Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Tuesday, December 07, 2010

Nieuwsoverzicht

De organisatie van het wereldkampioenschap voetbal heeft Zuid-Afrika veel minder geld opgeleverd vooraf was gehoopt. Dat heeft het Zuid-Afrikaanse ministerie van toerisme bekend gemaakt. Toeristen gaven tijdens het toernooi in totaal 3,6 miljard rand uit. Dat komt overeen met een bedrag van 392 miljoen euro. Gesteld wordt dat er als gevolg van de economische crisis minder niet-Afrikanen naar het tornooi zijn gekomen dan oorspronkelijk was voorzien. Zuid-Afrika had bijna 40 miljard rand geïnvesteerd in de voorbereiding van het wereldkampioenschap. Er worden op dit ogenblik onder meer gesprekken gevoerd om een nieuwe bestemming te vinden voor een aantal dure voetbalstadions. Het ministerie voegt er wel aan toe dat bijna 90 procent van de bezoekers aangaf te overwegen om ooit nog eens terug te keren naar Zuid-Afrika. Tijdens het wereldkampioenschap ontving Zuid-Afrika 300.000 buitenlandse toeristen, waarvan 38 procent uit andere Afrikaanse landen.


De IJslandse premier Johanna Sigurdardottir verwacht dat er snel een akkoord zal komen over de terugbetaling van de Icesave-gelden aan Nederland en Groot-Brittannië. Volgens haar moeten er nog slechts enkele details worden uitgewerkt, maar ook op dat vlak zou er vooruitgang worden geboekt. Nederland en Groot-Brittannië hebben enkele miljarden tegoed van IJsland die ze hebben voorgeschoten na het instorten van de internetspaarbank Icesave twee jaar geleden. Volgens een aantal bronnen zou het geld terugbetaald worden met een rente van 2,78 procent. Een eerdere overeenkomst, waarbij sprake was van een terugbetaling van de schulden aan Nederland en Groot-Brittannië op basis van een rente van 5,5 procent, werd in maart van dit jaar nog door de IJslandse bevolking in een nationaal referendum afgewezen.


Het internetbedrijf Google heeft in de Verenigde Staten een onlinewinkel voor e-books geopend. Gebruikers kunnen in de eBookstore boeken aankopen en vervolgens op een aantal e-readers en Android-apparaten lezen. Daarmee is Google volgens een woordvoerder van het bedrijf wereldwijd de grootste aanbieder van e-books geworden. Gebruikers kunnen op de eBookstore meer dan drie miljoen titels inzien. Consumenten in de Verenigde Staten kunnen ook enkele honderdduizenden titels kopen. Buiten de Verenigde Staten wordt die mogelijkheid echter nog niet geboden. Daar kunnen alleen gratis titels worden ingekeken. Google hoopt dat gebruikers in Europa en Azië vanaf volgend jaar ook de mogelijkheid krijgen om boeken te kopen. Doordat aangekochte content op de servers van Google blijft opgeslagen, kunnen gebruikers ten allen tijde bij hun e-books.


De Spaanse prijsvechter Vueling Airlines begint april volgend jaar met reguliere vluchten vanaf zijn nieuwe basis luchthaven Schiphol. Wekelijks staan er achtentwintig vluchten gepland. Ook stationeert de Spaanse maatschappij één toestel op de Nederlandse luchthaven. Daarmee wordt Schiphol naast Toulouse de tweede basis van Vueling buiten Spanje. De Spaanse maatschappij heeft het over een belangrijke mijlpaal voor Vueling, dat daardoor zijn netwerk verder uitbreidt. De Spaanse maatschappij vliegt al vijf jaar op Schiphol. In die periode vervoerde Vueling bijna twee miljoen passagiers vanuit Amsterdam. Vueling zou op Schiphol minstens honderdvijftig mensen in dienst nemen. De maatschappij vliegt hoofdzakelijk op Spaanse bestemmingen zoals Barcelona, Alicante, Sevilla, de Canarische Eilanden en Ibiza. Ook vliegt de maatschappij op routes naar Marokko, Portugal, Italië en Zwitserland. Vueling bedient zowel vakantievierders als zakelijke reizigers.


De Europese Commissie onderzoekt het nut van een systeem dat bedrijven in staat zou stellen om in alle lidstaten van de Europese Unie hetzelfde telefoonnummer te gebruiken. Dat heeft Neelie Kroes, Europees Commissaris voor de digitale agenda, bekend gemaakt. Er bestaat op dit ogenblik geen Europees telefoonnummer beschikbaar is voor bedrijven die ook buiten de grenzen beschikbaar willen zijn. In elke lidstaat moeten ondernemingen terugvallen op nationale nummers of tot zakelijke nummers, die echter vaak evenmin bereikbaar zijn vanuit andere lidstaten. Volgens Neelie Kroes zou een Europees telefoonnummer bedrijven helpen om gemakkelijker te verkopen in het buitenland en zou het de toegang tot klantendiensten vergemakkelijken. De Europees Commissaris heeft een raadpleging gelanceerd, die tot eind februari volgend jaar loopt. Nadien volgt mogelijk een voorstel voor de invoering van dergelijke nummers.


De investeringsfondsen Gilde Buy Out Partners en Parcom Capital Management gaan een alliantie aan bij het openbaar bod dat Gilde eerder heeft gedaan op het textielbedrijf Gamma Holding. Als de overname doorgaat, wordt de beursnotering van Gamma beëindigd. Gilde en Parcom, die beide al een uitgebreid belang in Gamma Holding hebben, zullen die pakketten combineren in de houdstermaatschappij Go Acquisition. Die zal een openbaar bod uitbrengen op de resterende aandelen Gamma Holding. Aan het bod zijn geen voorwaarden verbonden. Gilde Buy Out heeft ook een overeenkomst gesloten om het belang van enkele andere aandeelhouders, waaronder Kempen Oranje Participaties, over te nemen. Daarmee verzekert Gilde Buy Out zich al van ruim 48 procent van de aandelen Gamma. Samen met Parcom bezit Gilde dan ruim 74 procent van de gewone aandelen van Gamma Holding.


Het Brits-Australische mijnbouwbedrijf Rio Tinto heeft gesprekken gevoerd met zijn Australische branchegenoot Riverdale Mining overname een bod van 2,6 miljard euro. Er wordt door beide partijen echter opgemerkt dat er van een officiële bieding echter nog geen sprake is. Ook is het volgens Rio Tinto nog niet zeker dat de gesprekken met het bestuur van Riverdale tot een daadwerkelijke bieding zullen leiden. Waarnemers voorspellen dat de gesprekken een biedingsoorlog rond Riverdale in gang zullen zetten, omdat het bedrijf grote cokesbelangen heeft in het Afrikaanse Mozambique. Die kunnen op termijn tot de bevoorrading van 5 procent tot 10 procent van de wereldmarkt voor het materiaal zorgen. Het Braziliaanse Vale wordt vanwege zijn sterke aanwezigheid in Mozambique door analisten gezien als de meest waarschijnlijke concurrent van Rio Tinto. Maar ook Tata Steel - de grootaandeelhouder van Riverdales - Xstrata, Anglo American en Peabody Energy worden genoemd.


India en Frankrijk hebben een miljardencontract voor de bouw van twee kerncentrales getekend. Dat gebeurde in het kader van een vierdaags staatsbezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy aan India. Het Franse atoomenergiebedrijf Areva kreeg daarbij een contract toegewezen om voor Nuclear Power Corporation of India twee drukwaterreactors met een vermogen van elk 1.650 megawatt in de Indiase deelstaat Maharashtra te bouwen. Met het order is is een bedrag van ongeveer 7 miljard euro gemoeid. India wil in totaal totaal twintig reactors voor kerncentrales aanschaffen om in de toenemende vraag naar energie te voorzien. In het order is ook de bevoorrading met nucleaire brandstoffen voorzien. Areva bezit uraniummijnen in onder meer Niger, Kazakhstan, Canada, Australië, Zuid-Afrika en Mongolië. Nuclear Power Corporation of India zou mogelijk in een aantal van die mijnen investeren.


Er komt op korte termijn geen vergelijk over de verlenging van het moederschapsverlof in de Europese Unie. Dat is duidelijk geworden na afloop van een debat onder de Europese ministers van werk. De ministers willen niet weten van de door het Europees Parlement verdedigde uitbreiding tot twintig weken. Het was de eerste keer dat de ministers zich uitspraken over het veelbesproken standpunt dat de Europarlementsleden in oktober hadden ingenomen. Een meerderheid van de parlementsleden schaarde zich toen achter een verlenging van de minimale duur van het moederschapsverlof van veertien tot twintig weken. Bovendien zouden werkneemsters tijdens die periode volledig bezoldigd moeten worden. De verlenging van het betaalde verlof zou volgens de ministers te duur zijn voor overheden en het bedrijfsleven, vooral in een periode van bezuinigingen. Ook vrezen enkele landen dat werkgevers door een dergelijke regeling minder geneigd zullen zijn jonge vrouwen in dienst te nemen.


Het Britse telecombedrijf Vodafone zou dicht bij een verkoop staan van zijn belang in Société Française de Radiotéléphonie (SFR). Het Franse bedrijf is een joint venture tussen Vodafone en de Franse mediagroep Vivendi. Volgens een aantal waarnemers zou Vodafone van plan zijn om zijn belang van 44 procent in de joint venture te verkopen aan Vivendi, dat daardoor de volledige eigendom zou overnemen. Met de transactie zou een bedrag gemoeid zijn van ongeveer 7 miljard pond. Dat zou het Britse telecombedrijf moeten helpen om volgend jaar voor een bedrag van 5 miljard pond aan eigen aandelen terug in te kopen. Vodafone zou ook zijn belang van 24 procent in de Poolse groep Polkomtel hebben verkocht. Daardoor zou een bedrag van 800 miljoen pond zijn verzameld, wat eveneens zou gebruikt worden voor de inkoop van aandelen en de afbouw van schulden.


Een echtpaar uit de Amerikaanse staat Pennsylvania heeft een twee jaar durende rechtszaak tegen Google gewonnen. Het internetbedrijf werd door Aaron Boring en zijn echtgenote Christine voor de rechter gedaagd, nadat een auto van Google Streetview opnames van hun huis had gemaakt. De bewoners voelden zich hierdoor in hun privacy aangetast en wierpen op dat het bedrijf zich onrechtmatig verrijkte. Er volgden vele rechtszaken, waarbij de klachten van het echtpaar keer op keer werden afgewezen. Maar na twee jaar werden de bewoners uiteindelijk toch in het gelijk gesteld. Een Amerikaanse rechter was van oordeel dat Google door het onbevoegd betreden van andermans terrein een inbreuk tegen de wetgeving op de privacy had gepleegd. Na de veroordeling ging het echtpaar Boring akkoord met een schadevergoeding van één dollar.


De Zwitserse bank PostFinancie heeft de rekening van Julian Assange, de man achter de klokkenluidersite WikiLeaks, bevroren. De Zwitserse bank zegt dat Assange onjuiste informatie heeft opgegeven bij het openen van zijn rekening. Er wordt aan toegevoegd dat het geld op de Zwitserse bank eigendom blijft van Assange en de oprichter van WikiLeaks nu moet laten weten op welke rekening het geld moet worden overgemaakt. Vermoed wordt dat Assange zich in het zuiden van Engeland ophoudt. De Britse regering zou inmiddels een Europees arrestatieverzoek voor Assange hebben ontvangen. Assange wordt gezocht voor de verkrachting van twee Zweedse vrouwen. Hijzelf ontkent echter de beschuldigingen. Eerder was Assange door Interpol al op een internationale opsporingslijst geplaatst. Ook de Amerikaanse regering eist dat Assange wordt gearresteerd wegens het plaatsen van geheime documenten van Amerikaanse ambassades over de hele wereld.


De Amerikaanse Federal Reserve kan besluiten om meer staatsobligaties op te kopen als het herstel van de economie zwak blijft. Dat heeft Ben Bernanke, voorzitter van de Federal Reserve, gezegd in een Amerikaans televisie-interview. De Federal Reserve kondigde eerder aan voor 600 miljard dollar aan schuldpapieren op te kopen in een poging de groei van de economie te stimuleren. Een uitbreiding of beperking daarvan is volgens Bernanke zeker mogelijk. Dat hangt volgens hem uiteindelijk af van de economische situatie. Bernanke weerlegde de kritiek dat de acties van de Federal Reserve zouden kunnen leiden tot een hoge inflatie. Die angst voor inflatie wordt volgens hem sterk overdreven. Hij voegde er aan toe dat het een mythe is dat de Federal Reserve extra geld in de Amerikaanse geld pompt. Hij wees erop dat de Federal Reserve geen geld drukt. De geldvoorraad verandert volgens Bernanke dan ook nagenoeg niet.


Noorwegen, dat geen deel uitmaakt van de Europese Unie, is bereid een bijdrage te leveren aan maatregelen om de euro te redden. Dit heeft de Noorse minister van financiën Sigbjorn Johnsen benadrukt. Volgens de minister is de Noorse regering bereid direct en bilateraal deel te nemen om landen in financiële nood te helpen. Dat geldt volgens Johnsen ook voor Ierland. Als Ierland aan Noorwegen om hulp vraagt, zal zijn land volgens Johnsen vanzelfsprekend zijn betrokkenheid tonen. Dat deed Noorwegen eerder ook al voor IJsland, dat door de bankencrisis in grote problemen was gekomen. Noorwegen is weliswaar geen lid van de Europese Unie, maar 70 procent van de Noorse export is bestemd voor de Europese markt. Johnsen merkt dan ook op dat het lot van Noorwegen nauw samenhangt met dat van de Europese Unie.


De eurocrisis is niet veroorzaakt door speculaties tegen zwakke eurolanden zoals Griekenland, Spanje en Portugal. Dat zou te lezen staan in een vertrouwelijk rapport van de Europese Commissie. In het rapport wordt opgemerkt dat er geen enkel bewijs is dat speculaties van beleggers leiden tot hogere rentes voor eurolanden die geld willen lenen. Er wordt gesteld dat landen zoals Griekenland, Portugal en Spanje integendeel dankzij speculerende beleggers integendeel relatief goedkoop lenen. Regeringsleiders, ministers en parlementariërs van Europese landen trokken daarmee volgens het rapport ten onrechte van leer tegen speculanten. Onder meer de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Nicolas Sarkozy hebben er al herhaaldelijk op aangedrongen om snel op te treden tegen speculatieve beleggers.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home