Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 11, 2010

Online microfilantropie toekomst van kunstsubsidies

De Amerikaanse non-profitorganisatie United States Artists hoopt met kleine donaties van de bevolking fondsen te kunnen verzamelen om een aantal kunstprojecten te kunnen realiseren. Daarvoor heeft United States Artists, een initiatief dat werd opgezet door een aantal stichtingen en mecenassen om de steun voor kunstenaars een bredere basis mee te geven, een nieuwe website opgezet. Het initiatief hoopt de financiering van de kunstsector te democratiseren, om de daling van de financiële steun van de overheid en privébronnen te kunnen opvangen. Tijdens de testfase verzamelde de website een bedrag van 210.000 dollar, dankzij een gemiddelde bijdrage van 120 dollar door 1.500 bezoekers.

"De initiatiefnemers zeggen de voordelen van microfilantropie en sociale netwerking proberen te combineren, zodat het publiek meer informatie kan verkrijgen over kunstenaars en hun projecten en de manier waarop ze werken," aldus de Amerikaanse krant The New York Times. "De betrokken kunstenaars zeggen te vermoeden dat deze vorm van microfilantropie wellicht steeds belangrijker zal worden voor de financiële ondersteuning van de kunstsector. Bovendien zeggen een aantal kunstenaars ook dat deze vorm van microfinanciering minder vernederend is dan een eindeloze bedeltocht om hun kunstprojecten gefinancierd te krijgen."

"Vele kunstenaars hebben geen aanleg om geld te bedelen en hebben er een afkeer van om aan mensen geld te vragen," merkt fotografe Zoe Strauss, één van de kunstenaars die aangesloten is bij United States Artists, op. "Een online project rond microfilantropie is voor hen dan ook een ideale oplossing. Strauss voegt er aan toe aan het project deelgenomen te hebben met een fotoreportage over de olieramp in de Golf van Mexico. Het project was gebudgetteerd op 4.000 dollar, maar dankzij de website slaagde ze erin een bedrag van 5.185 dollar op te halen. De sociale netwerking van de website laat de kunstenaar volgens haar echter ook toe met andere kunstenaars ervaringen en ideeën uit te wisselen.

Labels: , ,

Amerikaanse kranten troosten zich met vertraging achteruitgang

De reclame-trends voor de grote Amerikaanse kranten blijven ook tijdens het vierde kwartaal een verdere verbetering vertonen. De inkomsten blijven wel dalen, maar niet meer zo snel dan de voorgaande periodes. Dat hebben de Amerikaanse krantenuitgevers Gannett en McClatchy gezegd. De uitgevers konden echter niet aangeven of de inkomsten van de traditionele gedrukte media opnieuw zullen stijgen en wanneer dat eventueel zou kunnen gebeuren. Gannett en McClatchy voerden wel aan dat de vertraging in de daling van de oplages en kostenbesparingen tijdens het vierde kwartaal van dit jaar voor een verbetering van de resultaten zouden zorgen.

"De Amerikaanse kranten proberen met alle mogelijke middelen de achteruitgang van de reclame-inkomsten tegen te gaan," merkt het persbureau Associated Press op. "Al vier jaar worden ze onafgebroken met dalende reclame-inkomsten geconfronteerd, onder meer omdat steeds meer adverteerders uitwijken naar online bestemmingen zoals Google en Facebook. Bovendien dalen ook de oplages van de gedrukte kranten, omdat ook de lezers steeds meer beroep doen op het internet voor hun nieuwsconsumptie. Het einde van de economische crisis heeft wel gezorgd in een vertraging van de daling van de inkomsten, maar er is geen sprake van een heropleving die het zware verlies van vorig jaar zou goed kunnen maken."

Opgemerkt wordt dat Gannett, uitgever van onder meer USA Today, vooral profiteert van zijn televisie-stations, die hun cijfers door de terugkeer van autoproducenten en andere adverteerders konden verbeteren. Ook de reclamebudgetten uit de politieke sector rond de midterm-verkiezingen in de Verenigde Staten dreven de inkomsten op. McClatchy, uitgever van onder meer The Miami Herald, maakte bekend dat de reclame-inkomsten tijdens het vierde kwartaal 5,8 procent lager liggen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar. Dat is echter wel een verbetering tegenover het derde kwartaal, toen een terugval met 6,4 procent werd genoteerd.

Labels: , ,

Te weinig aandacht aan ziekenhuisinfecties ontwikkelingslanden

De strijd tegen malaria en tuberculoze mag de aandacht niet afleiden van de problemen die arme landen hebben met ziekenhuis-infecties. Dat is de conclusie van een onderzoek van een team van de World Health Organization (WHO). Daarbij wordt opgemerkt dat ontwikkelingslanden veel meer met ziekenhuis-infecties worden geconfronteerd dan de geïndustrialiseerde landen. Volgens de onderzoekers liggen de infecties in de ontwikkelingslanden gemiddeld drie keer hoger dan in de Verenigde Staten. Er wordt echter aangevoerd dat het probleem meestal over het hoofd wordt gezien, maar nochtans leidt tot hogere sterftecijfers, een langer ziekenhuisopname en hogere kosten.

In ontwikkelingslanden worden 15,5 procent van de patiënten het slachtoffer van ziekenhuis-infecties. In Europa is dat 7,1 procent, terwijl het aantal infectie-gevallen in de Verenigde Staten beperkt blijft tot 4,5 procent. Op de afdeling intensieve zorgen zijn de verschillen volgens de onderzoekers nog groter. In ontwikkelingslanden worden 47,9 infecties geteld per duizend patiëntendagen, terwijl dat in de Verenigde Staten beperkt blijft tot 13,6 infecties. Er wordt opgemerkt dat een aantal eenvoudige, goedkope maatregelen - zoals een betere hygiëne, opvolging en opleiding van het personeel - nochtans tot een grote verbetering in de situatie zouden kunnen leiden.

"Men zou kunnen veronderstellen dat ziekenhuis-infecties in ontwikkelingslanden geen groot probleem blijken te zijn, maar dat is een verkeerde inschatting," merkt professor Didier Pittet, één van de betrokken onderzoekers, op. "Het gezondheidssysteem in ontwikkelingslanden wordt echter overspoeld door andere problemen, die in de geïndustrialiseerde wereld al lang zijn verholpen of onder controle zijn gebracht. Door die stroom aan problemen, gaat er in de ontwikkelingslanden gewoon minder aandacht naar ziekenhuis-infecties. Ook woordvoerders van het International Nosocomial Infection Control Consortium, dat de wereldwijd ziekenhuis-infecties probeert tegen te gaan, merkt op dat er tot nu toe te weinig aandacht wordt besteed aan het probleem.

Labels: , ,

Amerikaanse minderheden actiever met Twitter

Afro-Amerikanen en Latino-Amerikanen maken twee keer zoveel gebruik van de microblogginsite Twitter dan hun blanke landgenoten. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse denktank Pew Research Center. Daarbij wordt opgemerkt dat gemiddeld 8 procent van de Amerikaanse internet-gebruikers beroep doet op de microbloggingsite. Bij Afro-Amerikanen stijgt dat echter tot 18 procent. Ook Latino-Amerikanen zitten met 13 procent boven het Amerikaanse gemiddelde. Volgens de onderzoekers moet deze trend verklaard worden door het feit dat de populatie van Afro-Amerikanen en Latino-Amerikanen jonger en is ook meer gericht is op de technologie van mobiele telefonie.

"De gemiddelde leeftijd van Afro-Amerikaanse en Latino-Amerikaanse internetgebruikers ligt lager dan die van de blanke Amerikaanse online bevolking, waardoor ze sneller geneigd zijn om Twitter te adopteren," merkt onderzoeksleider Aaron Smith op. "Deze twee minderheidsgroepen omvatten ook een bijzonder mobiele populatie, die de mobiele telefoon als een basistoestel beschouwt om op het internet te gaan. Twitter zelf leent zich door zijn specifieke karakter vooral op mobiele technologie." Er wordt opgemerkt dat deze minderheden de mobiele technologie voor een brede waaier van activiteiten gebruiken, met inbegrip van instant messaging en sociale netwerking.

Uit het onderzoek blijkt verder dat microblogging vooral populair is bij de stadsbevolking. Daarnaast wordt opgemerkt dat 25 procent van de actieve Twitter-gebruikers de service van de microbloggingdienst verscheidene keren per dag raadplegen. Er wordt aan toegevoegd dat 2 procent van de Twitter-populatie als extreem actief moet worden bestempeld. Naarmate Amerikanen meer tijd op het internet besteden, wordt sociale netwerktechnologie volgens Aaron Smith steeds belangrijker. Hij merkt op dat sociale netwerken stilaan activiteiten beginnen over te nemen die in het verleden vooral in een fysieke omgeving werden opgemerkt.

Labels: , ,

Opvallende daling in Amerikaanse levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van de Amerikaanse bevolking is twee jaar geleden gedaald. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Het gaat volgens de onderzoekers om de eerste daling in een kwarteeuw. Volgens de onderzoekers bedroeg de gemiddelde levensverwachting 77,8 jaar. Dat is een daling met 0,1 jaar tegenover het jaar voordien. Bij Amerikaanse vrouwen werd een daling met 10 procent tot 80,3 jaar opgetekend. Bij Amerikaanse mannen werd een gelijkaardige daling tot 75,3 jaar genoteerd. Bij blanken werd een daling met 0,2 jaar genoteerd. De levensverwachting van zwarte mannen bereikte een recordhoogte van 70,2 jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat voor de eerste keer in een halve eeuw beroertes niet de derde belangrijkste doodsoorzaak bij de Amerikaanse bevolking was. Die plaats werd ingenomen door ademhalingsaandoeningen zoals astma en chronische bronchitis. Bij beroertes werd een daling met 3,8 procent opgetekend tegenover het jaar voordien, terwijl bij ademhalingsziektes een stijging met 7,8 procent werd genoteerd. Hartziektes en kanker, de twee belangrijkste doodsoorzaken, vertegenwoordigen in de Verenigde Staten 48 procent van alle overlijdens. Er werden vooral stijgingen opgetekend bij Alzheimer (7,5 procent), griep en longonsteking (4,9 procent), hoge bloeddruk (4,1 procent), zelfmoord (2,7 procent) en nierziektes (2,1 procent).

De onderzoekers merken nog op dat het verschil in levensverwachting tussen de blanke en zwarte bevolking van de Verenigde Staten nog altijd 4,6 jaar bedraagt. Dat is wel een daling met 0,2 jaar tegenover het jaar voordien. Er wordt opgemerkt dat de kindersterfte in de Verenigde Staten tot een absoluut diepterecord is gedaald. De Amerikaanse kindersterfte daalde van 6,75 promille naar 6,59 promille. Bij de zwarte bevolking werd een daling met 4,2 procent opgetekend. De belangrijkste oorzaken van kindersterfte zijn aangeboren afwijkingen, gevolg door vroeggeboortes en wiegedood. De onderzoekers vrezen echter dat de daling in de levensverwachting een trend zou kunnen worden, onder meer te wijten aan de keten tussen obesitas, diabetes en hartziektes.

Labels: , ,

Nieuwe Rijnbrug voor Europese hogesnelheidsnet

In de Duitse stad Kehl is een nieuwe spoorwegbrug over de Rijn geopend. De nieuwe brug vormt een onderdeel van een ambitieus plan voor de uitbouw van een hogesnelheidsnet over de Europese Unie. De brug verbindt het Duitse Kehl met de Franse stad Straatsburg. De oude brug, uitgerust met een enkel spoor, liet slechts topsnelheden tot 100 kilometer per uur toe. De nieuwe brug, die voorzien is van twee sporen, laat echter toe dat de snelheden worden opgevoerd tot 160 kilometer per uur. De brug moet een onderdeel vormen van een hogesnelheids-verbinding tussen Parijs en Bratislava en uiteindelijk Boedapest. Met het project was een investering gemoeid van 63 miljoen euro.

Aan de nieuwe Rijnbrug, die 239 meter lang is, werd drie jaar lang gebouwd. Peter Ramsauer, Duits minister van transport, had het over een mijlpaal in de uitbouw van het Europese hogesnelheidsspoor. Zijn Franse collega Thierry Mariani noemde de brug een symbool van de Duits-Franse vriendschap en de verdere samenhorigheid van Europa. De oude brug dateerde uit de jaren vijftig. Door de nieuwe brug kan op de verbinding Parijs-München een tijdwinst van ongeveer vijf minuten worden gerealiseerd. Voorlopig zal de snelheid op de brug echter beperkt blijven tot 120 kilometer per uur. Op de Duitse oever moeten er immers nog werken worden uitgevoerd aan het traject Kehl-Appenweier.

Het investering van het project werd voor 75 procent gedragen door Duitsland. Het resterende gedeelte van 25 procent werd aangebracht door Frankrijk. Op dit ogenblik maakt slechts één van de zes hogesnelheidstreinen tussen Parijs en Duitsland langs Kehl. De andere verbindingen gebruiken de route over de Moezel en Saarbrücken. Het is echter de bedoeling dat de volgende jaren meer gebruik gemaakt zal worden van het Kehl-traject. Wanneer alle infrastructuurwerken achter de rug zijn, zal de reistijd tussen Parijs en Straatsburg van twee uur en twintig minuten worden teruggebracht tot één uur en vijftig minuten. Daarbij moeten echter nog aanpassingen gebeuren aan het traject Baudrecourt-Vendenheim.

Labels: , ,

Akkoord tussen Europa en India rond generische geneesmiddelen

India en de Europese Unie hebben een overeenkomst bereikt in een geschil rond de doorvoerhandel in generische geneesmiddelen. Dat hebben de Indiase minister van handel Anand Sharma en Karel De Gucht, Europees Commissaris van handel, bevestigd. Door de overeenkomst zal India volgens minister Sharma zijn klacht bij de World Trade Organization opgeschorten. De nieuwe regeling zou in de lente van volgend jaar van kracht worden. Een aantal waarnemers vrezen echter dat de overeenkomst een negatieve impact zal hebben op de productie van generische geneesmiddelen. Een gelijkaardige regeling moet ook nog met Brazilië worden uitgewerkt.


India en Brazilië legden vorig jaar een klacht neer bij de World Trade Organization. Daarbij werd de Europese Unie ervan beticht om de doorvoer van generische geneesmiddelen tegen te houden en te controleren. Europees Commissaris Karel De Gucht merkte op dat de overeenkomst ertoe zal leiden dat er geen controles meer uitgevoerd zullen worden, op uitzondering van verdenkingen van namaak. Volgens de organisatie Medicins Sans Frontières dreigt de overeenkomst echter de productie van goedkope Indiase generische geneesmiddelen tegen aids en andere aandoeningen in het gedrang. Daarbij wordt opgemerkt dat de doorvoerproblematiek slechts een mistgordijn is en blijven er nog talloze knelpunten over.


Een woordvoerder van Medicins Sans Frontières merkt er daarbij op dat door de overeenkomst de monopolies op geneesmiddelen nog altijd kunnen worden uitgebreid, waardoor de productie van goedkope generische versies voor vele jaren geblokkeerd zou kunnen blijven. De Verenigde Naties wezen er eerder op dat India meer dan 80 procent van de generische virusmiddelen produceert en de meeste ontwikkelingslanden bevoorraadt. De handelsovereenkomst zou volgens de Verenigde Naties een extra belemmering kunnen betekenen voor de productie, import en export van levensbelangrijke geneesmiddelen. De Europese Unie benadrukte echter dat de overeenkomst geen belemmering betekent voor het recht van India om generische geneesmiddelen te produceren.

Labels: , , ,

Nieuwsoverzicht

De Amerikaan John Leahy, commercieel directeur bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus, is in verdenking gesteld van handel met voorkennis. Dat hebben een aantal bronnen bij de Franse justitie gemeld. De zestigjarige Leahy verkocht in het midden van het voorbije decennium op een vijftal maanden tijd 260.600 aandelen van EADS, het moederbedrijf van Airbus. Daarmee verdiende de man ongeveer 3,12 miljoen euro. Volgens het Franse gerecht heeft Leahy voor de verkoop gebruik gemaakt van informatie over de financiële vooruitzichten van het bedrijf waar hij als commercieel directeur toegang toe had. Leahy wist onder meer dat de oplevering van twee modellen opnieuw zou worden uitgesteld. De affaire werd eerder al eens onderzocht door de beurstoezichthouder, maar die verklaarde dat Leahy niets kon worden aangewreven.


De Chinese olieraffinaderij Sinopec neemt voor 2,45 miljard dollar de Argentijnse tak van de Amerikaanse onderneming Occidental Petroleum over. Door de overname moet China de stijgende energievraag beter kunnen invullen. Sinopec krijgt door de overname drieëntwintig concessies in handen in de Argentijnse provincies Santa Cruz, Mendoza en Chubut. Die hebben reserves van naar schatting 393 miljoen vaten. De productie op de betrokken van de sites bedroeg vorig jaar ongeveer 51.000 vaten per dag. Sinopec, de grootste olieraffinaderij van Azië, moet naar eigen zeggen zijn internationale aanwezigheid actief versterken om mee te zijn met de trend tot mondialisering en om de bevoorrading met ruwe olie te diversifiëren. De energiebehoeften in China stijgen voortdurend door de zeer snelle industrialisering en verstedelijking.


Elf lidstaten van de Europese Unie hebben zich akkoord verklaard om samen te werken voor de realisatie een Europees octrooi. Ondermeer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië scharen zich achter het voorstel. Het octrooisysteem moet er voor zorgen dat ondernemingen voor een redelijke prijs hun ontwerpen en uitvindingen kunnen beschermen in alle deelnemende landen. Tot dusver moet een octrooi in elk Europees land afzonderlijk worden aangevraagd, waardoor het verkrijgen van een octrooi twaalf keer duurder is in de Europese Unie dan in de Verenigde Staten of Japan. De beslissing van de elf lidstaten geeft de garantie dat het Europese octrooi er wel degelijk komt. Er wordt al ongeveer veertig jaar gepraat over een eengemaakt octrooirecht. Verscheidene landen, waaronder Italië en Spanje, zorgden voor een blokkering van het dossier omdat ze eisten dat het octrooi ook in hun talen zou worden opgesteld.


De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar mogelijke kartelvorming in de cementsector in tien lidstaten van de Europese Unie. Verschillende bedrijven uit de sector worden ervan verdacht de Europese concurrentieregels overtreden te hebben. De bedrijven zouden mogelijk prijsafspraken hebben gemaakt, de markt onder elkaar verdeeld en import en export hebben belemmerd. De Europese Commissie houdt zich al twee jaar actief bezig met de zaak en voerde al verschillende huiszoekingen uit. Dat er nu een onderzoek wordt gestart, betekent naar eigen zeggen echter niet dat er sluitend bewijs bestaat van inbreuken. Wel krijgt het onderzoek volgens de Europese Commissie de hoogste prioriteit. Het is onduidelijk hoeveel tijd het onderzoek in beslag zal nemen. Zestien jaar geleden werd al eens een groot cementkartel door de Europese Commissie beboet.


Voor het eerst in zijn bestaan heeft de Spaanse voetbalclub FC Barcelona een shirtsponsor. Voor een recordbedrag van 165 miljoen euro staat de volgende zeven seizoenen de naam van Qatar Foundation op de spelersshirts van de Spaanse club. De Qatar Foundation is een non-profitorganisatie die zich inzet voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in het emiraat. Barcelona kampt met een schuld van ruim 400 miljoen euro. De club heeft nooit eerder een shirtsponsor gehad, maar gaf sinds vier jaar wel Unicef een prominente plaats op het shirt. Javier Faus, vice-voorzitter van Barcelona, noemt de deal een opmerkelijke mijlpaal. Het feit dat een sponsor bereid is om in het huidige financiële klimaat een recordbedrag neer te leggen, is volgens hem bijzonder opmerkelijk. Faus noemt Barcelona dan ook met voorsprong op internationale concurrenten de onbetwiste leider in het voetbal.


Het Franse autoconcern Renault verkoopt het resterende pakket van zijn belang in zijn renstal uit de Formule Eén aan Group Lotus. Bij Renault zijn ze al enige tijd bezig aan de afbouw van de activiteiten in de Formule Eén. Vorig jaar werd een pakket van 75 procent van de aandelen verkocht aan Genii Capital. Het resterende pakket wordt nu door Group Lotus overgenomen. Aangezien Renault wel de motoren blijft leveren, zal het team onder de naam Lotus-Renault in competitie uitkomen. Daarmee wordt teruggegrepen naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ook het kleurendesign zal aan die periode herinneren. Het team maakte toen furore met zijn zwart-gouden wagens, gesponsord door sigarettenfabrikant John Player Special en met piloten zoals Emmerson Fittipaldi en Ronnie Peterson. Over de toekomst van het huidige team Lotus Racing is nog geen duidelijkheid. Dat team gaat wellicht als Malaysia Racing of Team Air Asia verder.


Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft van januari tot en met november wereldwijd 6,59 miljoen exemplaren verkocht. De verkoop ligt daarmee nu al hoger dan vorig jaar tijdens twaalf maanden tijd. Het concern verwacht dit jaar voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 7 miljoen exemplaren te verkopen. Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar werd een stijging met 13 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand november werden in totaal 617.100 exemplaren verkocht. Dat is ruim 16 procent meer dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Vooral in Azië doet Volkswagen goede zaken. Daar steeg de verkoop de voorbije elf maanden met ruim 38 procent. In de Verenigde Staten ging de verkoop met 20 procent omhoog. In Duitsland daalde de verkoop met bijna 20 procent, maar dat kwam door het wegvallen van de slooppremie die vorig jaar nog steun gaf aan de verkoop. In heel West-Europa steeg de verkoop met 12,5 procent.


Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft de prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie voor dit en volgend jaar opnieuw verhoogd tot respectievelijk 87,4 miljoen vaten en 88,8 miljoen vaten per dag. De verhoging is naar eigen zeggen het gevolg van het hoger verbruik in Noord-Amerika en Azië. Volgens het agentschap kan door de stijgende vraag de druk verhogen op de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, om hun productie begin volgend jaar te verhogen. De olieprijzen zijn inmiddels gestegen tot zowat 90 dollar per vat, onder invloed van een hoge vraag tijdens het derde kwartaal van dit jaar en een streng winterbegin. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de vraag naar ruwe olie dit jaar 2,9 procent hoger zal liggen dan vorig jaar. Toen was de vraag gedaald in de nasleep van de wereldwijde crisis.


De Griekse regering heeft het startschot gegeven voor twee hervormingen die door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds worden geëist. De arbeidsmarkt moet worden geliberaliseerd en de lonen bij de overheidsbedrijven moeten worden verlaagd. Na de ministerraad werd een wetsontwerp ingediend bij het parlement. In het wetsontwerp blijft het minimumloon behouden op 740 euro, maar de tekst biedt wel de mogelijkheid om over te gaan tot salarisverlagingen in de privésector en maakt het ontslaan van mensen gemakkelijker, omdat collectieve overeenkomsten minder voordelig worden dan bedrijfsakkoorden. Ook legt het wetsontwerp loonsverminderingen van 10 procent tot 25 procent op voor medewerkers van overheidsbedrijven die meer dan 1.800 euro per maand verdienen. De grote vakbonden hebben al opgeroepen tot een algemene staking. Dat wordt de achtste stakingsactie van dit jaar in Griekenland.


Het Franse concern Alstom heeft van de Marokkaanse overheid een order ontvangen voor de levering van veertien hogesnelheidstreinen. Met het order is een bedrag gemoeid van 400 miljoen euro. De treinen zullen worden ingezet op de verbinding tussen Tanger en Casablanca. De treinstellen moeten over vijf jaar in gebruik worden genomen. Door de inzet van een hogesnelheidstrein zou een reis tussen beide steden nog twee uur en tien minuten duren. Op dit ogenblik wordt er over het traject vier uur en vijfenveertig minuten gedaan. Verwacht wordt dat de treinen ongeveer tien miljoen reizigers zullen kunnen vervoeren. De bouw van de treinstellen zou over twee jaar van start moeten gaan. Christophe Florin, directeur van Alstom Transport, stelt dat het order ook nieuwe kansen biedt voor de ontwikkelingsafdeling van het Franse concern. De treinstellen moeten immers worden aangepast aan de specifieke klimaatomstandigheden in Marokko.


De Franse toeristische groep Club Med heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind oktober werd afgesloten, een verlies geleden van 14 miljoen euro. Tijdens het boekjaar voordien bedroeg het verlies 53 miljoen euro. Er wordt echter aan toegevoegd dat er een cashflow van 23 miljoen euro werd genoteerd. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat op dat vlak positieve cijfers worden opgetekend. Ook werd een operationele winst van 13 miljoen euro genoteerd. Er wordt aan toegevoegd dat de boekingen voor het winterseizoen met bijna 15 procent zijn gestegen. De cijfers bewijzen volgens Club Med dat de nieuwe strategie werkt. Het Franse concern positioneert zich opnieuw meer in het hogere marktsegment. Ruim de helft van de klanten kiest inmiddels voor een verblijf in clubs uit de hogere prijscategorieën. Over twee jaar moet twee derde van de clubs in die hogere prijscategorieën gesitueerd zijn.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple introduceert volgend jaar een nieuwe versie van de iPad met camera. Dat hebben een aantal bronnen rond de toeleveranciers van het technologieconcern bekend gemaakt. De toeleveranciers zouden zich volgens de bronnen voorbereiden op een nieuwe versie van de tabletcomputer. Volgens sommigen zal de nieuwe versie van het toestel worden uitgerust met een camera. Bij andere producent zou worden gezegd dat de iPad dunner en lichter wordt en wordt uitgerust met een scherm met hogere resolutie. Apple bracht de iPad - die kan worden gebruikt om te surfen op internet, te e-mailen, films te bekijken, games te spelen en kranten en boeken te lezen - in april dit jaar op de markt. Tot nu toe werden naar schatting bijna 13 miljoen exemplaren van de iPad verkocht.


Het Amerikaanse computerconcern Dell wil het bedrijf Compellent, gespecialiseerd in de opslag van data, overnemen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 876 miljoen dollar. De overname zou Dell de mogelijkheid moeten bieden om zijn positie op het gebied van dataopslag te versterken. Eerder wilde Dell voor 1,15 miljard dollar 3Par overnemen. Uiteindelijk werd 3Par echter voor een bedrag van 2,35 miljard dollar overgenomen door Hewlett-Packard. Dell zegt dat Compellent een goede aanvulling vormt op de eigen activiteiten rond dataopslag. De gesprekken zouden in een vergevorderd stadium verkeren. De technologie van Compellent zou onder meer de mogelijkheden van Dell op de markt van de grote bedrijven opdrijven. Twee jaar geleden nam Dell in het kader van die strategie ook al EqualLogic over en vorig jaar werd ook Exanet ingelijfd.


De Nederlandse financiële dienstverlener ING Groep heeft een aantal belangrijke biedingen ontvangen voor Real Estate Investment Management (REIM), een divisie die voor 71 miljard euro aan vermogen in vastgoed beheert. Door die biedingen lijkt de verkoop van het onderdeel volgens waarnemers dichterbij te komen. Het zou de eerste grote verkoop zijn sinds aangekondigd werd dat ING Groep zal worden opgesplitst in een bank en een verzekeraar. Volgens waarnemers zou investeerder TPG Capital een eindbod hebben gedaan. Ook makelaarsketens CB Richard Ellis en Jones Lang LaSalle zouden geboden hebben op de vastgoeddivisie van de Nederlandse groep. Onduidelijk is of alleen de vermogensbeheerder te koop staat, of ook de beleggingen die ING Groep zelf heeft gedaan in de sector. Dat maakt een groot verschil uit voor de verkoopopbrengst.


Irving Picard, de curator van de Amerikaanse superoplichter Bernard Madoff, heeft vervolgingen ingesteld tegen de Oostenrijkse bankier Sonja Kohn, die van medeplichtigheid wordt beschuldigd bij de financiële fraude ooit. Picard hoopt bij de Oostenrijkse bankier 19,6 miljard dollar te kunnen recupereren. Sonja Kohn werkte volgens Picard meer dan twintig jaar mee aan het bedrieglijke Ponzi-schema van Madoff, die de grootste financiële fraudeconstructie uit de geschiedenis heeft opgezet. Picard noemt Kohn een criminele kompaan van Madoff. De curator wijst erop dat Kohn een kwarteeuw geleden het bedrijf Medici Enterprise heeft opgezet om het Ponzi-schema van Madoff te voeden met geld van nieuwe investeerders. Zonder Kohn had de Amerikaanse fraudeurs volgens Picard nooit zo lang overeind kunnen houden.


Meer Nieuws

Friday, December 10, 2010

Goedkeuring voor omstreden weg Moskou-Sint-Petersburg

De Russische regering heeft de aanleg van een nieuwe autostrade tussen Moskou en Sint-Petersburg goedgekeurd. De constructie van de autostrade is in Rusland zwaar omstreden omdat het traject door het eeuwenoude en waardevolle Khimki-woud loopt. De plannen leidden tijdens de voorbije zomer tot zware protestacties. In augustus had de Russische president Dmitry Medvedev de beslissing over de aanleg opgeschort. Volgens een aantal bronnen rond de Russische regering is nu echter toch beslist om de aanleg te laten doorgaan. Tegenstanders zeggen dat de autostrade perfect volgens een ander traject zou kunnen aangelegd worden, zodat het waardevolle woud gespaard zou kunnen blijven.

"Het dossier van het Khimki-woud is een belangrijk strijdpunt geworden voor milieugroepen, de mensenrechtenbeweging en tegenstanders van de Russische regering," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Tegenstanders merken op dat president Medvedev met de blokkering van de werken vooral een sneeuwbaleffect heeft willen vermijden en heeft willen beletten dat de steun van de Russische bevolking in de aanloop naar de presidentsverkiezingen over twee jaar zou worden aangetast." Drie journalisten die in de loop van de voorbije twee jaar in hun blogs tegen de aanleg van de autostrade actie hadden gevoerd, werden het slachtoffer van geweld.

Het zwaarste slachtoffer van de aanslagen werd Mikhail Beketov, een hoofdredacteur uit Khimki die zich scherp had opgesteld tegen de aanleg van de autostrade en twee jaar geleden bij een aanslag hersenletsels opliep. Bovendien moesten een been en vingers van het slachtoffer afgezet worden. De aanslag is nooit opgelost geraakt. Beketov werd vorige maand door een rechtbank veroordeeld wegens smaad omdat hij een ambtenaar zou hebben beschuldigd van corruptie bij het behandelen van het autostrade-dossier. In november werd ook Oleg Kashin, journalist bij de Russische zakenkrant Kommersant, door onbekenden aangevallen. Het slachtoffer liep bij de aanval een gebroken been, kaak en vingers op en lag een week lang in coma.

Labels: , ,

Gunstige vooruitzichten voor Schotse zalmexport

De Schotse zalmexport is de voorbije twintig jaar met meer dan 500 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de Scottish Salmon Producers Organisation (SSPO). Er wordt aan toegevoegd dat de sector ook vorig jaar opnieuw honderden nieuwe banen gecreëerd. Bovendien zou de sector ongeveer 500 miljoen pond bijdragen aan de Schotse economie. De organisatie merkt op dat in Groot-Brittannië op dit ogenblik elke dag meer dan één miljoen verse zalmmaaltijden worden geconsumeerd. Scott Landsburgh, voorzitter van de Schotse zalmkwekers, merkt op dat de cijfers een stimulans moeten betekenen voor de sector en de afgelegen landelijke gemeenschappen die afhankelijk zijn van een succesvolle, duurzame en winstgevende zalmindustrie.

"De zalmsector kent een belangrijke groei," merkt Scott Landsburgh op tegenover BBC News. "De zalmindustrie levert op verschillende vlakken een positieve bijdrage tot de economie. De voorbije drie jaar heeft de sector een directe meerwaarde gecreëerd voor de betrokken gemeenschappen. Dat gebeurde onder meer door de toename van het totale loonpakket, waaronder de creatie van 234 banen vorig jaar." Landsburgh voegde er aan toe dat de leden van de organisatie bijzonder optimistisch zijn over de toekomst. Uit een eigen onderzoek bleek dat 90 procent van de leden veel vertrouwen hadden in de toekomst van de sector. Ongeveer 78 procent van de bedrijven verwachtte de volgende vijf jaar extra personeel te zullen aanwerven.

Vorig jaar werden vanuit Schotland meer dan dertien miljoen zalmen geëxporteerd. Dat betekende een stijging met 24 procent tegenover het jaar voordien. In totaal werd 65.480 ton zalm verscheept naar vijfenvijftig landen. Het grootste gedeelte van die export ging naar Europa, waarbij Frankrijk, België en Duitsland de belangrijkste afnemers waren. De Schotse zalmen werden ook verkocht in de Verenigde Staten, Canada en het Verre Oosten. Scott Landsburgh benadrukt daarbij dat zalm het belangrijkste exportproduct van de Schotse voedingssector vertegenwoordigt. De buitenlandse markt van Schotse zalm heeft volgens Landsburgh een waarde van 220 miljoen dollar per jaar.

Labels: , ,

Amerikaanse autobezitter meest trouw aan Ford en Honda

De autobouwers Ford en Honda hebben in de Verenigde Staten de meest trouwe gebruikers. Dat blijkt uit een onderzoek van het bureau JD Power & Associates. Volgens de onderzoekers blijft 62 procent van de bezitters van Ford en Honda hun merk ook bij een volgende aankoop trouw. Er wordt aan toegevoegd dat klanten van Ford vooral trouw zijn omwille van het rijplezier en het design van de wagen. Chauffeurs die voor Honda kiezen hebben het vooral over de verkoopswaarde en veiligheid. De top vijf bij de Amerikaanse autobestuurders wordt rond gemaakt door Hyundai, Lexus en Toyota, die elk een score van 60 procent lieten optekenen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Kia de grootste vooruitgang heeft laten optekenen. Vorig jaar haalde de constructeur een score van 37 procent, maar dat is dit jaar gestegen tot 58 procent. Met een score van amper 4 procent laat Saab de slechtste prestatie optekenen. Jaguar, dat als voorlaatste staat genoteerd, haalt een score van 16 procent. De gemiddelde klantentrouw bleef stabiel op 48 procent. Er wordt aan toegevoegd dat zestien van de vierendertig merken hun cijfers hebben verbeterd tegenover vorig jaar. Veertien merken presteerden slechter dan vorig jaar. Vier merken lieten een status-quo optekenen. Er wordt aan toegevoegd dat de Amerikaanse merken in het algemeen een lichte vooruitgang hebben laten optekenen.

Vorig jaar scoorden de Amerikaanse merken een gemiddelde score van 68 procent optekenen. Dit jaar werd een score van 69 procent bereikt. Er wordt wel opgemerkt dat de Amerikaanse merken daarbij nog altijd een belangrijke achterstand blijven hebben op de buitenlandse concurrentie. Volgens JD Power ruilde 90 procent van de eigenaars van een buitenlandse wagen hun oude wagen opnieuw in voor een buitenlands merk. Dat niveau is de voorbije jaren nagenoeg constant gebleven. De binnenlandse merken hebben wel een grotere vooruitgang geboekt. Daarbij wordt opgemerkt dat 14 procent van de eigenaars van Amerikaanse merken voordien een buitenlandse wagen hadden. Twee jaar geleden was dat nog 10 procent.

Labels: , , ,

Rusland staat op gebied corruptie tussen ontwikkelingslanden

Een meerderheid van de Russische bevolking is uiteindelijk overtuigd geraakt dat corruptie in hun land een groot probleem vormt. Dat zegt de Russische divisie van de organisatie Transparency International. Uit de cijfers van de organisatie blijkt dat 52 procent van de Russen zegt bereid te zijn om misbruiken te rapporteren. Yelena Panfilova, hoofd van de Russische divisie van Transparency International, zegt echter dat de ontevredenheid bij de Russische bevolking nog altijd in actie moet worden vertaald. Panfilova zegt niet overtuigd te zijn dat de Russische bevolking het daadwerkelijk zou aandurven om fraude te melden. Slechts 7 procent van de slachtoffers heeft immers tegen de corruptie opgetreden.

Er wordt aan toegevoegd dat 26 procent van de Russen aangeeft steekpenningen te moeten betalen. Daarmee staat Rusland op hetzelfde niveau als Wit-Rusland, Thailand, Turkije en Papoea-Nieuw Guinea. "Ook de Russische president Dmitry Medvedev, die van de strijd tegen corruptie één van de prioriteiten van zijn beleid heeft gemaakt, erkende onlangs nog dat corruptie een belangrijk probleem blijft in Rusland," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Hij stelde voor om fraudeurs een boete op te leggen die honderd keer hoger lag dan de steekpenningen die ze hadden opgestreken." Er wordt aan toegevoegd dat de corruptie in de gezondheidszorg, onderwijs, landverdeling en juridische zaken dit jaar nog is gestegen.

Die stijgingen werden volgens Transparency International wel gedeeltelijk gecompenseerd door een afname van de corruptie bij de overheidsregulatoren, politiediensten en nutsmaatschappijen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 48 procent van de Russische bevolking er niet van overtuigd is dat de strijd van president Medvedev tegen corruptie effectief werkt. Volgens 24 procent wordt er daarentegen wel vooruitgang geboekt. Er wordt opgemerkt dat Rusland in de rangschikking van Transparency International tussen ontwikkelingslanden staat. Er wordt aan toegevoegd dat Roemenië en Hongarije de enige lidstaten van de Europese Unie zijn waar meer dan 20 procent van de bevolking aangeeft steekpenningen te moeten betalen.

Labels: , ,

Gratis thuisbezorging belangrijke pijler online verkoop

Online retailers gebruiken gratis thuisbezorging als een belangrijk verkoopsargument. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het bureau ComScore. Daarbij wordt opgemerkt dat tijdens de laatste week van november 55,1 procent van de online aankopen gratis thuis werden bezorgd. Tijdens dezelfde week vorig jaar werd 45,6 procent van de aankopen gratis bezorgd. De onderzoekers voegen er aan toe dat gratis thuisbezorging door vele retailers als een promotie voor hun eindejaarscampagnes wordt uitgespeeld. Tijdens de eerste week van november dit jaar werden immers slechts 44,8 procent van alle online aankopen gratis thuisbezorgd.

"Gratis thuisbezorging is ongetwijfeld een belangrijke pijler geworden van de online aankoopbeslissingen," merkt Gian Fulgoni, voorzitter van ComScore, op. "De retailers spelen ook steeds meer in op die verwachting van de consument. Marktleiders zoals Amazon en Walmart hebben dit seizoen bij nagenoeg alle online aankopen gratis thuisbezorging aangeboden." Fulgoni voegt er aan toe dat de waarde van aankopen met gratis thuisbezorging gemiddeld ook 30 procent hoger ligt dan de andere transacties. Uit het onderzoek blijkt verder dat tijdens de eerste vijfendertig dagen van het eindejaarsseizoen voor meer dan 17,5 miljard dollar online werd uitgegeven. Dat is een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat er tot nu toe vier koopdagen met een online omzet van meer dan 800 miljoen dollar werden opgetekend. Cyber Monday werd met een bedrag van 1,03 miljard dollar de nieuwe recorddag uit de geschiedenis van de online retail. Daarbij werd een stijging met 16 procent tegenover de editie van vorig jaar opgetekend. Op de laatste dag van november werd een omzet van 911 miljoen dollar opgetekend. Dat is de derde beste dag uit de online retailgeschiedenis. Ook de twee daarop volgende dagen werden bedragen van respectievelijk 868 miljoen dollar en 850 miljoen dollar opgetekend. De groeicijfers in vergelijking met vorig jaar namen daarbij echt wel enigszins af.

Labels: ,

Bijna één op vijf Amerikanen onder invloed achter stuur

Ondanks alle campagnes, stappen jaarlijks nog altijd 40 miljoen Amerikanen onder invloed van drugs of alcohol achter het stuur van een auto. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Amerikaanse Substance Abuse and Mental Health Services Administration (Samhsa). Er wordt aan toegevoegd dat in een aantal Amerikaanse staten 20 procent van de bestuurders zich schuldig maakt aan het besturen van een auto onder invloed. Peter Delaney, directeur van het Center for Behavioral Health Statistics and Quality van de Samhsa, geeft wel toe dat er een lichte vooruitgang is gemaakt, maar er moet volgens hem nog altijd een bijzonder lange weg worden afgelegd.

Volgens de statistieken van de Samhsa reed het voorbije jaar 13,2 procent van de Amerikanen onder invloed van alcohol met een wagen. Nog eens 4,3 procent zou onder invloed van drugs achter het stuur hebben plaats genomen. De organisatie voegt er aan toe dat er elk jaar duizenden mensen worden gedood of gewond door dronken of gedrogeerde bestuurders. Ondanks die cijfers blijft de entertainment-sector volgens hen op geregelde tijdstippen het besturen van een voertuig onder invloed als een onschuldig tijdverdrijf bestempelen. Onder meer wordt daarbij verwezen naar de bioscoopfilm 'Due Date', die dit jaar werd uitgebracht.

Er wordt opgemerkt dat het fenomeen van het rijden onder invloed in de verschillende Amerikaanse staten andere proporties aanneemt. De hoogste cijfers voor rijden onder invloed van alcohol worden opgetekend in Wisconsin (23,7 procent) en North-Dakota (22,4 procent). De laagste scores worden opgetekend in Utah (7,4 procent) en Mississippi (8,7 procent). De hoogste cijfers voor rijden onder invloed van drugs worden genoteerd in Rhode Island (7,8 procent) en Vermont (6,6 procent). Daar komen de staten Iowa (2,9 procent) en New Jersey (3,2 procent) als meest veilige uit de bus. Er wordt aan toegevoegd dat vooral de jongere generatie sneller onder invloed achter het stuur blijkt plaats te nemen.

Labels: , , , ,

Eric Clapton verkoopt gedeelte gitaarcollectie

Muzikant Eric Clapton gaat een gedeelte van zijn uitgebreide gitaarcollectie verkopen om geld te verzamelen voor zijn rehabilitatie-kliniek. Tot de hoogtepunten van de veiling behoort onder meer een instrument dat de muzikant speelde bij de reünie-toernee van de supergroep Cream vijf jaar geleden. Geraamd wordt dat de gitaar een prijs van meer dan 13.000 pond zou kunnen halen. In totaal zullen meer dan honderdvijftig instrumenten worden verkocht. De verkoop heeft in maart volgend jaar plaats in het veilinghuis Bonhams in New York. De opbrengst van de verkoop gaat naar het Crossroads Centre in Antigua, dat door Clapton twaalf jaar geleden werd opgericht om verslaafden aan alcohol en drugs te behandelen.

Op de veiling worden ook instrumenten verkocht die werden geschonken door Jeff Beck, J.J. Cale en Joe Bonamassa. Onder meer worden instrumenten van de merken Fender, Gibson, Marshall, Martin en Music Man verkocht. Een aantal veilingelementen dateren nog uit de periode toen Clapton frontman was van Derek And The Dominos. De legendarische gitarist, die zelf in het verleden te kampen had met een verslaving aan drugs en alcohol, organiseerde eerder al veilingen voor zijn Crossroads Centre. Daarbij werden telkens opmerkelijke verkoopprijzen gerealiseerd. Blackie, de beroemde Fender Stratocaster van Clapton, leverde daarbij een bedrag op van 959.500 dollar.

Blackie werd door Clapton zelf samengesteld uit verscheidene Stratocasters die hij in Nashville had gekocht. Clapton begon in het begin van de jaren zeventig op het instrument te spelen en greep er tot het begin van de jaren negentig geregeld naar terug. Clapton vertelde enkele jaren geleden tegen Associated Press dat hij zelf al een lange tijd geen alcohol of andere drugs had gebruikt, wat naar eigen zeggen zijn leven compleet had veranderd. Hij voegde er aan toe met het Crossroads Centre die ervaring ook aan anderen doorgeven. De collectie wordt eind januari van Bonhams in Londen tentoon gesteld vooraleer de instrumenten naar de Verenigde Staten voor verkoop worden verscheept.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Calisto Tanzi, oprichter van het Italiaanse zuivelconcern, is door een Italiaanse rechtbank veroordeeld tot een gevangenisstraf van achttien jaar cel. Parmalat ging zeven jaar geleden failliet met een schuld van 14 miljard euro. Dat was destijds het grootste faillissement uit de Europese geschiedenis. Er kwamen echter talrijke onregelmatigheden aan het licht. Oprichter Calisto Tanzi werd beticht van faillissementsfraude en criminele samenzwering. Samen met een aantal andere bestuurders moet Tanzi ook 2 miljard euro terugbetalen aan het nieuwe Parmalat, waaruit de verlieslatende buitenlandse divisies werden weggesneden. Verwacht wordt dat Tanzi beroep zal aantekenen tegen zijn veroordeling. Het kan in Italië een aantal jaren duren voordat een dergelijk beroep daadwerkelijk in behandeling genomen wordt. Door het faillissement verloren 135.000 spaarders hun beleggingen. Tanzi heeft altijd zijn onschuld staande gehouden.


Nederland en Groot-Brittannië hebben in principe een nieuw akkoord afgesproken met IJsland over de terugbetaling van de Icesave-schulden. Het gaat om al het geld dat is voorgeschoten om nationale spaarders bij de ingestorte IJslandse internetspaarbank Icesave te compenseren. Het gaat in totaal om 3,8 miljard euro. Daarvan gaat 1,3 miljard euro terug naar Nederland. Het IJslandse parlement en de IJslandse president moeten nog wel instemmen met de overeenkomst. In maart werd een eerder akkoord door de IJslandse bevolking tijdens een referendum weggestemd. In de nieuwe overeenkomst is een vaste rente van 3 procent afgesproken. Dat is gevoelig lager dan de eerdere rente van 5,5 procent, maar zou nog altijd kostendekkend zijn. IJsland begint over zes jaar met de terugbetaling. Die is gespreid over een periode van maximum twintig jaar. Het jaarlijkse bedrag dat IJsland terugbetaalt is gelimiteerd op 5 procent van de totale IJslandse overheidsinkomsten van het jaar voordien.


De Nederlandse uitgeversgroep Wolters Kluwer heeft de Amerikaanse softwareproducent iCare overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Het Amerikaanse bedrijf produceert software die studenten in een zorgopleiding om leert gaan met de elektronische verwerking van medische gegevens. De acquisitie biedt studenten en leraren volgens de Nederlandse groep een complete integratie van lesboeken, het laboratorium en het klaslokaal. Een woordvoerder van het Nederlandse bedrijf stelt dat de overname in omvang relatief klein is, maar strategisch wel een groot belang heeft. De elektronische verwerking van medische gegevens wordt volgens de zegsman steeds belangrijker, maar hij voegt er aan toe dat er op dit ogenblik nog weinig educatieve producten voorhanden zijn die studenten aanleren met die technologieën om te gaan.


Ook dit jaar blijft Frankrijk wereldwijd de belangrijkste toeristische bestemming, gevolgd door de Verenigde Staten. China verdringt Spanje echter wellicht van de derde plaats. Dat blijkt uit cijfers van de World Tourism Organization van de Verenigde Naties. Spanje had twee jaar geleden al zijn tweede plaats in de rangschikking verloren. Toerisme is nochtans bijzonder belangrijk voor Spanje. De sector vertegenwoordigt ongeveer 10 procent van het Spaanse bruto binnenlandse product. Taleb Rifai, secretaris-generaal van de World Tourisme Organization, merkt op dat China enkele jaren geleden beslist heeft om van toerisme één van de pijlers van zijn economie te maken. Die strategie slaat volgens Rifai duidelijk aan. Hij voorspelt dat China tegen het einde van het decennium de belangrijkste toeristische bestemming van de wereld zal geworden zijn.


Irving Picard, de curator in de zaak rond superfraudeur Bernard Madoff, heeft aangekondigd minstens 1 miljard dollar te eisen van een zevental banken, waaronder ook een Nederlandse afdeling van de vroegere Fortis-bank. Picard is ervan overtuigd dat de geviseerde banken op zijn minst op de hoogte waren van Madoffs frauduleuze praktijken. Om dezelfde reden had Picard eerder al miljarden dollars geëist van het Britse HSBC Holdings en het Amerikaanse JPMorgan Chase. Nu worden nog zeven nieuwe namen aan die lijst toegevoegd. Het gaat om Citibank, het Franse Natixis, het Spaanse Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Nomura, Merrill Lynch, ABN AMRO en Fortis Prime Fund Solutions Bank Ireland. Die laatste groep was een onderdeel van Fortis Bank Nederland en werd in mei dit jaar verkocht aan Credit Suisse. Als gevolg van de Madoff-fraude was Prime Fund Solutions twee jaar geleden ruim 900 miljoen euro verloren.


De werkloosheidsgraad in Griekenland is in september gestegen tot 12,6 procent. Dat is een nieuw record. Tijdens dezelfde maand vorig jaar bedroeg de werkloosheid in Griekenland nog 9,3 procent. Dat heeft het Griekse bureau voor de statistiekmeegedeeld. Volgens een studie van de Griekse vakbond voor de private sector kan de werkloosheidsgraad de volgende maanden verder oplopen tot 20 procent. Ook raakte bekend dat de Griekse economie tijdens het derde kwartaal 1,3 procent gekrompen is tegenover het voorgaande kwartaal. Op jaarbasis daalde het Griekse bruto binnenlands product met 4,6 procent. Griekenland moest in het voorjaar van het bankroet gered worden met miljarden steun van de Europese Unie en het Internationale Monetair Fonds (IMF). Er zijn drastische besparingsmaatregelen aangekondigd.


Het Britse defensieconcern BAE Systems is van plan een zware personeelsbesparing door te voeren in Groot-Brittannië, nadat het verscheidene contracten verloor als gevolg van de besparingsplannen van de Britse regering. In totaal wil het defensieconcern 1.397 banen schrappen, waarbij 1.307 arbeidsplaatsen zouden verloren gaan wegens de inkrimping van het Britse defensiebudget. Het Britse ministerie van defensie ziet door de besparingsplannen van de regering zijn budget met 8 procent krimpen. Meerdere defensieprogramma's moeten daardoor worden stopgezet. Vooral het verlies van contracten voor Harrier-gevechtsvliegtuigen en Nimrod-verkenningstoestellen is een belangrijke tegenslag voor BAE Systems. Meerdere vestigingen van de defensiegroep in Groot-Brittannië worden getroffen door de besparingen.


Het ratingagentschap Fitch heeft de kredietrating van Ierland drie niveaus verlaagd. Het ratingbureau hanteert een stabiele outlook voor de Ierse rating. De verlaging weerspiegelt volgens het ratingbureau de bijkomende kosten die moeten worden gedaan om de Ierse banken te ondersteunen en de onzekere economische conjunctuur. Het ratingagentschap hield naar eigen zeggen ook rekening met de stijging van de Ierse obligatierente, waardoor het moeilijker wordt om zich te financieren. Fitch verlaagde begin oktober de rating van Ierland al eens met één niveau. Concurrent Standard & Poor's verlaagde eind november al zijn rating voor Ierland. Ook Moody's, het derde grote ratingbureau, overweegt een verlaging door te voeren. De Ierse regering stippelde een vierjarenplan uit om het begrotingstekort terug te dringen tot de 3 procent die de Europese Unie vooropstelt. Om dat te verwezenlijken wordt dit jaar voor een bedrag van 6 miljard euro bezuinigd.


De Britse regering heeft de uitvoeringsbesluiten bekendgemaakt voor de bankentaks die zal worden ingevoerd. Die belasting moet de Britse schatkist jaarlijks zowat 2,5 miljard pond opbrengen. Volgens de eindversie van de tekst die door het ministerie van financiën werd verspreid, zal de taks volgend jaar 0,05 procent bedragen van de balans van de bank. Het jaar daarop zal dat opgedreven worden tot 0,075 procent. Het principe van de taks werd al in juni vastgelegd, bij de aanstelling van de huidige Britse regering. Maar over de exacte uitvoering ervan bestond nog geen duidelijkheid. De banken hebben tot het laatste moment geprobeerd om het bedrag zo laag mogelijk te houden. De wet is vanaf begin volgend jaar van toepassing op alle Britse banken en hun buitenlandse filialen met een balans van meer dan 20 miljard pond. Volgens de regering is het de bedoeling dat de banken een evenwichtige bijdrage betalen in functie van de gevaren die zij vormen voor het Britse financiële systeem.


Iberia, de grootste Spaanse luchtvaartmaatschappij, is een stap dichter bij de oprichting van een lagekostenmerk. Directie en vakbonden van het boordpersoneel hebben naar eigen zeggen daarrond een voorakkoord bereikt over de lonen en arbeidsvoorwaarden. Het lagekostenmerk, dat voorlopig de naam Ibexpress kreeg, zal vluchten op korte en middellange afstand verzorgen. Het is nog niet duidelijk of de maatschappij een merk wordt binnen de Iberia-groep of als een afzonderlijk filiaal zal opereren. Met de piloten moet nog een akkoord bereikt worden. Iberia, net gefusioneerd met British Airways, onderhandelt al maanden met de vakbonden nadat de luchtvaartmaatschappij eind vorig jaar haar plannen voor een lowcostmaatschappij had bekendgemaakt. De huidige korte en middellange verbindingen zijn het minst rendabel voor Iberia en zijn ook het meest gevoelig voor de concurrentie van lowcostmaatschappijen en hogesnelheidstreinen.


De lonen en weddes in Duitsland stijgen al jaren substantieel minder snel dan in de rest van Europa. Met een stijging van 22,4 procent van de brutolonen de voorbije tien jaar is Duitsland met de meest zuinige werkgever van Europa. Dat heeft het Duitse Statistische Bundesambt bekend gemaakt op basis van cijfers voor het tweede kwartaal van tweeëntwintig landen van de Europese Unie. Gemiddeld stegen de lonen en weddes de voorbije tien jaar in de Europese Unie bruto met 37,4 procent. In de eurozone werd een groei met 30,7 procent opgetekend. De loonevolutie in Duitsland, waar gematigde collectieve arbeidsorvereenkomsten zijn gesloten, heeft het concurrentievermogen van Duitse producten op de wereldmarkt de voorbije jaren doen stijgen. Economen zien daarin de basis voor de huidige economische heropleving in Duitsland. In het buitenland is er evenwel kritiek op de Duitse aanpak. Gesteld wordt dat de Duitse bedrijven op de kap van hun buitenlandse concurrenten hebben gesaneerd.


Mark Zuckerberg, de oprichter van de sociaalnetwerksite Facebook, engageert zich om het grootste deel van zijn fortuin aan het goede doel te schenken. Hij sluit zich, samen met zestien andere gefortuneerde Amerikanen, aan bij de Giving Pledge van Warren Buffett en Bill Gates. Andere miljonairs die beloven een groot deel van het fortuin weg te schenken zijn investeerder Carl Icahn en Steve Case, mede-oprichter van America Online (AOL). Daarmee zijn in de Verenigde Staten al zevenenvijftig mensen aangesloten bij het project van Buffett en Gates. De Giving Pledge wil miljonairs en miljardairs overtuigen minstens de helft van hun rijkdom weg te schenken aan het goede doel. Mensen wachten volgens Zuckerberg tot laat in hun carrière om terug te geven. Maar dat heeft volgens hem geen zin wanneer er zoveel werk te doen is. Het fortuin van Zuckerberg wordt geschat op 6,9 miljard dollar.


Frankrijk ziet voorlopig geen reden om Europese obligaties uit te geven in antwoord op de Europese schuldencrisis. Dat heeft de Franse regering gemeld. Er is volgens de Franse regering geen reden om vandaag te discussiëren over nieuwe voorstellen, terwijl er een akkoord is over een permanent reddingsmechanisme. De zestien landen uit de eurozone kwamen eind november overeen om over drie jaar een permanent reddingsmechanisme op te zetten voor landen in moeilijkheden. Ook Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Eurogroep, pleitte onlangs voor het uitgeven van Europese obligaties, met de bedoeling de risico's te spreiden. Dat voorstel stuitte echter onmiddellijk op een afwijzing van de Duitse kanselier Angela Merkel. De Franse regering verwerpt ook het idee om het noodfonds voor landen in moeilijkheden uit te breiden, zoals door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wordt geadviseerd.


De Japanse economie is in het derde kwartaal van dit jaar sterker gegroeid dan verwacht. Volgens nieuwe cijfers van de Japanse regering groeide het bruto binnenlandse product tussen juli en september 4,5 procent op jaarbasis, tegenover 3,9 procent in eerdere ramingen. De sterkere groei is te danken aan de hogere uitgaven van de Japanse consumenten en de investeringen van bedrijven. De groei op kwartaalbasis bedraagt 1,1 procent, tegenover 0,9 procent in de eerdere prognoses. Daarmee is Japan, gerekend over de eerste negen maanden van het jaar, opnieuw de tweede grootste economie ter wereld. China had Japan in het tweede kwartaal voorbijgestoken als tweede economie ter wereld. De Verenigde Staten blijft de grootste economie van de wereld. Toch blijft er voor de Japanse economie pessimisme over het vierde kwartaal. Door de dalende uitvoer en stijgende yen wordt immers gerekend op een daling van het bruto binnenlandse product.


Het uiteenspatten van de Amerikaanse vastgoedbel heeft de waarde van de Amerikaanse huizen met 9.000 miljard dollar doen dalen tegenover de piekperiode van de zomer van vier jaar geleden. Dat heeft de vastgoedwebsite Zillow berekend. Alleen al dit jaar zou de waardedaling 1.700 miljard dollar bedragen. Dat is 12 procent van het Amerikaanse bruto binnenlandse product. Vorig jaar bedroeg de waardedaling 1.000 miljard dollar. Overheidsinterventies, zoals een belastingkrediet voor eerste eigenaars, hebben de markt tijdens de tweede helft van vorig jaar en de eerste helft van dit jaar volgens Zillow weliswaar opgekrikt, maar tijdens de tweede helft van dit jaar zou een omgekeerde trend zijn opgetekend. Het belastingkrediet werd toegekend tussen maart vorig jaar en april dit jaar. Nadat het kredietsysteem was afgelopen, beleefde de vastgoedmarkt opnieuw een forse achteruitgang. De instorting van de Amerikaanse huizenmarkt ligt aan de basis van de wereldwijde financiële crisis.


Meer Nieuws

Thursday, December 09, 2010

Minimum prijs moet Fairtrade-telers beschermen

Begin volgend jaar wordt voor organische cacao onder het label Fairtrade een nieuwe minimumprijs ingevoerd. Dat moet volgens Fairtrade een veiligheidsnet bieden voor de telers tegen de blijvende volatiliteit in de sector. Begin volgend jaar wordt voor Fairtrade-cacao een minimumvergoeding van 2.300 dollar per ton vastgelegd. Dat heeft de Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) bekend gemaakt. Bovendien zullen organische cacao-telers voor elke ton verkochte producten een premie van 200 dollar ontvangen om te investeren in hun productie of gemeenschaps-projecten. Die premie bedroeg tot nu toe 150 dollar per ton.

"De Fairtrade-normen eisen dat klanten de organisaties van de cacao-telers tenminste de geldende marktprijzen betalen," merken vertegenwoordigers van Fairtrade op. "Op dit ogenblik liggen de prijzen in de cacao-markt relatief hoog, maar een minimumgrens is cruciaal wanneer de prijzen dalen. Met het nieuwe systeem zijn de telers gegarandeerd dat ze tenminste een basisprijs krijgen voor hun oogsten." Er wordt aan toegevoegd dat de minimumprijzen voor organische cacao hoger ligt dan voor niet-organische variëteiten. De productiekosten voor een organische teelt liggen immers merkelijk hoger. In oktober werd aangekondigd dat de minimumprijs voor conventionele Fairtrade-cacao vanaf volgend jaar zou worden opgetrokken tot 2.000 dollar per ton.

Op dit ogenblik zijn er erkende organische cacao-producenten actief in de Caraïben en Latijns-Amerika. Organische Fairtrade-cacao komt onder meer uit de Dominikaanse Republiek, Belize, Honduras, Columbia, Peru, Ecuador en Bolivië. Er wordt aan toegevoegd dat Fairtrade voor cacaoboeren in Latijns-Amerika een belangrijke stimulans is gebleken om over te stappen op organische productie. "De meeste producenten-organisaties in Latijns-Amerika hebben inmiddels een organische erkenning," wordt er opgemerkt. "Meestal werden de producenten lid van Fairtrade, waarna ze hun activiteiten konden uitbouwen tot een bepaald niveau, vooraleer over te stappen op organische teelten."

Labels: ,

Fusie-activiteit in Rusland op hoogste niveau in drie jaar

In Rusland zijn tijdens het derde kwartaal van dit jaar fusies en overnames gerealiseerd voor een totale waarde van 33,8 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van het persbureau Bloomberg. Daarmee wordt in Rusland de hoogste fusie-activiteit in drie jaar tijd opgetekend. De waarde van de fusies tijdens het derde kwartaal van dit jaar ligt drie keer hoger dan de cijfers van dezelfde periode vorig jaar. Analisten merken op dat de kosten voor fusies op dit ogenblik gevoelig lager liggen dan twaalf maanden geleden. In China werden tijdens het derde kwartaal van dit jaar voor 37,7 miljard dollar fusies gerealiseerd. In Brazilië bedroeg de omzet van de fusie-bewegingen 8,2 miljard dollar.

Tot de belangrijkste transacties van de voorbije periode behoren onder meer de voedingsketen X5 Retail Group, de financiële dienstverlener VTB Capital en het Amerikaanse drankenconcern Pepsico. Opgemerkt wordt dat het terugschroeven van de intresten op leningen en obligaties de fusiebeweging heeft gestimuleerd. De intresten op leningen op drie tot vijf jaar zijn op één jaar tijd van 13 procent tot 8 procent en van 15 procent tot 12 procent teruggevallen. Adviseur Andrei Goltsblat, gespecialiseerd in fusies en overnames, merkt op dat aantrekkelijke intrestvoeten cruciaal zijn voor de fusiemarkt. De onkosten van fusie-operaties zijn door de lagere intresten volgens Goltsblat dan ook gevoelig gedaald tegenover vorig jaar.

"Russische bedrijven vertonen opnieuw een groter enthousiasme voor investeringen," merkt Marina Vlasenko, kredietanalist bij Commerzbank in Londen, op. "Dat gaat gepaard met het herstel van de kredietsector. Kasreserves op de balansen van de sterkere bedrijven en de verzwakte positie van concurrenten na de economische crisis bieden eveneens een gunstige omgeving voor een grotere fusie-activiteit." Vlasenko voegt er aan toe dat de meeste overnames met schulden worden gefinancierd. Grigory Dudarev, managing director van adviseur Evli Russia, merkt echter op dat alleen grotere bedrijven van de betere marktvoorwaarden kunnen profiteren. Kleinere bedrijven hebben volgens hem nog altijd moeilijkheden om toegang te krijgen tot kredietmogelijkheden.

Labels: ,

Voedingsproducenten moeten heel concreet zijn over gezondheid

Voedingsproducenten moeten zich bij hun communicatie richten op specifieke productvoordelen in plaats van algemene informatie te verspreiden over gezonde voeding. Dat is de conclusie van een onderzoek van het bureau NPD Group. Daarbij wordt opgemerkt dat de meeste consumenten de algemene principes van gezonde voedingsgewoonten en de belangrijkheid van een gezond voedingspatroon kennen, maar er is volgens de onderzoekers tussen de verschillende generaties een duidelijk verschil in de manier waarop deze algemene waarden in een concreet gedrag worden vertaald. Voedingsproducenten moeten volgens NPD Group daarbij een brugfunctie vervullen.

"Het voorlichten van de consument over het gepaste gedrag rond voeding en gezondheid is niet de belangrijkste opdracht voor voedingsproducenten," merkt Dori Hickey, directeur productontwikkeling bij NPD Group, op. "Daarentegen moet meer de nadruk gelegd worden op de voordelen van een bepaald product voor de fundamentele karakteristieken van een gezond eetgedrag." Daarbij merkt ze op dat Amerikanen in het algemeen te weinig fruit, groenten en melkproducten consumeren, maar vijfenvijftigplussers hanteren doorgaans een gezonder dieet dan jongere generatie. Dat is volgens Hickey wellicht te wijten aan het toenemen van de gezondheidsproblemen met het ouder worden.

"Consumenten hebben hulp nodig om de gezonde samenstelling van hun dieet te verbeteren," merkt Hickey nog op. "Producenten van voeding en drank moeten een opportuniteit zien in de identificatie van de groepen consumenten die het meeste begeleiding nodig hebben en in de mogelijkheden om de huidige en toekomstige noden en wensen van consumenten rond gezonde voeding te onderkennen." De onderzoekers voegen er nog aan toe dat gezonde voeding de eerste of tweede pijler vormt bij de aankoopbeslissing van voeding of drank. Smaak en prijs vormen de twee andere belangrijke pijlers van die aankoopbeslissingen.

Labels: ,

General Motors stapt in Hawaiiaans waterstof-project

De Amerikaanse autobouwer General Motors heeft aangekondigd te zullen toetreden tot de uitbouw van een oplaadinfrastructuur voor waterstof-wagens op Hawaii. Die infrastructuur zou tegen het midden van het decennium moeten worden uitgerold. Het Hawaii Hydrogen Initiative wil waterstof toegankelijk maken voor de hele bevolking van het eiland Oahu. In totaal zouden twintig tot vijfentwintig oplaadstations worden geïnstalleerd. Het project wordt geleid door het Hawaiiaanse nutsbedrijf The Gas Company. In totaal nemen een tiental bedrijven aan het project deel. Volgens waarnemers ziet General Motors in het project een gelegenheid om de Chevrolet Equinox, die door een brandstofcel zou worden aangedreven, definitief te lanceren.

"Hawaii wordt gezien als een ideale testbasis voor elektrische voertuigen en andere duurzame energieprojecten," merkt het magazine VentureBeat op. "Hawaii is immers één van de meest vooruitstrevende Amerikaanse staten op het gebied van duurzame energie. Steenkoolcentrales zijn er verboden en de overheid heeft het plan bekend gemaakt om over twintig jaar 70 procent van alle energiebehoefte te dekken met duurzame bronnen. Dat heeft van Hawaii een aantrekkelijke markt gemaakt voor de duurzame energiesector. In Hawaii is onder meer Coda, producent van elektrische wagens actief. Maar ook SunRun, een investeringsbedrijf in zonnekracht-projecten, is op Hawaii gevestigd, net zoals Better Place, dat een infrastructuur voor elektrische wagens uitbouwt."

Hawaii is volgens VentureBeat ook een uitgelezen gebied voor General Motors, dat meer de nadruk wil leggen op duurzame activiteiten. Het Amerikaanse autoconcern brengt de elektrische Chevrolet Volt op de markt en heeft aangekondigd 40 miljoen dollar te investeren in duurzame energieprojecten. VentureBeat voegt er aan toe dat Hawaii ook een voorbeeld is van infrastructuur die uitgebouwd wordt vooraleer er daadwerkelijk nood aan is. Daarbij wordt erop gewezen dat de voorraad waterstof op dit ogenblik veel groter is dan de bevoorrading van wagens met brandstofcellen nodig heeft. Gas Company zegt op dit ogenblik voldoende waterstof te produceren voor 10.000 wagens.

Labels: , , ,

NASA springt slordig om met informatica

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) heeft gebruikte computers verkocht zonder dat de content zorgvuldig was gewist. Daardoor kan mogelijk een veilige afbouw van het shuttle-programma in het gedrang komen. Dat blijkt uit een informatica-audit bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Eén van de betrokken computers zou informatie hebben omvat die onder de exportcontrole van de International Traffic in Arms Regulation valt. De onderzoekers vonden ook een aantal harde schijven die op het Kennedy Space Center in Florida en het Langley Research Center in Virginia verloren waren geraakt. Eén van de harde schijven werd teruggevonden in een openbare afvalcontainer.

"Het Kennedy Space Center, één van de vier sites van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie met een gebrekkig afvalbeleid, keurde de openbare verkoop goed van veertien computers zonder dat voldoende actie ondernomen bleek te zijn om de gegevens te verwijderen," aldus het magazine The Register. "Eén van de computers bleek onder meer gevoelige informatie over het shuttle-programma te omvatten. Volgens het rapport kan het zwakke afvalbeleid van de ruimteorganisatie ertoe leiden dat belangrijke informatie zou kunnen gelekt worden waardoor de opdracht van de NASA in het gedrang zou kunnen komen en waarbij inbreuken worden gepleegd tegen federale wetten en regels die deze informatie beschermen."

Ook zouden de inspecteurs op een afvaldepot verscheidene palletten computers hebben gevonden waarop duidelijk nog het internet-adres van de ruimtevaartorganisatie stond vermeld. In het rapport wordt opgemerkt dat de fouten te wijten zijn aan gebreken in het beleid van de organisatie, maar ook aan inbreuken tegen de veiligheidsvoorschriften die door de NASA werden opgesteld. "De chief information officer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zou inmiddels beloofd hebben om de procedures bij te stellen, maar de inspecteurs stellen dat in het algemeen weinig gedaan lijkt te worden om iets aan de situatie te verhelpen," aldus nog The Register. "Er moet dan ook worden geconcludeerd dat de situatie niet is opgelost."

Labels: , ,

Rusland wil grotere inbreng eigen farmaceutische industrie

De Russische eerste minister Vladimir Poetin heeft een investering van 122,9 miljard roebel beloofd om de nationale medische en farmaceutische industrie te moderniseren. De ondersteuning van de overheid moet volgens Poetin leiden tot doorbraken op het gebied van kwaliteit en innovatie. De Russische premier wil dat 90 procent van de essentiële geneesmiddelen en 50 procent van de medische uitrusting tegen het einde van het decennium op de binnenlandse markt geproduceerd zouden worden. Ook wil Poetin dat omvang van de export van de Russische farmaceutische industrie in de toekomst acht keer hoger zal liggen.

"De essentiële geneesmiddelen die premier Poetin in gedachten heeft, vertegenwoordigen volgens Nikolai Bespalov, hoofd analytisch onderzoek en advies bij Pharmexpert, 47 procent van de totale farmaceutische markt," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Dat past binnen het kader van het ontwikkelingsplan dat vorig jaar voor de farmaceutische industrie werd uitgewerkt. Daarin werd bepaald dat lokale producenten tegen het einde van het decennium 50 procent van de totale omzet op de markt voor geneesmiddelen moeten vertegenwoordigen. Op dit ogenblik blijft hun aandeel beperkt tot 20 procent. Viktor Khristenko, Russische minister van industrie en handel, benadrukte dat de overheidssubsidies cruciaal zijn voor het behalen van die doelstellingen.

Er moet volgens hem immers rekening gehouden worden met een belangrijke groei binnen de sector. "Ook volgens de meest conservatieve ramingen zal de farmasector het volgende decennium zes keer groter worden," aldus Khristenko. "Daardoor is de Russische farmaceutische sector verplicht om twaalf keer groter te worden." Volgens Bespalov zijn de plannen van de Russische premier ambitieus, maar tegelijkertijd perfect haalbaar. Poetin stelde nog dat Rusland door zijn grote afhankelijkheid van het buitenland veel te gevoelig is voor plotselinge prijsverhogingen of tekorten. Een eigen industrie moet volgens de Russische eerste minister ook ten goede komen aan de werkgelegenheid.

Labels: ,

Sociale media stimuleren aankoopbeslissing

Sociale media zijn voor marketeers meer dan een platform om de stemming bij de consument te testen, want 15 procent van de gebruikers van deze kanalen zegt sneller geneigd te zijn een product te kopen van merken die in sociale media adverteren. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van Knowledge Networks en MediaPost Communications. Er wordt aan toegevoegd dat nog eens 25 procent van de respondenten te kennen gaf meer te willen vernemen over merken die op sociale mediaplatformen actie voeren. Patricia Graham, chief strategy officier bij Knowledge Networks, stelt dat het onderzoek aantoont dat de impact van sociale netwerken op de aankoopbeslissing niet kan worden genegeerd.

"Het consumentengedrag is de voorbije jaren bijzonder snel geëvolueerd," merkt het magazine Foodnavigator op. "Traditionele marketing in gedrukte media en televisie kent op zijn best nog een beperkte groei, maar het internet werpt zich voor merken steeds meer op als een aantrekkelijk alternatief. Ondertussen is ook het gebruik van sociale medianetwerken - zoals LinkedIn, Twitter, Facebook en MySpace - aan het groeien, waarbij die toename het voorbije jaar vooral afkomstig is van oudere gebruikers. Dat houdt in dat ook het bereik van online reclame gevoelig aan het uitbreiden is." Er wordt aan toegevoegd dat de gebruiker op sociale media ook geen grote weerstand heeft tegenover reclame. Volgens 59 procent is reclame een eerlijke prijs voor het gebruik van sociale media.

Uit het onderzoek blijkt dat de consumenten uit de leeftijdscategorie weliswaar nog altijd de grootste groep gebruikers van sociale media zijn, maar ook de babyboomers hebben het voorbije jaar massaal hun intrede gedaan in de sociale netwerken. Bij de jongere consumenten is het gebruik van sociale media verder gestegen van 84 procent naar 91 procent, maar bij de babyboomers wordt een toename opgetekend van 54 procent tot 76 procent. Bij de dertigers en veertigers werd een stijging van 70 procent naar 85 procent genoteerd. Uit het onderzoek blijkt verder dat gebruikers van mobiele applicaties zich heel open stellen voor reclame in sociale media. Daarbij zegt 70 procent dat reclame een eerlijke prijs is voor het gebruik en 32 procent zegt geïnteresseerd te zijn in een aankoop van geadverteerde producten.

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Het Duitse chemieconcern Bayer gaat de volgende zes jaar nog eens 1 miljard euro investeren in de uitbreiding van zijn productie in Shanghai. Onder meer verhuist het hoofdkantoor van de polycarbonaatafdeling van Leverkusen in Duitsland naar China. Het chemieconcern zal ook de capaciteit verhogen van twee productievestigingen in Shanghai. Ook de activiteiten rond onderzoek en ontwikkeling worden er opgedreven. De uitbreiding van de Chinese capaciteit is volgens Marijn Dekkers, topman van Bayer, een belangrijke stap om de aanwezigheid van de Duitse groep in de opkomende economieën te versterken. Dekkers wil de jaarlijkse verkoop van Bayer in China tegen het midden van het decennium optrekken tot ongeveer 5 miljard euro. Vorig jaar werd op de Chinese markt een omzet gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Bayer kondigde eerder al een investering van 2,1 miljard euro aan in Shanghai.


De wereldwijde beursactiviteiten beginnen zich na de economische crisis opnieuw te herstellen. Dat blijkt uit cijfers van het adviesbureau Ernst & Young. Er wordt daarbij opgemerkt dat er eind dit jaar met beursintroducties over de hele wereld een bedrag van meer dan 300 miljard dollar zal zijn opgehaald. Dat is meer dan drie jaar geleden, toen een recordbedrag van 295 miljard dollar werd opgehaald. Dit jaar werden er 1.199 transacties opgetekend. Drie jaar geleden werden in totaal echter 2.014 introducties genoteerd. Dat was vorig jaar echter teruggevallen tot 577 transacties. Er wordt aan toegevoegd dat de nieuwe groei vooral te wijten is aan opkomende economieën zoals Brazilië, India, China en Rusland. De groeilanden zorgden tijdens de eerste elf maanden van dit jaar voor 71 procent van de beursintroducties.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft twee videospellen gelanceerd. De bedoeling is om jongeren bekend te maken met monetair beleid en zaken als deflatie en hyperinflatie. Met de games Economia en Inflation Island kunnen geïnteresseerden virtueel de rol van Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, overnemen. In het spel Economia moeten de spelers beslissingen nemen over rentevoeten en proberen de inflatie rond de 2 procent te houden, zonder die grens te overschrijden. In Inflation Island worden spelers vertrouwd gemaakt met deflatie en inflatie en het belang van stabiele prijzen. De twee games worden in tweeëntwintig talen gratis aangeboden op de website van de Europese Centrale Bank. Indien de games op voldoende bijval kunnen rekenen, zullen er in de toekomst nog meer spellen ontwikkeld worden.


De Europese Commissie wil de kostprijs voor grensoverschrijdende mobiele telecommunicatie nog verder doen dalen. Ondanks de eerdere maatregelen hebben de prijzen de neiging om zich rond de Europese vastgestelde plafonds op te houden. Daarom heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, beslist om een openbare raadpleging te lanceren. De procedure moet consumenten, bedrijven, telecomaanbieders en overheden de kans geven zich uit te spreken over de Europese roamingmarkt voor mobiele telefonie. De Europese Commissie wil nagaan in hoeverre de huidige regels hebben gewerkt en wat de beste manieren zijn om de werking van de markt te verbeteren via het vergroten van de concurrentie en het inzetten van technologische ontwikkelingen. De geldende tariefplafonds hebben volgens de Europese Commissie wel tot lagere prijzen geleid, maar de concurrentie zou nog niet sterk genoeg zijn om de consument de beste keuze en prijzen te bieden.


Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar heeft de Duitse autobouwer Audi in totaal 1.003.900 wagens verkocht. Daarmee staat vast dat Audi dit jaar een nieuw record. Het bestaande record werd twee jaar geleden gevestigd, toen op twaalf maanden 1.003.469 exemplaren werden verkocht. De reden voor de recordverkoop moet volgens Audi gezocht worden in de groei op de Chinese en Amerikaanse markt, maar ook op de Duitse thuismarkt is er een stijging merkbaar. Daarnaast is er volgens de Duitse autobouwer ook het succes van de Audi A1. De verkoop van Audi ligt over de eerste elf maanden van dit jaar 15 procent boven het niveau van dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand november werd een groei opgetekend met 5,2 procent tot 87.050 exemplaren. In Duitsland werd een groei met 1 procent tot 22.055 exemplaren opgetekend. In China steeg de verkoop met 7,2 procent tot 17.629 exemplaren. Op de Amerikaanse markt steeg de verkoop met 38 procent tot 9.365 exemplaren.


De wilde werkonderbreking van de Spaanse luchtverkeersleiders heeft de Spaanse economie naar schatting tot 1,2 miljard euro gekost. Duizenden getroffen passagiers bereiden volgens de Spaanse regering rechtszaken voor tegen de actievoerders. In totaal zouden 600.000 reizigers zijn getroffen. Een groot gedeelte zou samen met consumentenorganisaties en het openbaar ministerie aan rechtszaken werken tegen honderden luchtverkeersleiders. De actievoerders riskeren celstraffen tot twaalf jaar. De spontane actie brak vrijdagavond uit tegen nieuwe arbeidsvoorwaarden en legde bijna het volledige Spaanse luchtverkeer lam. De regering mobiliseerde het leger en dreigde ermee de luchtverkeersleiders op te pakken. Zaterdagnamiddag werd het werk hervat. Volgens de Spaanse vice-premier Alfredo Pérez Rubalcaba zullen de verkeersleiders een zware rekening gepresenteerd krijgen voor hun acties.


De Europese Commissie heeft een kartel van zes Aziatische producenten van lcd-schermen een boete van 648 miljoen euro gegeven. De bedrijven maakten volgens de Europese Commissie prijsafspraken en benadeelden op die manier de Europese kopers van computers, televisietoestellen en andere producten. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, stelde dat buitenlandse bedrijven net zoals hun Europese collega's moeten begrijpen dat ze het spel eerlijk moeten spelen als ze zaken doen in Europa. Het kartel was samengesteld uit twee Zuid-Koreaanse en vier Taiwanese bedrijven. Met een boete van 300 miljoen euro betaalt het Taiwanese Chimei InnoLux de hoogste prijs. De Zuid-Koreaanse groep LG Display moet 215 miljoen euro betalen. Het Zuid-Koraanse Samsung ontsnapt aan een boete omdat het bedrijf de Europese Commissie op het spoor van het kartel bracht. De feiten dateren uit de eerste helft van het voorbije decennium.


De Duitse export heeft tijdens de maand oktober een omzet gerealiseerd van 83,3 miljard euro. Dat is een daling met 1,1 procent tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek. De vraag naar Duitse goederen nam af door de Europese schuldencrisis en een vertraging van de groei van de wereldhandel. Ook in juli en augustus kende de Duitse export een inkrimping. Tijdens de maand september werd daarentegen een groei met 3 procent opgetekend. De Duitse import steeg tijdens de maand oktober met 0,3 procent tot 69,1 miljard euro. Daardoor daalde het Duitse handelsoverschot van 16,2 miljard euro naar 14,2 miljard euro. Eerder was rekening gehouden met een overschot van 15,5 miljard euro. De lopende rekening daalde van 14 miljard euro naar 11,7 miljard euro.


Als Nederland een grotere rol gaat spelen als leverancier en doorvoerland van gas, kan dat de Nederlandse economie de volgende tien jaar 21,4 miljard euro opleveren. Bovendien worden er met de plannen van de regering om van Nederland de gasrotonde van Noordwest-Europa te maken de volgende tien jaar 13.600 banen gecreëerd. Dat staat in een rapport van het Britse onderzoeksbureau Brattle Group in opdracht van het Nederlandse ministerie van economische zaken opdracht heeft gegeven. De positie van gasrotonde kan volgens het rapport echter alleen bereikt worden als daaraan grote investeringen voorafgaan. Volgens Brattle Group zouden die investeringen het Nederlandse bedrijfsleven de volgende jaren 7,7 miljard euro kosten. Brattle Group merkt echter op dat ook andere Europese landen zich als een gasrotonde willen profileren. Daarbij worden onder meer Oostenrijk, België en Italië genoemd.


Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft voor een bedrag van 110 miljard dollar aan nieuwe geldbiljetten moeten tegenhouden wegens een drukfout. Dat is het gevolg van een nieuwe druktechniek voor de biljetten van 100 dollar, die in april van dit jaar werd aangekondigd. Dat nieuwe procedé moest de activiteiten van valsemunters belemmeren, onder meer door een driedimensionale veiligheidsstrip en kleurveranderingen. Maar de nieuwe technieken brachten ook de officiële drukker in de problemen. Volgens Amerikaanse ambtenaren bleek het papier tijdens het drukproces te plooien, waardoor een gedeelte van de oppervlakte onbedrukt bleef. Op een bepaald ogenblik zou één op de drie biljetten een fout hebben vertoond, waardoor de productie een tijdlang zou zijn stilgelegd. De biljetten werden in quarantaine opgeslagen in kluizen in Texas en Washington.


De websites van kredietkaartbedrijven Visa en MasterCard zijn een tijdlang onbereikbaar geweest. Vermoed wordt dat een groot deel van de cyberaanval in Nederland werd opgezet. De websites werden door onbekende activisten lamgelegd aan de hand van zogenaamde DDoS-aanvallen, waarbij een webserver een enorme hoeveelheid gegevens te verwerken krijgt, waardoor hij blokkeert of crasht. De aanvallen waren gericht op bedrijven of overheidsdiensten die WikiLeaks of oprichter Julian Assange viseren. Visa en MasterCard hadden eerder aangekondigd elke betaling aan de organisatie WikiLeaks te zullen blokkeren. De hackers die achter de aanval zitten, verklaarden ook dat ze de gegevens van MasterCard-gebruikers had kunnen kraken, maar dat wordt door het bedrijf met klem ontkend. Nederlandse speurders zijn een grootschalig onderzoek opgestart.


Gebruikers van mobiele telefoons met Android-software leggen een groter beslag op data-diensten van telecombedrijven dan andere smartphonegebruikers. Dat is gebleken uit een onderzoek van Arieso, leverancier van netwerkapparatuur Arieso. Het hogere dataverbruik van gebruikers van Android-telefoons, heeft volgens de onderzoekers te maken met betere cameras en videorecorders en software die nodig is om dit materiaal te bewerken. Als er meer capaciteit wordt geboden, stijgt volgens Michael Flanagan, technologiedirecteur van Arieso, ook het gebruik. Telecombedrijven worden steeds meer geconfronteerd met de grenzen aan de capaciteit voor dataverkeer. Door de populariteit van de smartphones wordt het mobiele datagebruik door consumenten immers in een hoog tempo opgedreven. Het gebruik van tekst zou bij smarphones 44 procent hoger liggen. Het downloaden zou met 41 procent zijn gestegen en er zou 67 procent meer tijd op mobiele netwerken worden gespendeerd.


Duitsland mag zijn onrendabele kolenmijnen nog acht jaar lang subsidiëren. Dat heeft de Europese Commissie beslist, waarmee tegemoet gekomen werd aan een vraag van de Duitse regering. In juli van dit jaar had de Europese Commissie bekend gemaakt dat er over vier jaar een einde zou komen aan de steun. Er werd daarbij gesteld dat de subsidies een negatieve impact hadden op het leefmilieu en de eerlijke concurrentie. De aankondiging leidde echter tot grote onrust bij de ongeveer 25.000 Duitse mijnwerkers. De Duitse regering had opgemerkt dat die deadline de concurrentiekracht van zijn steenkoolindustrie in het gedrang zou brengen en tot een massaal banenverlies zou leiden. In de nieuwe regeling is voorzien dat over vijf jaar gestart wordt met de afbouw van de subsidies. Buiten Duitsland hebben alleen Roemenië en Spanje nog een belangrijke steenkoolindustrie.


ArcelorMittal brengt zijn roestvrijstaalactiviteiten naar de beurs. Daarmee is vermoedelijk een last gemoeid van 800 miljoen dollar. Bij de roestvrijstaalactiviteiten werken ongeveer 11.000 mensen. Dat is ongeveer 4 procent van het totale personeelsbestand van ArcelorMittal. De divisie realiseerde vorig jaar een omzet van 4,2 miljard dollar. Dat is ongeveer 7 procent van de totale inkomsten van het concern. ArcelorMittal maakte eind juli bekend de toekomst van de roestvrijstaaltak te onderzoeken. Het concern concludeerde dat een beursgang een meerwaarde heeft voor de aandeelhouders. Later deze maand geeft het staalbedrijf een prospectus uit. De aandelen in de roestvrijstaalactiviteiten krijgen een notering aan de Euronext-beurzen in Amsterdam en Parijs en aan de beurs in Luxemburg. In de Verenigde Staten is geen beursgang voorzien, maar daar kunnen de aandelen wel direct verhandeld worden tussen twee partijen.


De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson heeft formeel een bod van 1,75 miljard dollar uitgebracht op de Nederlandse groep Crucell. De Amerikaanse groep doet het bod gestand als 80 procent van de aandelen worden aangemeld. Even leek het voorgenomen bod van Johnson & Johnson nog in gevaar te komen door mogelijke besmettingsproblemen in de productiefaciliteit van Crucell in Zuid-Korea. Met de lancering van het bod is die angst onder beleggers weg. Deze nazomer maakten Johnson & Johnson en Crucell de fusieplannen bekend. Een groep aandeelhouders, samen goed voor ongeveer 15 procent, vindt het bod te laag. Johnson & Johnson heeft inmiddels zelf al 17,9 procent van de aandelen Crucell in handen. Houders van aandelen Crucell kunnen tot half februari hun stukken aanbieden. De ondernemingsraad van Crucell heeft een positief advies afgegeven voor de overname.


Meer Nieuws

Wednesday, December 08, 2010

Kwikniveau in Amerikaanse tonijn nog altijd te hoog

De kwikniveaus in tonijn blijven nog altijd te hoog. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de belangengroep Consumers Union. Opgemerkt wordt dat het kwikniveau is een aantal soorten nog is gestegen sinds de Amerikaanse Food and Drug Administration zes en acht jaar geleden een onderzoek verrichte naar ingeblikte tonijn. Het Amerikaanse National Fisheries Institute betwist echter de resultaten van het onderzoek en zegt dat gewoon de resultaten van een rapport van vier jaar geleden werden gekopieerd en het onderzoek aan de consument weinig diensten verleent door de bezorgdheid met overdreven alarmberichtgeving aan te jagen.

Labels: , , ,

Veiligheid e-sigaretten in vraag gesteld

Elektronische sigaretten zouden moeten verboden worden tot alle twijfels over de veiligheid van het product zijn weggewerkt. Dat hebben onderzoekers van de University of California gezegd. E-sigaretten zijn apparaten die nicotine, aroma's en andere chemische stoffen bevatten. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft vijf verdelers van e-sigaretten op de vingers getikt voor zware gebreken in de productie en valse claims dat deze producten de consumenten kunnen helpen om te stoppen met roken. De onderzoekers van de University of California stellen dat de e-sigaretten opnieuw uit de markt zouden moeten worden gehaald tot problemen rond design, kwaliteitscontrole, afval en veiligheid zijn opgelost.

Labels: ,

Kerkvrienden zorgen voor een tevreden leven

Kerkgangers genieten van een bevredigender leven dan mensen die geen erediensten bezoeken. Dat is de conclusie van een Amerikaans onderzoek van de University of Wisconsin. Dat fenomeen is volgens de onderzoekers te wijten aan het feit dat kerkgangers een netwerk van dichte vrienden opbouwen dat belangrijke ondersteuning biedt. De onderzoekers stelden vast dat 28 procent van de kerkgangers bijzonder tevreden is met zijn leven. Bij Amerikanen die nooit een eredienst bezoeken zou dat slechts 20 procent zijn. Kerkgangers die echter geen vriendennetwerk opbouwen blijken echter niet meer tevreden te zijn dan landgenoten die nooit een eredienst bezoeken.

Labels:

Tieners met gezondheidsproblemen hebben minder vrienden

Tieners met gezondheidsproblemen hebben minder vrienden dan hun gezonde leeftijdsgenoten. Bovendien blijken ze vaak van mening dat hun vriendschapsbanden hechter zijn dan in werkelijkheid het geval is. Dat is de conclusie van een onderzoek van de Arizona State University. De onderzoekers merken op dat tieners met gezondheidsproblemen evenveel vrienden opsommen als hun gezonde leeftijdsgenoten. Andersom blijken andere jongeren opvallend minder vaak zieke leeftijdsgenoten als een vriend te bestempelen. Er wordt aan toegevoegd dat zieke tieners 20 procent kans lopen om op school door niemand als vriend genomineerd te worden.

Labels:

La Scala Milaan protesteert tegen besparingen cultuur

Bij de beroemde La Scala in Milaan is zwaar geprotesteerd tegen de besparingen van de Italiaanse regering in de cultuursector. Ook de Israëlische dirigent Daniël Barenboim steunde de protesten en drukte voor de uitvoering van 'Die Walkure' van Wagner tegenover het publiek, waaronder de Italiaanse president Giorgio Napolitano, zijn ongerustheid uit over de toekomst van de cultuur in Italië en Europa. Volgens Barenboim snijden de besparing de Italiaanse ziel weg. Hij merkte daarbij op dat iedereen de problemen zonder cultuur denkt te kunnen oplossen en het is volgens hem dan ook moeilijk te begrijpen dat men de problemen door besparingen in cultuur zou denken te kunnen aanpakken.

Labels: , ,

Depressie zware hinderpaal bij poging stoppen met roken

Pogingen om met roken te stoppen hebben minder kans wanneer de betrokkene depressief is. Dat is de conclusie van een onderzoek van de hulpgroep California Smokers. Daarbij wordt opgemerkt dat mensen met een zware depressie een grotere kans hebben om hun pogingen om te stoppen met roken binnen een periode van twee jaar op te geven. Er wordt aan toegevoegd dat bij rokers met een zware depressie slechts één op vijf betrokkenen er na twee maanden nog altijd is gelukt zijn pogingen vol te houden. Bij gezonde rokers of bij mensen met een milde depressie slaagt nagenoeg één op drie zijn pogingen ook na twee maanden nog vol te houden.

Labels: , ,

Chemische sector moet jongeren kunnen begeesteren



Kinderen moeten zo snel mogelijk in contact gebracht worden met scheikunde en de positieve wetenschappen. Dat heeft Marijn Dekkers, bestuursvoorzitter van het Duitse chemieconcern Bayer, gezegd tijdens een forum over perspectieven voor innovatie dat door het bedrijf werd georganiseerd. Hij merkte daarbij op dat er bovendien met die kennismaking niet mag gewacht worden tot het middelbaar onderwijs, maar bij jongeren al op acht of negen jaar interesse moet proberen te wekken voor scheikunde en positieve wetenschappen. Hij deed tegelijkertijd een oproep naar het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek om de krachten te bundelen in het streven om die interesse bij de jongeren te stimuleren.

"In het verleden werd opgekeken naar een baan in de scheikundige richting," voerde Marijn Dekkers aan. "Men beschouwde een dergelijke baan niet alleen om een uitstekend salaris te krijgen, maar ook als een middel om bij te dragen tot de maatschappij. Die populariteit is sindsdien echter gevoelig afgenomen en het wordt in West-Europa steeds moeilijker om jonge mensen te overtuigen een carrière in een scheikundige richting te kiezen. In Azië staat men daarentegen veel positiever tegen de sector. Er moet dan ook dringend ingegrepen worden om in West-Europa het tij te doen keren. We hebben echt niet veel tijd meer. Bovendien mag men zich niet alleen richten tot jongens, maar ook bij meisjes interesse wekken voor de sector."

"Bayer doet belangrijke inspanningen om jongeren te interesseren voor de scheikunde," merkt Marijn Dekkers op. "Er worden veel schoolbezoeken georganiseerd en kinderen kunnen daarbij kennis maken met scheikundige experimenten. Die ommekeer kan echter niet door één individueel bedrijf worden gerealiseerd. Daarvoor is de omvang van de problematiek veel te massaal. Daarvoor is een inspanning van alle betrokken partijen noodzakelijk. Het bedrijfsleven, de wetenschap en het beleid moeten dan ook dringend aan de tafel gaan zitten om een strategie uit te werken die de scheikunde opnieuw het niveau geeft dat de sector verdient."

Labels: , ,

Nieuwsoverzicht

Na een lange blokkade heeft de Europese Unie besloten de Russische toetreding tot de World Trade Organization (WTO) te steunen. Daarmee lijkt voor Rusland de weg vrij om volgend jaar lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie bekend gemaakt. De Europese Unie lag tot nu toe dwars wegens Russische exporttarieven op hout, maar de Russische overheid heeft zich bereid verklaard aan de Europese eisen tegemoet te komen. De Europese Unie is de grootste handelspartner van Rusland, dat de grootste economie is buiten de Wereldhandelsorganisatie. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, noemde een Russische toetreding in de loop van volgend jaar een realistische veronderstelling. Hij bestempelde het akkoord als doorbraak en mijlpaal. Rusland wacht al zeventien jaar op een lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie.


De distributiegroep DHL gaat in Nederland honderden banen schrappen. Dat hebben de Nederlandse vakbonden gezegd. Precieze aantallen werden niet bekend gemaakt, maar een aantal bronnen maken melding van 10 procent van het Nederlandse personeelsbestand. De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten kondigde echter aan niet zomaar akkoord te zullen gaan met de plannen van het koerierbedrijf. Er zou een onderzoek geëist worden naar de noodzaak van de saneringen en er zou ook inzicht gevraagd worden in de totale bezuinigingsplannen van het bedrijf. Er wordt aan toegevoegd dat de maatregel moeilijk te begrijpen valt, gezien de hoge werkdruk die op dit ogenblik bij de distributiegroep wordt gehanteerd. Ook wordt opgemerkt dat DHL duidelijk profiteert van het wereldwijde herstel van de economie. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf zijn winst heeft verdrievoudigd.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft een vergunning gekregen om een eigen bank op te zetten. Het bedrijf hoopt daarmee minder afhankelijk te worden van andere financiële instellingen. Het Duitse concern had enkele maanden geleden al aangekondigd een eigen financiële divisie te willen beginnen. Het Duitse concern voert aan dat de nieuwe bank geen producten zal leveren aan particulieren. Daarentegen moet de eigen bank zorgen voor kredietverstrekking voor projecten en investeringen in Duitsland en daarmee de verkoop op lange termijn ondersteunen. In eerste instantie beperken de bankactiviteiten zich tot de Duitse markt, maar er zouden wel plannen zijn om op termijn ook grensoverschrijdend te opereren. Het hoofdkwartier van de nieuwe bank zou worden gevestigd in München. Met de oprichting van een eigen bank volgt Siemens het spoor van diverse andere concerns en multinationals die een eigen financiële tak hebben voor risicomanagement.


De IJslandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 1,2 procent gegroeid tegenover het kwartaal voordien. Dat heeft het IJslandse bureau voor de statistiek bekend gemaakt. Daarmee realiseert IJsland de eerste kwartaalgroei in twee jaar tijd. IJsland kwam na de financiële crisis in een diepe recessie terecht. De IJslandse economie is sindsdien met meer dan 13 procent gekrompen. De groei werd mede gestuwd door een toename van de consumptie. IJslandse huishoudens spendeerden in het afgelopen kwartaal 3,8 procent meer dan in het kwartaal ervoor. Tijdens de financiële crisis kwamen enkele IJslandse banken in grote problemen. De IJslandse bank besloot uiteindelijk, in tegenstelling tot bijna alle andere westerse landen, de banken te laten instorten. Daardoor heeft IJsland nog een omvangrijke schuld bij Nederland en Groot-Brittannië, waar de failliete IJslandse groep Landsbanki internetspaarbanken had opgezet.


De Ierse regering wil volgend jaar voor 6 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft de Ierse minister van financiën Brian Lenihan in het Ierse parlement bekendgemaakt. Volgens Lenihan zijn de plannen onderdeel van een sanering die in de komende vier jaar 15 miljard euro moet opleveren. De bezuinigingen en belastingverhogingen die tot deze besparingen moeten leiden zijn een voorwaarde van de financiële steun die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds aan Ierland hebben toegezegd. Lenihan gaf toe dat de omvang van de aanpassing veeleisend is, maar wel de ernst van de Ierse bedoelingen aantoont. De totale sanering van 15 miljard euro komt overeen met ongeveer 10 procent van de Ierse economie. Lenihan stelde onder meer voor de kinderbijslag en de salarissen van ambtenaren te verlagen en te snijden in de sociale voorzieningen. Verder worden ook belastingvoordelen geschrapt.


De Nederlandse verzekeraar Aegon brengt zijn activiteiten in Azië onder in een aparte divisie met een hoofdkantoor in Hongkong. Aegon is in het Verre Oosten onder meer actief in Japan, China, Zuid-Korea en India. Op dit moment wordt een deel van de Aziatische onderdelen bestuurd vanuit de Verenigde Staten. In de loop van volgend jaar zal daar echter verandering in komen. De activiteiten worden dan samengebracht in een divisie onder leiding van een nieuw aangestelde topman. De Nederlandse verzekeraar wil de komende jaren een belangrijke groei realiseren in opkomende markten, waaronder Azië. Op dit moment maken opkomende economieën ongeveer 10 procent van de activiteiten van Aegon uit. Tegen het midden van het decennium moet dat echter zijn opgelopen tot 30 procent of 35 procent.


De Europese Unie houdt in februari een nieuwe stresstest voor de banken. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris van economisch beleid, bekend gemaakt. Eerder was al aangekondigd dat begin volgend jaar een nieuwe stresstest georganiseerd zou worden, maar toen werd echter geen exacte periode opgegeven. De voorbije zomer had de Europese Unie een eerste stresstest gehouden. Daarbij werden éénennegentig banken onderzocht. Uiteindelijk bleken slechts zeven banken niet in de stresstest te slagen. Ook de Ierse banken haalden een voldoende, maar enkele maanden later kwamen dit toch in grote problemen. De Europese Unie wil de test, die voortaan jaarlijks zal plaatsvinden, verder verfijnen. De Europese Unie krijgt vanaf begin volgend jaar ook meer bevoegdheden op het gebied van het financieel toezicht.


Bij het Nederlandse postbedrijf TNT Post heeft het personeel beslist over te gaan tot een driedaagse staking. De Nederlandse postbodes en postsorteerders zijn het niet eens met het aantal mensen dat het postbedrijf in het kader van een reorganisatie wil ontslaan. Het is al voor de derde keer in één maand tijd dat bij het Nederlandse postbedrijf het werk wordt neergelegd. TNT Post wil elfduizend arbeidsplaatsen schrappen, omdat het bedrijf lijdt onder een krimpende postmarkt en de toenemende concurrentie. Eerder was er sprake van 4.500 gedwongen ontslagen. Na actiedreiging van de Nederlandse vakbonden werd uiteindelijk aangekondigd dat 3.100 banen zouden worden geschrapt. Uiteindelijk deed het Nederlandse postbedrijf een nieuw voorstel voor 2.300 gedwongen ontslagen en een mogelijkheid op nog eens 300 mogelijke afvloeiingen. Dat voorstel was voor de vakbonden echter onaanvaardbaar.


In het vooruitzicht van een dreigende financiële instorting heeft Arnold Schwarzenegger, de ontslagnemende gouverneur van Californië, de fiscale noodtoestand in de Amerikaanse staat uitgeroepen. De gouverneur wil een extra besparingspakket van 7 miljard dollar doorvoeren. Daarin zou vooral worden bespaard in de sociale sector en het gezondheidswezen. Onder meer hulpprogramma's voor kinderen en bejaarden zouden worden geschrapt. Californië, de achtste grootste economie van de wereld, stevent de volgende achttien maanden af op een deficiet van 25 miljard dollar. Twee maanden geleden stemden de Californische wetgevers reeds in met een besparingsoperatie van 7,5 miljard dollar. De twee voorbije jaren werd samen al voor meer dan 30 miljard gesaneerd. Sinds het uitbreken van de crisis drie jaar geleden zijn de belastingsinkomsten van Californië met 12,7 procent teruggelopen.


Het Supreme Court, de hoogste rechtsinstantie van de Verenigde Staten, buigt zich over een groepsgeding tegen de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart wegens discriminatie van medewerksters van het concern. Het proces, waarin ongeveer anderhalf miljoen werkneemsters zouden zijn betrokken, dreigt Wal-Mart een boete van miljarden dollars op te leveren. Het concern wordt ervan beschuldigd dat het vrouwelijke werknemers voor bevorderingen systematisch over het hoofd ziet en hen slechtere lonen betaalt dan mannen. De strijd voor het groepsgeding sleept al negen jaar aan. Lagere rechtbanken hebben individuele klagers al in het gelijk gesteld. Wal-Mart vindt echter niet dat ruim één miljoen werkneemsters zomaar over dezelfde kam geschoren kunnen worden. Toch zei de keten tevreden te zijn dat het geding wordt doorgezet. De bestaande onzekerheid is volgens de keten voor niemand goed.


Bij de distributiecentra van de Nederlandse supermarktgroep Albert Heijn (AH) dreigen acties. In de onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zit volgens de vakbond FNV Bondgenoten geen enkele beweging. De huidige overeenkomst liep eind november af. Volgens de vakbond worden al een jaar gesprekken gevoerd over investeringen in het personeel die het bedrijf in de overeenkomst had toegezegd. De werknemers voelen zich volgens de vakbond in de steek gelaten nu blijkt dat Albert Heijn geen verbeteringen wil afspreken, maar in tegendeel steeds meer toegevinge, eist van het personeel. De vakbond heeft de keten een deadline gegeven om tegemoet te komen aan de eisen. Indien er geen vorderingen worden geboekt, volgen er volgens de vakbond acties. De acht distributiecentra bevoorraden in totaal ongeveer achthonderd winkels. Er werken ongeveer 3.300 mensen.


De Nederlandse holding Maxeda Retail Group verkoopt de modeketen M&S Mode aan de groep Excellent Retail Brands (ERB). Dat heeft Maxeda bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De ondernemingsraden moeten nog advies uitbrengen over de voorgenomen verkoop. Ook de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten moet nog worden verkregen. Maxeda zal de verkoop naar eigen zeggen ook bespreken met de vakbonden. Het concern verwacht dat de verkoop begin volgend jaar is afgerond. M&S Mode is een Europese modeketen met in totaal 417 winkels. De toekomstige eigenaar heeft in die sector al de modeketens Cool Cat , Wonder Woman en America Today Deze winkelketens opereren zelfstandig en zijn gevestigd in de Benelux, Frankrijk en Italië. Excellent Retail Brands streeft naar groei van de winkelketens die het al in zijn bezit heeft, maar is ook actief op zoek naar nieuwe ketens.


Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft voor 10,5 miljard dollar een laatste pakket aandelen van het financiële concern Citigroup van de hand gedaan. De kapitaalinjectie van twee jaar geleden heeft de Amerikaanse regering 6,8 miljard dollar winst opgeleverd. De Amerikaanse overheid had nog steeds een aandeel van 7 procent in de bank. Bij de reddingsoperatie voor het financiële concern had de Amerikaanse regering een belang van 27 procent opgebouwd. Dat werd door aandelenverkopen echter opnieuw geleidelijk aan teruggeschroefd. Citigroup was ooit het uithangbord van de financiële wereld van Wall Street. Om de bank van de ondergang te redden, diende de Amerikaanse regering echter 45 miljard dollar te investeren in de bankgroep. Maar uiteindelijk blijkt die operatie voor de Amerikaanse overheid winstgevend te zijn geweest.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wil met de vakbonden overleggen om tegen juni volgend jaar duizend jobs bij het grondpersoneel te schrappen. Dat hebben vakbondsafgevaardigden na een ontmoeting met de directie gezegd. Bij Alitalia werken op dit ogenblik 8.900 mensen. De luchtvaartmaatschappij hoopt echter 700 medewerkers ertoe te kunnen bewegen om op vrijwillige basis zeven jaar lang technisch werkloos te worden. Daarnaast zouden ook 250 andere functies worden uitbesteed. De maatregel zou de luchthavens van Cataniä, Brindisi en Bari treffen. Alitalia wil op die manier een break-even van de exploitatie bereiken. Volgens de vakbond Fit-Cisl streeft Alitalia naar een verhoogde competiviteit op de markt. Beloofd zou zijn dat de afslankingsoperatie niet traumatisch of dwangmatig zou verlopen. Alitalia werd begin vorig jaar, toen het op de rand van het failliet stond, opgekocht door een alliantie van grote Italiaanse werkgevers.


De Nederlandse energiegroep GdF Suez wil een kerncentrale in Nederland bouwen. Dat heeft Gérard Mestrallet, topman van de Franse groep, gezegd tijdens de opening van een nieuwe Electrabel-centrale in Lelystad. GdF Suez is via zijn Belgische dochter Electrabel de grootste stroomproducent van Nederland. Mestrallet zei daarbij met belangstelling kennisgenomen te hebben van het positieve standpunt van de Nederlandse overheid over kernenergie. GdF Suez wil daarbij naar eigen zeggen graag met de Nederlandse overheid samenwerken. GdF Suez denkt daarbij vooral aan samenwerking met grote industriële afnemers. Die willen volgens de Franse groep leveringszekerheid en vaste prijzen. De Franse groep heeft met zijn dochter Tractebel Engineering de nodige expertise om een kerncentrale te bouwen.


Meer Nieuws