Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, December 08, 2010

Nieuwsoverzicht

Na een lange blokkade heeft de Europese Unie besloten de Russische toetreding tot de World Trade Organization (WTO) te steunen. Daarmee lijkt voor Rusland de weg vrij om volgend jaar lid te worden van de Wereldhandelsorganisatie. Dat heeft een woordvoerder van de Europese Unie bekend gemaakt. De Europese Unie lag tot nu toe dwars wegens Russische exporttarieven op hout, maar de Russische overheid heeft zich bereid verklaard aan de Europese eisen tegemoet te komen. De Europese Unie is de grootste handelspartner van Rusland, dat de grootste economie is buiten de Wereldhandelsorganisatie. José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, noemde een Russische toetreding in de loop van volgend jaar een realistische veronderstelling. Hij bestempelde het akkoord als doorbraak en mijlpaal. Rusland wacht al zeventien jaar op een lidmaatschap van de Wereldhandelsorganisatie.


De distributiegroep DHL gaat in Nederland honderden banen schrappen. Dat hebben de Nederlandse vakbonden gezegd. Precieze aantallen werden niet bekend gemaakt, maar een aantal bronnen maken melding van 10 procent van het Nederlandse personeelsbestand. De Nederlandse vakbond FNV Bondgenoten kondigde echter aan niet zomaar akkoord te zullen gaan met de plannen van het koerierbedrijf. Er zou een onderzoek geëist worden naar de noodzaak van de saneringen en er zou ook inzicht gevraagd worden in de totale bezuinigingsplannen van het bedrijf. Er wordt aan toegevoegd dat de maatregel moeilijk te begrijpen valt, gezien de hoge werkdruk die op dit ogenblik bij de distributiegroep wordt gehanteerd. Ook wordt opgemerkt dat DHL duidelijk profiteert van het wereldwijde herstel van de economie. Er wordt aan toegevoegd dat het bedrijf zijn winst heeft verdrievoudigd.


Het Duitse technologieconcern Siemens heeft een vergunning gekregen om een eigen bank op te zetten. Het bedrijf hoopt daarmee minder afhankelijk te worden van andere financiële instellingen. Het Duitse concern had enkele maanden geleden al aangekondigd een eigen financiële divisie te willen beginnen. Het Duitse concern voert aan dat de nieuwe bank geen producten zal leveren aan particulieren. Daarentegen moet de eigen bank zorgen voor kredietverstrekking voor projecten en investeringen in Duitsland en daarmee de verkoop op lange termijn ondersteunen. In eerste instantie beperken de bankactiviteiten zich tot de Duitse markt, maar er zouden wel plannen zijn om op termijn ook grensoverschrijdend te opereren. Het hoofdkwartier van de nieuwe bank zou worden gevestigd in München. Met de oprichting van een eigen bank volgt Siemens het spoor van diverse andere concerns en multinationals die een eigen financiële tak hebben voor risicomanagement.


De IJslandse economie is in het derde kwartaal van dit jaar met 1,2 procent gegroeid tegenover het kwartaal voordien. Dat heeft het IJslandse bureau voor de statistiek bekend gemaakt. Daarmee realiseert IJsland de eerste kwartaalgroei in twee jaar tijd. IJsland kwam na de financiële crisis in een diepe recessie terecht. De IJslandse economie is sindsdien met meer dan 13 procent gekrompen. De groei werd mede gestuwd door een toename van de consumptie. IJslandse huishoudens spendeerden in het afgelopen kwartaal 3,8 procent meer dan in het kwartaal ervoor. Tijdens de financiële crisis kwamen enkele IJslandse banken in grote problemen. De IJslandse bank besloot uiteindelijk, in tegenstelling tot bijna alle andere westerse landen, de banken te laten instorten. Daardoor heeft IJsland nog een omvangrijke schuld bij Nederland en Groot-Brittannië, waar de failliete IJslandse groep Landsbanki internetspaarbanken had opgezet.


De Ierse regering wil volgend jaar voor 6 miljard euro aan bezuinigingen doorvoeren. Dat heeft de Ierse minister van financiën Brian Lenihan in het Ierse parlement bekendgemaakt. Volgens Lenihan zijn de plannen onderdeel van een sanering die in de komende vier jaar 15 miljard euro moet opleveren. De bezuinigingen en belastingverhogingen die tot deze besparingen moeten leiden zijn een voorwaarde van de financiële steun die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds aan Ierland hebben toegezegd. Lenihan gaf toe dat de omvang van de aanpassing veeleisend is, maar wel de ernst van de Ierse bedoelingen aantoont. De totale sanering van 15 miljard euro komt overeen met ongeveer 10 procent van de Ierse economie. Lenihan stelde onder meer voor de kinderbijslag en de salarissen van ambtenaren te verlagen en te snijden in de sociale voorzieningen. Verder worden ook belastingvoordelen geschrapt.


De Nederlandse verzekeraar Aegon brengt zijn activiteiten in Azië onder in een aparte divisie met een hoofdkantoor in Hongkong. Aegon is in het Verre Oosten onder meer actief in Japan, China, Zuid-Korea en India. Op dit moment wordt een deel van de Aziatische onderdelen bestuurd vanuit de Verenigde Staten. In de loop van volgend jaar zal daar echter verandering in komen. De activiteiten worden dan samengebracht in een divisie onder leiding van een nieuw aangestelde topman. De Nederlandse verzekeraar wil de komende jaren een belangrijke groei realiseren in opkomende markten, waaronder Azië. Op dit moment maken opkomende economieën ongeveer 10 procent van de activiteiten van Aegon uit. Tegen het midden van het decennium moet dat echter zijn opgelopen tot 30 procent of 35 procent.


De Europese Unie houdt in februari een nieuwe stresstest voor de banken. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris van economisch beleid, bekend gemaakt. Eerder was al aangekondigd dat begin volgend jaar een nieuwe stresstest georganiseerd zou worden, maar toen werd echter geen exacte periode opgegeven. De voorbije zomer had de Europese Unie een eerste stresstest gehouden. Daarbij werden éénennegentig banken onderzocht. Uiteindelijk bleken slechts zeven banken niet in de stresstest te slagen. Ook de Ierse banken haalden een voldoende, maar enkele maanden later kwamen dit toch in grote problemen. De Europese Unie wil de test, die voortaan jaarlijks zal plaatsvinden, verder verfijnen. De Europese Unie krijgt vanaf begin volgend jaar ook meer bevoegdheden op het gebied van het financieel toezicht.


Bij het Nederlandse postbedrijf TNT Post heeft het personeel beslist over te gaan tot een driedaagse staking. De Nederlandse postbodes en postsorteerders zijn het niet eens met het aantal mensen dat het postbedrijf in het kader van een reorganisatie wil ontslaan. Het is al voor de derde keer in één maand tijd dat bij het Nederlandse postbedrijf het werk wordt neergelegd. TNT Post wil elfduizend arbeidsplaatsen schrappen, omdat het bedrijf lijdt onder een krimpende postmarkt en de toenemende concurrentie. Eerder was er sprake van 4.500 gedwongen ontslagen. Na actiedreiging van de Nederlandse vakbonden werd uiteindelijk aangekondigd dat 3.100 banen zouden worden geschrapt. Uiteindelijk deed het Nederlandse postbedrijf een nieuw voorstel voor 2.300 gedwongen ontslagen en een mogelijkheid op nog eens 300 mogelijke afvloeiingen. Dat voorstel was voor de vakbonden echter onaanvaardbaar.


In het vooruitzicht van een dreigende financiële instorting heeft Arnold Schwarzenegger, de ontslagnemende gouverneur van Californië, de fiscale noodtoestand in de Amerikaanse staat uitgeroepen. De gouverneur wil een extra besparingspakket van 7 miljard dollar doorvoeren. Daarin zou vooral worden bespaard in de sociale sector en het gezondheidswezen. Onder meer hulpprogramma's voor kinderen en bejaarden zouden worden geschrapt. Californië, de achtste grootste economie van de wereld, stevent de volgende achttien maanden af op een deficiet van 25 miljard dollar. Twee maanden geleden stemden de Californische wetgevers reeds in met een besparingsoperatie van 7,5 miljard dollar. De twee voorbije jaren werd samen al voor meer dan 30 miljard gesaneerd. Sinds het uitbreken van de crisis drie jaar geleden zijn de belastingsinkomsten van Californië met 12,7 procent teruggelopen.


Het Supreme Court, de hoogste rechtsinstantie van de Verenigde Staten, buigt zich over een groepsgeding tegen de Amerikaanse supermarktketen Wal-Mart wegens discriminatie van medewerksters van het concern. Het proces, waarin ongeveer anderhalf miljoen werkneemsters zouden zijn betrokken, dreigt Wal-Mart een boete van miljarden dollars op te leveren. Het concern wordt ervan beschuldigd dat het vrouwelijke werknemers voor bevorderingen systematisch over het hoofd ziet en hen slechtere lonen betaalt dan mannen. De strijd voor het groepsgeding sleept al negen jaar aan. Lagere rechtbanken hebben individuele klagers al in het gelijk gesteld. Wal-Mart vindt echter niet dat ruim één miljoen werkneemsters zomaar over dezelfde kam geschoren kunnen worden. Toch zei de keten tevreden te zijn dat het geding wordt doorgezet. De bestaande onzekerheid is volgens de keten voor niemand goed.


Bij de distributiecentra van de Nederlandse supermarktgroep Albert Heijn (AH) dreigen acties. In de onderhandelingen voor een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zit volgens de vakbond FNV Bondgenoten geen enkele beweging. De huidige overeenkomst liep eind november af. Volgens de vakbond worden al een jaar gesprekken gevoerd over investeringen in het personeel die het bedrijf in de overeenkomst had toegezegd. De werknemers voelen zich volgens de vakbond in de steek gelaten nu blijkt dat Albert Heijn geen verbeteringen wil afspreken, maar in tegendeel steeds meer toegevinge, eist van het personeel. De vakbond heeft de keten een deadline gegeven om tegemoet te komen aan de eisen. Indien er geen vorderingen worden geboekt, volgen er volgens de vakbond acties. De acht distributiecentra bevoorraden in totaal ongeveer achthonderd winkels. Er werken ongeveer 3.300 mensen.


De Nederlandse holding Maxeda Retail Group verkoopt de modeketen M&S Mode aan de groep Excellent Retail Brands (ERB). Dat heeft Maxeda bekendgemaakt. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. De ondernemingsraden moeten nog advies uitbrengen over de voorgenomen verkoop. Ook de goedkeuring van de mededingingsautoriteiten moet nog worden verkregen. Maxeda zal de verkoop naar eigen zeggen ook bespreken met de vakbonden. Het concern verwacht dat de verkoop begin volgend jaar is afgerond. M&S Mode is een Europese modeketen met in totaal 417 winkels. De toekomstige eigenaar heeft in die sector al de modeketens Cool Cat , Wonder Woman en America Today Deze winkelketens opereren zelfstandig en zijn gevestigd in de Benelux, Frankrijk en Italië. Excellent Retail Brands streeft naar groei van de winkelketens die het al in zijn bezit heeft, maar is ook actief op zoek naar nieuwe ketens.


Het Amerikaanse ministerie van financiën heeft voor 10,5 miljard dollar een laatste pakket aandelen van het financiële concern Citigroup van de hand gedaan. De kapitaalinjectie van twee jaar geleden heeft de Amerikaanse regering 6,8 miljard dollar winst opgeleverd. De Amerikaanse overheid had nog steeds een aandeel van 7 procent in de bank. Bij de reddingsoperatie voor het financiële concern had de Amerikaanse regering een belang van 27 procent opgebouwd. Dat werd door aandelenverkopen echter opnieuw geleidelijk aan teruggeschroefd. Citigroup was ooit het uithangbord van de financiële wereld van Wall Street. Om de bank van de ondergang te redden, diende de Amerikaanse regering echter 45 miljard dollar te investeren in de bankgroep. Maar uiteindelijk blijkt die operatie voor de Amerikaanse overheid winstgevend te zijn geweest.


De Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia wil met de vakbonden overleggen om tegen juni volgend jaar duizend jobs bij het grondpersoneel te schrappen. Dat hebben vakbondsafgevaardigden na een ontmoeting met de directie gezegd. Bij Alitalia werken op dit ogenblik 8.900 mensen. De luchtvaartmaatschappij hoopt echter 700 medewerkers ertoe te kunnen bewegen om op vrijwillige basis zeven jaar lang technisch werkloos te worden. Daarnaast zouden ook 250 andere functies worden uitbesteed. De maatregel zou de luchthavens van Cataniä, Brindisi en Bari treffen. Alitalia wil op die manier een break-even van de exploitatie bereiken. Volgens de vakbond Fit-Cisl streeft Alitalia naar een verhoogde competiviteit op de markt. Beloofd zou zijn dat de afslankingsoperatie niet traumatisch of dwangmatig zou verlopen. Alitalia werd begin vorig jaar, toen het op de rand van het failliet stond, opgekocht door een alliantie van grote Italiaanse werkgevers.


De Nederlandse energiegroep GdF Suez wil een kerncentrale in Nederland bouwen. Dat heeft Gérard Mestrallet, topman van de Franse groep, gezegd tijdens de opening van een nieuwe Electrabel-centrale in Lelystad. GdF Suez is via zijn Belgische dochter Electrabel de grootste stroomproducent van Nederland. Mestrallet zei daarbij met belangstelling kennisgenomen te hebben van het positieve standpunt van de Nederlandse overheid over kernenergie. GdF Suez wil daarbij naar eigen zeggen graag met de Nederlandse overheid samenwerken. GdF Suez denkt daarbij vooral aan samenwerking met grote industriële afnemers. Die willen volgens de Franse groep leveringszekerheid en vaste prijzen. De Franse groep heeft met zijn dochter Tractebel Engineering de nodige expertise om een kerncentrale te bouwen.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home