Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 09, 2010

Nieuwsoverzicht

Het Duitse chemieconcern Bayer gaat de volgende zes jaar nog eens 1 miljard euro investeren in de uitbreiding van zijn productie in Shanghai. Onder meer verhuist het hoofdkantoor van de polycarbonaatafdeling van Leverkusen in Duitsland naar China. Het chemieconcern zal ook de capaciteit verhogen van twee productievestigingen in Shanghai. Ook de activiteiten rond onderzoek en ontwikkeling worden er opgedreven. De uitbreiding van de Chinese capaciteit is volgens Marijn Dekkers, topman van Bayer, een belangrijke stap om de aanwezigheid van de Duitse groep in de opkomende economieën te versterken. Dekkers wil de jaarlijkse verkoop van Bayer in China tegen het midden van het decennium optrekken tot ongeveer 5 miljard euro. Vorig jaar werd op de Chinese markt een omzet gerealiseerd van 2,1 miljard euro. Bayer kondigde eerder al een investering van 2,1 miljard euro aan in Shanghai.


De wereldwijde beursactiviteiten beginnen zich na de economische crisis opnieuw te herstellen. Dat blijkt uit cijfers van het adviesbureau Ernst & Young. Er wordt daarbij opgemerkt dat er eind dit jaar met beursintroducties over de hele wereld een bedrag van meer dan 300 miljard dollar zal zijn opgehaald. Dat is meer dan drie jaar geleden, toen een recordbedrag van 295 miljard dollar werd opgehaald. Dit jaar werden er 1.199 transacties opgetekend. Drie jaar geleden werden in totaal echter 2.014 introducties genoteerd. Dat was vorig jaar echter teruggevallen tot 577 transacties. Er wordt aan toegevoegd dat de nieuwe groei vooral te wijten is aan opkomende economieën zoals Brazilië, India, China en Rusland. De groeilanden zorgden tijdens de eerste elf maanden van dit jaar voor 71 procent van de beursintroducties.


De Europese Centrale Bank (ECB) heeft twee videospellen gelanceerd. De bedoeling is om jongeren bekend te maken met monetair beleid en zaken als deflatie en hyperinflatie. Met de games Economia en Inflation Island kunnen geïnteresseerden virtueel de rol van Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, overnemen. In het spel Economia moeten de spelers beslissingen nemen over rentevoeten en proberen de inflatie rond de 2 procent te houden, zonder die grens te overschrijden. In Inflation Island worden spelers vertrouwd gemaakt met deflatie en inflatie en het belang van stabiele prijzen. De twee games worden in tweeëntwintig talen gratis aangeboden op de website van de Europese Centrale Bank. Indien de games op voldoende bijval kunnen rekenen, zullen er in de toekomst nog meer spellen ontwikkeld worden.


De Europese Commissie wil de kostprijs voor grensoverschrijdende mobiele telecommunicatie nog verder doen dalen. Ondanks de eerdere maatregelen hebben de prijzen de neiging om zich rond de Europese vastgestelde plafonds op te houden. Daarom heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, beslist om een openbare raadpleging te lanceren. De procedure moet consumenten, bedrijven, telecomaanbieders en overheden de kans geven zich uit te spreken over de Europese roamingmarkt voor mobiele telefonie. De Europese Commissie wil nagaan in hoeverre de huidige regels hebben gewerkt en wat de beste manieren zijn om de werking van de markt te verbeteren via het vergroten van de concurrentie en het inzetten van technologische ontwikkelingen. De geldende tariefplafonds hebben volgens de Europese Commissie wel tot lagere prijzen geleid, maar de concurrentie zou nog niet sterk genoeg zijn om de consument de beste keuze en prijzen te bieden.


Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar heeft de Duitse autobouwer Audi in totaal 1.003.900 wagens verkocht. Daarmee staat vast dat Audi dit jaar een nieuw record. Het bestaande record werd twee jaar geleden gevestigd, toen op twaalf maanden 1.003.469 exemplaren werden verkocht. De reden voor de recordverkoop moet volgens Audi gezocht worden in de groei op de Chinese en Amerikaanse markt, maar ook op de Duitse thuismarkt is er een stijging merkbaar. Daarnaast is er volgens de Duitse autobouwer ook het succes van de Audi A1. De verkoop van Audi ligt over de eerste elf maanden van dit jaar 15 procent boven het niveau van dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand november werd een groei opgetekend met 5,2 procent tot 87.050 exemplaren. In Duitsland werd een groei met 1 procent tot 22.055 exemplaren opgetekend. In China steeg de verkoop met 7,2 procent tot 17.629 exemplaren. Op de Amerikaanse markt steeg de verkoop met 38 procent tot 9.365 exemplaren.


De wilde werkonderbreking van de Spaanse luchtverkeersleiders heeft de Spaanse economie naar schatting tot 1,2 miljard euro gekost. Duizenden getroffen passagiers bereiden volgens de Spaanse regering rechtszaken voor tegen de actievoerders. In totaal zouden 600.000 reizigers zijn getroffen. Een groot gedeelte zou samen met consumentenorganisaties en het openbaar ministerie aan rechtszaken werken tegen honderden luchtverkeersleiders. De actievoerders riskeren celstraffen tot twaalf jaar. De spontane actie brak vrijdagavond uit tegen nieuwe arbeidsvoorwaarden en legde bijna het volledige Spaanse luchtverkeer lam. De regering mobiliseerde het leger en dreigde ermee de luchtverkeersleiders op te pakken. Zaterdagnamiddag werd het werk hervat. Volgens de Spaanse vice-premier Alfredo Pérez Rubalcaba zullen de verkeersleiders een zware rekening gepresenteerd krijgen voor hun acties.


De Europese Commissie heeft een kartel van zes Aziatische producenten van lcd-schermen een boete van 648 miljoen euro gegeven. De bedrijven maakten volgens de Europese Commissie prijsafspraken en benadeelden op die manier de Europese kopers van computers, televisietoestellen en andere producten. Joaquin Almunia, Europees Commissaris voor concurrentiebeleid, stelde dat buitenlandse bedrijven net zoals hun Europese collega's moeten begrijpen dat ze het spel eerlijk moeten spelen als ze zaken doen in Europa. Het kartel was samengesteld uit twee Zuid-Koreaanse en vier Taiwanese bedrijven. Met een boete van 300 miljoen euro betaalt het Taiwanese Chimei InnoLux de hoogste prijs. De Zuid-Koreaanse groep LG Display moet 215 miljoen euro betalen. Het Zuid-Koraanse Samsung ontsnapt aan een boete omdat het bedrijf de Europese Commissie op het spoor van het kartel bracht. De feiten dateren uit de eerste helft van het voorbije decennium.


De Duitse export heeft tijdens de maand oktober een omzet gerealiseerd van 83,3 miljard euro. Dat is een daling met 1,1 procent tegenover de maand voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse federale bureau voor de statistiek. De vraag naar Duitse goederen nam af door de Europese schuldencrisis en een vertraging van de groei van de wereldhandel. Ook in juli en augustus kende de Duitse export een inkrimping. Tijdens de maand september werd daarentegen een groei met 3 procent opgetekend. De Duitse import steeg tijdens de maand oktober met 0,3 procent tot 69,1 miljard euro. Daardoor daalde het Duitse handelsoverschot van 16,2 miljard euro naar 14,2 miljard euro. Eerder was rekening gehouden met een overschot van 15,5 miljard euro. De lopende rekening daalde van 14 miljard euro naar 11,7 miljard euro.


Als Nederland een grotere rol gaat spelen als leverancier en doorvoerland van gas, kan dat de Nederlandse economie de volgende tien jaar 21,4 miljard euro opleveren. Bovendien worden er met de plannen van de regering om van Nederland de gasrotonde van Noordwest-Europa te maken de volgende tien jaar 13.600 banen gecreëerd. Dat staat in een rapport van het Britse onderzoeksbureau Brattle Group in opdracht van het Nederlandse ministerie van economische zaken opdracht heeft gegeven. De positie van gasrotonde kan volgens het rapport echter alleen bereikt worden als daaraan grote investeringen voorafgaan. Volgens Brattle Group zouden die investeringen het Nederlandse bedrijfsleven de volgende jaren 7,7 miljard euro kosten. Brattle Group merkt echter op dat ook andere Europese landen zich als een gasrotonde willen profileren. Daarbij worden onder meer Oostenrijk, België en Italië genoemd.


Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft voor een bedrag van 110 miljard dollar aan nieuwe geldbiljetten moeten tegenhouden wegens een drukfout. Dat is het gevolg van een nieuwe druktechniek voor de biljetten van 100 dollar, die in april van dit jaar werd aangekondigd. Dat nieuwe procedé moest de activiteiten van valsemunters belemmeren, onder meer door een driedimensionale veiligheidsstrip en kleurveranderingen. Maar de nieuwe technieken brachten ook de officiële drukker in de problemen. Volgens Amerikaanse ambtenaren bleek het papier tijdens het drukproces te plooien, waardoor een gedeelte van de oppervlakte onbedrukt bleef. Op een bepaald ogenblik zou één op de drie biljetten een fout hebben vertoond, waardoor de productie een tijdlang zou zijn stilgelegd. De biljetten werden in quarantaine opgeslagen in kluizen in Texas en Washington.


De websites van kredietkaartbedrijven Visa en MasterCard zijn een tijdlang onbereikbaar geweest. Vermoed wordt dat een groot deel van de cyberaanval in Nederland werd opgezet. De websites werden door onbekende activisten lamgelegd aan de hand van zogenaamde DDoS-aanvallen, waarbij een webserver een enorme hoeveelheid gegevens te verwerken krijgt, waardoor hij blokkeert of crasht. De aanvallen waren gericht op bedrijven of overheidsdiensten die WikiLeaks of oprichter Julian Assange viseren. Visa en MasterCard hadden eerder aangekondigd elke betaling aan de organisatie WikiLeaks te zullen blokkeren. De hackers die achter de aanval zitten, verklaarden ook dat ze de gegevens van MasterCard-gebruikers had kunnen kraken, maar dat wordt door het bedrijf met klem ontkend. Nederlandse speurders zijn een grootschalig onderzoek opgestart.


Gebruikers van mobiele telefoons met Android-software leggen een groter beslag op data-diensten van telecombedrijven dan andere smartphonegebruikers. Dat is gebleken uit een onderzoek van Arieso, leverancier van netwerkapparatuur Arieso. Het hogere dataverbruik van gebruikers van Android-telefoons, heeft volgens de onderzoekers te maken met betere cameras en videorecorders en software die nodig is om dit materiaal te bewerken. Als er meer capaciteit wordt geboden, stijgt volgens Michael Flanagan, technologiedirecteur van Arieso, ook het gebruik. Telecombedrijven worden steeds meer geconfronteerd met de grenzen aan de capaciteit voor dataverkeer. Door de populariteit van de smartphones wordt het mobiele datagebruik door consumenten immers in een hoog tempo opgedreven. Het gebruik van tekst zou bij smarphones 44 procent hoger liggen. Het downloaden zou met 41 procent zijn gestegen en er zou 67 procent meer tijd op mobiele netwerken worden gespendeerd.


Duitsland mag zijn onrendabele kolenmijnen nog acht jaar lang subsidiëren. Dat heeft de Europese Commissie beslist, waarmee tegemoet gekomen werd aan een vraag van de Duitse regering. In juli van dit jaar had de Europese Commissie bekend gemaakt dat er over vier jaar een einde zou komen aan de steun. Er werd daarbij gesteld dat de subsidies een negatieve impact hadden op het leefmilieu en de eerlijke concurrentie. De aankondiging leidde echter tot grote onrust bij de ongeveer 25.000 Duitse mijnwerkers. De Duitse regering had opgemerkt dat die deadline de concurrentiekracht van zijn steenkoolindustrie in het gedrang zou brengen en tot een massaal banenverlies zou leiden. In de nieuwe regeling is voorzien dat over vijf jaar gestart wordt met de afbouw van de subsidies. Buiten Duitsland hebben alleen Roemenië en Spanje nog een belangrijke steenkoolindustrie.


ArcelorMittal brengt zijn roestvrijstaalactiviteiten naar de beurs. Daarmee is vermoedelijk een last gemoeid van 800 miljoen dollar. Bij de roestvrijstaalactiviteiten werken ongeveer 11.000 mensen. Dat is ongeveer 4 procent van het totale personeelsbestand van ArcelorMittal. De divisie realiseerde vorig jaar een omzet van 4,2 miljard dollar. Dat is ongeveer 7 procent van de totale inkomsten van het concern. ArcelorMittal maakte eind juli bekend de toekomst van de roestvrijstaaltak te onderzoeken. Het concern concludeerde dat een beursgang een meerwaarde heeft voor de aandeelhouders. Later deze maand geeft het staalbedrijf een prospectus uit. De aandelen in de roestvrijstaalactiviteiten krijgen een notering aan de Euronext-beurzen in Amsterdam en Parijs en aan de beurs in Luxemburg. In de Verenigde Staten is geen beursgang voorzien, maar daar kunnen de aandelen wel direct verhandeld worden tussen twee partijen.


De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson heeft formeel een bod van 1,75 miljard dollar uitgebracht op de Nederlandse groep Crucell. De Amerikaanse groep doet het bod gestand als 80 procent van de aandelen worden aangemeld. Even leek het voorgenomen bod van Johnson & Johnson nog in gevaar te komen door mogelijke besmettingsproblemen in de productiefaciliteit van Crucell in Zuid-Korea. Met de lancering van het bod is die angst onder beleggers weg. Deze nazomer maakten Johnson & Johnson en Crucell de fusieplannen bekend. Een groep aandeelhouders, samen goed voor ongeveer 15 procent, vindt het bod te laag. Johnson & Johnson heeft inmiddels zelf al 17,9 procent van de aandelen Crucell in handen. Houders van aandelen Crucell kunnen tot half februari hun stukken aanbieden. De ondernemingsraad van Crucell heeft een positief advies afgegeven voor de overname.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home