Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 05, 2011

Smartphones toekomst voor politieke verkiezingen

Smartphones bieden een nieuwe mogelijkheid voor politieke verkiezingen. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Human Factors and Ergonomics Society (HFES). Opgemerkt wordt dat de invoering van smartphones in verkiezingen een aantal potentiële voorbeelden biedt. Onder meer wordt gewezen op een grotere participatie van de bevolking, een besparing op administratieve kosten en de mogelijkheid om de kiezer toe te laten gebruik te maken van een bekende technologie.

"In de nabije toekomst moet mobiel stemmen niet als een potentiële optie voor verkiezingen worden beschouwd," voeren de onderzoekers aan. "Op lange termijn kunnen deze procedures, ondersteund door onder meer computerwetenschappen, echter wel hun voordelen bieden en zelfs wenselijk zijn." Er wordt daarbij op gewezen dat smartphones steeds populairder worden bij de bevolking en ook steeds meer technologische mogelijkheden krijgen.

"De rampzalige presidentsverkiezingen in Florida elf jaar geleden hebben de vraag naar meer technologisch geavanceerde kiestechnologieën in een stroomversnelling doen geraken," stippen de onderzoekers aan. Er wordt wel opgemerkt dat respondenten met smartphone-expertise de mobiele kiesprocedures op een accurater manier afwerkten dan proefpersonen die geen ervaring hebben met de modernste generatie mobiele telefoons. Er moeten volgens de onderzoekers dan ook procedures worden ontwikkeld die aangepast zijn aan het mentale model van onervaren gebruikers.

Labels: , ,

Budgetbeperkingen nefast voor ruimtevaart-geneeskunde

Biomedisch onderzoek in de ruimte heeft een bijzondere rijkdom aan inzichten in de effecten van gewichtsloosheid op het menselijk lichaam opgeleverd, maar de recente budgetbeperkingen van het Amerikaanse ruimtevaartprogramma zouden ertoe kunnen leiden dat de Verenigde Staten niet langer meer belangrijke bijdragen zal kunnen leveren tot de ruimtevaart-geneeskunde. Dat zegt Millie Hughes-Fulford, gewezen Amerikaans astronaut en professor geneeskunde aan de University of California.

Hughes-Fulford merkt op dat het onderzoek naar de impact van de ruimte op het menselijk lichaam al gestart is met de lancering van de Russische Spoetnik in de tweede helft van de jaren vijftig van de voorbije eeuw. De Spoetnik-1 was het eerste menselijke product dat in de ruimte werd gebracht. "In hun strijd om de dominantie in de ruimtevaart lanceerden zowel de Sovjet-Unie als de Verenigde Staten daarop ruimtecapsules met dieren om de duurzaamheid van het leven tijdens een ruimtevlucht te onderzoeken," merkt ze op. "Dat was het begin van de ruimtevaart-geneeskunde."

De onderzoekster merkt op dat de Amerikaanse Apollo-missies voor het eerst biologische veranderingen bij de astronauten aantoonden, zoals hartritme-stoornissen, anemie, verzwakking van de beenderen en een hoog niveau aan infecties tijdens en na de vluchten. Het grootste onderzoek naar micrograviteit werd in de eerste helft van de jaren zeventig onderzocht door het Amerikaanse Skylab, het eerste bemande ruimte-laboratorium, waarbij onder meer belangrijke veranderingen in het immuunsysteem werden vastgesteld.

Hughes-Fulford merkt op dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat zwaartekracht noodzakelijk is voor een normale functie van het beendergestel en het immuunstelsel. Na het ongeval met het ruimteveer Columbia acht jaar geleden werd volgens haar 90 procent van het wetenschapsbudget van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA geschrapt en niet opnieuw is verhoogd. Daarbij werd onder meer de training van studenten geschrapt, waardoor volgens haar de pijplijn voor de volgende generatie wetenschappers werd afgesloten.

Labels: , ,

Renault sluit carrière Formule Eén af met verlies van 34 miljoen pond

Het raceteam Renault Formula One heeft vorig jaar een verlies geleden van 34,3 miljoen pond. De Franse autobouwer sloot vorig jaar zijn carrière als eigenaar van een raceteam in de Formule Eén af. Het jaar voordien had de renstal nog een winst gerealiseerd van 4,8 miljoen pond. De zware terugval was volgens insiders vooral te wijten aan de massale exodus van sponsors nadat het team in september twee jaar geleden ervan werd beschuldigd tijdens de Grote Prijs van Singapore bewust een ongeval georchestreerd te hebben.

De jaaromzet van Renault Formula One bedroeg 82,2 miljoen pond. Dat betekent een daling met 49 procent tegenover het jaar voordien. "Het verlies van sponsor ING alleen al kostte de renstal 41 miljoen pond aan inkomsten," merkt de Britse krant The Guardian op. In december twee jaar geleden nam de Luxemburgse investeringsmaatschappij Genii Capital een belang van 75 procent in het team over van Renault. Eén jaar later nam het investeringsfonds ook het resterende pakket van 25 procent.

Renault blijft als motorenleverancier wel aanwezig in de Formule Eén. Volgens een aantal bronnen heeft Genii Capital al een aantal keer aangegeven om het raceteam opnieuw te willen verkopen. Daarbij werden hoofdsponsor Lotus Group en David Richards van Prodrive genoemd als mogelijke overnemers. Anderzijds werd ook gemeld dat Genii Capital geïnteresseerd zou zijn om Lotus over te nemen. Die berichten worden echter ontkend, waarbij opgemerkt wordt dat beide partijen hun samenwerking in de Formule Eén wensen verder te zetten.

Labels: , ,

Eén op drie Russische consumptiegoederen afkomstig van piraterij

Eén op drie Russische consumptiegoederen is afkomstig van namaak. Dat is de conclusie van een rapport van het Russische ministerie van binnenlandse zaken. Volgens experts moet de waarde van de Russische namaakmarkt geraamd worden op een bedrag tussen 3 miljard dollar en 6 miljard dollar per jaar. Opgemerkt wordt dat de namaakindustrie onder meer mikt op kledij, parfum, sigarettenmerken en voeding. Ook de namaak van alcohol vormt in Rusland al decennia een probleem.

"Chinese sigaretten van het merk Jin Ling zijn vaak afkomstig uit Kaliningrad, terwijl Italiaanse Asti-wijnen in veel gevallen uit voormalige Sovjet-republieken en wisselstukken van BMW in Podolsk worden geproduceerd," merkt de Russische krant The Moscow Times op. Er wordt niet alleen gewezen op de economische schade, maar ook op een bedreiging voor de volksgezondheid. Daarbij wordt er onder meer op gewezen dat de Chinese namaaksigaretten asbest-sporen blijken te bevatten.

"Niet alleen consumptieproducten vormen het doelwit van de namaak-industrie," voert Mikhail Blinkin, hoofd onderzoek bij het Russische Scientific Research Institute of Transport and Road Maintenance, aan. "Herstellers van buitenlandse automerken maken vaak gebruik van wisselstukken die in Rusland werden gemaakt. Dat geldt ook voor de vliegtuigbouw." Die praktijken werden tijdens jaren negentig volgens het Russische Federal Air Transportation Agency weliswaar geregeld ontdekt, maar daar zou inmiddels helemaal komaf mee zijn gemaakt.

Labels: ,

Goede relatie met moeder creëert voorbeeldige zonen

De relatie tussen zoon en moeder verandert door het opgroeien en kan een impact hebben op het gedrag van de mannelijke tiener. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Wayne State University bij meer dan tweehonderdvijftig gezinnen uit de lagere inkomensklasse in de Amerikaanse stad Pittsburgh. Jongens die veel conflicten hadden met hun moeders, bleken tijdens de tienerjaren vaker neiging te hebben tot delinquent gedrag. Jongens die een goede relatie hadden met hun moeders, bleken als tieners goede relaties te ontwikkelen met hun vrienden.

"Jongeren die als peuter een moeilijk temperament hadden, bleken een conflictvolle relatie met hun moeder te ontwikkelen, waarbij er een laag niveau van samenhorigheid werd vastgesteld," merkt onderzoeksleider Christopher Trentacosta, professor psychologie aan de Wayne State University in Detroit, op. "Ook bleek dat moeders die een goede romantische relatie hadden met hun partner, ook met hun zonen een hechtere band te hebben die tijdens de hele kindertijd en adolescentie blijft duren."

"De resultaten laten veronderstellen dat een gelukte overgang van kindertijd naar adolescentie een hechte band vergt tussen ouders en kinderen en zo weinig mogelijk geconfronteerd wordt met conflicten," voert Trentacosta nog aan. "De resultaten hebben ook een impact op preventie en interventie. Gezinsgerichte programma's zouden zich moeten richten op het conflictniveau in de relatie tussen ouders en kinderen, zodat delinquent gedrag zoveel mogelijk kan worden vermeden en ook de relatie met vrienden kan worden geoptimaliseerd."

Labels: , ,

Helft mannelijke internetpopulatie op mobiele platformen

In Groot-Brittannië heeft 51 procent van de online bevolking tijdens het derde kwartaal van dit jaar gebruik gemaakt van een mobiele telefoon om zich bij het internet aan te melden. Het gemiddelde sinds het begin van het jaar stond op 45 procent. Er wordt aan toegevoegd dat tijdens het derde kwartaal het mobiele internet in de leeftijdscategorie zestien tot vierentwintig jaar een penetratie laat optekenen van 71 procent. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was dat nog 44 procent.

In de leeftijdscategorie van vijfentwintig tot vierendertig steeg de penetratie van 37 procent naar 65 procent, terwijl in de leeftijdsgroep tussen vijfendertig en vierenveertig jaar een stijging met 17 procentpunten werd opgetekend tot 49 procent. Daarna daalt de penetratie per leeftijdcategorie, met nog 33 procent in de groep tussen vijfenveertig en vierenvijftig jaar, 21 procent in de categorie tussen vijfenvijftig en vierenzestig jaar en 8 procent bij vijfenzestigplussers. Ook de groeipercentages nemen af met het ouder worden.

Daarnaast wordt opgemerkt dat 51 procent van de mannelijke internet-gebruikers beroep doet op mobiele platformen, tegenover 39 procent bij vrouwen. In beide gevallen is er sprake van een stijging met 14 procentpunten tegenover dezelfde periode vorig jaar. Ook wordt opgemerkt dat 13 procent van de internet-populatie zich aanmeldt bij draadloze hotspots in openbare locaties zoals luchthavens, hotels en restaurants. Dat is bijna een verdubbeling tegenover vorig jaar, toen een score van 7 procent werd opgetekend.

Labels: ,

Toxische hoorns moeten stropers op afstand houden

Het Rhino and Lion Nature Reserve in Zuid-Afrika heeft een behandeling ontwikkeld die de hoorns van neushoorns toxisch moet maken. De behandeling zou voor de dieren zelf onschadelijk zijn, maar zou bij de mens tot misselijkheid en hoofdpijn leiden. Het toxische product zou bestaan uit een combinatie van de geneesmiddelen die worden gebruikt om de neushoorns te behandelen tegen parasieten en zou ook worden voorzien van een verfstof, die de hoorns zelfs na het afschaven een herkenbare roze kleur zouden meegeven die door scanners op luchthavens kunnen worden opgemerkt.

Het middel zou al in het natuurreservaat, gelegen in Krugersdorp ten noorden van Johannesburg, zijn uitgetest. Het middel zou ongeveer drie tot vier jaar actief blijven. "Op die manier hopen we dat stropers afgeschrikt zouden kunnen worden," merkt een woordvoerder van het natuurreservaat tegenover het persbureau AFP op. "De ideale oplossing zou uiteraard zijn dat er helemaal geen vraag meer zou zijn naar de hoorns van de dieren."

Sinds begin dit jaar zijn volgens officiële waarnemers in Zuid-Afrika al bijna driehonderd neushoorns door stropers gedood. Vier jaar geleden werden amper dertien gevallen van stroperij opgemerkt. De stijging is volgens de natuurparken te wijten aan de vraag naar neushoorn-producten in de Aziatische traditionele geneeskunde. "Men zou die consumenten duidelijk moeten informeren dat de hoorns geen enkele voedingswaarde hebben en ook medicinaal geen enkel nut hebben."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

De Griekse premier Giorgos Papandreou heeft de vertrouwensstemming in het Griekse parlement nipt overleefd. De stemming was cruciaal voor de goedkeuring van het Europees akkoord voor de Griekse schuld en de toekomst van het land. Papandreou kreeg het vertrouwen van 153 parlementsleden. Er werden echter ook 145 tegenstemmen geteld. Of Papandreou kan aanblijven als regeringsleider blijft voorlopig echter onduidelijk. De uitkomst van de vertrouwensstemming was allerminst zeker, want ook bepaalde leden van de eigen socialistische partij Pasok van Papandreou hadden ermee gedreigd om tegen te stemmen. Papandreou wil zo snel mogelijk een brede overgangsregering vormen om de Europese noodhulp veilig te stellen.


Italië komt onder een strikter toezicht van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat ermee zal op toezien dat de beloofde structurele hervormingen van de overheidsfinanciën worden uitgevoerd. Eerder al werd Italië onder curatele van de Europese Commissie geplaatst. Met het dubbele toezicht hoopt men de financiële markten ervan te kunnen overtuigen dat de beloofde hervormingen van de Italiaanse regering ernstig genomen moeten worden. Concreet zal het Internationaal Monetair Fonds vier keer per jaar een evaluatie maken van de hervormingen. Op dit ogenblik is er één inspectie per jaar voorzien. De Italiaanse regering heeft zich ertoe geëngageerd om over twee jaar een begroting in evenwicht te hebben. Het jaar daarop zou een overschot moeten worden gerealiseerd.


Het mijnbouwconcern Anglo American neemt het belang van 40 procent van de Zuid-Afrikaanse familie Oppenheimer in het diamantbedrijf De Beers over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 5,1 miljard dollar. Door de aankoop vergroot Anglo American zijn belang in De Beers van 45 procent tot 85 procent. De Beers heeft ongeveer 40 procent van de wereldwijde diamantproductie in handen. De overheid van Botswana bezit 15 procent van De Beers en heeft de mogelijkheid zijn portefeuille uit te breiden tot 25 procent door aandelen te kopen van de familie Oppenheimer. In dat geval zou Anglo American een belang van 75 procent in De Beers bezitten. De familie Oppenheimer is meer dan tachtig jaar aandeelhouder geweest bij De Beers.


Kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietwaardigheid van Cyprus met twee stappen verlaagd. Het bureau verwacht dat problemen in de bankensector Cyprus zullen dwingen om steun uit het Europese noodfonds te vragen. Moody's denkt dat de Cypriotische overheid volgend jaar zijn banken zal moet helpen vanwege hun grote blootstelling aan de Griekse schuldenlast. De kredietbeoordelaar wees verder op de moeite die het de Cypriotische regering kost om economische hervormingen door te voeren. Door de verlaging staat de rating van Cyprus nu nog één niveau boven de junkstatus. Moody's waarschuwde bovendien dat de rating voor het land op korte termijn mogelijk nog verder zouden kunnen worden verlaagd.


Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft een niet-bindend bod uitgebracht op het Nederlandse productiehuis Endemol, dat met de format Big Brother wereldberoemd werd. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Endemol is op dit ogenblik eigendom van Goldman Sachs Capital Partners, van het mediabedrijf van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi Mediaset en de Nederlandse investeringsmaatschappij Cyrte, die het kapitaal van oprichter John de Mol beheert. Het bedrijf heeft echter een schuld van ruim 2 miljard euro en is daarover al enkele maanden in onderhandeling met schuldeisers. De grootste schuldeisers van het bedrijf zijn investeringsgroepen zoals Centrebridge en Apollo en de Britse banken Royal Bank of Scotland en Barclays.


Het internetbedrijf Groupon, aanbieder van bonnen voor groepskortingen, heeft met zijn beursgang een bedrag van 700 miljoen dollar opgehaald. Daarmee realiseert Groupon de grootste beursintroductie uit de internetsector sinds het debuut van het zoekmachinebedrijf Google zeven jaar geleden. Er was heel wat interesse voor het aandeel van Groupon, ondanks het gebrek aan winstgevendheid en de relatief dure waardering in vergelijking met gelijkaardige spelers. Sommige beleggers stellen zich dan ook sceptisch op over de evolutie van het aandeel. Groupon had zijn beursdebuut al enkele keren uitgesteld. De waarde van het internetbedrijf wordt geraamd op 13 miljard dollar.


De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa heeft een koper gevonden voor zijn verlieslatende Britse dochter British Midland (BMI). Er werd daarover een principeakkoord gesloten met International Airlines Group (IAG), het moederbedrijf van British Airways en Iberia. Het is de bedoeling de transactie af te ronden in het eerste kwartaal van volgend jaar, al moeten de mededingingsautoriteiten wel nog het licht op groen zetten. Dat zou volgens insiders echter een aantal problemen kunnen opleveren. Britisch Airways zou na de overname immers over meer dan de helft van de landingsrechten op de Londense luchthaven Heathrow beschikken. Lufhansa nam British Midland twee jaar geleden over, maar slaagde er niet in de maatschappij winstgevend te maken.


De Nederlandse winkelketen Hema heeft door een online fout aan zijn klanten gratis bosvruchten-clafoutistaarten aangeboden. Normaal kost de taart 4 euro. Het bericht over de fout verspreidde zich dankzij Twitter bijzonder snel, waardoor Hema met massale bestellingen werd geconfronteerd en de website overbelast raakte, zodat ze een tijdlang niet meer bereikbaar was. Iedereen die een bestelling heeft geplaatst, krijgt volgens Hema een email met een waardebon voor één gratis taart. Vele gegadigden hadden meerdere taarten besteld. Volgens Hema werden bestellingen voor hele bedrijven ontvangen. Er zouden zelfs bestellingen voor miljoenen taarten zijn geplaatst.


Het Japanse elektriciteitsbedrijf Tokyo Electric Power (Tepco) heeft tijdens het eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 627,3 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 5,8 miljard euro. Het verlies heeft te maken met kosten die veroorzaakt werden door de ramp met de kerncentrale van Fukushima in maart dit jaar. Ook op het operationele vlak werden tekorten geboekt. Dat houdt verband met de rekeningen voor olie en gas om de thermische centrales te laten draaien als compensatie voor het stilleggen van de meeste nucleaire reactoren. De omzet viel met bijna 10 procent terug tot 2,4 triljoen yen door energiebesparingen bij bedrijven en particulieren.


Bill Gates, oprichter van Microsoft, heeft de leiders van de landen van de G-Twintig opgeroepen om hun budgetten voor ontwikkelingshulp in stand te houden. Hij voerde tijdens de top van de G-Twintig in Cannes aan dat besparingen niet alleen de armste mensen op de wereld treffen, maar ook innovaties op het gebied van gezondheid en landbouw ondermijnen. Gates is de eerste bedrijfsleider die werd uitgenodigd om aan een samenkomst van de G-Twintig deel te nemen. Hij was door de Franse president Nicolas Sarkozy gevraagd om advies te geven over nieuwe manieren om ontwikkelingshulp te financieren nu de begrotingen onder druk staan.


China wijst voorlopig een deelname aan het Europese Financiële Stabilisatiefonds (EFSF) af. Reden daarvoor is de heersende onduidelijkheid over Griekenland. Volgens een lid van het monetaire comité bij de Chinese centrale bank zou de Chinese bijdrage aan het noodfonds tot 100 miljard dollar kunnen bedragen. Op de Europese top in Brussel werd beslist om het steunfonds op te trekken tot 1.000 miljard euro. Daarbij werd gehoopt op een bijdrage van onder meer China. Maar de Chinese overheid koppelt een aantal voorwaarden aan de steun, zoals de garantie dat het Europese fonds efficiënt werkt en effectief bijdraagt tot de stabiliteit van de eurozone.


Een Airbus A380 van de Australische vliegtuigmaatschappij Qantas heeft na motorpech een noodlanding moeten maken in Dubai. Het vliegtuig was op weg van Singapore naar Londen en had 258 passagiers aan boord. Anderhalf uur na het opstijgen dienden de piloten de vierde motor uit te schakelen na een probleem met het oliepeil en werd beslist een vroegtijdige landing te maken in Dubai. De noodlanding verliep vlot en alle passagiers konden het vliegtuig veilig verlaten. Terwijl Qantas het probleem met de motor onderzocht, konden de passagiers met vluchten van andere vliegtuigmaatschappijen naar Londen reizen. Eén jaar geleden moest een andere Airbus A380 van Qantas een noodlanding maken in Singapore.


Het Nederlandse financiële concern ING Groep heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,69 miljard euro. Tijdens dezelfde periode vorig jaar was een winst geboekt van 239 miljoen euro. De winstgroei werd vooral gerealiseerd in de verzekeringsdivisie. Daar werd een kwartaalwinst van 561 miljoen euro gerealiseerd. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd bij de verzekeringsactiviteiten een verlies van 274 miljoen euro geleden. Bij de bankactiviteiten liep de winst terug van 1,49 miljard euro naar 1,06 miljard euro. Het resultaat van de bank stond volgens bestuursvoorzitter Jan Hommen onder druk door de escalatie van de schuldencrisis en de tegenvallende economische ontwikkelingen.


Verzekeraar American International Group (AIG) heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een verlies geleden van 4,1 miljard dollar. Dat is het grootste verlies dat de verzekeraar in twee jaar tijd heeft verloren. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar werd een verlies geleden van 2,5 miljard dollar. Onder meer moest de verzekeraar een boekhoudkundig verlies van 2,3 miljard dollar nemen op zijn belang in zijn voormalige dochter American International Assurance (AIA) uit Hongkong. De Aziatische verzekeraar werd voor twee derde naar de beurs gebracht, maar de koers van het aandeel stond onder druk van de schuldencrisis. Daarnaast viel ook de waarde van de portefeuille herverpakte kredieten met bijna 1 miljard dollar terug.


Chipproducent Advanced Micro Devices (AMD) heeft bekend gemaakt 1.200 banen te zullen schrappen. Daarmee zou het personeelsbestand met 10 procent worden afgeslankt. De maatregel moet het bedrijf naar eigen zeggen toelaten om de kosten te drukken. Gehoopt wordt dat tijdens het vierde kwartaal van dit jaar een besparing met 10 miljoen dollar zou kunnen gerealiseerd worden. Voor volgend jaar wordt een besparing met ongeveer 120 miljoen dollar in het vooruitzicht gesteld. De herstructurering zou een eenmalige kost vergen van 105 miljoen dollar. De besparingen zouden onder meer moeten gebruikt worden voor investeringen in initiatieven die tot lagere energiekosten en een sterkere positie op groeimarkten zouden leiden.


Meer Nieuws

Friday, November 04, 2011

Gedrag ouders heeft impact op videogedrag jongeren

Jongeren die van mening zijn dat hun ouders hun gedrag niet goed opvolgen, blijken meer videogames te spelen dan hun generatiegenoten. Dat geldt echter ook voor jongeren die van oordeel zijn dan hun ouders vaak zeuren. Dat is de conclusie van de Michigan State University in opdracht van de Amerikaanse National Science Foundation bij studenten uit het middelbaar onderwijs. Een volgende stap moet volgens Jackson worden om te achterhalen waardoor het videogame-gedrag van jongeren wordt gevoed.

"Er moet nog verder onderzocht worden waarom een zeurderige instelling van de ouders kinderen zou aanzetten om meer videogames te spelen," geeft onderzoeksleider Linda Jackson, professor psychologie aan de Michigan State University, toe. "Mogelijk zijn de videogames echter een middel om die negatieve houding van de ouders te ontvluchten. Het zou echter ook kunnen zijn dat de videogames bij de jongeren een negatieve perceptie creëren over de relatie met hun ouders."

Er zijn volgens de onderzoekster echter mogelijk nog andere karakteristieken van jongeren die voor een verband zorgen tussen de perceptie over een negatieve houding van de ouders en het spelen van videogames. "Er zou onder meer onderzocht moeten worden welke impact videogames hebben op de percepties bij de jongeren in plaats van op het daadwerkelijke gedrag van de ouders," voert Jackson aan. "Percepties vormen immers niet altijd een spiegelbeeld van de werkelijkheid."

Labels:

Software-piraterij kost wereldwijd bijna 60 miljard dollar

Wereldwijd doet de helft van de gebruikers van personal computers beroep op illegale software. De gigantische Chinese markt is daarbij de grootste schuldige. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Business Software Alliance (BCA). De onderzoekers stellen dat 47 procent van de wereldwijde gebruikers er geen enkel probleem in ziet om illegale kopieën van software-programma's te gebruiken, gaande van het gebruiken van één licentie voor verschillende installaties tot het downloaden van programma's van illegale netwerken.

"In China blijkt 85 procent van de gebruikers de software meestal of altijd illegaal te verkrijgen," voert Robert Holleyman, chief executive van de Business Software Alliance, tegenover het persbureau AFP aan. "De wereldwijde piraterij-merkt kent de snelste groei in China, dat echter ook de grootste markt voor nieuwe computers is geworden." De installatie van illegale software kostte de sector volgens de onderzoekers vorig jaar 59 miljard dollar.

Er wordt opgemerkt dat in China vorig jaar voor 7,78 miljard dollar aan illegale programma's is geïnstalleerd. Daarmee staat China wereldwijd op de tweede plaats. Met een bedrag van 9,5 miljard dollar hebben alleen de Verenigde Staten nog een grotere markt voor illegale software. Robert Holleyman benadrukt dat de pogingen van de Chinese overheid om de piraterij terug te dringen, geen enkel resultaat hebben opgeleverd. Het piraterij-niveau ligt na China het hoogste in Nigeria (82 procent).

Labels: , ,

Voetafdruk is alternatief voor identificatie individu

Een beeld van de voetzool is een perfect alternatief voor een vingerafdruk. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Shinshu University in Tokida. De Japanse onderzoekers stellen dan ook dat naast het scannen van de ooglens en spraakherkenning ook de voetafdruk in de toekomst zal kunnen gebruikt worden als een middel om personen te identificeren. Daarbij denken ze onder meer aan de beveiliging van luchthavens.

"De afdruk van een blote voet vertelt evenveel over de identiteit als een vingerafdruk," merkt onderzoeksleider Todd Pataky op. "Eerder werd al vastgesteld dat elke persoon ook een individuele manier van stappen heeft, waarbij een accuraatheid tot 90 procent kan worden bereikt. Die resultaten kunnen echter worden versterkt door een driedimensionale identificatie van de manier waarop de voet tijdens het wandelen op de grond wordt geplaatst."

De Japanse wetenschappers stellen dat bij hun onderzoek een accuraatheid van 99,6 procent werd gerealiseerd. Wel wordt opgemerkt dat het systeem alleen kan functioneren in omstandigheden waarin het individu wenst herkend te worden. "Iedereen kan immers zijn manier van wandelen veranderen, waardoor ook de afdruk van de voet wijzigt," stipt Todd Pataky aan. "Het systeem kan echter perfect worden toegepast in luchthavens, aan bankautomatren en bij toegangscontrole, waar het individu zijn identiteit wil laten bevestigen."

Labels: ,

Steuntrekkende gezinnen hebben sneller relatieproblemen

Echtparen die steun van de overheid genieten, vertonen een minder grote huwelijkstevredenheid en wederzijds engagement dan koppels die financieel volledig onafhankelijk zijn. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de University of Missouri. De onderzoekers stellen dat de studie bevestigt dat een beperkt inkomen een negatieve impact heeft op de huwelijkskwaliteit, maar daarin spelen volgens hen ook andere factoren een rol, zoals de eventuele hulp van de overheid.

"Gezinnen met een beperkt inkomen scoren lager op de algemene huwelijkstevredenheid en engagement, voelen zich sneller gevangen in hun relatie, getuigen meer van een negatieve interactie en staan sneller open voor een echtscheiding," merkt onderzoeksleider David Schramm, professor gezinsstudies aan het College of Human Environmental Sciences aan de University of Missouri, op. "Datzelfde geldt voor gezinnen die steun genieten van de overheid. Wanneer een laag inkomen gecombineerd wordt met overheidssteun wordt een dramatische daling in de tevredenheid opgetekend."

"Economische problemen blijven een stimulans te vormen voor andere stressfactoren," voert David Schramm aan. "Echtparen die moeite hebben om hun rekening te betalen, raken sneller geïrriteerd en gestresseerd over andere aspecten van het leven. Dat leidt tot negatieve interacties tussen de partners en een gevoel van gevangen te zitten omdat men niet onafhankelijk kan overleven. De overheid zou voor deze groep dan ook niet alleen materiële ondersteuning, maar ook gespecialiseerd begeleiding moeten voorzien."

Labels: ,

Geografische ligging belangrijk voor productie universiteit

Geografische ligging heeft een belangrijke impact op de commerciële productie van universiteiten. Dat is de conclusie van een onderzoek aan het Institute Cardiff van de University of Wales. De Britse onderzoekers stelden daarbij vast dat de kennis van universiteiten in een commercieel concurrentiële regio gemakkelijker naar de bedrijfswereld vloeit dan in meer afgelegen gebieden. Afgelegen gebieden ontberen volgens de onderzoekers de kennisinfrastructuur die een zoektocht naar innovatie stimuleert.

"Universiteiten staan steeds meer onder druk om hun kennis en ontdekkingen te gebruiken om economische groei te ondersteunen, maar niet alle instellingen hebben daarbij dezelfde mogelijkheden," voert onderzoeksleider Robert Huggins aan. "Universiteiten in het zuidoosten van Engeland bleken meer in staat te zijn om hun onderzoek en innovatie te commercialiseren dan instellingen in minder concurrentiële regio's. De geografische ligging van de instelling speelt daarin vaak een doorslaggevende rol."

"Universiteiten in commercieel concurrentiële regio's blijken productiever te zijn dan instellingen in andere gebieden," aldus nog Huggins. "In een concurrentiële regio blijkt het gemakkelijker te zijn om de kloof te overbruggen tussen de gecreëerde kennis en concrete zakelijke toepassingen." Het fenomeen heeft volgens hem onder meer te maken met de grote concentratie van andere onderzoeksinstellingen en innovatieve bedrijven in concurrentiële regio's. Universiteiten in afgelegen gebieden kunnen volgens hem niet terugvallen op die netwerken.

Labels: ,

Cybercriminaliteit kost economie meer dan drugshandel

De wereldwijde kost van cybercriminaliteit is groter dan het gecombineerde effect van de trafiek in marihuana, heroïne en cocaïne op de economie. Dat is de conclusie van een rapport van het beveiligingsbedrijf Symantec. Daarbij wordt opgemerkt dat het effect van de drugshandel op de wereldwijde economie moet worden geraamd op een bedrag van 288 miljard dollar per jaar. Cyberaanvallen hebben echter een directe financiële kost van 114 miljard dollar, maar daar moet 274 miljard dollar aan verloren tijd door het bestrijden van cybercriminaliteit worden bijgeteld.

"De onderzoekers merken op dat elke seconde veertien mensen het slachtoffer worden van cybercriminaliteit," aldus het magazine The Register. "Dat betekent meer dan één miljoen slachtoffers per dag." Jonge mannen met mobiele apparaten lopen volgens Symantec het grootste risico om het slachtoffer te worden van cybercriminaliteit. Ondanks het grote aantal slachtoffers, worden er volgens Symantec nog steeds onvoldoende inspanningen geleverd om aanvallen af te weren.

De onderzoekers stellen dat 74 procent van de consumenten naar eigen zeggen bewust is van de bedreiging, maar toch heeft 41 procent geen enkele geactualiseerde beveilingssoftware geïnstalleerd. Bovendien laat 61 procent het na om complexe en geregeld veranderende paswoorden te gebruiken. "Het aantal slachtoffers is tijdens de voorbije twaalf maanden verdrievoudigd, maar toch denkt minder dan één derde van de respondenten meer gevaar te lopen het slachtoffer te worden van een cyberaanval dan van een fysiek misdrijf."

Labels: ,

Werknemer begrijpt maatregelen sociale media niet

Virussen, verlies aan vertrouwelijke gegevens en een daling van de productiviteit zijn voor werkgevers de belangrijkste redenen om zich tegen het gebruik van sociale media verzetten, maar daardoor dreigen ze naast de voordelen van nieuwe collaboratieve technologieën te grijpen. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau ClearSwift Research bij Britse bedrijven. Opgemerkt wordt dat 60 procent van de werkgevers vreest voor virussen, gevolgd door het verlies van vertrouwelijke gegevens (49 procent), hacking (45 procent), verlies aan productiviteit (40 procent) en reputatieschade (37 procent).

Volgens 91 procent van de bedrijven vormen vrees over veiligheid en dataverlies een barrière voor de adoptie van nieuwe technologieën. "Die terughoudendheid belet het bedrijfsleven echter om tenvolle te kunnen profiteren van de voordelen van sociale media," merkt ClearSwift Research op. Onder meer wordt daarbij gewezen op een verbeterde interne communicatie, tevredenheid van het personeel, technologisch onderlegde medewerkers en een beter contact met de klanten.

"Werknemers hebben niet echt een gevoeligheid voor de risico's van sociale media," voeren de onderzoekers nog aan. "Het personeel heeft geen enkel idee waarvan het moet beschermd worden en reageert dan ook negatief op de doorgevoerde maatregelen. Aangezien er weinig begrip is voor het blokkeren of controleren van sociale media, dreigt de kloof met de werkgever te vergroten. Vooral jonge werknemers hebben het moeilijk met deze maatregelen. Slechts 35 procent van de jonge werknemers is bereid om in dienst te blijven wanneer het sociaal mediabeleid te strikt wordt."

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

De Griekse premier George Papandreou heeft zijn plan voor een referendum over de noodhulp aan zijn land ingetrokken. Nadat Papandreou de steun had gekregen voor de noodhulp, stelde hij bereid te zijn om af te zien van het referendum. De oppositie had zich uitgesproken tegen een referendum, dat ook op verzet binnen de eigen partij van Papandreou stuitte. De Griekse premier stelde nu met de oppositie een regering van nationale eenheid te willen vormen die het strenge bezuinigingspakket zal doorvoeren. De Griekse oppositie heeft al aangegeven voorstander te zijn van een regering van nationale eenheid, maar riep Papandreou wel op om af te treden en zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven.


De Nederlandse bankverzekeraar ING gaat in eigen land 2.000 voltijdse banen schrappen. Daarnaast worden ook nog eens 700 externe banen geschrapt. Het bedrijf voert aan dat de inkomsten onder druk komen te staan. Daarom moeten naar eigen zeggen de inspanningen worden vernieuwd om de uitgaven in de hele groep te beperken om het bedrijf aan te passen aan de moeilijke omgeving en om zijn concurrentiële positie te behouden. Er werd bevestigd dat het banenverlies alleen de divisie Retail Banking Netherlands betreft. De vakbonden reageerden met verbijstering op de aangekondigde afvloeiingen. Er wordt op gewezen dat de bank gezond is en zelfs miljarden euro winst realiseert.


De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard euro. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 14,1 procent tot 303 miljoen euro. Over de eerste negen maanden van het jaar steeg de nettowinst met 16,4 procent tot 653 miljoen euro. De omzet nam met 11,3 procent toe 10,08 miljard euro. Voor het hele jaar wordt een omzetgroei met 12 procent verwacht, vooral door de sterke vraag vanuit de Verenigde Staten en China. Ook volgend jaar verwacht Adidas recordresultaten. Het Europees voetbalkampioenschap in Polen en Oekraïne en de Olympische Spelen zouden voor een omzetgroei tussen 5 procent tot 9 procent moeten zorgen.


Tientallen grote Amerikaanse ondernemingen hebben de voorbije drie jaar geen belastingen betaald aan de federale overheid. Anderen profiteerden van een belastingverlaging terwijl ze comfortabele winsten boekten. Dat blijkt uit een rapport van de organisaties Citizens for Tax Justice en het Institute on Taxation and Economic Policy over de rekeningen van 280 bedrijven uit de lijst van de vijfhonderd grootste ondernemingen van het magazine Fortune. Onder meer ExxonMobil, Boeing, DuPont en Honeywell International hebben de voorbije drie jaar minstens één keer geen enkele dollar belasting moeten betalen. Bank Wells Fargo profiteerde het meest van het systeem en hield op drie jaar tijd 18 miljard dollar over aan de belastingen.


Het is niet gezegd dat Griekenland tegen elke prijs in de eurozone moet blijven. Dat heeft de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker, voorzitter van de groep van eurolanden, gezegd tegen een Duitse televisiezender. Juncker stelde wel er de voorkeur aan te geven dat Griekenland in de eurozone blijft, maar voegde er aan toe dat er bekeken wordt op welke manier het land eventueel tot een exit zou kunnen overgaan zonder dat de overige eurolanden schade zouden lijden. Jean Leonetti, Frans minister van Europese zaken, benadrukte dat de eurozone het zonder Griekenland kan stellen. Griekenland vertegenwoordigt immers slechts 2 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone.


Het Londense stadsbestuur heeft aan de demonstranten van de Occupy-beweging gemeld dat ze tot begin volgend jaar bij de kathedraal Sint Paul's mogen blijven bivakkeren. Voorwaarde is wel dat de actievoerders het aantal tenten bij de kathedraal beperken, zodat de plek beter toegankelijk wordt voor de brandweer. Eerder hadden de autoriteiten gezegd dat de betogers binnen de achtenveertig uur moesten vertrekken, omdat anders juridische stappen zouden volgen. Ook de bestuurders van de kathedraal, die door de acties gedurende enkele tijd moest worden gesloten, hebben bekend gemaakt alsnog af te zien van juridische acties. Graeme Knowles, de deken van de kathedraal, had eerder al ontslag genomen wegens de kritiek op zijn houding tegenover de actievoerders.


Het verdrag van Lissabon laat niet toe dat een land de eurozone verlaat zonder dat het meteen de hele Europese Unie verlaat. Dat heeft een woordvoerster van de Europese Commissie gezegd. Toen het Lissabonverdrag twee jaar geleden werd aangenomen, werd er voor het eerst een clausule geïntroduceerd die een exit uit de Europese Unie mogelijk maakt. Bepaald werd dat een lidstaat overeenkomstig zijn grondwettelijke bepalingen kan besluiten zich uit de Europese Unie terug te trekken. Voor de eurozone bestaat een dergelijke clausule echter niet. De woordvoerster stelde wel dat de plaats van Griekenland in de eurozone blijft. Daarvoor zijn volgens haar de nodige instrumenten beschikbaar.


Het merendeel van de gokkers van het Britse wedkantoor William Hill heeft voor de eerste keer ingezet op een vertrek van Griekenland uit de eurozone tegen eind volgend jaar. Dat heeft Graham Sharpe, woordvoerder van de bookmaker, bekendgemaakt. Volgens de gokkers is voorlopig het vertrek uit de eurozone het meest waarschijnlijke scenario. Die noteringen volgden op de verrassende aankondiging van de Griekse eerste minister Giorgios Papandreou om een referendum te houden over het Europese hulpplan, met paniek op de markten en verbijsterde partners in de eurozone tot gevolg. De Britse gokkantoren richten zich niet alleen op sportwedstrijden, maar ook om een brede waaier andere onderwerpen.


Europees president Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, willen dat Griekenland in de euro blijft. Dat hebben Van Rompuy en Barroso in een communiqué medegedeeld. Daarin drukken beiden hun steun voor Griekenland uit. Omwille van de dramatische binnenlandse politieke en sociale situatie is nationale en politieke eenheid in Griekenland volgens hen essentieel zodat de Griekse bevolking hoop kan krijgen op een betere toekomst. Barroso en Van Rompuy zeggen te vertrouwen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de Grieken. Met de afgesloten akkoorden moet de huidige onrust volgens Van Rompuy en Barroso kunnen worden overwonnen.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben gewaarschuwd dat Griekenland op zijn daden beoordeeld zal worden. Het belangrijkste is volgens Merkel dat er snel een Grieks akkoord komt voor de aangekondigde maatregelen van de eurozone voor de redding van Griekenland. Merkel herhaalde ook dat de zesde schijf van de noodlening niet zal worden uitbetaald als Griekenland het Europese plan niet toepast. Sarkozy verwelkomde op zijn beurt de Griekse politici die zich boven de partijbelangen hebben opgesteld. Hij was in het bijzonder te spreken over de interventie van de Griekse oppositieleider, die opgeroepen heeft tot een overgangsregering te vormen om het Europese noodplan goed te keuren.


Het uitwerken van een oplossing voor de Europese schuldencrisis moet de belangrijkste opdracht zijn van de samenkomst van de G-Twintig in Cannes. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd bij zijn aankomst in Cannes. De Europese Unie heeft volgens Obama al belangrijke stappen gezet in de richting van een omvattende oplossing voor de crisis, maar op de G-Twintig zullen er volgens hem meer details moeten worden ingevuld. Sarkozy verheugde zich op de steun van de Amerikaanse president en zei het leiderschap van Obama en de solidariteit van de Verenigde Staten nodig te hebben. Obama prees ook de Duitse kanselier Angela Merkel, die volgens hem tijdens de eurocrisis praktisch gezond verstand en het leiderschap heeft getoond.


De Europese Centrale Bank heeft zijn belangrijkste rente met 0,25 procentpunt verlaagd tot 1,25 procent. De meeste analisten hadden voorspeld dat de rente ongemoeid zou blijven. Het ging om de eerste rentebeslissing onder leiding van Mario Draghi, de nieuwe topman van de Europese Centrale Bank. Dit jaar paste de instelling al twee keer de rente aan. In april en juli werd er telkens een verhoging met 0,25 procentpunt doorgevoerd. De beslissing van de Europese instelling kreeg een positieve reactie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), die verwijst naar de verslechterende conjunctuur in de eurozone en de dalende inflatiedruk.


Ongeveer achtduizend demonstranten van de Occupy-beweging hebben in de Verenigde Staten de haven van Oakland bezet gehouden. De actie begon vreedzaam, maar liep na een ingrijpen van de politie uit op een aantal gewelddadige confrontaties. Oakland is één van de grootste containerhavens van de Verenigde Staten. De betogers blokkeerden verschillende toegangswegen tot het havengebied. Bij een confrontatie tussen de betogers en de politie raakten acht mensen gewond. Meer dan honderd demonstranten werden gearresteerd. Leiders van de Occupy-beweging spraken hun spijt uit dat het protest uit de hand was gelopen. Zij benadrukken dat de actie vreedzaam had moeten verlopen.


De Duitse krant Bild heeft tevergeefs opgeroepen tot een referendum in Duitsland over het Europese steunplan. De populaire krant haalde in het verleden al vaker uit naar Griekenland. Volgens Bild zijn enkele Duitse politici voorstander van een referendum. Daarbij werd onder meer de naam genoemd van Thomas Silberhorn, een partijgenoot van Merkel. Ook Alexander Dobrindt van de CSU, de zusterpartij van de kanselier, zou een voorstander zijn van een referendum. Er werd wel opgemerkt dat er zowel in de regering als in de oppositie onvoldoende voorstanders konden worden gevonden voor een volksraadpleging. Bovendien maakt de federale structuur van Duitsland de organisatie van een nationaal referendum nagenoeg onmogelijk.


Portugal zal in geen geval een volksraadpleging te organiseren over zijn hulppakket van 78 miljard euro. Dat heeft de Portugese premier Pedro Passos Coelho gezegd. Coelho benadrukte dat Portugal niet verward wil worden met de gebeurtenissen in Griekenland. Hij benadrukte ook dat Portugal verenigd moet blijven en zijn economische programma zonder fouten moet uitvoeren. Hij gaf ook te kennen dat Portugal mogelijk meer flexibele voorwaarden zal vragen voor het besparingsplan dat het overeenkwam met de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Daarbij zou niet gevraagd worden naar extra financiële middelen, maar wel zouden er maatregelen gevraagd worden om ook de financiering van bedrijven te waarborgen.


Meer Nieuws

Thursday, November 03, 2011

Amerikaans rokersniveau onder de grens van 20 procent

Het voorbije jaar is het rokersniveau in de Verenigde Staten teruggevallen tot 19,3 procent van de Amerikaanse bevolking, tegenover 20,6 procent het jaar voordien. Dat betekent dat het aantal rokers met drie miljoen eenheden is gedaald tegenover het midden van het voorbije decennium, toen een niveau van 20,9 procent werd opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Bovendien is het gebruik ook bij de rokers volgens het rapport gevoelig teruggevallen.

"Tot het midden van het voorbije decennium werd gedurende veertig jaar een constante terugval in het aantal rokers opgetekend," voert Thomas Frieden, directeur van het Centers for Disease Control, aan. "Toen viel die daling echter plotseling stil. Sindsdien heeft die trend zich weer hersteld, maar wel aan een trager niveau dan in het verleden." Er wordt wel opgemerkt dat er vooral een daling werd opgetekend bij consumenten die minstens anderhalf pak sigaretten per dag rookten. Bij gebruikers van minder dan een half pak werd daarentegen een stijging vastgesteld.

De onderzoekers merken op dat nog steeds 45 miljoen Amerikanen geregeld een sigaret roken. Er wordt aan toegevoegd dat roken de Amerikaanse economie ongeveer 193 miljard dollar per jaar kost aan directe medische uitgaven en verloren productiviteit. In het rapport wordt opgemerkt dat het Midwesten de grootste concentratie aan rokers kent (21,8 procent), gevolgd door de zuidelijke staten (21 procent). Nog aangevoerd wordt dat een rookverbod, hogere prijzen en agressieve mediacampagnes efficiënte instrumenten zijn in de strijd tegen het tabaksgebruik.

Labels: ,

Tweetaligheid stimulans voor flexibiliteit babybrein

Baby's in een tweetalig gezin kunnen genieten van een langere periode waarin hun brein voldoende flexibel is om een vreemde talen aan te leren dan in huishoudens waar slechts één taal wordt gesproken. Dat is de conclusie van den Amerikaans onderzoek van de University of Washington bij Engelstalige en Spaanstalige gezinnen. Daarbij bleek dat het brein van baby's in tweetalige gezinnen flexibel bleef voor vreemde talen tot ze tien tot twaalf maanden oud waren. Bij baby's uit eentalige huishoudens duurt die periode slechts zes tot negen maanden.

"De grotere flexibiliteit van tweetalige kinderen is volgens de onderzoekers wellicht te wijten aan de grotere variëteit aan taalklanken die ze thuis opvangen," merkt het webmagazine HealthDay News op. "Bovendien wordt opgemerkt dat de hoeveelheid vreemde klanken die worden opgevangen, ook een effect heeft op de vocabulaire als peuter. Kinderen die als baby meer Spaans hebben opgevangen, zullen op een leeftijd van vijftien maanden ook meer Spaanse woorden bekken."

"Het tweetalig brein is een fascinerend gegeven, want het weerspiegelt de menselijke capaciteit op het gebied van flexibel denken," merkt onderzoeksleider Patricia Kuhl, directeur van het Institute for Learning and Brain Sciences aan de University of Washington, op. "Tweetalige baby's leren dat objecten en gebeurtenissen in de wereld twee namen hebben. De flexibele overschakeling tussen die benamingen betekent een uitstekende oefening voor de hersenen."

Labels: ,

Gratis verzending zet online shopper aan tot extra aankopen

Gratis verzending is voor de shopper de belangrijkste motivatie om meer goederen online te kopen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Compete. Volgens 77 procent van de consumenten zou een gratis thuisbezorging van producten hen aanzetten om meer online aankopen te doen. Op de tweede plaats staat een gratis terugzending (56 procent), gevolgd door een terugbezorging in de winkel (43 procent).

De onderzoekers merken op dat de conversie-niveaus in vele online retailsectoren op één jaar tijd is teruggevallen. In de elektronica werd tussen het eerste kwartaal van vorig jaar en dezelfde periode dit jaar een achteruitgang van 1,6 procent tot 1,2 procent opgetekend. Bij lichaamsverzorging werd een daling van 5,4 procent tot 5,3 procent geregistreerd. Bij massaverkopers daalde het conversie-niveau van 4 procent naar 3,4 procent. Ook de sector van huisdieren liet een daling van 5,4 procent naar 4,7 procent optekenen. Ook bij sportproducten werd een lichte achteruit genoteerd.

Anderzijds werd bij kantoorbenodigdheden een stijging van 5,4 procent tot 7 procent geregistreerd. Ook bij woninginrichting werd een groei van 1 procent tot 1,1 procent genoteerd. In de kledingsector werd een toename van 5,2 procent tot 5,4 procent opgetekend. Bij de department stores werd een status-quo op 3,3 procent gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat elektronica, sportproducten en kantoorbenodigdheden ook het aantal online bezoekers zagen dalen. Bij kleding, huisdieren en woninginrichting steeg daarentegen het aantal bezoekers.

Labels:

Negen uur slaap minimum voor goede schoolprestaties

Er is bij kinderen van zes en zeven jaar een duidelijke relatie tussen slaapgewoonten en schoolprestaties. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de Universitat Autonoma de Barcelona en de Universitat Ramon Llull. De Spaanse onderzoekers stellen dat de schoolprestaties beginnen achteruit te gaan wanneer jonge kinderen minder dan negen uur slapen, laat naar bed gaan of geen vaste bedtijd hebben. Vooral algemene vaardigheden, zoals communicatie en methodologie, zouden het zwaarst worden getroffen.

"De meeste kinderen slapen minder dan is aangewezen voor hun intellectuele ontwikkeling," merkt onderzoeksleider Ramon Cladellas op. "Het probleem is dat een gebrek aan slaap niet kan worden gerecupereerd." De onderzoekers stellen dat kinderen bijna acht uur slapen, maar voegen er aan toe dat 69 procent minstens drie keer per week slechts na negen uur 's avonds naar huis terugkeert of minstens vier keer per week pas na elf uur 's avonds gaat slapen.

Een gebrek aan slaap heeft volgens de onderzoekers minder impact op cognitieve mogelijkheden, zoals geheugen, leerprocessen en motivatie. Deze mogelijkheden zouden vooral problemen ondervinden van onregelmatige slaappatronen. De onderzoekers merken op dat er veel aandacht wordt besteed aan de impact van televisie, computers en videogames op jongeren, maar evenveel bekommernis zou er volgens hen moeten worden besteed aan de slaapgewoonten van deze leeftijdsgroepen.

Labels: , ,

Europese lidstaten doen onvoldoende voor bescherming online jongeren

De lidstaten van de Europese Unie doen onvoldoende inspanningen om kinderen in de digitale wereld te beschermen. Ook moeten er verbeteringen worden doorgevoerd in de melding-systemen, inzicht in de werking van sociale netwerken en leeftijdscategorieën. Dat is de conclusie van een rapport van de Europese Commissie. De bestaande aanbevelingen kregen van de Europese Commissie een algemene onvoldoende. Er werden daarbij nieuwe voorstellen aangekondigd.

"Kinderen zijn al op zeven jaar actief op het internet," merkt Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, op tegenover het persbureau AFP. "Er moet dan ook dringend extra maatregelen worden genomen om kinderen in de constant veranderende digitale wereld te beschermen." Er wordt aan toegevoegd dat één op drie kinderen in de online leeftijdsgroep van negen tot twaalf jaar een profiel heeft op een sociaal netwerk. Datzelfde geldt voor driekwart van de jongeren tussen dertien en zestien jaar.

In juni van dit jaar had de Europese Commissie al aangevoerd dat websites zoals Facebook niet voldoende inspanningen doen om kinderen te beschermen tegen potentiële gevaren, zoals online predatoren of online pesterijen. Van de veertien websites die door de Europese Commissie werden getest, bleken alleen Bebo en MySpace voldoende controle-maatregelen genomen te hebben om te garanderen dat ongewenste figuren geen toegang kunnen hebben tot de profielen van jongeren.

Labels: , ,

Auteurs dagen Amerikaanse universteiten wegens publicatie boeken

Het Amerikaanse Authors Guild, de Australian Society of Authors and de Union Des Ecrivaines et des Ecrivains Quebecois en acht individuele auteurs hebben bij een Amerikaanse rechtbank een klacht ingediend tegen vijf Amerikaanse universiteiten. Bedoeling is het stopzetten van een project waarbij de University of Michigan, University of California, University of Wisconsin, Indiana University en de Cornell University een online bibliotheek willen opbouwen met zeven miljoen boeken. De auteurs merken echter op dat de boeken door copyright zijn beschermd en zonder toelating werden gescand.

Ook auteursgroepen uit Groot-Brittannië hebben zich inmiddels bij de actie aangesloten. In september hadden de universiteiten aangekondigd een aantal digitale kopieën van zogenaamde orphan-werken, boeken waarvan de auteurs niet kunnen worden teruggevonden, ter beschikking te stellen van studenten en wetenschappelijk personeel. Volgens de auteursorganisaties kan het echter niet dat auteurs op die manier zonder hun toestemming hun werken op het internet zouden kunnen zien verschijnen.

Woordvoerders van de University of Michigan stellen echter dat het geding geen enkele zin heeft en dat de bibliotheek alleen de mogelijkheid wil creëren voor de overdracht van kennis die anders misschien definitief verloren zou gaan. De HathiTrust, een digitale bibliotheek van de University of Michigan, omvat miljoenen boeken. Om te vermijden dat daarbij nog meer inbreuken tegen het copyright zouden gebeuren, heeft het Authors Guild gevraagd om de HathiTrust in beslag te nemen. Volgens waarnemers is er echter weinig kans dat op die vraag zal worden ingegaan.

Labels: , , ,

Sociale netwerken boeken 8 miljard dollar aan reclame

Steeds meer marketeers zijn ervan overtuigd dat hun merken in sociale netwerken een interactie zouden moeten opzetten met de consument. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau eMarketer. Daarbij wordt opgemerkt dat reclame daarbij steeds meer zijn successen aantoont. Dat heeft volgens de onderzoekers tot gevolg dat sociale netwerken volgend jaar wereldwijd meer dan 8 miljard dollar reclame-inkomsten zullen realiseren. Het jaar daarop zou een bedrag van 10 miljard dollar worden benaderd.

In de Verenigde Staten zouden de bestedingen volgens eMarketer volgend jaar oplopen tot 3,9 miljard dollar, tegenover 2,74 miljard dollar dit jaar. Over twee jaar zou dat verder met 23,4 procent stijgen tot 4,81 miljard dollar. "Naarmate bedrijven hun marketing in sociale netwerken opbouwen, worden ook steeds meer reclamebudgetten aan het medium toegewezen," voert onderzoeksleider Debra Aho Williamson aan. "Sociale netwerken hebben niet alleen hun plaats in de marketing, maar ook in reclame verworven."

Het grootste gedeelte van de reclamebudgetten gaat naar Facebook. Volgend jaar zouden 5,78 miljard dollar reclamegelden naar Facebook worden gekanaliseerd. Daarmee vertegenwoordigt Facebook 72 procent van alle sociale netwerkreclame en 6,1 procent van de wereldwijde online reclame. In de Verenigde Staten vertegenwoordigt Facebook volgend jaar 7,9 procent van alle online reclame-bestedingen. Bovendien zal Facebook in de Verenigde Staten dit jaar de eerste plaats op het gebied van online display-reclame overnemen van Yahoo.

Labels: ,

Nieuwsoverzicht

Griekenland zal pas beroep kunnen doen op een volgende schijf financiële hulp als het land alle onderdelen aanvaardt van het reddingsplan dat door de Europese Unie is goedgekeurd. Dat hebben de Duitse kanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy gezegd. Het gaat om een steun van 8 miljard euro die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds vorige maand hebben goedgekeurd. Aanleiding voor het ultimatum is het onverwachte besluit van de Griekse premier George Papandreou om een referendum te organiseren over het Europees reddingspakket, dat is totaal een omvang heeft van 130 miljard euro. Als het referendum het reddingsplan zou afwijzen, zou een faillissement van Griekenland heel waarschijnlijk worden.


Het Duitse detailhandelconcern Metro heeft een bod ontvangen voor zijn winkelformules Kaufhof. De Griekse miljardair George Economou zou een bedrag van 2,4 miljard euro willen betalen voor Kaufhof. Economou, eigenaar van rederij DryShips, zou de keten willen overnemen via de Oostenrijkse vastgoedonderneming Signa. Metro bevestigde in september nog open te staan voor gesprekken over de verkoop van Kaufhof, dat ook de keten Galeria Inno omvat. Ook Nicolas Berggruen, eigenaar van concurrent Karstadt, zou interesse in Kaufhof hebben getoond. Een woordvoerder van Metro beklemtoonde dat er met verschillende investeerders wordt gesproken, waaronder Signa en Berggruen. Er werd echter aan toegevoegd dat er geen sprake is van concrete verkoopgesprekken.


Rusland heeft de laatste obstakels voor een lidmaatschap van de World Trade Organization (WTO) uit de weg geruimd. Over het lidmaatschap van Rusland is achttien jaar onderhandeld. Door een akkoord met Georgië kunnen deze onderhandelingen nu worden afgerond. De overeenkomst tussen Rusland en Georgië kwam tot stand door een bemiddeling van Zwitserland. De Zwitserse president Micheline Calmy-Rey slaagde erin een doorbraak te bereiken in een douanegeschil tussen beide landen. Dat was nog een erfenis van een gewapend conflict tussen beide landen drie jaar geleden. Rusland is nu akkoord gegaan met onafhankelijke controles aan zijn grenzen met de afvallige Georgische provincies Abchazië en Zuid-Ossetië.


De Duitse autobouwer Opel voert voor 6.700 werknemers in zijn fabriek in het Spaanse Zaragoza tijdelijke werkloosheid in. De betrokkenen moeten in november en december in totaal drie weken thuis blijven. De Spaanse staat zal de werknemers gedeeltelijk vergoeden voor het loonverlies. Ook voor volgend jaar ziet de situatie er weinig rooskleurig uit. Daarbij zal de productie volgens een woordvoerder waarschijnlijk naar 33.000 exemplaren teruggeschroefd. Dat is een daling met 4.000 exemplaren tegenover het huidige niveau. De Spaanse fabriek heeft een capaciteit van 46.000 exemplaren per jaar. Opel sluit niet uit dat ook in andere fabrieken de productie zal worden teruggeschroefd.


De Amerikaanse economie zal dit jaar een groei kennen van 1,6 procent tot 1,7 procent. Dat blijkt uit een nieuwe raming van de Amerikaanse Federal Reserve. Eerder had de Amerikaanse centrale bank nog gewag gemaakt van een economische groei tussen 2,7 procent en 2,9 procent. Ook voor volgend jaar wordt een groei tussen 2,5 procent en 2,9 procent voorzien, terwijl eerder geraamd werd op een cijfer tussen 3,3 procent en 3,7 procent. Er wordt aan toegevoegd dat de werkloosheid op minstens 8,5 procent zal blijven, terwijl eerder gerekend werd op een cijfer van 7,8 procent. De Amerikaanse inflatie zou volgend jaar wel beperkt blijven tot een niveau tussen 1,4 procent en 2 procent.


Een vertrek van Griekenland uit de eurozone zou veel schadelijker zijn dan een faillissement. Dat zeggen onder meer experts van het ratingbureau Fitch. Een uitstap uit de eurozone zou betekenen dat de Griekse schulden met een zwaar gedevalueerde drachme zou moeten worden terugbetaald. Dat zou een negatieve impact hebben op de koopkracht van de bevolking en zou leiden tot een nieuwe recessie en verder stijgende rentevoeten en een hoge inflatie. Ook de Griekse banken, die al zwaar getroffen zijn door de crisis, nog verder voor problemen stellen, waardoor nog meer nationaliseringen nodig zouden zijn. Ook zouden speculanten de kredietwaardigheid van een aantal andere zwakke landen gaan uittesten, wat zou kunnen leiden tot het uiteenvallen van de monetaire unie.


Het Europees Financieel Stabilisatiefonds (EFSF) heeft besloten om de uitgifte van 3 miljard euro aan obligaties uit te stellen. Die moesten dienen om de beloofde lening aan Ierland te financieren. Volgens het fonds is de situatie op de markten echter te gespannen. De uitgifte van de obligaties was al langer gepland, maar werd uitgesteld als gevolg van het vooropgestelde referendum in Griekenland. Dat heeft voor te veel onrust gezorgd. De praktische consequenties blijven relatief beperkt, want Ierland heeft duidelijk vooruitgang geboekt in de oplossing van zijn schuldenproblematiek. Wel is het uitstel negatief voor het imago van het Europese reddingsfonds.


Pierre Cointreau, de erevoorzitter van de drankengroep Rémy Cointreau, is op negentigjarige leeftijd overleden. Pierre Cointreau nam in de eerste helft van de jaren zestig de leiding over het bedrijf in handen. Hij bleef tot in de tweede helft van de jaren negentig op post en zetelde tot voor kort nog in de raad van toezicht. Het drankenbedrijf Cointreau werd in het midden van de jaren negentig door de gebroers Adolphe en Edouard-Jean Cointreau opgericht. Het was echter Pierre Cointreau die het bedrijf leidde naar een fusie met cognac-producent Rémy Martin. Daardoor ontstond twintig jaar geleden de groep Rémy Cointreau, één van de belangrijkste Franse drankenconcerns.


Het Zweedse energieconcern Vattenfall gaat een rechtszaak aanspannen tegen de Duitse regering, waarbij het miljarden compensatie zal vragen voor de Duitse kernuitstap. Het bedrijf bezit zelf kerncentrales in Duitsland die het noodgedwongen moest sluiten. De zaak zou nog voor het einde van het jaar worden ingediend bij het International Centre for Settlement of Investment Disputes (ICSID) in Washington. Juristen menen dat het bedrijf een goede kans maakt op compensatie, in het kader van een internationaal energiecharter. De Duitse regering heeft beslist dat alle kerncentrales ten laatste over elf jaar moeten worden gesloten. Vattenfall zegt de voorbije jaren 700 miljoen euro te hebben geïnvesteerd in de centrales.


De Franse premier François Fillon heeft een oproep gelanceerd naar de grootste Franse banken om hun bonussen voor dit jaar significant te laten dalen. Hij verwees naar de context waarbij de banken op zoek moeten naar extra kapitaal. Fillon stelde aan de gouverneur van de Franse nationale bank gevraagd te hebben om bijzonder waakzaam te zijn. De gouverneur moet volgens Fillon de voorziene enveloppes controleren en eventueel de macht gebruiken waarover hij beschikt. De Franse premier wees erop dat het versterken van de balans bij de banken de absolute prioriteit moet krijgen. In het Europese reddingsplan is overeengekomen dat de banken tegen midden volgend jaar een kernkapitaalratio moeten hebben van minstens 9 procent.


Tijdens de maand oktober zijn er in Duitsland 10.000 werklozen bijgekomen. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse Bundesagentur für Arbeit. Het gaat om de eerste toename in meer dan twee jaar. Gedurende zevenentwintig maanden op rij kon een daling van de werkloosheid worden opgetekend. In totaal telt Duitsland nu 2,94 miljoen werklozen. De cijfers worden gezien als een teken dat ook Duitsland niet ontsnapt aan de gevolgen van de schuldencrisis in de eurozone. De Duitse werkloosheidsgraad is tijdens de maand oktober opgelopen tot 7 procent. Tijdens de maand september bedroeg de werkloosheid 6,9 procent. Analisten hadden verwacht dat de Duitse werkloosheid verder zou dalen.


De Amerikaanse televisiezender CBS hoeft geen boete te betalen voor het tonen van de ontblote borst van zangeres Janet Jackson tijdens een optreden zeven jaar geleden op de Super Bowl. Dat heeft het hof van beroep van Philadelphia beslist. De Amerikaanse Federale Communicatie Commissie had CBS een boete van 550.000 dollar opgelegd. Ruim twee jaar geleden werd die boete echter door het hof van beroep van Philladelphia geannuleerd. Opgemerkt werd dat de zender niet verantwoordelijk gesteld kon worden voor het gedrag van Janet Jackson. Die beslissing werd door het Hooggerechtshof echter herroepen, waardoor het dossier opnieuw moest worden behandeld.


In één van de reactoren van de beschadigde Japanse kerncentrale Fukushima Dai-Ichi is radioactief xenon gemeten. De kerncentrale, die in maart van dit jaar zwaar werd beschadigd door een aardbeving en een tsunami, staat hiermee mogelijk voor een nieuw probleem. De aanwezigheid van xenon-gas is vaak een bijproduct van een kernsplitsing. Tepco, de uitbater van de kerncentrale, liet echter verstaan dat er geen verhoogde temperatuur of druk in de reactor in kwestie is gemeten. Voorlopig is de toestand van de reactor dus stabiel. Het bedrijf blijft de situatie wel op de voet volgen. Uit voorzorg is door de koelleidingen wel een mengsel geïnjecteerd van zeewater en boorzuur. Hiermee kunnen nucleaire reacties worden geneutraliseerd.


Julian Assange, de oprichter van WiliLeaks, moet aan Zweden worden uitgeleverd. Dat heeft het hooggerechtshof in Londen beslist. Het Zweedse gerecht wil Assange ondervragen over de vermeende verkrachting van een vrouw en de aanranding van een andere vrouw in Stockholm vorig jaar. Assange kan eventueel zijn uitlevering nog in hoger beroep aanvechten. Eerder had ook een arrondisementele rechtbank beslist dat Assange moest worden uitgeleverd, waarop de Australiër naar het hooggerechtshof stapte. Daar werd echter opgemerkt dat het uitgevaardigde Europees arrestatiebevel niet buitenproportioneel is. Bovendien wordt erop gewezen dat het om ernstige seksuele misdrijven gaat.


Een Amerikaanse rechtbank heeft de voormalige Russische officier Viktor Bout schuldig bevonden aan wapenhandel en samenzwering tot moord. Bout riskeert een levenslange gevangenisstraf. De jury achtte de wapenhandelaar schuldig aan het samenzweren met als doel Amerikanen te doden, het leveren van luchtafweerraketten en het helpen van een terreurorganisatie. Bout zou geprobeerd hebben om een miljoenendeal te sluiten met de FARC-rebellen in Colombia. Bout zou twee decennia lang legers, rebellen en terroristen over de hele wereld met wapens bevoorraad hebben. Vooral in Afrika, waar Bout tijdens Sovjet-tijden gestationeerd was, zou hij veel wapens hebben verkocht. Drie jaar geleden werd hij tijdens een vermeende wapendeal door Amerikaanse agenten in Thailand opgepakt.


Meer Nieuws

Wednesday, November 02, 2011

Zweedse senioren ontwerpen stad van de toekomst

Oudere burgers kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot het ontwerp van de stad van de toekomst. Dat zeggen onderzoekers aan de universiteit van Göteborg. De Zweedse onderzoekers hebben daarom een project opgestart waarbij oudere inwoners van de stad ingeschakeld worden als onderzoeker. De consument is volgens de onderzoekers immers expert in zijn eigen dagelijkse leven. Onderzoek kan volgens hen dan ook bijzonder veel winnen door deze groep als een evenwaardige partner in de research in te schakelen.

De Zweedse onderzoekers willen de senioren inzetten om de dagelijkse problemen van het stadsleven te registreren. De resultaten van dat onderzoek moet volgens hen in de toekomst uitzicht kunnen bieden op een betere stadsplannen. Onder meer wordt opgemerkt dat de duurzame stad van de toekomst autovrij, aangenaam en aantrekkelijk voor toeristen moet zijn, maar er wordt op gewezen dat een autovrije stad in contrast staat met het verplaatsen van goederen, dat eveneens een essentieel onderdeel van het stadsleven vormt.

"Consumenten-logistiek is een vergeten aspect van stedelijke planning," voert Helene Brembeck, professor etnologie aan het Centre for Consumer Science aan de universiteit van Göteborg, aan. "Er moet dan ook gekeken worden naar een verbetering van de consumenten-logistiek voor de oudere bevolking, welke problemen daarbij aan de oppervlakte komen en welke ideeën zij aanbrengen voor mogelijke verbeteringen." In het Franse Toulouse en het Engelse Manchester lopen gelijkaardige projecten. De resultaten van het onderzoek zouden over twee jaar bekend zijn.

Labels: ,

Israël voorbeeld op gebied medicinaal gebruik marihuana

Vele regeringen zouden een voorbeeld moeten nemen aan het progressieve beleid van de Israëlische overheid ten opzichte van het therapeutische gebruik van marihuana. Dat heeft televisie-persoonlijkheid en patiënten-activist Montel Williams gezegd. In vergelijking met Israël staan de Verenigde Staten volgens Williams, die aan multiple sclerose lijdt, op het gebied van marihuana nog in de middeleeuwen. Hij voegde er aan toe dat Israël aan de top staat in het onderzoek naar de mogelijkheden die de plant op geneeskundig vlak heeft.

Bij Montel Williams werd twaalf jaar geleden multiple sclerose vastgesteld. Sindsdien is hij een uitgesproken verdediger geworden van het gebruik van medicinale marihuana voor de bestrijding van pijnen. Hij zegt verrast te zijn door de progressieve opstelling van de Israëlische overheid over het gebruik van medicinale marihuana. "Marihuana is niet geschikt voor elke ziekte, maar het heeft geen zin om het gebruik te verbieden wanneer de patiënt daar mee geholpen kan worden," stipt Williams aan tegenover het persbureau Associated Press.

"Marihuana is in veel gevallen minder schadelijk dan andere middelen," merkt Itay Goor-Aryeh, hoofd van de divisie pijnbestrijding in het Sheba Medical Center. "Patiënten die geen toegang hebben tot marihuana moeten immers gebruik maken van geneesmiddelen op basis van morfine of andere schadelijke producten." In zestien Amerikaanse staten is medicinale marihuana toegelaten, maar volgens critici zijn die centra niet meer dan dekmantels voor drugtrafiek.

Gebruikers van marihuana zullen volgens Williams echter niet door het administratieve proces willen gaan om de drugs te verkrijgen. "Het product is immers op bijna elke straathoek te krijgen," merkt hij op. Hij voegt er aan toe dat marihuana van bij het begin onterecht in een slecht daglicht is gesteld. Hij zegt te hopen dat het middel ooit een legaal voorgeschreven geneesmiddel zal kunnen worden.

Labels: ,

Amerikaanse industriekapiteins houden vast aan traditionele media

De Amerikaanse industriekapiteins zijn er nog altijd niet aan toe om traditionele door digitale media te vervangen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Ipsos Media. Er wordt wel opgemerkt dat de belangstelling in digitale media aan het toenemen is, maar toch blijkt 87 procent van de Amerikaanse industriekapiteins dagelijks nog altijd gedrukte media te gebruiken, gevolgd door televisie (82 procent). The Wall Street Journal is met een marktaandeel van 46,3 procent de meest populaire publicatie bij de Amerikaanse industriekapiteins.

De top drie van de Amerikaanse kranten bij de Amerikaanse bedrijfsleiders wordt verder gevormd door USA Today (29 procent) en The New York Times (18,9 procent). Ook bij de websites staat The Wall Street Journal op de eerste plaats (25,8 procent), gevolgd door Yahoo Finance (25,2 procent) en CNN (24,2 procent). Bij de televisiezenders staat Fox op de eerste plaats (46,3 procent), gevolgd door NBC (37,9 procent), CBS (34,9 procent) en ABC (31,7 procent). Op de vijfde plaats volgt Public Broadcasting Service (PBS) met een score van 14,1 procent.

Bij de weekbladen staat Sports Illustrated op de eerste plaats (17,5 procent), gevolgd door Newsweek (15,9 procent) en Time (15,8 procent). De onderzoekers merken wel op dat de populariteit van de digitale media toeneemt. Er wordt opgemerkt dat 70,2 procent van de Amerikaanse bedrijfsleiders minstens één keer per week content raadplegen met de smartphone of tablet. Ook blijkt 45,9 procent online videocontent te bekijken, terwijl 29,9 procent sociale netwerken raadplegen. Daarentegen leest slechts 22 procent een blog, terwijl 2,2 procent zelf een bijdrage levert.

Labels: ,

Moraal nucleaire wetenschappers Los Alamos op absoluut dieptepunt

Beleid en slecht management hebben de werking van het Amerikaanse Los Alamos National Laborotory ondermijnd en daarmee de Amerikaanse nationale veiligheid in het gedrang gebracht. Dat is de conclusie van een onderzoek van Hugh Gusterson, professor sociologie en antropologie aan de George Mason University. Gusterson, die sinds de jaren tachtig het werk van de Amerikaanse kernwapen-specialisten volgt, merkt op dat de moraal in Los Alamos tot op het laagste niveau is gedaald in de zeventigjarige geschiedenis van de instelling.

"De werking en mogelijkheden van Los Alamos zijn in belangrijke mate uitgehold," voert Hugh Gusterson aan. "Er is een verkeerd beeld gecreëerd over de zogenaamde arrogantie en onzorgvuldigheid bij de medewerkers van het nucleaire onderzoekscentrum. Daarvan heeft de politiek gebruik gemaakt om hervormingen en desastreuze management-praktijken door te drukken, waardoor de efficiëntie van Los Alamos, dat tijdens de tweede wereldoorlog onder leiding van Robert Oppenheimer aan het Amerikaanse nucleaire programma werkte, gevoelig is aangetast."

Onder meer wordt gewezen op de Chinees-Amerikaanse wetenschapper Wen Ho Lee, die twaalf jaar geleden geheime computercodes van Los Alamos ontvreemdde. "De media hebben echter een perceptie gecreëerd dat het schandaal symptomatisch was voor de cultuur van onachtzaamheid in Los Alamos," merkt Gusterson op. Hij laat uitschijnen dat het aanstellen van een bedrijfsmatig management nadien de situatie alleen nog maar versterkt heeft. De externe managers zouden immers geen enkele voeling meer hebben met de wetenschappers.

Gusterson stelt dat de wetenschappelijke productie van de wetenschappers drastisch is gedaald. "Maar die wetenschappelijke activiteit was niet belangrijk voor de evaluatie van het management door de overheid," merkt hij op. "Wetenschappers werden ontmoedigd om activiteiten te ontwikkelen die een negatieve impact zouden kunnen hebben op de bonussen van het management." Hij zegt dan ook dat niet de wetenschappers, maar het management en de structuur verantwoordelijk zijn voor de teloorgang van de instelling.

Labels: ,

Vergrijzing ondernemers gevaar voor tewerkstelling

Er moet gevreesd worden dat de volgende periode vele bedrijven de deuren zullen sluiten. Een golf ondernemers wordt immers geconfronteerd met een naderende pensioenleeftijd. Dat is de conclusie van een onderzoek aan de universiteit van Göteborg. De Zweedse onderzoekers wijzen erop dat deze vergrijzing in de ondernemerswereld een bijkomende druk zou kunnen creëren op de tewerkstelling. Er wordt opgemerkt dat 25 procent van de Zweedse ondernemers de volgende vijf jaar met pensioen wil gaan. In 10 procent van de gevallen zou dat tot een sluiting van de onderneming leiden.

"De Europese Unie wordt geconfronteerd met een vergrijzende bevolking, zodat steeds minder mensen zorg moeten dragen voor de ouderen," merken de onderzoekers op. "In Zweden, waar de situatie op de arbeidsmarkt al kritiek is, wordt de situatie nog versterkt door het feit dat 25 procent van de bedrijfsleiders van kleine en middelgrote ondernemingen de volgende vijf jaar met pensioen wil gaan. Daardoor zullen een grote groep bedrijven de deuren sluiten."

Onderzoeksleider Roland Kadefors, arbeidsdeskundige aan de universiteit van Göteborg, stelt dat de situatie in de grotere steden op langere termijn mogelijk houdbaar zal blijven, maar vooral in landelijke gebieden zal het volgens hem door een laag geboortecijfer en emigratie moeilijk zijn om nog voldoende diensten te kunnen aanbieden. Een groot gedeelte van de tewerkstelling in lokale gemeenschappen wordt volgens Kadefors gegarandeerd door kleine ondernemingen, maar binnen tien jaar zullen 40 procent van de bedrijfsleiders met pensioen zijn.

Zweden heeft één van de oude managers-populaties van Europa. In totaal zouden over een periode van tien jaar 55.000 bedrijven een andere eigenaar moeten vinden. Wanneer ook zelfstandigen worden meegerekend, gaat het om 175.000 ondernemingen. Daarmee zijn volgens de onderzoekers 700.000 banen betrokken. Wanneer 10 procent van de bedrijven zijn deuren sluit, zou de vergrijzing van het Zweedse management 70.000 banen kunnen kosten.

Labels:

Televisie domineert reclamemarkt voor frisdranken

Driekwart van alle mediabudgetten voor frisdranken en energiedranken werden vorig jaar besteed aan televisie-campagnes. Het internet en magazines volgen met een aandeel van 8 procent op een tweede plaats. Radio en buitenreclame hebben elk een aandeel van 4 procent. Dat is de conclusie van een Amerikaans rapport van het Rudd Center for Food Policy aan de Yale University. Er wordt aan toegevoegd dat televisie bij de energiedranken een marktaandeel van 90 procent haalt.

Ook bij fruitdranken (82 procent), gearomatiseerd water en icetea (74 procent) en spuitwater (70 procent) neemt televisie het grootste gedeelte van de reclame-budgetten voor zijn rekening. Het Rudd Center voert verder aan dat 46 procent van de totale budgetten in de sector naar de traditionele frisdranken gaat, gevolgd door energiedranken (17 procent), sportdranken (15 procent) en fruitdranken (14 procent). Gearomatiseerd water en icetea vertegenwoordigt 4 procent van de totale markt.

Er wordt aan toegevoegd dat de reclamebestedingen aan traditionele frisdranken het voorbije jaar opliepen tot 432 miljoen dollar. Dat betekent een stijging met 28 procent op twee jaar tijd. De bestedingen aan energiedranken en fruitdranken stegen met meer dan één derde. Bij de fruitdranken voor kinderen bleef de groei echter beperkt tot 11 procent. Bij icetea werd een daling met 2 procent opgetekend. De bestedingen aan sportdranken vielen met 17 procent terug. Bij gearomatiseerde waters daalden de bestedingen met 70 procent.

Coca-Cola, 5-hour Energy, Gatorade en 7 Up vertegenwoordigden 77 procent van de totale bestedingen.

Labels: , ,

Twitter snelste groeier bij sociale netwerken

Bij de sociale netwerken laat Twitter de grootste groei in het delen van content optekenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Unruly Media. Daarbij wordt opgemerkt dat het aantal Twitter-shares sinds de lancering met 35.356 procent is gestegen. Bij de Facebook-likes wordt een stijging met 5.809 procent genoteerd. Andere netwerken met een belangrijke groei zijn volgens het rapport LinkedIn (3.226 procent), StumbleUpon (2.912 procent) en Tumblr (1.142 procent).

Het voorbije jaar liet Facebook volgens de onderzoekers de grootste grootste groei optekenen. Het aantal verzonden boodschappen kende er een groei met 756 procent. Op de tweede plaats staat Tumblr met een groei van 532 procent, gevolgd door GooglePlus (418 procent), PingFM (272 procent) en LinkedIn (243 procent). Daarentegen wordt de grootste terugval opgemerkt bij iGoogle (68 procent), gevolgd door AOL Lifestream (63 procent), MySpace en Delicious en Digg (46 procent).

Wereldwijd genereren deze berichten volgens de onderzoekers 2,56 miljard pageviews per dag. In een gemiddelde week gebruikt deze activiteit 70 terabytes aan data. Dat is meer dan het volume dat de Hubble-telescoop tijdens de eerste twintig jaar van zijn activiteiten heeft verwerkt. De voorbije vijf jaar heeft gedeelde content op sociale netwerken 1,78 triljoen pageviews gegenereerd. De grootste activiteit wordt elke dag opgetekend om halftien in de voormiddag. De drukste dag in de sociale netwerken is woensdag.

Ook wordt opgemerkt dat driekwart van alle clicks op de dag van het verzenden van het bericht gebeuren. De meeste clicks worden opgetekend twee minuten nadat een bericht is geplaatst. De grootste densiteit aan content-delen wordt opgetekend in de Verenigde Staten. De laagste densiteit wordt geregistreerd in Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Labels:

Nieuwsoverzicht

De overname van het Deense schoonmaakbedrijf ISS door de Britse beveiligingsgroep G4S is afgeblazen. Het Deense bedrijf zegt nu opnieuw aan een beursintroductie te zullen werken, zodra het klimaat op de financiële markten dat mogelijk maakt. De Britse beveiligingsgroep moest voor de overname de steun van 75 procent van zijn aandeelhouders krijgen. Een aantal aandeelhouders verzette zich echter omwille van de huidige koersen en het beursklimaat tegen de transactie. Onder meer het fonds Parvus Asset Management had al aangevoerd dat de overname de gezondheid van het Britse bedrijf zou bedreigen. Met de overname was een bedrag voorzien van 5,94 miljard euro.


Het Japanse bedrijf Nintendo, producent van spelcomputers, heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een nettoverlies geleden van 70,3 miljard yen. Dat komt overeen met een bedrag van 670 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode vorig boekjaar werd een verlies geleden van 2 miljard yen. Het uitdiepen van de verliezen zijn volgend het bedrijf te wijten aan de dure yen, die Japanse producten minder aantrekkelijk maakt voor buitenlandse kopers. Ook de prijsverlaging van games had volgens Nintendo een negatieve impact op de cijfers. Het bedrijf kampt al langere tijd met zware concurrentie van de PlayStation van Sony en de Xbox van Microsoft. Ook over het hele jaar wordt bij Nintendo een verlies verwacht.


Het Amerikaanse gamebedrijf Zynga wil de week voor Thanksgiving een notering op de beurs. Aanvankelijk was het bedrijf van plan om in september naar de beurs te trekken, maar die werden door de malaise op de financiële markten opgeschort. Zynga ontwikkelt games voor sociaalnetwerksites. FarmVille is veruit het populairste spel van Zynga, dat echter ook Mafia Wars, BlackJack en FrontierVille ontwikkelde. Het bedrijf hoopt met zijn beursgang een bedrag van 1 miljard dollar op te halen. De beursgang van Zynga moet ook duidelijk maken hoeveel interesse de beleggers nog hebben voor sociale netwerkbedrijven. Volgens ramingen heeft Zynga op dit ogenblik een waarde van ongeveer 12 miljard dollar.


Miao Wei, de Chinese minister van industrie, heeft zijn principiële goedkeuring gehecht aan de overname van de Zweedse autobouwer Saab door de Chinese bedrijven Pang Da Automobile en Zhejiang Youngman Lotus Automobile. Daarmee wordt een belangrijke stap gezet voor de redding van het Zweedse automerk. De twee Chinese autogroepen hebben samen 100 miljoen euro geboden voor de noodlijdende Zweedse autofabrikant. Er moeten echter nog wel een aantal andere voorwaarden worden vervuld vooraleer de overname kan doorgaan. Onder meer General Motors, voormalig eigenaar van Saab, moet nog zijn goedkeuring geven. De Chinese overheid heeft eerder al een aantal investeringen in de autosector geblokkeerd.


Ook de staatsschuld van Ierland blijkt lager uit te vallen dan eerder was gedacht. Datzelfde is eerder ook al gebleken voor de Duitse staatsschuld. Telkens gaat het om een rekenfout. Volgens het Ierse ministerie van financiën werd een bedrag van 3,6 miljard euro per vergissing twee keer meegerekend. Na correctie bedroeg de overheidsschuld eind vorig jaar niet 148 miljard euro, maar 144,4 miljard euro en zakt de schuldgraad van 94,9 procent naar 92,6 procent van het bruto binnenlands product. De fout was het resultaat van een wijziging in de manier waarop kredieten tussen twee overheidsagentschappen in de boekhouding werden gebracht. Daardoor was sprake van een dubbelboeking.


De Zwitserse bank Crédit Suisse schrapt nog eens 1.500 banen vanwege tegenvallende resultaten in het derde kwartaal. De bank hoopt daarmee voor nog eens 1 miljard Zwitserse frank te kunnen besparen. Dat komt overeen met een besparing van 823 miljoen euro. Crédit Suisse boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van 683 miljoen frank. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Toch wordt er gewag gemaakt van teleurstellende resultaten. Vooral de prestaties van de investeringstak zouden onder de verwachtingen zijn gebleven. Eerder dit jaar schrapte Crédit Suisse ook al 2.000 banen wegens tegenvallende resultaten tijdens het tweede kwartaal.


De onzekerheid rond Griekenland brengt ook de Italiaanse problemen onder de aandacht. Om de markten te kalmeren belooft premier Silvio Berlusconi snel structurele hervormingen. In een telefonisch onderhoud met Duits kanselier Angela Merkel beloofde Berlusconi binnen de kortste keren maatregelen te zullen nemen. Italiaanse bedrijfsleiders hadden de regering in een dramatische oproep al gevraagd om onmiddellijk in gang te schieten. Opgemerkt werd daarbij dat de regering anders een historische verantwoordelijkheid zou dragen tegenover de Italianen en de internationale gemeenschap.De werkgevers wezen erop dat de financiële markten Italië in het vizier hebben.


De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas hoopt reizigers te kunnen terugwinnen door de prijzen drastisch te verlagen. Ook wil de maatschappij, die een weekend alle vluchten schrapte vanwege een arbeidsconflict, tienduizenden gestrande passagiers paaien met extra airmiles en andere vormen van compensatie. Ook zou Qantas gedupeerde reizigers in de traditioneel drukke kerstperiode tegemoet willen komen met lage tarieven en een grotere flexibiliteit bij het omboeken van tickets. Qantas zou daarbij één van de grootste reclamecampagnes uit zijn negentigjarige geschiedenis lanceren. De vluchten van de maatschappij zijn inmiddels helemaal hervat. De Australische rechter heeft de directie drie weken tijd gegeven om met de vakbonden tot een vergelijk te komen.


De Duitse minister van financiën Wolfgang Schäuble (CDU) wist mogelijk al langer dan wordt aangegeven van de rekenfout van 55,5 miljard euro bij de Duitse staatsbank Hypo Real Estate (HRE). Dat hebben een aantal bronnen gezegd. Het gaat om een fout in de boeken van FMS Wertmanagement, de zogenaamde badbank die werd opgericht uit de insolvabele delen van de bank Hypo Real Estate (HRE) die twee jaar werd genationaliseerd. Volgens een woordvoerder van Schäuble werd de minister pas begin oktober op de hoogte gebracht van de rekenfout. Volgens een aantal bronnen had op zijn minst een Duitse staatssecretaris al voor midden september kennis van de rekenfout. Dat is volgens de oppositie een teken dat het Duitse ministerie van financiën niet goed wordt beheerd.


De Griekse bevolking moet kunnen stemmen over het Europese noodplan. Dat heeft de Griekse premier George Papandreou gezegd. De volksraadpleging moet volgens hem ook bindend zijn. De boodschap over een Grieks referendum kwam totaal onverwacht en dreigt het afgesproken reddingsplan onderuit te halen. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy lanceerden na een telefonisch spoedoverleg een communiqué waarin ze benadrukten dat het reddingsplan meer dan ooit nodig is en ze vastberaden zijn het zonder vertraging te doen uitvoeren. Economen vrezen dat een afwijzing van het noodplan tot een wild Grieks faillissement zou leiden, waardoor het land niet langer tot de eurozone zou blijven.


Europeanen hebben in het tweede kwartaal van dit jaar meer gespaard dan tijdens het kwartaal voordien. De spaarquote, het deel van het netto-inkomen dat opzij wordt gezet, steeg in de Europese Unie van 11,9 procent tot 12,6 procent. In de voorgaande vijf kwartalen op rij werd in de landen van de Europese Unie nog een daling van de spaarquote genoteerd. In de zeventien landen van de eurozone ging de spaarquote van het eerste naar het tweede kwartaal omhoog van 13,6 procent tot 13,9 procent. De hoogste spaarquote in de Europese Unie werden tijdens het tweede kwartaal van 2009 opgetekend (14,3 procent). In de eurozone werd tijdens het eerste kwartaal van dat jaar een record bereikt (15,8 procent).


Het informaticabedrijf Microsoft is verkozen tot beste werkgever van de wereld. Dat blijkt uit een enquête van het Great Place to Work Institute. De top wordt met SAS en NetApp volledig gevormd door bedrijven uit de informaticasector. Ook Google behoort als vierde tot dezelfde industrie. De vijfde plaats is voor het Amerikaanse vervoerbedrijf FedEx. Volgens een aantal waarnemers worden bedrijven bij het personeel vooral populair wanneer ze de medewerker een gevoel van belangrijkheid bezorgen. De topbedrijven werden volgens hen allemaal gekenmerkt door een groot vertrouwen van het personeel in het management, trots in het bedrijf en een groot collegiaal gevoel onder de medewerkers.


Het Zwitserse farmabedrijf Novartis gaat ongeveer 2000 arbeidsplaatsen schrappen. Er zouden banen verdwijnen in de Verenigde Staten en Zwitserland. Vorig jaar had het bedrijf al bekend gemaakt 1.400 Amerikaanse banen te zullen schrappen, onder meer omdat enkele patenten op geneesmiddelen waren verlopen. Daardoor konden een aantal goedkope gekopieerde versies van producten van Novartis op de markt komen. Novartis boekte tijdens het derde kwartaal van dit jaar een winst van ruim 2,5 miljard euro. Dat betekent een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 18 procent tot 10,6 miljard euro. Met de herstructurering hoopt Novartis de concurrentie het hoofd te kunnen bieden.


De olieproductie in Libië bereikt mogelijk sneller dan verwacht zijn normale niveau. Dat heeft Nouri Berrouin, topman van de Libische National Oil Corporation (NOC) in een interview met het persbureau Reuters laten uitschijnen. Berrouin gaf aan dat er momenteel 567.000 vaten per dag uit de bodem worden gehaald, mede dankzij productiehervattingen door het Italiaanse ENI en het Spaanse Repsol. Door de burgeroorlog was de Libische olieproductie grotendeels stilgevallen. Voor het uitbreken van de onlusten werden in Libië 1,6 miljoen vaten per dag geproduceerd. Dat niveau zou volgens Berrouin midden volgend jaar opnieuw kunnen worden gehaald. In augustus zei een lid van de Libische Nationale Overgangsraad dat het land daarvoor ongeveer één jaar nodig zou hebben.


Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer heeft tijdens het derde kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 3,74 miljard dollar. Tijdens dezelfde periode vorig jaar werd een winst geboekt van 866 miljoen dollar. De groei is onder meer te danken aan een boekwinst van 1,3 miljard dollar op de verkoop van een dochterbedrijf. De omzet steeg met 7,5 procent tot 17,2 miljard dollar. De omzet kreeg onder meer steun van gunstige wisselkoerseffecten. Het Amerikaanse bedrijf stelde te verwachten dat de winst dit jaar hoger zal uitkomen dan eerder was voorzien. Voor volgend jaar wordt een status-quo tegenover het huidige niveau in het vooruitzicht gesteld.


Meer Nieuws

Tuesday, November 01, 2011

Online hiernamaals blijft bijzonder onduidelijk gebied

De status van digitale eigendommen na het overlijden van een persoon blijft bijzonder vaag. Experts benadrukken dat de verschillende nationale wetgevingen geen duidelijkheid creëren over de digitale rechten op online accounts na het overlijden van de bezitters. Dat kan volgens hen leiden tot complicaties en een juridische strijd wanneer erfgenamen toegang wensen tot de online diensten van de overledenen. Opgemerkt wordt dat elke provider op dat gebied vaak een eigen beleid volgt, maar dat er uiteindelijk een algemeen geldende regelgeving zou moeten worden uitgewerkt.

"Het eigendom op het internet is onduidelijk," aldus het persbureau AFP. "In een aantal gevallen vervalt de gebruiksovereenkomst voor email of sociale netwerken wanneer de betrokkene overlijdt." De Amerikaanse erfenis-specialist Nathan Dosch benadrukt dat foto's in online albums eigendom zijn van de auteur, maar dat bezitsbegrip wordt bij het uploaden op een website zoals Shutterfly door de licentie meer complex gemaakt. Het bezit blijft eigendom, maar de toegang eindigt bij het overlijden. Datzelfde geldt voor emails."

Gerry Beyer, professor aan de School of Law van de Texas Tech University, merkt op dat de definitie van digitale eigendom het onderwerp blijft van interpretaties. "Belangrijk daarbij is de waarde die aan het bezit kan worden gekoppeld," voert hij aan. "Een aantal accounts kunnen daadwerkelijk waarde hebben, zoals blogs die inkomsten genereren. Andere content zal daarentegen meer een belangrijke sentimentele waarde hebben." De Amerikaanse jurist Christopher Guest verwacht dat het probleem zich in de toekomst steeds meer zal stellen.

Labels: ,

Opnieuw recordaantal eeuwelingen in Japan

Het aantal eeuwelingen heeft in Japan voor het eenenveertigste jaar op rij een nieuw record gevestigd. Dat blijkt uit cijfers van de Japanse overheid. In totaal telt Japan op dit ogenblik 47.700 eeuwelingen. De groep bestaat voor 87 procent uit vrouwen. Tegenover vorig jaar zijn er volgens de Japanse overheid meer dan 3.300 eeuwelingen bijgekomen. Japan telt met Jirouemon Kimura volgens Guinness World Records de oudste mens van de wereld. Kimura is 114 jaar oud. Ook de oudste vrouw van Japan is 114 jaar.

Japan telt op dit ogenblik 37 eeuwelingen per honderdduizend inwoners. Een vertegenwoordiger van de Japanse regering merkte op dat het onderzoek dit jaar strikter werd gevoerd, nadat was gebleken dat familieleden de dood van sommige ouderen soms gedurende decennia hadden verzwegen om pensioenen te kunnen blijven trekken. Er wordt wel opgemerkt dat in de lijst nog wel een aantal onbekende slachtoffers van de overstromingen en aardbeving van maart dit jaar zou kunnen vermelden.

Een groot gedeelte van de slachtoffers van de natuurramp waren ouderen. Japan heeft op dit ogenblik een bevolking van 128 miljoen mensen. Meer dan 20 procent daarvan is ouder dan vijfenzestig jaar. Dat is één van de hoogste proporties van de hele wereld. Naast zijn oudere bevolkingsgroep wordt Japan ook geconfronteerd met één van de laagste geboortecijfers van de wereld. Vele jongeren zien immers af van het stichten van een gezin, dat vaak als een belemmering voor hun rijkdom, levensstijl en carrière wordt bestempeld.

Labels: ,

Britse consument meest tevreden over services retail

Britse consumenten zijn van mening dat retailers met grote voorsprong de beste services verlenen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Econsultancy. Bij de individuele merken halen online retailer Amazon, supermarktketen Tesco, luchtvaartmaatschappij Virgin en telecombedrijf British Telecom de beste scores. Uit het onderzoek blijkt verder dat één op acht consumenten bereid is om extra te betalen voor een betere servicekwaliteit.

Retailers leveren volgens 47 procent van de Britse consumenten de beste service. De retailbanken halen een score van 16 procent, gevolgd door de reissector (15 procent), autoconstructeurs (10 procent), nutsbedrijven (8 procent) en telecombedrijven (4 procent). "De klantendienst is een gebied waar een bedrijf het verschil kan maken," merkt Warren Buckley, managing director klantendiensten bij British Telecom, op. "Hoewel nog steeds veel bedrijven daarin een matige score halen, beseffen dat anderen dat klantendienst een kanaal is om loyaliteit te creëren en geen kostenpost is."

De telefoon wordt met een score van 33 procent nog altijd bestempeld als het belangrijkste instrument voor de klantendienst. Volgens 39 procent is de telefoon het meest efficiënte kanaal om een merk of een bedrijf te contacteren, maar 48 procent voert aan dat het medium ook tot de grootste frustraties leidt. Voor 44 procent is email het favoriete kanaal, terwijl minder dan 20 procent van mening is dat het medium tot frustraties leidt.

Labels: ,

Sociale netwerken vertegenwoordigen bijna kwart internettijd

Sociale netwerken en blogs vertegenwoordigen 22,5 procent van het internet-gebruik van de Amerikaanse consument. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau Nielsen over het online tijdsgebruik in de Verenigde Staten tijdens de maand mei. Op de tweede plaats staan online games met een aandeel van 9,8 procent, gevolgd door email (7,6 procent), portals (4,5 procent), video en film (4,4 procent) en zoekopdrachten (4 procent).

De onderzoekers stellen dat de Amerikaanse internetgebruikers tijdens de maand mei 53,5 miljard minuten besteedden aan Facebook, gevolgd door Yahoo (17,2 miljard minuten), Google (12,5 miljard minuten), YouTube (9,5 miljard minuten), eBay (4,5 miljard minuten) en Apple (4,3 miljard minuten). Facebook telde tijdens die periode 140 miljoen unieke bezoekers, gevolgd door Blogger (50 miljoen), Twitter (23,6 miljoen), Wordpress (22,4 miljoen), MySpace (19,3 miljoen), LinkedIn (17,8 miljoen) en Tumblr (11,9 miljoen).

Verder blijkt dat 53 procent van de actieve sociale netwerkers een merk volgt, tegenover 32 procent voor celebrities. Ook wordt opgemerkt dat het mobiele gebruik van sociale netwerken op één jaar tijd met 62 procent is gestegen. Daarbij kwam Facebook aan 46,5 miljoen mobiele gebruikers, gevolgd door Twitter (11,5 miljoen), LinkedIn (6 miljoen) en MySpace (4 miljoen). Er wordt aan toegevoegd dat 97 procent bij sociale netwerken gebruik maakt van een computer, gevolgd door mobiele telefoon (37 procent), consoles of iPad (3 procent) en televisie en ereaders (2 procent).

Labels:

Chinese consument geeft voorkeur aan lokale bank

De grote financiële dienstverleners zullen hun strategieën voor de Chinese markt moeten herzien. De Chinese consument blijkt immers steeds meer een voorkeur te vertonen voor lokale maatschappijen boven buitenlandse concurrenten en grote financiële staatsbedrijven. Dat is de conclusie van een onderzoek van consulent McKinsey. Er wordt opgemerkt dat 87 procent van de Chinese consumenten de voorkeur geeft aan een lokale maatschappij. Dat betekent een stijging met 12 procentpunten tegenover vier jaar geleden.

"De evolutie is gedeeltelijk te wijten aan de economische crisis," merkt McKinsey op. "Een wereldwijd merk is in China veel minder een concurrentieel voordeel dan voor het uitbreken van de financiële crisis." Er wordt aangevoerd dat ook de inwoners van de grote Chinese metropolen de vier grote Chinese staatsbanken de rug toekeren. Zeven jaar geleden vertegenwoordigden die instellingen 86 procent van de rekeningen, maar dat is inmiddels gedaald tot 75 procent. In heel China is hun aandeel tijdens diezelfde periode teruggevallen van 66 procent tot 58 procent.

Er wordt aan toegevoegd dat ook gemengde banken, waarin zowel de overheid als privégroepen een belang hebben, betere scores halen dan de staatsbanken. Daarbij wordt gewag gemaakt van vertrouwde procedures, geschikte locaties, de beschikbaarheid van automaten en een beleefd personeel. Uit het onderzoek blijkt verder dat 39 procent van de Chinese consumenten een financieel plan op lange termijn heeft opgesteld. Dat betekent een stijging met 11 procentpunten tegenover vier jaar geleden.

Labels: ,

Amazon geniet grootste klantentrouw op Amerikaanse markt

De online retailer Amazon heeft de iPhone van Apple verdrongen als merk dat bij de Amerikaanse consument de grootste loyaliteit geniet. Dat is de conclusie van een rapport van het bureau Brand Keys. Vorig jaar stond Amazon nog op de zevende plaats, maar heeft volgens de onderzoekers kunnen profiteren van zijn verhoogde schaalgrootte en het gebruik van instrumenten zoals klantenbesprekingen en software voor het aanbevelen van producten.

"Amazon staat al verscheidene jaren op een hoge plaats in de rangschikking, maar beschikt nu over een bredere basis waarop klantentrouw kan worden opgebouwd," merkt Robert Passikoff, chief executive van Brand Keys, op. Op de derde plaats staat het sociale netwerk Facebook, gevolgd door de mobiele telefoons van Samsung. De Mac-computer van Apple rond de top vijf af. Er wordt wel aan toegevoegd dat Apple op het gebied van productkwaliteit nog altijd de eerste plaats bekleedt.

De online kledingretailer Zappos maakt zijn debuut op een zesde plaats, gevolgd door autobouwer Hyundai, de Kindle-reader van Amazon, het tequila-merk Parton en cosmetica-producent Mary Kay. Uit het rapport blijkt dat technologie-merken 20 procent van de top vijftig vertegenwoordigen, onder meer dankzij Google, LG Electronics, Bing en Sanyo. Cosmetica-merken hebben een aandeel van 32 procent in de top vijftig, terwijl retailers een aandeel hebben van 16 procent.

De grootste vooruitgang werd gemaakt door de koffieketen Starbucks, dat 352 plaatsen won, gevolgd door het schoenenmerk Skechers (290 plaatsen) en autobouwer Ford (237 plaatsen). De drie merken maakten daarmee hun intrede in de top honderd. Het telecombedrijf Nokia verloor daarentegen 63 plaatsen, gevolgd door smartphone Blackberry (51 plaatsen) en het modemerk Chanel (23 plaatsen).

Labels: ,

Zoekopdrachten belangrijkst voor inwinnen informatie bedrijven

Online zoekopdrachten vormen het belangrijkste kanaal om informatie in te winnen over lokale bedrijven. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de bureaus CityGrid Media en Harris Interactive. Uit het onderzoek blijkt dat 59 procent van de consumenten aangeeft dat zoekmachines het eerste platform is om online informatie over een bedrijf in te winnen. De website van bedrijf haalt daarbij slechts een score van 8 procent, terwijl 4 procent informatie inwint bij online besprekingen.

In de leeftijdscategorie tot vijfendertig jaar vormen zoekmachines voor 83 procent van de consumenten het belangrijkste kanaal om informatie over lokale bedrijven in te winnen. De onderzoekers merken op dat het consumentengedrag echter verandert wanneer mensen onderweg zijn en een onmiddellijke beslissing over een bestemming moeten maken. In dat geval wordt een beslissing volgens het rapport nagenoeg even vaak genomen op basis van een besprekingssite als op basis van zoekmachines.

Daarbij halen zoekmachines een score van 17 procent, tegenover 15 procent voor besprekingssites. Het aandeel van de bedrijfswebsite blijft daarentegen status-quo op 8 procent. Uit het onderzoek blijkt verder dat slechts 20 procent van de consumenten voor het uitproberen van een nieuwe lokale onderneming verder wil reizen dan 30 mijl. Een groep van 39 procent is bereid om een verplaatsing tussen 15 mijl en 30 mijl te maken. Een gedeelte van 32 procent wil maximaal 15 mijl reizen.

Labels: , ,