Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 11, 2010

Opvallende daling in Amerikaanse levensverwachting

De gemiddelde levensverwachting van de Amerikaanse bevolking is twee jaar geleden gedaald. Dat is de conclusie van een rapport van het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention. Het gaat volgens de onderzoekers om de eerste daling in een kwarteeuw. Volgens de onderzoekers bedroeg de gemiddelde levensverwachting 77,8 jaar. Dat is een daling met 0,1 jaar tegenover het jaar voordien. Bij Amerikaanse vrouwen werd een daling met 10 procent tot 80,3 jaar opgetekend. Bij Amerikaanse mannen werd een gelijkaardige daling tot 75,3 jaar genoteerd. Bij blanken werd een daling met 0,2 jaar genoteerd. De levensverwachting van zwarte mannen bereikte een recordhoogte van 70,2 jaar.

Er wordt aan toegevoegd dat voor de eerste keer in een halve eeuw beroertes niet de derde belangrijkste doodsoorzaak bij de Amerikaanse bevolking was. Die plaats werd ingenomen door ademhalingsaandoeningen zoals astma en chronische bronchitis. Bij beroertes werd een daling met 3,8 procent opgetekend tegenover het jaar voordien, terwijl bij ademhalingsziektes een stijging met 7,8 procent werd genoteerd. Hartziektes en kanker, de twee belangrijkste doodsoorzaken, vertegenwoordigen in de Verenigde Staten 48 procent van alle overlijdens. Er werden vooral stijgingen opgetekend bij Alzheimer (7,5 procent), griep en longonsteking (4,9 procent), hoge bloeddruk (4,1 procent), zelfmoord (2,7 procent) en nierziektes (2,1 procent).

De onderzoekers merken nog op dat het verschil in levensverwachting tussen de blanke en zwarte bevolking van de Verenigde Staten nog altijd 4,6 jaar bedraagt. Dat is wel een daling met 0,2 jaar tegenover het jaar voordien. Er wordt opgemerkt dat de kindersterfte in de Verenigde Staten tot een absoluut diepterecord is gedaald. De Amerikaanse kindersterfte daalde van 6,75 promille naar 6,59 promille. Bij de zwarte bevolking werd een daling met 4,2 procent opgetekend. De belangrijkste oorzaken van kindersterfte zijn aangeboren afwijkingen, gevolg door vroeggeboortes en wiegedood. De onderzoekers vrezen echter dat de daling in de levensverwachting een trend zou kunnen worden, onder meer te wijten aan de keten tussen obesitas, diabetes en hartziektes.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home