhiz daagt Nokia Siemens voor de rechter in de Verenigde Staten, omdat het telecombedrijf de Iraanse regering zou hebben voorzien van technologie om burgers te bespioneren. Saharkhiz stelt dat de schendingen van de mensenrechten door de Iraanse overheid in belangrijke mate kunnen plaatsvinden, doordat de inlichtingendienst beschikt over afluistercentra die zijn ingericht met apparatuur van Nokia Siemens. Saharkhiz werd vorig jaar zelf gearresteerd, nadat de overheid zijn gesprekken over de mobiele telefoon had afgeluisterd. Na zijn aanhouding is de journalist stelselmatig mishandeld. Nokia Siemens Networks is een samenwerkingsverband van het Finse mobiele telefoniebedrijf Nokia en het Duitse conglomeraat Siemens. De twee moederbedrijven zijn eveneens voor de rechter gedaagd. Saharkhiz roept de bedrijven op te stoppen met het 'wederrechtelijk ondersteunen van de afluisterpraktijken.


De Amerikaanse autoconstructeur General Motors heeft 243.403 terreinwagens teruggeroepen, hoofdzakelijk in de Verenigde Staten, omwille van een probleem met de veiligheidsgordels. Het gaat om de Chevrolet Traverse, Buick Enclave, GMC Acadia en Saturn Outlook die sinds vorig jaar op de markt werden gebracht. Volgens General Motors kan het uitzonderlijk gebeuren dat de gordels op de achterbank niet correct sluiten, maar waarbij de inzittende wel de indruk heeft dat de gordel goed bevestigd is. Volgens de autobouwer zijn er geen ongevallen gerapporteerd waarbij de gordel niet correct gesloten was. Het probleem kwam aan het licht toen eigenaars hun garantie inriepen om het euvel te verhelpen. Een beperkt aantal exemplaren wordt teruggeroepen in Canada, Mexico, China en Saoedi-Arabië en in enkele kleinere landen.


De Italiaanse oliegroep Eni heeft 55 procent verworven van het ontginningsgebied Ndunda in het westen van Congo. Daarmee realiseert de Italiaanse groep naar eigen zeggen zijn eerste activiteiten in Congo. Eni bereikte voor de overname een akkoord met de Britse groep Surestream Petroleum, dat de meerderheid in het Ndunda-project afstaat. Surestream Petroleum houdt na de verkoop nog een belang van 30 procent in het project. Het olieblok van Ndunda ligt in de provincie Beneden-Congo. Tot nu toe is dat gebied de enige provincie in Congo die al daadwerkelijk olie produceert. De grootste productie komt op dit ogenblik van de Franse maatschappij Perenco Rep. Surestream heeft in Congo drie concessies. De twee andere blokken liggen in Yema en Matamba-Makanzi. Voor die blokken werkt Surestream samen met het Zwitserse Glencore. In die blokken zouden de eerste exploratieboringen in september plaatsvinden.


De Amerikaanse retailer Wal-Mart Stores heeft tijdens het tweede kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 3,6 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig werd een winst geboekt van 3,5 piljard dollar. De netto-omzet steeg met 2,8 procent tot 103,73 miljard dollar. De vergelijkbare omzet daalde in de Verenigde Staten met 1,4 procent. De vergelijkbare omzet van dochter Sam's Club steeg er met 1 procent, maar bij het merk Wal-Mart Stores werd een terugval met 1,8 procent opgetekend. Volgens Wal-Mart, de grootste supermarktketen ter wereld, heeft het langzame herstel van de economie nog altijd invloed op het koopgedrag van de consument. De verwachting van Wal-Mart is dat klanten de komende periode ook behoedzaam zijn met hun uitgaven. De internationale omzet steeg met 11 procent tot 26 miljard dollar, dankzij sterke prestaties in Mexico, Brazilië en China.


De Europese Unie zal geen enkele hinder ondervinden van de beslissing van Moskou om de Russische graanexport volledig stop te zetten. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Commissie aangegeven. Opgemerkt wordt dat de Europese Commissie jaarlijks minder dan één miljoen ton Russisch graan invoert, terwijl de interne Europese graanproductie tussen 280 miljoen ton en 300 miljoen ton schommelt. De vergelijking van beide cijfers toont volgens de woordvoerder duidelijk aan dat de impact minimaal, dan niet quasi onbestaande zal zijn. Hij merkte bovendien op dat de Europese Unie over grote graanvoorraden beschikt. Begin augustus schroefde de Russische regering de prognoses voor de graanoogst al met een derde terug tot maximaal 65 miljoen ton. Om de binnenlandse gevolgen daarvan te verzachten, legde premier Vladimir Poetin de Russische graanexport tot het einde van het jaar volledig stil.


Ook Oekraïne, één van de grootste uitvoerders van graan ter wereld, wil als gevolg van de aanhoudende hitte en droogte de export van graan aan banden leggen. Dat heeft Mykola Pryssiajnioek, minister van landbouwpolitiek van Oekraïne, bekend gemaakt. Door het beperken van de uitvoer verzekert Oekraïne volgens haar de binnenlandse voedselzekerheid. De uitvoer zou door de regering worden beperkt tot 1 miljoen ton gerst en 1,5 miljoen ton tarwe. De beperkingen gelden vanaf begin september tot eind december. In de havens ligt nog 1 miljoen ton voorraad klaar om verscheept te worden. Daarvoor geldt de beperking niet. Het afgelopen jaar exporteerde Oekraïne ongeveer 21 miljoen ton graan. Sinds midden deze maand nam buurland Rusland al een gelijkaardige maatregel. Daar werd de graanexport volledig aan banden gelegd, nadat het land kampt met zowat de zwaarste hitte en droog ooit. Door de beperkingen is ook de graanprijs op de internationale markten sterk gestegen.


Ierland en Spanje, twee eurolanden met een grote schuldenberg, hebben met succes geld opgehaald op de markten. Volgens handelaars was de veiling van kortlopende Spaanse obligaties zeer succesvol, maar voor Ierland zijn de reacties gematigder omwille van de hogere rentevoet die het land moet betalen in vergelijking met een vorige obligatieveiling. Ierland haalde alles samen ongeveer 1,5 miljard euro op via obligaties over vier en tien jaar. De rente steeg van 3,11 procent tot 3,627 procent voor de vierjarige leningen en van 5,537 procent tot 5,386 procent voor de tienjarige kredieten. De vraag steeg bij beide veilingen, vooral die naar de vierjarige kredieten. Spanje haalde ongeveer 5,5 miljard euro op, grotendeels via waardepapier met een looptijd van één jaar. De rente die Spanje moest toekennen daalde van 2,221 procent tot 1,83 procent. Bij obligaties met looptijd over zeventien maanden daalde de rente van 2,331 procent tot 2,08 procent.


Autobouwer Opel wil met een schadevergoeding in de orde van grootte van zes cijfers het ontslag voor de werknemers met veel anciënniteit in de fabriek van Bochum vergulden. Een vijftigjarige met 24 dienstjaren en 3.000 euro salaris kan op een afscheidspremie rekenen van ongeveer 100.000 euro. De hoogte van de Duitse uitkering wordt berekend volgens een formule gebaseerd op leeftijd, aantal anciënniteitsjaren en maandloon. De schadeloosstelling is wel begrensd op 250.000 euro. Er wordt maximaal 24 jaar anciënniteit in rekening gebracht. Het voorstel kreeg echter heel wat kritiek van Rainer Einenkel, de voorzitter van de ondernemingsraad bij Opel Bochum. Einenkel zegt duidelijk meer verwacht te hebben. De voorbije jaren werden bij Opel hogere ontslagvergoedingen uitgekeerd. Dit keer werd de gehanteerde formule niet in de ondernemingsraad onderhandeld. Tegen eind volgend jaar wil Opel in Bochum 1.800 banen schrappen. Er werken 5.000 mensen.


De Nederlandse verzekeraar Aegon betaalt binnen een jaar twee miljard euro terug aan de overheid. Het concern heeft dan de volledige staatssteun afgelost die anderhalf jaar geleden werd verkregen. Aegon deed toen beroep op 3 miljard euro staatssteun. Het bedrijf had het geld nodig om de kredietcrisis door te komen. Na een periode van verlies gaat het inmiddels echter opnieuw beter met het bedrijf en wordt er weer winst gemaakt. Vorig jaar werd een eerste schijf van één miljard euro afgelost. Aegon wilde het restbedrag pas aflossen als de Europese Commissie akkoord was met de staatssteun. De Europese Unie legt wel beperkingen aan Aegon op zolang er moet worden afgelost. Zo mogen er behalve in Spanje geen overnames gedaan worden. In Nederland mag Aegon zich niet als prijsvechter opstellen. Nog voor het einde van de maand augustus maakt Aegon een half miljard euro aan de Nederlandse staat over. De hele schuld is uiterlijk in juni volgend jaar afgelost.


Meer Nieuws

Wednesday, August 18, 2010

Russische economie kan 1,5 procent groeien door wereldbeker

De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal over acht jaar zou het Russische bruto binnenlandse product met 0,5 procent tot 1,5 procent kunnen doen stijgen. Dat zegt Nikolai Podguzov, analist bij de investeringsbank Renaissance Capital, over de kandidatuur van Rusland als gastheer van de wereldcup voetbal, het grootste sportevenement van de wereld. De organisatie zou volgens Podguzov bovendien kunnen bijdragen tot een economische diversifiëring en grotere stabiliteit. Het grootste nadeel voor de Russische kandidatuur is volgens de analist echter de ondermaatse infrastructuur van het land. Vanuit de Russische oppositie is er echter heel wat kritiek op de kandidatuur voor de organisatie van het evenement.

"Georgy Bovt, journalist en politiek analist en mede-voorman van oppositiepartij Right Cause, waarschuwt echter dat een groot gedeelte van de voetbalstadions die voor het evenement zouden worden gebouwd, na de afloop van het wereldkampioenschap ongebruikt en verwaarloosd dreigen achter te blijven," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Hij wijst erop dat de constructiewerken voor de Olympische Spelen in Moskou dertig jaar geleden zo massief waren, dat er nadien in de Sovjet Unie nagenoeg niet meer werd geïnvesteerd in sportinfrastructuur. Het is volgens Bovt ook een teken dat de Russische regering niet in staat is om de economie van binnenuit te moderniseren. Rusland heeft volgens Bovt altijd een externe stimulans nodig om te kunnen veranderen."

Toch merkt een aantal analisten dat Rusland een degelijke kans maakt om de organisatie toegewezen te krijgen. "Alexander Rahr, Rusland-expert bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Relaties, voert daarbij aan dat de internationale voetbalfederatie een voorkeur heeft om het evenement toe te wijzen aan groeilanden in plaats van aan ontwikkelde economieën, zoals dit jaar gebleken is bij Zuid-Afrika," aldus nog The Moscow Times. "Rahr merkt op dat de federatie probeert actief te zijn in landen die enkele jaren geleden nog hopeloos leken. Bovendien kan Rusland voor de voetbalfederatie volgens hem de brug slaan tussen Europa en Azië."

Labels: , ,

Wereldwijde reclame op weg naar bijna 4 procent groei

De wereldwijde reclame zal dit jaar met 3,8 procent stijgen. Dat is te wijten aan de verbeterde economische vooruitzichten in de meeste grote markten. Dat is de conclusie van een rapport van het World Advertising Research Centre (WARC). Voor volgend jaar wordt een verdere groei met 4,3 procent in het vooruitzicht gesteld. In april werd voor dit jaar nog een groei met 2,8 procent voorspeld, terwijl volgend jaar een toename met 3,8 procent zou worden opgetekend. Sindsdien heeft het vertrouwen bij consumenten en bedrijven volgens het rapport echter voor een belangrijke marketing-stimulans gezorgd, nadat vorig jaar een zware inkrimping werd vastgesteld. De grootste groei wordt verwacht bij het internet, met stijgingen tot bijna 30 procent in China, Rusland, India en Brazilië.

De onderzoekers voegen er aan toe dat de reclame-crisis zich alleen in Spanje en Japan dit jaar nog verder zal doorzetten. Voor China, India en Rusland wordt een groei met meer dan 10 procent in het vooruitzicht gesteld. Die groei zou ook volgend jaar op eenzelfde tempo worden verder gezet. Een achtervolgend peloton bevat volgens het rapport de reclamemarkten in Brazilië, Australië en Canada. Door de verbeterde omstandigheden in Frankrijk, Duitsland, Italië en Groot-Brittannië mag volgens de onderzoekers in West-Europa voor dit jaar een toename met 1,7 procent worden verwacht, gevolgd door een stijging met 2,7 procent volgend jaar. Voor de Verenigde Staten wordt eenzelfde evolutie voorspeld.

Televisie-reclame zal volgens het rapport dit jaar de grootste groei kennen in India (15,3 procent), gevolgd door Rusland (15 procent) en China (12,3 procent). In Groot-Brittannië wordt een groei met 7,1 procent in het vooruitzicht gesteld, terwijl in de Verenigde Staten een toename met 6,1 procent wordt verwacht. In Japan en Spanje daarentegen zal dit jaar nog met een beperkte inkrimping rekening gehouden moeten worden. In de gedrukte pers wordt een dubbelcijferige groei voorzien in India en Rusland, maar ongeveer 7 procent in China en 4 procent in Brazilië. West-Europa en de Verenigde Staten zullen echter met een daling worden geconfronteerd. In de Verenigde Staten wordt voor dit jaar een achteruitgang met 10,3 procent verwacht.

Labels:

Helft online consumenten haakt onderweg af

Achtergelaten online winkelkarretjes blijven een groot probleem in de e-commerce. Met het groeiende aantal online shoppers neemt die problematiek in absolute omvang steeds toe, maar toch blijkt slechts 15 procent van de online retailers een programma te hebben om deze klanten alsnog te heropvissen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het email-marketingbureau Listrak. Daarbij wordt opgemerkt dat achtergelaten online winkelkarretjes op dit ogenblik al een verlies vertegenwoordigen van 18 miljard dollar. Listrak voegt er aan toe dat minder dan de helft van de online retailers aandacht besteed aan het aantal klanten die zich aanmelden, maar onderweg zonder aankoop de online winkel weer verlaten.

"Het is verbazingwekkend dat zo weinig e-retailers een strategie hebben ontwikkeld om die shoppers te recupereren, wanneer blijkt dat de betrokken inkomsten bijzonder hoog liggen," merkt Ross Kramer, chief executive van Listrak, op tegenover het magazine BizReport. Uit onderzoek is gebleken dat tussen 51 procent en 60 procent van de online shopping-sessies niet worden afgerond. Listrak merkt op dat vele e-retailers zich vooral richten op de nieuwe klanten die zich elke dag aanmelden, maar misschien van strategie zou moeten veranderen en ook hun aandacht zouden moeten besteden aan klanten die onderweg voor één of andere reden afhaken.

"Email is het meest efficiënte marketing-kanaal met de grootste return-on-investment en automatische opvolgingscampagnes voor afhakende klanten is de meest kostenefficiënte manier om verkopen te realiseren en de inkomsten te verhogen," merkt Ross Kramer nog op. "Deze automatische opvolgingscampagnes kunnen tien tot twintig keer meer opbrengen dan een gewone email-campagne." Daarbij wordt verwezen naar cijfers van de online filmverdeler Movies Unlimited, die met een opvolgingscampagne 13 procent van de vertrokken bezoekers kan recupereren. Dat levert het bedrijf volgens Listrak 10 procent van de totale inkomsten van zijn email-marketingcampagnes op, terwijl daarbij slechts 1 procent van het volume wordt geteld.

Labels: , ,