Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 11, 2010

Te weinig aandacht aan ziekenhuisinfecties ontwikkelingslanden

De strijd tegen malaria en tuberculoze mag de aandacht niet afleiden van de problemen die arme landen hebben met ziekenhuis-infecties. Dat is de conclusie van een onderzoek van een team van de World Health Organization (WHO). Daarbij wordt opgemerkt dat ontwikkelingslanden veel meer met ziekenhuis-infecties worden geconfronteerd dan de geïndustrialiseerde landen. Volgens de onderzoekers liggen de infecties in de ontwikkelingslanden gemiddeld drie keer hoger dan in de Verenigde Staten. Er wordt echter aangevoerd dat het probleem meestal over het hoofd wordt gezien, maar nochtans leidt tot hogere sterftecijfers, een langer ziekenhuisopname en hogere kosten.

In ontwikkelingslanden worden 15,5 procent van de patiënten het slachtoffer van ziekenhuis-infecties. In Europa is dat 7,1 procent, terwijl het aantal infectie-gevallen in de Verenigde Staten beperkt blijft tot 4,5 procent. Op de afdeling intensieve zorgen zijn de verschillen volgens de onderzoekers nog groter. In ontwikkelingslanden worden 47,9 infecties geteld per duizend patiëntendagen, terwijl dat in de Verenigde Staten beperkt blijft tot 13,6 infecties. Er wordt opgemerkt dat een aantal eenvoudige, goedkope maatregelen - zoals een betere hygiëne, opvolging en opleiding van het personeel - nochtans tot een grote verbetering in de situatie zouden kunnen leiden.

"Men zou kunnen veronderstellen dat ziekenhuis-infecties in ontwikkelingslanden geen groot probleem blijken te zijn, maar dat is een verkeerde inschatting," merkt professor Didier Pittet, één van de betrokken onderzoekers, op. "Het gezondheidssysteem in ontwikkelingslanden wordt echter overspoeld door andere problemen, die in de geïndustrialiseerde wereld al lang zijn verholpen of onder controle zijn gebracht. Door die stroom aan problemen, gaat er in de ontwikkelingslanden gewoon minder aandacht naar ziekenhuis-infecties. Ook woordvoerders van het International Nosocomial Infection Control Consortium, dat de wereldwijd ziekenhuis-infecties probeert tegen te gaan, merkt op dat er tot nu toe te weinig aandacht wordt besteed aan het probleem.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home