Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 11, 2010

Akkoord tussen Europa en India rond generische geneesmiddelen

India en de Europese Unie hebben een overeenkomst bereikt in een geschil rond de doorvoerhandel in generische geneesmiddelen. Dat hebben de Indiase minister van handel Anand Sharma en Karel De Gucht, Europees Commissaris van handel, bevestigd. Door de overeenkomst zal India volgens minister Sharma zijn klacht bij de World Trade Organization opgeschorten. De nieuwe regeling zou in de lente van volgend jaar van kracht worden. Een aantal waarnemers vrezen echter dat de overeenkomst een negatieve impact zal hebben op de productie van generische geneesmiddelen. Een gelijkaardige regeling moet ook nog met Brazilië worden uitgewerkt.


India en Brazilië legden vorig jaar een klacht neer bij de World Trade Organization. Daarbij werd de Europese Unie ervan beticht om de doorvoer van generische geneesmiddelen tegen te houden en te controleren. Europees Commissaris Karel De Gucht merkte op dat de overeenkomst ertoe zal leiden dat er geen controles meer uitgevoerd zullen worden, op uitzondering van verdenkingen van namaak. Volgens de organisatie Medicins Sans Frontières dreigt de overeenkomst echter de productie van goedkope Indiase generische geneesmiddelen tegen aids en andere aandoeningen in het gedrang. Daarbij wordt opgemerkt dat de doorvoerproblematiek slechts een mistgordijn is en blijven er nog talloze knelpunten over.


Een woordvoerder van Medicins Sans Frontières merkt er daarbij op dat door de overeenkomst de monopolies op geneesmiddelen nog altijd kunnen worden uitgebreid, waardoor de productie van goedkope generische versies voor vele jaren geblokkeerd zou kunnen blijven. De Verenigde Naties wezen er eerder op dat India meer dan 80 procent van de generische virusmiddelen produceert en de meeste ontwikkelingslanden bevoorraadt. De handelsovereenkomst zou volgens de Verenigde Naties een extra belemmering kunnen betekenen voor de productie, import en export van levensbelangrijke geneesmiddelen. De Europese Unie benadrukte echter dat de overeenkomst geen belemmering betekent voor het recht van India om generische geneesmiddelen te produceren.

Labels: , , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home