Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 08, 2010

Chemische sector moet jongeren kunnen begeesteren



Kinderen moeten zo snel mogelijk in contact gebracht worden met scheikunde en de positieve wetenschappen. Dat heeft Marijn Dekkers, bestuursvoorzitter van het Duitse chemieconcern Bayer, gezegd tijdens een forum over perspectieven voor innovatie dat door het bedrijf werd georganiseerd. Hij merkte daarbij op dat er bovendien met die kennismaking niet mag gewacht worden tot het middelbaar onderwijs, maar bij jongeren al op acht of negen jaar interesse moet proberen te wekken voor scheikunde en positieve wetenschappen. Hij deed tegelijkertijd een oproep naar het bedrijfsleven, de wetenschap en de politiek om de krachten te bundelen in het streven om die interesse bij de jongeren te stimuleren.

"In het verleden werd opgekeken naar een baan in de scheikundige richting," voerde Marijn Dekkers aan. "Men beschouwde een dergelijke baan niet alleen om een uitstekend salaris te krijgen, maar ook als een middel om bij te dragen tot de maatschappij. Die populariteit is sindsdien echter gevoelig afgenomen en het wordt in West-Europa steeds moeilijker om jonge mensen te overtuigen een carrière in een scheikundige richting te kiezen. In Azië staat men daarentegen veel positiever tegen de sector. Er moet dan ook dringend ingegrepen worden om in West-Europa het tij te doen keren. We hebben echt niet veel tijd meer. Bovendien mag men zich niet alleen richten tot jongens, maar ook bij meisjes interesse wekken voor de sector."

"Bayer doet belangrijke inspanningen om jongeren te interesseren voor de scheikunde," merkt Marijn Dekkers op. "Er worden veel schoolbezoeken georganiseerd en kinderen kunnen daarbij kennis maken met scheikundige experimenten. Die ommekeer kan echter niet door één individueel bedrijf worden gerealiseerd. Daarvoor is de omvang van de problematiek veel te massaal. Daarvoor is een inspanning van alle betrokken partijen noodzakelijk. Het bedrijfsleven, de wetenschap en het beleid moeten dan ook dringend aan de tafel gaan zitten om een strategie uit te werken die de scheikunde opnieuw het niveau geeft dat de sector verdient."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home