Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 09, 2010

NASA springt slordig om met informatica

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (NASA) heeft gebruikte computers verkocht zonder dat de content zorgvuldig was gewist. Daardoor kan mogelijk een veilige afbouw van het shuttle-programma in het gedrang komen. Dat blijkt uit een informatica-audit bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie. Eén van de betrokken computers zou informatie hebben omvat die onder de exportcontrole van de International Traffic in Arms Regulation valt. De onderzoekers vonden ook een aantal harde schijven die op het Kennedy Space Center in Florida en het Langley Research Center in Virginia verloren waren geraakt. Eén van de harde schijven werd teruggevonden in een openbare afvalcontainer.

"Het Kennedy Space Center, één van de vier sites van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie met een gebrekkig afvalbeleid, keurde de openbare verkoop goed van veertien computers zonder dat voldoende actie ondernomen bleek te zijn om de gegevens te verwijderen," aldus het magazine The Register. "Eén van de computers bleek onder meer gevoelige informatie over het shuttle-programma te omvatten. Volgens het rapport kan het zwakke afvalbeleid van de ruimteorganisatie ertoe leiden dat belangrijke informatie zou kunnen gelekt worden waardoor de opdracht van de NASA in het gedrang zou kunnen komen en waarbij inbreuken worden gepleegd tegen federale wetten en regels die deze informatie beschermen."

Ook zouden de inspecteurs op een afvaldepot verscheidene palletten computers hebben gevonden waarop duidelijk nog het internet-adres van de ruimtevaartorganisatie stond vermeld. In het rapport wordt opgemerkt dat de fouten te wijten zijn aan gebreken in het beleid van de organisatie, maar ook aan inbreuken tegen de veiligheidsvoorschriften die door de NASA werden opgesteld. "De chief information officer van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zou inmiddels beloofd hebben om de procedures bij te stellen, maar de inspecteurs stellen dat in het algemeen weinig gedaan lijkt te worden om iets aan de situatie te verhelpen," aldus nog The Register. "Er moet dan ook worden geconcludeerd dat de situatie niet is opgelost."

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home