Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 11, 2010

Nieuwsoverzicht

De Amerikaan John Leahy, commercieel directeur bij de Europese vliegtuigbouwer Airbus, is in verdenking gesteld van handel met voorkennis. Dat hebben een aantal bronnen bij de Franse justitie gemeld. De zestigjarige Leahy verkocht in het midden van het voorbije decennium op een vijftal maanden tijd 260.600 aandelen van EADS, het moederbedrijf van Airbus. Daarmee verdiende de man ongeveer 3,12 miljoen euro. Volgens het Franse gerecht heeft Leahy voor de verkoop gebruik gemaakt van informatie over de financiële vooruitzichten van het bedrijf waar hij als commercieel directeur toegang toe had. Leahy wist onder meer dat de oplevering van twee modellen opnieuw zou worden uitgesteld. De affaire werd eerder al eens onderzocht door de beurstoezichthouder, maar die verklaarde dat Leahy niets kon worden aangewreven.


De Chinese olieraffinaderij Sinopec neemt voor 2,45 miljard dollar de Argentijnse tak van de Amerikaanse onderneming Occidental Petroleum over. Door de overname moet China de stijgende energievraag beter kunnen invullen. Sinopec krijgt door de overname drieëntwintig concessies in handen in de Argentijnse provincies Santa Cruz, Mendoza en Chubut. Die hebben reserves van naar schatting 393 miljoen vaten. De productie op de betrokken van de sites bedroeg vorig jaar ongeveer 51.000 vaten per dag. Sinopec, de grootste olieraffinaderij van Azië, moet naar eigen zeggen zijn internationale aanwezigheid actief versterken om mee te zijn met de trend tot mondialisering en om de bevoorrading met ruwe olie te diversifiëren. De energiebehoeften in China stijgen voortdurend door de zeer snelle industrialisering en verstedelijking.


Elf lidstaten van de Europese Unie hebben zich akkoord verklaard om samen te werken voor de realisatie een Europees octrooi. Ondermeer Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië scharen zich achter het voorstel. Het octrooisysteem moet er voor zorgen dat ondernemingen voor een redelijke prijs hun ontwerpen en uitvindingen kunnen beschermen in alle deelnemende landen. Tot dusver moet een octrooi in elk Europees land afzonderlijk worden aangevraagd, waardoor het verkrijgen van een octrooi twaalf keer duurder is in de Europese Unie dan in de Verenigde Staten of Japan. De beslissing van de elf lidstaten geeft de garantie dat het Europese octrooi er wel degelijk komt. Er wordt al ongeveer veertig jaar gepraat over een eengemaakt octrooirecht. Verscheidene landen, waaronder Italië en Spanje, zorgden voor een blokkering van het dossier omdat ze eisten dat het octrooi ook in hun talen zou worden opgesteld.


De Europese Commissie heeft een onderzoek geopend naar mogelijke kartelvorming in de cementsector in tien lidstaten van de Europese Unie. Verschillende bedrijven uit de sector worden ervan verdacht de Europese concurrentieregels overtreden te hebben. De bedrijven zouden mogelijk prijsafspraken hebben gemaakt, de markt onder elkaar verdeeld en import en export hebben belemmerd. De Europese Commissie houdt zich al twee jaar actief bezig met de zaak en voerde al verschillende huiszoekingen uit. Dat er nu een onderzoek wordt gestart, betekent naar eigen zeggen echter niet dat er sluitend bewijs bestaat van inbreuken. Wel krijgt het onderzoek volgens de Europese Commissie de hoogste prioriteit. Het is onduidelijk hoeveel tijd het onderzoek in beslag zal nemen. Zestien jaar geleden werd al eens een groot cementkartel door de Europese Commissie beboet.


Voor het eerst in zijn bestaan heeft de Spaanse voetbalclub FC Barcelona een shirtsponsor. Voor een recordbedrag van 165 miljoen euro staat de volgende zeven seizoenen de naam van Qatar Foundation op de spelersshirts van de Spaanse club. De Qatar Foundation is een non-profitorganisatie die zich inzet voor onderwijs en wetenschappelijk onderzoek in het emiraat. Barcelona kampt met een schuld van ruim 400 miljoen euro. De club heeft nooit eerder een shirtsponsor gehad, maar gaf sinds vier jaar wel Unicef een prominente plaats op het shirt. Javier Faus, vice-voorzitter van Barcelona, noemt de deal een opmerkelijke mijlpaal. Het feit dat een sponsor bereid is om in het huidige financiële klimaat een recordbedrag neer te leggen, is volgens hem bijzonder opmerkelijk. Faus noemt Barcelona dan ook met voorsprong op internationale concurrenten de onbetwiste leider in het voetbal.


Het Franse autoconcern Renault verkoopt het resterende pakket van zijn belang in zijn renstal uit de Formule Eén aan Group Lotus. Bij Renault zijn ze al enige tijd bezig aan de afbouw van de activiteiten in de Formule Eén. Vorig jaar werd een pakket van 75 procent van de aandelen verkocht aan Genii Capital. Het resterende pakket wordt nu door Group Lotus overgenomen. Aangezien Renault wel de motoren blijft leveren, zal het team onder de naam Lotus-Renault in competitie uitkomen. Daarmee wordt teruggegrepen naar de jaren tachtig van de vorige eeuw. Ook het kleurendesign zal aan die periode herinneren. Het team maakte toen furore met zijn zwart-gouden wagens, gesponsord door sigarettenfabrikant John Player Special en met piloten zoals Emmerson Fittipaldi en Ronnie Peterson. Over de toekomst van het huidige team Lotus Racing is nog geen duidelijkheid. Dat team gaat wellicht als Malaysia Racing of Team Air Asia verder.


Het Duitse autoconcern Volkswagen heeft van januari tot en met november wereldwijd 6,59 miljoen exemplaren verkocht. De verkoop ligt daarmee nu al hoger dan vorig jaar tijdens twaalf maanden tijd. Het concern verwacht dit jaar voor het eerst in zijn geschiedenis meer dan 7 miljoen exemplaren te verkopen. Tijdens de eerste elf maanden van dit jaar werd een stijging met 13 procent opgetekend tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand november werden in totaal 617.100 exemplaren verkocht. Dat is ruim 16 procent meer dan tijdens dezelfde maand vorig jaar. Vooral in Azië doet Volkswagen goede zaken. Daar steeg de verkoop de voorbije elf maanden met ruim 38 procent. In de Verenigde Staten ging de verkoop met 20 procent omhoog. In Duitsland daalde de verkoop met bijna 20 procent, maar dat kwam door het wegvallen van de slooppremie die vorig jaar nog steun gaf aan de verkoop. In heel West-Europa steeg de verkoop met 12,5 procent.


Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft de prognoses voor de wereldwijde vraag naar olie voor dit en volgend jaar opnieuw verhoogd tot respectievelijk 87,4 miljoen vaten en 88,8 miljoen vaten per dag. De verhoging is naar eigen zeggen het gevolg van het hoger verbruik in Noord-Amerika en Azië. Volgens het agentschap kan door de stijgende vraag de druk verhogen op de Opec, de organisatie van olie-exporterende landen, om hun productie begin volgend jaar te verhogen. De olieprijzen zijn inmiddels gestegen tot zowat 90 dollar per vat, onder invloed van een hoge vraag tijdens het derde kwartaal van dit jaar en een streng winterbegin. Het Internationaal Energieagentschap verwacht dat de vraag naar ruwe olie dit jaar 2,9 procent hoger zal liggen dan vorig jaar. Toen was de vraag gedaald in de nasleep van de wereldwijde crisis.


De Griekse regering heeft het startschot gegeven voor twee hervormingen die door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds worden geëist. De arbeidsmarkt moet worden geliberaliseerd en de lonen bij de overheidsbedrijven moeten worden verlaagd. Na de ministerraad werd een wetsontwerp ingediend bij het parlement. In het wetsontwerp blijft het minimumloon behouden op 740 euro, maar de tekst biedt wel de mogelijkheid om over te gaan tot salarisverlagingen in de privésector en maakt het ontslaan van mensen gemakkelijker, omdat collectieve overeenkomsten minder voordelig worden dan bedrijfsakkoorden. Ook legt het wetsontwerp loonsverminderingen van 10 procent tot 25 procent op voor medewerkers van overheidsbedrijven die meer dan 1.800 euro per maand verdienen. De grote vakbonden hebben al opgeroepen tot een algemene staking. Dat wordt de achtste stakingsactie van dit jaar in Griekenland.


Het Franse concern Alstom heeft van de Marokkaanse overheid een order ontvangen voor de levering van veertien hogesnelheidstreinen. Met het order is een bedrag gemoeid van 400 miljoen euro. De treinen zullen worden ingezet op de verbinding tussen Tanger en Casablanca. De treinstellen moeten over vijf jaar in gebruik worden genomen. Door de inzet van een hogesnelheidstrein zou een reis tussen beide steden nog twee uur en tien minuten duren. Op dit ogenblik wordt er over het traject vier uur en vijfenveertig minuten gedaan. Verwacht wordt dat de treinen ongeveer tien miljoen reizigers zullen kunnen vervoeren. De bouw van de treinstellen zou over twee jaar van start moeten gaan. Christophe Florin, directeur van Alstom Transport, stelt dat het order ook nieuwe kansen biedt voor de ontwikkelingsafdeling van het Franse concern. De treinstellen moeten immers worden aangepast aan de specifieke klimaatomstandigheden in Marokko.


De Franse toeristische groep Club Med heeft tijdens het voorbije boekjaar, dat eind oktober werd afgesloten, een verlies geleden van 14 miljoen euro. Tijdens het boekjaar voordien bedroeg het verlies 53 miljoen euro. Er wordt echter aan toegevoegd dat er een cashflow van 23 miljoen euro werd genoteerd. Het is de eerste keer in tien jaar tijd dat op dat vlak positieve cijfers worden opgetekend. Ook werd een operationele winst van 13 miljoen euro genoteerd. Er wordt aan toegevoegd dat de boekingen voor het winterseizoen met bijna 15 procent zijn gestegen. De cijfers bewijzen volgens Club Med dat de nieuwe strategie werkt. Het Franse concern positioneert zich opnieuw meer in het hogere marktsegment. Ruim de helft van de klanten kiest inmiddels voor een verblijf in clubs uit de hogere prijscategorieën. Over twee jaar moet twee derde van de clubs in die hogere prijscategorieën gesitueerd zijn.


Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple introduceert volgend jaar een nieuwe versie van de iPad met camera. Dat hebben een aantal bronnen rond de toeleveranciers van het technologieconcern bekend gemaakt. De toeleveranciers zouden zich volgens de bronnen voorbereiden op een nieuwe versie van de tabletcomputer. Volgens sommigen zal de nieuwe versie van het toestel worden uitgerust met een camera. Bij andere producent zou worden gezegd dat de iPad dunner en lichter wordt en wordt uitgerust met een scherm met hogere resolutie. Apple bracht de iPad - die kan worden gebruikt om te surfen op internet, te e-mailen, films te bekijken, games te spelen en kranten en boeken te lezen - in april dit jaar op de markt. Tot nu toe werden naar schatting bijna 13 miljoen exemplaren van de iPad verkocht.


Het Amerikaanse computerconcern Dell wil het bedrijf Compellent, gespecialiseerd in de opslag van data, overnemen. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 876 miljoen dollar. De overname zou Dell de mogelijkheid moeten bieden om zijn positie op het gebied van dataopslag te versterken. Eerder wilde Dell voor 1,15 miljard dollar 3Par overnemen. Uiteindelijk werd 3Par echter voor een bedrag van 2,35 miljard dollar overgenomen door Hewlett-Packard. Dell zegt dat Compellent een goede aanvulling vormt op de eigen activiteiten rond dataopslag. De gesprekken zouden in een vergevorderd stadium verkeren. De technologie van Compellent zou onder meer de mogelijkheden van Dell op de markt van de grote bedrijven opdrijven. Twee jaar geleden nam Dell in het kader van die strategie ook al EqualLogic over en vorig jaar werd ook Exanet ingelijfd.


De Nederlandse financiële dienstverlener ING Groep heeft een aantal belangrijke biedingen ontvangen voor Real Estate Investment Management (REIM), een divisie die voor 71 miljard euro aan vermogen in vastgoed beheert. Door die biedingen lijkt de verkoop van het onderdeel volgens waarnemers dichterbij te komen. Het zou de eerste grote verkoop zijn sinds aangekondigd werd dat ING Groep zal worden opgesplitst in een bank en een verzekeraar. Volgens waarnemers zou investeerder TPG Capital een eindbod hebben gedaan. Ook makelaarsketens CB Richard Ellis en Jones Lang LaSalle zouden geboden hebben op de vastgoeddivisie van de Nederlandse groep. Onduidelijk is of alleen de vermogensbeheerder te koop staat, of ook de beleggingen die ING Groep zelf heeft gedaan in de sector. Dat maakt een groot verschil uit voor de verkoopopbrengst.


Irving Picard, de curator van de Amerikaanse superoplichter Bernard Madoff, heeft vervolgingen ingesteld tegen de Oostenrijkse bankier Sonja Kohn, die van medeplichtigheid wordt beschuldigd bij de financiële fraude ooit. Picard hoopt bij de Oostenrijkse bankier 19,6 miljard dollar te kunnen recupereren. Sonja Kohn werkte volgens Picard meer dan twintig jaar mee aan het bedrieglijke Ponzi-schema van Madoff, die de grootste financiële fraudeconstructie uit de geschiedenis heeft opgezet. Picard noemt Kohn een criminele kompaan van Madoff. De curator wijst erop dat Kohn een kwarteeuw geleden het bedrijf Medici Enterprise heeft opgezet om het Ponzi-schema van Madoff te voeden met geld van nieuwe investeerders. Zonder Kohn had de Amerikaanse fraudeurs volgens Picard nooit zo lang overeind kunnen houden.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home