Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, December 09, 2010

Minimum prijs moet Fairtrade-telers beschermen

Begin volgend jaar wordt voor organische cacao onder het label Fairtrade een nieuwe minimumprijs ingevoerd. Dat moet volgens Fairtrade een veiligheidsnet bieden voor de telers tegen de blijvende volatiliteit in de sector. Begin volgend jaar wordt voor Fairtrade-cacao een minimumvergoeding van 2.300 dollar per ton vastgelegd. Dat heeft de Fairtrade Labelling Organizations International (FLO) bekend gemaakt. Bovendien zullen organische cacao-telers voor elke ton verkochte producten een premie van 200 dollar ontvangen om te investeren in hun productie of gemeenschaps-projecten. Die premie bedroeg tot nu toe 150 dollar per ton.

"De Fairtrade-normen eisen dat klanten de organisaties van de cacao-telers tenminste de geldende marktprijzen betalen," merken vertegenwoordigers van Fairtrade op. "Op dit ogenblik liggen de prijzen in de cacao-markt relatief hoog, maar een minimumgrens is cruciaal wanneer de prijzen dalen. Met het nieuwe systeem zijn de telers gegarandeerd dat ze tenminste een basisprijs krijgen voor hun oogsten." Er wordt aan toegevoegd dat de minimumprijzen voor organische cacao hoger ligt dan voor niet-organische variëteiten. De productiekosten voor een organische teelt liggen immers merkelijk hoger. In oktober werd aangekondigd dat de minimumprijs voor conventionele Fairtrade-cacao vanaf volgend jaar zou worden opgetrokken tot 2.000 dollar per ton.

Op dit ogenblik zijn er erkende organische cacao-producenten actief in de Caraïben en Latijns-Amerika. Organische Fairtrade-cacao komt onder meer uit de Dominikaanse Republiek, Belize, Honduras, Columbia, Peru, Ecuador en Bolivië. Er wordt aan toegevoegd dat Fairtrade voor cacaoboeren in Latijns-Amerika een belangrijke stimulans is gebleken om over te stappen op organische productie. "De meeste producenten-organisaties in Latijns-Amerika hebben inmiddels een organische erkenning," wordt er opgemerkt. "Meestal werden de producenten lid van Fairtrade, waarna ze hun activiteiten konden uitbouwen tot een bepaald niveau, vooraleer over te stappen op organische teelten."

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home