Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 09, 2010

Fusie-activiteit in Rusland op hoogste niveau in drie jaar

In Rusland zijn tijdens het derde kwartaal van dit jaar fusies en overnames gerealiseerd voor een totale waarde van 33,8 miljard dollar. Dat blijkt uit cijfers van het persbureau Bloomberg. Daarmee wordt in Rusland de hoogste fusie-activiteit in drie jaar tijd opgetekend. De waarde van de fusies tijdens het derde kwartaal van dit jaar ligt drie keer hoger dan de cijfers van dezelfde periode vorig jaar. Analisten merken op dat de kosten voor fusies op dit ogenblik gevoelig lager liggen dan twaalf maanden geleden. In China werden tijdens het derde kwartaal van dit jaar voor 37,7 miljard dollar fusies gerealiseerd. In Brazilië bedroeg de omzet van de fusie-bewegingen 8,2 miljard dollar.

Tot de belangrijkste transacties van de voorbije periode behoren onder meer de voedingsketen X5 Retail Group, de financiële dienstverlener VTB Capital en het Amerikaanse drankenconcern Pepsico. Opgemerkt wordt dat het terugschroeven van de intresten op leningen en obligaties de fusiebeweging heeft gestimuleerd. De intresten op leningen op drie tot vijf jaar zijn op één jaar tijd van 13 procent tot 8 procent en van 15 procent tot 12 procent teruggevallen. Adviseur Andrei Goltsblat, gespecialiseerd in fusies en overnames, merkt op dat aantrekkelijke intrestvoeten cruciaal zijn voor de fusiemarkt. De onkosten van fusie-operaties zijn door de lagere intresten volgens Goltsblat dan ook gevoelig gedaald tegenover vorig jaar.

"Russische bedrijven vertonen opnieuw een groter enthousiasme voor investeringen," merkt Marina Vlasenko, kredietanalist bij Commerzbank in Londen, op. "Dat gaat gepaard met het herstel van de kredietsector. Kasreserves op de balansen van de sterkere bedrijven en de verzwakte positie van concurrenten na de economische crisis bieden eveneens een gunstige omgeving voor een grotere fusie-activiteit." Vlasenko voegt er aan toe dat de meeste overnames met schulden worden gefinancierd. Grigory Dudarev, managing director van adviseur Evli Russia, merkt echter op dat alleen grotere bedrijven van de betere marktvoorwaarden kunnen profiteren. Kleinere bedrijven hebben volgens hem nog altijd moeilijkheden om toegang te krijgen tot kredietmogelijkheden.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home