Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, December 10, 2010

Goedkeuring voor omstreden weg Moskou-Sint-Petersburg

De Russische regering heeft de aanleg van een nieuwe autostrade tussen Moskou en Sint-Petersburg goedgekeurd. De constructie van de autostrade is in Rusland zwaar omstreden omdat het traject door het eeuwenoude en waardevolle Khimki-woud loopt. De plannen leidden tijdens de voorbije zomer tot zware protestacties. In augustus had de Russische president Dmitry Medvedev de beslissing over de aanleg opgeschort. Volgens een aantal bronnen rond de Russische regering is nu echter toch beslist om de aanleg te laten doorgaan. Tegenstanders zeggen dat de autostrade perfect volgens een ander traject zou kunnen aangelegd worden, zodat het waardevolle woud gespaard zou kunnen blijven.

"Het dossier van het Khimki-woud is een belangrijk strijdpunt geworden voor milieugroepen, de mensenrechtenbeweging en tegenstanders van de Russische regering," merkt de Russische krant The Moscow Times op. "Tegenstanders merken op dat president Medvedev met de blokkering van de werken vooral een sneeuwbaleffect heeft willen vermijden en heeft willen beletten dat de steun van de Russische bevolking in de aanloop naar de presidentsverkiezingen over twee jaar zou worden aangetast." Drie journalisten die in de loop van de voorbije twee jaar in hun blogs tegen de aanleg van de autostrade actie hadden gevoerd, werden het slachtoffer van geweld.

Het zwaarste slachtoffer van de aanslagen werd Mikhail Beketov, een hoofdredacteur uit Khimki die zich scherp had opgesteld tegen de aanleg van de autostrade en twee jaar geleden bij een aanslag hersenletsels opliep. Bovendien moesten een been en vingers van het slachtoffer afgezet worden. De aanslag is nooit opgelost geraakt. Beketov werd vorige maand door een rechtbank veroordeeld wegens smaad omdat hij een ambtenaar zou hebben beschuldigd van corruptie bij het behandelen van het autostrade-dossier. In november werd ook Oleg Kashin, journalist bij de Russische zakenkrant Kommersant, door onbekenden aangevallen. Het slachtoffer liep bij de aanval een gebroken been, kaak en vingers op en lag een week lang in coma.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home