Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 10, 2010

Rusland staat op gebied corruptie tussen ontwikkelingslanden

Een meerderheid van de Russische bevolking is uiteindelijk overtuigd geraakt dat corruptie in hun land een groot probleem vormt. Dat zegt de Russische divisie van de organisatie Transparency International. Uit de cijfers van de organisatie blijkt dat 52 procent van de Russen zegt bereid te zijn om misbruiken te rapporteren. Yelena Panfilova, hoofd van de Russische divisie van Transparency International, zegt echter dat de ontevredenheid bij de Russische bevolking nog altijd in actie moet worden vertaald. Panfilova zegt niet overtuigd te zijn dat de Russische bevolking het daadwerkelijk zou aandurven om fraude te melden. Slechts 7 procent van de slachtoffers heeft immers tegen de corruptie opgetreden.

Er wordt aan toegevoegd dat 26 procent van de Russen aangeeft steekpenningen te moeten betalen. Daarmee staat Rusland op hetzelfde niveau als Wit-Rusland, Thailand, Turkije en Papoea-Nieuw Guinea. "Ook de Russische president Dmitry Medvedev, die van de strijd tegen corruptie één van de prioriteiten van zijn beleid heeft gemaakt, erkende onlangs nog dat corruptie een belangrijk probleem blijft in Rusland," aldus de Russische krant The Moscow Times. "Hij stelde voor om fraudeurs een boete op te leggen die honderd keer hoger lag dan de steekpenningen die ze hadden opgestreken." Er wordt aan toegevoegd dat de corruptie in de gezondheidszorg, onderwijs, landverdeling en juridische zaken dit jaar nog is gestegen.

Die stijgingen werden volgens Transparency International wel gedeeltelijk gecompenseerd door een afname van de corruptie bij de overheidsregulatoren, politiediensten en nutsmaatschappijen. Uit het onderzoek blijkt ook dat 48 procent van de Russische bevolking er niet van overtuigd is dat de strijd van president Medvedev tegen corruptie effectief werkt. Volgens 24 procent wordt er daarentegen wel vooruitgang geboekt. Er wordt opgemerkt dat Rusland in de rangschikking van Transparency International tussen ontwikkelingslanden staat. Er wordt aan toegevoegd dat Roemenië en Hongarije de enige lidstaten van de Europese Unie zijn waar meer dan 20 procent van de bevolking aangeeft steekpenningen te moeten betalen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home