Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 16, 2005

Smit herstelt Thunder Horse

Het Nederlandse bergingsbedrijf Smit Internationale heeft van olieconcern BP de opdracht gekregen zijn gekantelde olieplatform Thunder Horse in de Golf van Mexico te redden. Thunder Horse is het grootste offshore-olieplatform van de wereld, maar werd eerder deze week getroffen door de orkaan Dennis.

Over de waarde van het contract doen betrokken partijen geen mededelingen. Smit heeft circa 25 specialisten ingezet voor de berging. BP coördineert vanuit Houston de operatie, waarbij ook de Amerikaanse kustwacht en het ministerie van grondstoffen zijn betrokken.

Thunder Horse, het grootste offshore-olieplatform ter wereld, liep eerder deze week zware schade op toen de orkaan Dennis over de Golf van Mexico raasde. Het platform maakte slagzij en dreigde te zinken. Inmiddels is het gevaarte weer wat omhoog gericht en zou de situatie volgens BP stabiel zijn.

De bouw van het platform, dat 240 kilometer ten zuidwesten van de Amerikaanse stad New Orleans ligt, kostte 1 miljard dollar (circa 830 miljoen euro). Thunder Horse is nog niet operationeel. Het platform zou eind dit jaar beginnen met het oppompen van olie en gas.

Smit was eerder ook al betrokken bij de berging van de Tricolor en de Kursk.

Bill Clinton wil concrete acties

De gewezen Amerikaanse president Bill Clinton wil dat het bedrijfsleven concrete acties neemt om wereldproblemen aan te pakken. Hij hoopt dat op het Clinton Global Initiative in september daarbij een aantal initiatieven naar voor geschoven zullen worden waar het bedrijfsleven ook echt concreet kan op afgerekend worden.

"Bill Clinton zoekt manieren om het bedrijfsleven te betrekken bij het oplossen van wereldproblemen," schrijft het magazine OneWorld. "De oud-president van Amerika brengt leiders uit de publieke en private sector samen tijdens een top in New York. Op de agenda staan armoede, corruptie, klimaatverandering en etnische en religieuze conflictbeheersing."

"Ik probeer uit te zoeken wat het bedrijfsleven kan doen," benadrukte Bill Clinton in een interview met het persbureau Reuters. "Het is onrealistisch te denken dat de overheid alle wereldproblemen kan oplossen. Als ik president was en zou beschikken over voldoende financiële middelen en een parlement waarvan tweederde democraat is, dan zouden er nog steeds problemen in de wereld zijn waar de Amerikaanse overheid niet genoeg aan kan doen."

Clinton vraagt alle deelnemers aan de conferentie om een concreet voornemen waarop ze tijdens de volgende Clinton-top kunnen worden afgerekend. "Een bedrijf kan bijvoorbeeld toezeggen een school te bouwen in Kenia of om schoolspullen naar Mexico te sturen," aldus OneWorld. Er zullen volgens Clinton ongeveer 500 tot 1.000 mensen aan de conferentie deelnemen, met onder meer toezeggingen van de Britse premier Blair, mediamagnaat Rubert Murdoch, de Israëlische oud-premier Shimon Peres en VN-baas Kofi Annan.

Het idee voor zijn initiatief kreeg Clinton tijdens het Wereld Economisch Forum, dat jaarlijks wordt gehouden in het Zwitserse Davos. Critici zeggen dat er tijdens dit forum alleen wordt gepraat, maar weinig actie wordt ondernomen, maar Clinton wil concrete realisaties. Pas dan kan de wereld er volgens hem over tien jaar anders uitzien.

Griekenland wil geen brutale toeristen

Na Spanje gaat ook Griekenland extra streng optreden tegen jongeren die zich in populaire toeristenplaatsen misdragen. Aanleiding zijn de massale vechtpartijen en vernielingen die vorig jaar vooral het vakantie-eiland Rhodos teisterden. Bijna steeds is overmatig drankgebruik de oorzaak.

Het Grieks Verkeersbureau zegt dat de autoriteiten op bestemmingen als Kos, Rhodos en Kreta deze zomer extra streng zullen optreden tegen overtredingen. Doel daarvan is geweld te voorkomen, waarvan drank bijna altijd de oorzaak is. Jeugdige toeristen riskeren hoge boetes of gevangenisstraf als ze gillend of met drank in de hand over straat gaan.

Hotels, bars en discotheken die tot vroeg in de ochtend drank aan jongeren blijven schenken, worden streng vervolgd en zelfs gesloten als zij regels en wetten blijven overtreden. "Met deze maatregelen hopen de autoriteiten de overlast voor toeristen die zich wel gedragen tot een minimum te beperken," aldus het Grieks verkeersbureau.

Vooral Engelse jongeren bleken vorig jaar de grote boosdoeners. Griekenland wordt een steeds populairder vakantiebestemming. Uit cijfers van GoGo Tours blijkt dat de badplaats Chersonnissos op Kreta dit jaar met 16,4 procent van alle boekingen op nummer één staat in de topdrie van favoriete jeugdbestemmingen. Het Turkse Marmaris (9,4 procent) en het Spaanse Lloret de Mar (9,3 procent) completeren het rijtje.

In 2004 werd de topdrie bezet door Spaanse badplaatsen. Waarom de Spaanse costa uit de gratie is, weet de reisorganisatie niet. Mogelijk speelt mee dat het Zuid-Europese land in zijn toeristencampagne bewust mikt op ouderen en gezinnen in plaats van jongeren.

Economie in de media



De luchtvrachtbranche is somber gestemd over de toekomst. De eerder afgegeven prognose voor een groei van het wereldwijde vrachtvolume van 7 procent voor dit jaar is 'definitief achterhaald'. Dat heeft voorzitter S. van Loon van brancheorganisatie ACN in een brief aan de leden geschreven. De luchtvrachtindustrie bevindt zich volgens hem in een turbulente fase. Volgens cijfers van de internationale organisatie voor luchtvaart IATA is in mei het vrachtvolume 1,6 procent gedaald. Een kentering, stelt Van Loon. Hij ziet als belangrijkste oorzaak de aanhoudend zwakke economische situatie. Het Verenigd Koninkrijk lijkt een positieve uitzondering te zijn, constateert de voorzitter. Het is echter mogelijk dat de recente aanslagen in Londen het 'laatste lichtpuntje' in Europa zullen doven, schrijft hij. Schiphol kan volgens Van Loon de concurrentie alleen aangaan door 'tot een absolute top' in kwalitatieve dienstverlening te komen. Hij spoort zijn leden daartoe aan. Goedkoper en sneller werken is bovendien noodzakelijk.

Ongeveer 2.700 kompels zijn in de eerste helft van dit jaar omgekomen in de mijnen van China. Het aantal ernstige ongevallen met meerdere doden verdubbelde, meldde de staatskrant People's Daily zaterdag op basis van regeringsgegevens. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal doden in de beruchte Chinese mijnen met 3,3 procent. Er gebeurden 59 ongelukken met meer dan tien doden, een stijging van 14 procent in verhouding tot dezelfde periode in 2004. De Chinese mijnen staan bekend als de dodelijkste ter wereld, waar de veiligheid van de werknemers een ondergeschikte rol speelt aan de snelle industrialisatie en economische groei van het land.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijft de lancering van het ruimteveer Discovery uitstellen. De start van de eerste vlucht met een ruimteveer sinds begin 2003 zal niet voor eind volgende week zijn. Later vrijdag wil de NASA een datum bekendmaken. Chefs voor de missie zullen snel bijeenkomen om te kijken welke strategie gevolgd moet worden en op welke dag de lancering dan kan plaatshebben, maakte een woordvoerder bekend. Een brandstofsensor in het ruimteveer functioneert niet naar behoren en de reparatie lijkt moeilijker dan aanvankelijk werd aangenomen. Het mankement kwam afgelopen woensdag tijdens een routinecontrole aan het licht, aldus de NASA. De bemanning voor de missie zal vrijdagavond of zaterdag terugkeren in het Johnson Space Center. De lancering van de Discovery moet voor 31 juli plaatsvinden, anders moet de NASA wachten tot september. Pas dan bevindt het internationale ruimtestation ISS zich weer in een gunstige positie voor aankoppeling van een spaceshuttle. Het moet de eerste vlucht met een Amerikaans ruimteveer worden sinds het ongeluk met de Columbia begin 2003, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. De ruimtevaartorganisatie kan zich geen misser meer veroorloven. In 1986 ging het ruimteveer Challenger ook al verloren waarbij alle bemanningsleden omkwamen.

De Amerikaanse computer- en printerfabrikant Hewlett-Packard kondigt komende week een ingrijpende reorganisatie aan die waarschijnlijk 15.000 tot 20.000 van de 150.000 arbeidsplaatsen kost. Dat heeft The Wall Street Journal vrijdag gemeld in zijn interneteditie. Volgens de krant komt het bedrijf vermoedelijk op dinsdag met mededelingen. Een woordvoerster van Hewlett-Packard liet weten geen commentaar te hebben. Het zou de grootste reorganisatie worden sinds het concern drie jaar geleden Compaq inlijfde. Speculaties over harde ingrepen doen al de ronde sinds Mark Hurd in maart de leiding overnam van Carly Fiorina, die was weggestuurd wegens slechte resultaten.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft in het tweede kwartaal een winststijging geboekt van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat bedroeg 4,65 miljard dollar. De omzet klom met 13 procent tot 41,56 miljard dollar, zo heeft GE vrijdag bekendgemaakt. De goede gang van zaken schreef de onderneming toe aan opdrachten voor nieuwe industriële machines zoals vliegtuigmotoren en aan de vraag naar producten in snelgroeiende sectoren als energie en consumentenkrediet. De cijfers waren vrijwel volledig in lijn met de verwachtingen van analisten.

Het volledige Plantin-Moretus complex in Antwerpen is opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco. Sedert september 2001 is het archief van de drukkerij van Christoffel Plantin door de Unesco al erkend tot het roerend cultureel werelderfgoed. Ditmaal gaat het over de opname van het ganse onroerende complex, namelijk het uit de 16de eeuw daterende woonhuis-atelier-museum Plantin Moretus. De nieuwe Unesco-erkenning betekent concreet een hogere beschermingsgraad en zal ook bijdragen tot de internationale uitstraling van het Plantin-Moretus museum, maar financiële middelen zitten er niet aan vast. Christoffel Plantin vestigde zich in 1548 in Antwerpen en begon er een drukkerij-uitgeverij die spoedig van Antwerpen een drukkerscentrum maakte dat zich met Parijs en Venetië kon meten. Hij gaf het bloeiende bedrijf later door aan zijn schoonzoon Jan Moretus. Het Plantin-Moretusmuseum aan de Antwerpse Vrijdagmarkt omvat het goed bewaard gebleven complex met de woning, het bedrijf met onder meer de werkkamer van de proeflezers en de boekenwinkel en de bibliotheek. In de drukkerij staan de oudste drukpersen ter wereld.

De maandenlange droogte die Portugal en Spanje in zijn greep houdt, heeft naar verwachting grote gevolgen voor de graanoogst op het Iberisch schiereiland dit jaar. Volgens schattingen van de Europese Unie van vrijdag zullen Portugese en Spaanse boeren dit jaar minder dan de helft van de jaarlijks gemiddelde tarwe- en gerstoogst van het land halen. Portugese meteorologen zeggen dat het in Portugal in meer dan een eeuw niet meer zo droog is geweest. Delen van Spanje hebben dit jaar te maken gehad met de droogste winter en lente in ruim zestig jaar. Ook Italië, Griekenland en Zuid-Frankrijk kampen met ernstige droogte, maar hier verwacht de Europese Unie geen grote afname van de graanoogsten dit jaar.

Friday, July 15, 2005

Duitse machinebouw blijft dominant



Duitsland heeft vorig jaar zijn positie als grootste machinebouwer ter wereld verder versterkt. Dat blijkt uit een rapport van het Verband Deutscher Maschinen- und Anlagenbauer (VDMA). Het marktaandeel op de wereldmarkt steeg immers van 19,1 tot 19,3 procent.

De waarde van de export van Duitse machines steeg in 2004 met 12 procent tot 97,8 miljard euro. De totale waarde van de wereldmarkt was in het afgelopen jaar 505 miljard euro tegenover 456 miljard euro in 2003.

Vooral op het gebied van papiermachines (een marktaandeel van 32 procent) en aandrijftechniek (25 procent) heeft Duitsland een opvallende dominantie. De Duitse bedrijven zijn wereldleider in 21 van de 31 machinesectoren.

Japan nam in 2004 de tweede plaats op de machinemarkt in met een aandeel van 13,3 procent tegenover 12,6 procent in 2003. De Verenigde Staten moesten vorig jaar wat terrein afstaan. Hun aandeel op de wereldmarkt ging achteruit van 12,5 naar 12,4 procent.

Finland nieuw model voor oud Europa?


Binnen de zwalpende Europese economie vormt Finland een opvallende uitzondering. De Finse markt gaat op zijn elan door en analisten stellen dat Europa hier een aantal strategieën zou kunnen ontdekken om uit de crisis te komen. Maar in Finland stelt men dat het alweer tijd is om te gaan nadenken over mogelijk nieuwe wegen.

The Washington Post stelt dat er een opvallend verschil is tussen de economisch schitterende vooruitzichten van Finland en de malaise in de rest van het Oude Europa. "Finland kent zowel economisch als psychologisch een schitterende periode," benadrukt de krant. "In het Scandinavische land is ook niets terug te vinden van de tegenkanting van Fransen en Nederlanders tegen de Europese grondwet." De filosoof Pekka Himanen stelt dan ook dat het Fins model Europa enkele hints zou kunnen geven om uit de crisis te raken.

De Amerikaanse krant stelt wel dat ook de Finnen niet alle antwoorden hebben. "Zoals alle Europeanen zijn er te weinig borelingen om de welvaartsgaranties te betalen," stipt de krant aan. "Bovendien wordt de jobcreatie in de high-tech teniet gedaan door de sluiting van vele low-tech fabrieken. Daardoor blijft de werkloosheid op tien procent."

Maar de Finnen zijn volgens The Washington Post op dit ogenblik wel veel beter geplaatst dan de andere landen van het Oude Europa. "Ze maken gebruik van hun kleine omvang (5,2 miljoen inwoners) en ethnische homogeniteit en bewijzen dat ze succesrijke experimenteerders en vernieuwers zijn," schrijft de krant.

Vijftien jaar geleden werd Finland nochtans met een zware depressie geconfronteerd, toen de belangrijkste markten van het land - zoals de Sovjet-Unie - uit elkaar vielen. De Finse werkloosheid steeg tot 20 procent. "Maar de Finnen namen hun toekomst in handen, brachten pijnlijke correcties aan en kwamen uit die crisis met een economie die door het World Economic Forum wordt bestempeld als de meest concurrentiële van de wereld."

De krant voegt er aan de dat de belangrijkste economieën van de Europese Unie te traag groeien, terwijl hun oudere bevolkingsgroepen te snel stijgt. "Dat maakt het problematisch om de welvaartstaat in stand te houden en de voor een voldoende tewerkstelling te zorgen. "Bovendien lijken die economieën niet gewapend om in de wereldeconomie voldoende competitiviteit aan de dag te leggen." Er wordt volgens de krant te weinig geïnvesteerd in opleiding, onderzoek en ontwikkeling. "Bovendien wordt er te weinig gedaan aan innovatie," wordt daar aan toegevoegd. "Maar er is geen concensus over strategieën om die problemen aan te pakken."

Himanen vergelijkt Europa met een atleet met een vormcrisis. "In plaats van actie te ondernemen, blijft men zitten nadenken om mogelijke strategieën," meent hij. "Europa lijkt wel te wachten op een nieuwe topvorm om opnieuw te gaan trainen. Het waren echter daden in plaats van woorden die het Finse model creëerden."

The Washington Post stelt dat het Finse model de typische pragmatische geest weerspiegelt die het land typeert in zijn korte geschiedenis als onafhankelijk land. "Een relatief achterblijvende landbouweconomie werd een high-tech kracht met een arbeidsproductiviteit die die van de Verenigde Staten evenaarde of zelfs overtrof, maar tevens even goede sociale voorzieningen heeft als de andere Europese landen," stipt de krant aan.

Vooral de Finse zin voor onderzoek en ontwikkeling heeft daarbij volgens The Washington Post een belangrijke rol gespeeld. "Vorig jaar vertegenwoordigden r&d-investeringen 3,5 procent van het Finse bruto binnenlands product," schrijft de krant. "Daarmee moet het wereldwijd alleen buurland Zweden (4,3 procent) laten voorgaan en laat het de Verenigde Staten (2,6 procent) en de Europese Unie (minder dan 2 procent) ver achter zich."

Een steunpilaar van dat beleid is het Finse technologie-instituut Tekes. "Dat ondersteunt zowel fundamenteel als toegepast onderzoek," aldus de krant. "Veertig procent van die gelden gaat naar universiteiten en andere onderzoeksinstellingen. De overige zestig procent gaat naar het bedrijfsleven."

Dit jaar zal Tekes bijna 540 miljoen dollar investeren, meer dan 10.000 dollar per hoofd van de Finse bevolking. Op Amerikaans niveau zou dat een investering van 300 miljard dollar per jaar betekenen. Tekes is een compleet onafhankelijk instituut, opgericht door de overheid. "Daarin verschilt Finland fundamenteel van de andere industriële democratieën," aldus een Tekes-topman. "Finnen vertrouwen hun regering."

De krant merkt verder op dat Tekes ook een uitstekende reputatie geniet als een slimme en discrete investeerder. "Twintig jaar lang werkt Tekes samen met bedrijven om hen te helpen keuzes maken op het gebied van r&d-keuzes, het zoeken naar markten en producten en het overtuigen van universiteiten om samenwerkingsverbanden aan te gaan met het bedrijfsleven," zegt The Washington Post nog. Ongeveer drie procent van de Tekes-projecten mislukken compleet. De directie zou dat cijfer omhoog willen zien gaan. Men wil dat er meer risico's genomen worden.

Naast het Tekes is er ook het Finse Nationaal Fonds voor Research en Ontwikkeling (Sitra). Dat werd opgericht in 1967, maar moet werken met een budget dat tien keer kleiner is dan dat van Tekes. "Maar zijn impact op het Finse bedrijfsleven is enorm," stipt de krant aan. "Sitra valt te vergelijken met een risico-investeerder en werkt met geld dat verdiend werd door deelnames in start-ups en gevestigde bedrijven."

De basis van het Sitra-kapitaal wordt gevormd door Nokia-aandelen. Die kreeg de Finse overheid in ruil voor steun toen de gsm-tak van het bedrijf nog in zijn kinderschoenen stond. "Nokia was een mirakel," vertelt Sitra-topman en gewezen eerste minister Esko Aho.

Ook Sitra is politiek onafhankelijk. Negentig procent van de Sitra-portefeuille bestaat uit bedrijven die eerst steun genoten van Tekes. "Dit is een voorbeeld van de netwerk-maatschappij die Finland is geworden," benadrukt Himanen.

Tenslotte is er de Finse Academie voor Wetenschap en Letteren. "Voor Reijo Vihko in 1996 voorzitter werd, was die instelling een clubje dat onderzoeksgelden bezorgde aan bekende wetenschappers en laboratoria, zonder echter veel te kijken naar de prestaties die er geleverd werden," zegt The Washington Post. "Vihko haalde die hele structuur ondersteboven en liet gelden terecht komen bij de meest veelbelovende projecten. Dat lokte vele protesten uit, maar nu heerst er een groot enthousiasme in de Finse wetenschappelijke wereld."

Al die openbare investeringen maken nochtans slechts één derde uit van de totale Finse r&d-uitgaven. De rest is afkomstig van het bedrijfsleven zelf. "Dat toont volgens diverse bedrijfsleiders aan dat er een Finse consencus bestaat dat het land zijn welvaart alleen maar in stand kan houden door een intellectuele en technologische voorsprong te bewaren," merkt de krant op. Daarnaast is er volgens The Washington Pos ook nog het Finse onderwijs, dat in Europa de absolute top betekent. "Ook dat werd helemaal hervormd," wordt er aan toegevoegd.

Het Finse succes houdt volgens de krant echter ook een groot gevaar in. "Er heerst zoveel tevredenheid dat de wil tot veranderen dreigt te verdwijnen," aldus Esko Aho. "Indien we niet opletten, zouden we wel eens de kant uit kunnen gaan van Frankrijk en Duitsland. We moeten wakker worden voor het te laat is. Het is hoog tijd dat we onze nationale strategie hertekenen."

Geen belastingen voor bijbelpark


De Holy Land Experience, een Amerikaans themapark rond de Gewijde Geschiedenis, moet geen belastingen betalen. Dat heeft een rechter beslist. De belastingsinspectie had een onroerende voorheffing van één miljoen dollar geëist.

De Holy Land Experience opende zijn deuren in 1991 in Orlando (Florida) en is een themapark rond de bijbelse geschiedenis. De bezochters krijgen onder meer een musicalversie van de kruisiging voorgeschoteld en kunnen een miniatuurmodel van het oude Jeruzalem bekijken. Ook de tempel van Herodes, de graftombe van Jesus, een bedoeïenentent en een straatmarkt werden nagebouwd.

Het park is vooral gericht op ontspanning, maar wil zich toch geklasseerd zien tussen kerken en musea, wat in de Verenigde Staten meteen vrijstelling van belastingen betekent. Na een lange juridische strijd kreeg het park de steun van rechter Cynthia MacKinnon.

De rechter stelde dat er geen bewijzen waren dat het park zijn winsten voor andere dingen gebruikt zou hebben dan voor evangelisatie en verering. De Amerikaanse belastingen hadden van het park een onroerende voorheffing van bijna één miljoen dollar gevorderd. Dat zou wellicht het einde van het park hebben betekent.

"Het park is helemaal niet te vergelijken met kerkgenootschappen," stelt de belastingsdienst. "Geen enkele kerk vraagt een toegangsgeld van 30 dollar. "Het is niet meer dan een onderneming."

Het park merkt echter op niet genoeg bezoekers aan te trekken om break-even te kunnen draaien. Het Holy Land Experience is een initiatief van Zion's Hope, een religieuze vereniging die zich tot doel heeft gesteld om de Joden tot het christendom te bekeren.

De Amerikaanse belastingdienst beraadt zich over een eventueel beroep.

Kater is genetisch bepaald


Een kater is genetisch bepaald. Dat blijkt uit een Japans onderzoek. De mutatie van een gen zou volgens de onderzoekers verantwoordelijk voor katers en enkele andere typische verschijnselen van het alcoholverbruik.

Het ALDH-enzime (aldehyde dehydrogenase) speelt een belangrijke rol bij het verwerken van alcohol in het menselijk systeem. Japanse onderzoekers zijn tot de vaststelling gekomen dat mensen met een gewijzigde vorm van dit gen (ALDH2) een grotere kans hebben op katers en ook gemakkelijker rood aanlopen bij het drinken van alcohol.

"Mensen die het gewijzigde gen dragen, doen er dan ook goed aan om minder te drinken," merkt onderzoeksleider Masako Yokoyama van de Mitsukoshi Health and Welfare Foundation, op. "Bovendien is gebleken dat mensen die gevoeliger zijn voor katers, ook meer bloedlichaampjes hebben en eerder geneigd zijn om te blozen."

De onderzoekers stellen dat deze resultaten het belang aantonen van verder onderzoek naar de schade die in het lichaam aangericht wordt door acytaldehyde. Ze maakten echter geen gewag van het eventueel ontwikkelen mogelijke nieuwe remedies tegen katers.

GSM belangrijk voor economische groei?



Telecommunicatie blijkt een belangrijke factor voor economische ontwikkeling. Dat moet althans blijken uit een studie van de London Business School. Een stijging van het aantal mobiele telefoons met tien procent zou een groei van het bruto binnenlands product met 0,6 procent tot gevolg hebben.

Het aantal mobiele bellers in arme landen neemt snel toe. In een aantal Afrikaanse regio's is het aantal abonnees van mobiele netten gestegen van 3 procent in 2001 naar 8 procent eind 2004. Celtel, dat met zes miljoen klanten in veel Afrikaanse landen marktleider is, wil met prepaid-kaarten het mobiel bellen voor veel meer mensen bereikbaar maken.

De aankoop van een mobiele telefoon is voor die bevolkingssgroep echter nog altijd bijzonder duur. Een gsm-toestel kost toch nog altijd minstens 50 dollar en is voor velen onbetaalbaar. Het is de bedoeling dat deze prijs naar beneden gaan. Zo probeert Philips een toestel te ontwikkelen dat maximaal 20 dollar kost. Daarmee hoopt het bedrijf telefonie haalbaar te maken voor 3,3 miljard bewoners van de derde wereld.

Zeep tegen kindersterfte


Arme landen kunnen zelf goedkoop de strijd aanbinden tegen twee dodelijke ziektes door hun inwoners ervan te overtuigen dat ze hun handen moeten wassen met zeep. Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek in de Pakistaanse hoofdstad Karachi. Longontsteking en diarree zijn de belangrijkste oorzaken van kindersterfte in de wereld, waardoor jaarlijks 3,5 miljoen kinderen overlijden.

Een onderzoeksteam onder leiding van Amerikaanse deskundigen heeft een proef uitgevoerd in een krottenwijk in de Pakistaanse stad Karachi. Zeshonderd huishoudens gebruikten anti-bacteriële zeep of huishoudzeep. Ze kregen een jaar lang wekelijks bezoek van veldwerkers, die ze nieuwe zeep gaven en het handwassen stimuleerden. Driehonderd andere huishoudens vormden de controlegroep, waar geen zeep werd uitgedeeld.

"De toegenomen hygiëne bleek het aantal gevallen van longontsteking te halveren, terwijl 53 procent minder vaak diarree voorkwam," aldus het magazine The Lancet. "Ook de bacteriële huidaandoening krentenbaar kwam veel minder voor (34 procent). Welk soort zeep de Pakistaanse onderzoeksgroep gebruikte, bleek daarbij overigens geen verschil te maken."

De onderzoekers zien in handenwassen een simpele en goedkope oplossing om kindersterfte terug te dringen. Onderzoeksleider Stephen Luby stelde echter ook er zich van bewust te zijn dat de zeep voor de allerarmsten te duur kan zijn.

Economie in de media

De Unesco heeft twee Noorse fjorden op de lijst van werelderfgoederen geplaatst. Het gaat om de Geiranger en Naeroy fjorden. Het is de eerste keer dat Noorse natuurfenomenen op de lijst worden geplaatst. Oslo heeft verheugd gereageerd op de beslissing. "Noorwegen heeft een grote verantwoordelijkheid gekregen om deze gebieden voor komende generaties te beschermen," aldus minister Knut Arild Hareide van Milieu. Behalve de Noorse fjorden kwamen nog zeven andere natuurgebieden op de prestigieuze lijst. Het gaat om het Japanse schiereiland Shiretoko met zijn nationaal park, het Thaise woud Dong Phayayen-Khao Yai, de Egyptische vallei Wadi al-Hitan met zijn walvisfossielen, het Indiase nationale park Valley of Flowers, de Zuid-Afrikaanse meteorietkrater Vredefort Dome (de oudste en grootste ter wereld), de Golf van Californië bij Mexico en het nationale park op het Panamese eiland Coiba.

Wal-Mart is wereldwijd het bedrijf met de grootste omzet. Dat blijkt uit een onderzoek van het magazine Forbes. Het is het vierde jaar op rij dat de Amerikaanse supermarktketen de lijst aanvoert. Wal-Mart haalt een omzet van 287,9 miljard dollar. Pal daarachter staat de Britse oliemaatschappij BP. Deze onderneming noteerde over het afgelopen jaar 285,1 miljard dollar aan revenuen. BP zit Wal-Mart op de hielen. De Britten wisten hun omzet met 23 procent op te voeren, terwijl de Amerikanen genoegen moesten nemen met een omzetgroei van ruim 9 procent. BP profiteerde van de fors gestegen olieprijs. Dat deden Exxon Mobil en Koninklijke Olie/Shell ook. Exxon Mobil noteerde een omzet van 270,7 miljard dollar en Koninklijke Olie/Shell 268,7 miljard dollar. General Motors staat vijfde, als eerste in een rij van vier autofabrikanten die verder bestaat uit DaimlerChrysler, Toyota Motor en Ford Motor. Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electic (GE) staat negende op de lijst van Fortune en het Franse olieconcern Total tiende.

Het Russische Sachalin 2-project gaat Shell veel meer geld kosten. Voor de ontwikkeling van dit grootste project van vloeibaar gas (LNG) ter wereld moet circa 20 miljard dollar worden uitgetrokken. Dat is twee keer zoveel als eerder geraamd. "Dit is teleurstellend nieuws. We hebben de complexiteit van het project fors onderschat," aldus Malcolm Brinded, directeur van Shells exploratie- en productiedivisie donderdag. Hij wees op de veel zwaarder dan gedachte milieucondities. Daarnaast hebben volgens hem prijsstijgingen en negatieve wisselkoerseffecten bijgedragen aan het verdubbelen van de begrote kosten. "De stijging is niet aan een factor op te hangen, maar kent verscheidene oorzaken." Met de 20 miljard dollar moeten alle ontwikkelingskosten, inclusief het boren, gedekt zijn tot en met 2014. De eerste leveringen van vloeibaar gas van Sakhalin Energy Investment Company (SEIC) staan gepland voor de zomer van 2008. Eerder was Shell nog uitgegaan dat eind 2007 LNG kon worden geleverd. De Brits-Nederlandse multinational blijft zijn kapitaalinvesteringen voor dit jaar waarderen op circa 15 miljard dollar.

Een week nadat het Internationaal Olympisch Comité (IOC) de voorkeur gaf aan Londen, in plaats van onder meer Moskou, stelt Rusland zich opnieuw kandidaat voor de Olympische Spelen. Het wintersportoord Sotsji wil de organisatie van de Winterspelen van 2014 op zich nemen. Sotsji ligt in het Kaukasus-gebergte en is een toeristische trekpleister. Het Russische olympisch comité moet de kandidatuur nog wel bevestigen, op 26 juli. Twee dagen later moeten alle kandidaten zich gemeld hebben bij het IOC. Tot nu toe hebben Salzburg (Oostenrijk), Sofia (Bulgarije), Harbin (China), Tbilisi (Georgië), Are (Zweden), Pyongchang (Zuid-Korea) en Annecy (Frankrijk) interesse getoond.

De Amerikaanse computerfabrikant Apple heeft in het derde kwartaal van het boekjaar 2005 de hoogste omzet en winst uit zijn geschiedenis geboekt. Niet alleen de verkoop van de uiterst populaire iPods, maar ook een toename in de verkoop van Macintosh computers realiseerde deze records, die analisten niet hadden verwacht. De nettokwartaalwinst bedroeg 320 miljoen dollar, of 0,37 dollar per aandeel. In dezelfde periode vorig jaar was dit 61 miljoen dollar of 0,08 dollar per aandeel, een verschil van 425 procent. De omzet steeg tussen het derde kwartaal van 2004 en dat van 2005 met 75 procent, van 2,01 miljard dollar tot 3,52 miljard dollar. Apple verkocht tijdens het derde kwartaal ruim zes miljoen iPods (616 procent meer dan in het derde kwartaal van 2004). Die zijn ondertussen goed voor een derde van de inkomsten van de computerfabrikant. Analisten hadden gerekend op 5,5 miljoen iPods en gingen ervan uit dat de verkoopspiek van de draagbare muziekspelers voorbij was. Ook de computers boerden goed: in het derde kwartaal werden bijna 1,2 miljoen Macs verkocht (+35 procent). Voor het vierde kwartaal van 2005 verwacht Apple een omzet van zowat 3,5 miljard dollar, of 0,32 dollar per aandeel. Dat is iets minder dan de vooruitzichten van analisten.

De Gentse haven heeft het eerste halfjaar zowat 20,1 miljoen ton aan goederen behandeld, 3,3 procent minder dan gedurende dezelfde periode van 2004. Dat is vooral te wijten aan een vermindering van de staalproductie bij Sidmar als gevolg van een gedaalde vraag, zegt het Havenbedrijf, alsook aan de daling in de overslag van droge agrobulk. Bij de landbouwproducten dalen de overslagcijfers van tarwe en maïs, bij de voedingsproducten is er de totale verdwijning van de tapioca-aanvoer. Het maritieme halfjaarlijkse overslagcijfer ligt vooral hierdoor liefst 5 procent lager dan het gemiddelde sinds 2001. Vooral de overslag bij de zeevaart daalde sterk. Tot en met juni was er 8.407.633 ton binnenvaart- en 11.035.640 ton maritieme overslag. Ten opzichte van dezelfde periode in 2004 daalde de binnenvaartoverslag met 1,2 procent en verminderde de maritieme overslag met 4,8 procent of 551.068 ton. Het viel wel op dat er bij Sidmar in vergelijking met 2004 meer kolen toekwamen via binnenschepen dan via grote zeeschepen. De aanvoer ervan steeg bij de binnenvaart (van 586.378 ton naar 921.806 ton in 2005) en daalde bij de zeevaart (van 1.839.980 ton naar 1.621.074 ton). Dat onderstreept eens te meer de noodzaak van een nieuwe zeesluis in Terneuzen. De aanvoer bij de binnenvaart steeg met 8,6 procent en daalde bij de zeevaart met 7 procent. De uitvoer daalde bij de binnenvaart met 15,6 procent en steeg bij de zeevaart met 4,8 procent. Behalve agrobulk, kolen en ertsen behandelde Gent in alle andere hoofdcategorieën (petroleumproducten, metaal) meer goederen dan het eerste halfjaar van 2004. Het roro-verkeer (+9,2 procent) en de containeroverslag (+6,0 procent) blijven toenemen en ook de overslag van vloeibare bulkproducten is gestegen (+35,2 procent) door de nieuwe goederenstroom van visolie en de petroleumproducten.

De Antwerpse haven heeft in de eerste zes maanden van het jaar meer dan 79,4 miljoen ton goederen behandeld. Dat is een stijging met 5,1 procent in vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar. Het containervervoer groeide tijdens de eerste jaarhelft met 6,1 pct. De maand juni was trouwens een recordmaand voor de containeroverslag. Het voorbije half jaar werd in de Antwerpse haven 79.445.607 ton goederen behandeld. Het vervoer per container was goed voor meer dan 36,7 miljoen ton goederen. Uitgedrukt in TEU (standaardcontainers) betekent dat een toename met 3,3 procent tot meer dan 3,1 miljoen TEU. In juni werd voor het eerst een maandelijkse containeroverslag van meer dan 550.000 TEU bereikt. Het ro-ro-verkeer daarentegen liet de voorbije zes maanden een lichte daling optekenen met 2,9 procent. Het aantal auto's, trucks en trailers valt terug op 388.298 eenheden. Volgens de haven daalt de export van auto's met 20 procent door het afsluiten van de Irakese markt en het verstrengen van de importregels in West-Afrika. Voor Afrika wordt import uit het Verre Oosten bovendien aantrekkelijker door de dure euro, aldus de haven. Aan de aanvoerzijde wordt de daling vanuit Japan goedgemaakt door een stijging van import uit Zuid-Korea.

De trafiek van conventioneel stukgoed in de Antwerpse haven steeg in de eerste jaarhelft met 5,9 procent en bereikte bijna 9,3 miljoen ton. Dat is het gevolg van een sterk stijgende aanvoer (plus 27 procent), in het bijzonder van staalproducten, die meer dan de helft uitmaken van de conventionele stukgoedtrafiek. Door de hoge staalprijzen in de Europese Unie tijdens het eerste kwartaal is massaal ingevoerd vanuit India, Rusland en Iran, aldus de haven. De trafiek van fruit en woudproducten bleef stabiel. De behandeling van bulkgoederen nam toe met 4,1 procent. De aanvoer groeit, maar de afvoer blijft stabiel. In de eerste zes maanden van het jaar is 31,6 miljoen ton massagoed behandeld in de Antwerpse haven. De belangrijkste verschuiving daarbij is de groei bij de aanvoer van vloeibare bulkgoederen, met als stijgers vooral de trafieken van aardoliederivaten en chemicaliën. De behandeling van droge bulk daarentegen is stabiel gebleven. Voor bloem laat de Antwerpse haven een zwak eerste halfjaar optekenen. Reden is dat hoofdaannemer Libië nu veel importeert uit Zuid-Europa en het feit dat bloem meer en meer in containers wordt verscheept, waardoor het niet meer in de bulkstatistieken terechtkomt. Van januari tot juni dit jaar liepen 7.547 zeeschepen de Antwerpse haven aan. Dat aantal blijft dalen (min 2,4 procent), maar de bruto tonnenmaat van de schepen steeg evenredig (plus 2,4 procent).

Oostenrijk mag vrachtwagens uit andere lidstaten van de Europese Unie niet langer verbieden de autobaan A12 in de deelstaat Tirol te gebruiken. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie in Luxemburg donderdag in een advies. In de Oostenrijkse deelstaat Tirol is voor onbepaalde tijd een verbod uitgevaardigd om met zware vrachtwagens sommige goederen (zoals granen, hout, ertsen, stenen, zand, bouwmaterialen) te vervoeren op een 46 kilometer lange strook op de A12. De goederen moeten er op het spoor worden gezet. Oostenrijk beroept zich op milieu-overwegingen, maar volgens de Europese Commissie is het verbod in strijd met het Europees recht. Het advies van de advocaat-generaal geeft de Commissie gelijk. De gedwongen overschakeling op het vervoer per spoor kost bedrijven extra tijd en geld en belemmert het vrije verkeer van goederen. Ook geldt het verbod enkel voor het transitverkeer, wat hoofdzakelijk de buitenlandse vervoerders treft. Dat is volgens de advocaat-generaal een vorm van indirecte discriminatie. De conclusie van de advocaat-generaal is niet bindend, maar doorgaans wordt zijn oordeel bevestigd in de uitspraak van het voltallige rechtscollege van het Hof.

Weinig evoluties in landbouwsubsidies

De rijkste landen in de wereld hebben de afgelopen twintig jaar nauwelijks vooruitgang geboekt in het verminderen van handelsverstorende landbouwsubsidies. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). In de Verenigde Staten nam de steun aan boeren vorig jaar zelfs toe. De totale steun steeg vorig jaar met negen procent naar 225,7 miljard euro.

Volgens de OESO hebben de rijke landen zich de afgelopen jaren weliswaar beziggehouden met hervormingen van de subsidies, maar die concentreren zich vooral op de manier waaróp ze worden verstrekt. Zo komt het accent in Europa meer te liggen om inkomenssteun, terwijl de subsidies daarvoor gerelateerd waren aan de productie. De omvang van de steun blijft intussen groot, aldus de OESO. De afgelopen drie jaar had 74 procent van de subsidies een handelsverstorend effect. In de periode 1986-1988 was dat 91 procent.

Hoewel in WTO-verband de EU en de VS de belangrijkste westerse spelers zijn, komen zij in de topvijf van subsidieverstekkers niet voor. In percentages gemeten geven IJsland, Noorwegen, Zwitserland, Japan en Zuid-Korea nog meer steun aan hun boeren. Zo bestaat 69 procent van het inkomen van IJslandse boeren uit subsidies. In de EU is dat 36. Onderaan de ladder staan Australië en Nieuw-Zeeland, waar nog geen vijf procent van het inkomen van boeren uit steun is opgebouwd.

De OESO verwacht dat de concurrentie in de landbouw de komende tien jaar wel zal toenemen, zowel in ontwikkelde landen als ontwikkelingslanden. Door de toenemende concurrentie en een hogere arbeidsproductiviteit zullen de prijzen voor producten als graan en tarwe omlaag gaan.

Het aandeel van goedkope landbouwproducten uit ontwikkelingslanden zal mondiaal gezien toenemen. Dat komt vooral doordat de vraag in die landen zelf groeit, terwijl veel OESO-landen hun markten blijven afschermen, aldus het rapport.

Thursday, July 14, 2005

Kia snelst groeiende automerk



Luxe automerken gingen tijdens het eerste half jaar achteruit op de Europese markt. De kleinere modellen gingen er daarentegen stevig op vooruit. Dat blijkt uit de Organisatie van Europese Autoconstructeurs (ACEA). In totaal werden in Europa iets minder nieuwe auto's verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar.

De Europese automarkt ging er in totaal 1,1 procent op achteruit. Dealers meldden vooral een teruglopende interesse voor de merken Jaguar (22 procent), Alfa Romeo (18 procent) en Fiat (14 procent). De grootste groeier is de Kia (62 procent. Ook de Smart is een topper (17 procent). Het bestverkochte merk in Europa is Renault (796.000 stuks), gevolgd door Volkswagen (743.000) en Opel (729.000).

De slechtere verkoop situeerde zich vooral in de eerste maanden van het jaar. In juni werden meer nieuwe wagens geregistreerd (4,5 procent). In totaal werden er 8.201.020 nieuwe auto's geregistreerd in de Europese Unie, IJsland, Noorwegen en Zwitserland. Dat zijn er 87.000 minder dan het eerste halfjaar van 2004.

Economie in de media



Thunder Horse, het grootste offshore-boorplatform ter wereld, is getroffen door de tropische storm Dennis en dreigt nu te zinken. Het booreiland bevindt zich in de Golf van Mexico en heeft de afgelopen dagen behoorlijk wat overlast ondervonden van de orkaan Dennis. Thunder Horse is ernstig beschadigd en dreigt naar de bodem van de zee te zinken, zo meldt de Telegraaf woensdag. Het eiland is voor 75 procent eigendom van de Britse oliemaatschappij BP. Het booreiland is nog niet helemaal afgebouwd. Het is de bedoeling dat het vanaf 2007 begint met het oppompen van olie en aardgas vanuit de Golf van Mexico, die op die plaats twee kilometer diep is. BP maakt zich nu zorgen of het grote project wel optijd af zal komen. De oliemaatschappij bevestigt op haar site dat het 50.000 ton wegende booreiland door toedoen van Dennis zo'n 20 tot 30 graden gekanteld is. Thunder Horse heeft een waarde van ongeveer een miljard dollar. BP weet nog niet zeker of het platform zal gaan zinken, maar vreest het ergste. Deskundigen roepen beelden op van een olieboorplatform van de Braziliaanse oliemaatschappij Petroleó Brasileiro, dat in 2001 tot zinken werd gebracht door een explosie. Het platform was toentertijd de grootste ter wereld en hing slechts een fractie schever dan de Thunder Horse nu. Bovendien is er een nieuwe tropische storm in aantocht. Volgens metereologen ontwikkelt Emily zich ook langzaam maar zeker tot een orkaan en zal het eveneens de Golf van Mexico aandoen. Dat zou wel eens de doodssteek kunnen worden voor het booreiland, dat met zestien ankers aan de zeebodem vastgeketend is. BP laat een onderzoek uitvoeren om te weten te komen hoe een tropische storm het zware booreiland zo zwaar heeft kunnen beschadigen.

De economie in Nederland draait het slechtste van alle 25 landen in de Europese Unie. Dat blijkt uit een herzien overzicht dat statistisch bureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd. Geen ander land zag de welvaart in het eerste kwartaal 0,5 procent dalen vergeleken met een jaar eerder. Alleen Italië (min 0,2 procent) en Malta (min 0,1 procent) komen in de buurt. De EU komt uit op een economische groei van 1,4 procent vergeleken met een jaar eerder. Afgezet tegen het voorgaande kwartaal is de Europese groei 0,5 procent. Dat is opnieuw slechter dan de Verenigde Staten en Japan. Tegen de 0,5 procent groei in de EU, meldt de VS 0,9 procent en Japan 1,2 procent groei. De Europese economie blijkt in de eerste drie maanden vooral beïnvloed door 0,2 procent hogere consumentenbestedingen dan een kwartaal eerder. Investeringen daalden 0,2 procent en de export 0,7 procent.

De Japanse regering heeft donderdag de oliemaatschappij Teikoku Oil het recht verleend naar gas te boren onder een omstreden deel van de Oost-Chinese Zee. Zowel de Volksrepubliek China als Japan maakt aanspraken op dat deel van de zee. Teikoku Oil vroeg meer dan 35 jaar geleden de Japanse regering al om toestemming voor proefboringen naar gas onder de Oost-Chinese Zee. De regering schoof een besluit echter op de lange baan, omdat ze eerst met China het verloop van de grenzen wilde bepalen tussen de zones van beide landen die ze als hun invloedssfeer konden aanmerken. Daar is echter nog steeds geen akkoord over. Japan besloot in april niet langer te wachten en Teikoku Oil stond meteen voor de deur. Dat gebeurde toen de spanningen tussen China en Japan over tal van zaken hoog waren opgelopen, zoals de Japanse terughoudendheid bij de erkenning van de gruwelen die de Japanse militaire expansie de vorige eeuw in onder meer China tot gevolg had. Japan heeft zelf al een economische invloedszone van 200 zeemijlen uit de kust uitgeroepen. Teikoku Oil moet de boringen net binnen dat gebied verrichten. China erkent dat besluit niet. China heeft ook zelf zo'n zone ingesteld die reikt tot in het gebied dat Japan tot zijn invloedszone rekent.

InBev heeft in het eerste halfjaar 5,5 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Het concern dankt de groei vooral aan klanten in Zuid-Amerika en Rusland. InBev meldde donderdag dat het volume is gestegen naar 89,1 miljoen hectoliter. Daarnaast verkocht het bedrijf 15,1 miljoen hectoliter frisdrank. Dat is 4,6 procent meer dan een jaar geleden. InBev produceert Stella Artois, Beck's, Brahma en vele andere merken. Sinds de overname van een grote Braziliaanse brouwer is het bedrijf actief in de hele wereld. In West-Europa verkocht het 4,6 procent minder bier (18,1 miljoen hectoliter). In Noord-Amerika was de afname 2,2 procent. Het bedrijf maakt 8 september zijn financiele halfjaarresultaat bekend. Het stelde donderdag alvast dat het voor 2005 een solide brutowinst verwacht, ondanks moeilijke marktcondities in sommige landen.

Vedior heeft een belang van 55 procent verworven in de Oost-Europese recruiter ConsulTeam. Dat heeft het uitzendconcern bekendgemaakt. Hoeveel Vedior betaalt voor het belang, maakt het niet bekend. Het overige belang van 45 pct blijft in handen van het management. Vedior heeft het recht om op termijn het restant op te kopen. ConsulTeam, opgericht in 2000, behaalde vorig jaar een omzet van eur 798.000. Het uitzendbedrijf heeft vestigingen in Bulgarije, Roemenie, Kroatie, Servie en Montenegro.

Volgens het Mexicaanse mijnbouwbedrijf Fertinal heeft een rechter de Mexicaanse divisie van ING opgedragen om 275 miljoen dollar plus rente te betalen om een al sinds 2002 lopend conflict te schikken. ING-woordvoerders in Mexico hebben vooralsnog geen commentaar en ING in Nederland beraadt zich momenteel op een reactie. Fertinal beschuldigt medewerkers van ING Mexico fraude te plegen. Het bedrijf had in 2001 een schadepolis bij ING lopen. Toen in september een mijn onderliep door een tropische orkaan, claimde het kunstmestbedrijf 84 miljoen dollar. Volgens ING bedroeg de schade 13 miljoen dollar. Daarop rees een conflict, waarbij ING-medewerkers werden beschuldigd van het vervalsen van polissen. Toen liep de claim van Fertinal op tot het maximale polisbedrag van 300 miljoen.

Hongarije dreigt de doelstelling niet te halen om het begrotingstekort volgend jaar te beperken tot 2,9 procent van het bruto nationaal product (bnp). Daarvoor heeft Europees commissaris Almunia (monetaire zaken) woensdag gewaarschuwd.
Volgens de Spaanse eurocommissaris haalt Hongarije de doelstelling van 3,6 procent voor dit jaar ook alleen door eenmalige maatregelen, waarvan het effect eind 2005 is verdwenen. Hongarije heeft zichzelf een ambitieus saneringsprogramma opgelegd, om in 2010 de euro te kunnen invoeren, samen met andere nieuwe lidstaten als Polen. Een eerste golf van nieuwe lidstaten, bestaande uit Slovenië en de Baltische Staten zou al in 2008 over de eenheidsmunt kunnen beschikken. Het Hongaarse tekort loopt wel geleidelijk terug. In 2003 bedroeg dit nog 5,9 procent van het bnp. Om de euro in te kunnen voeren is een maximaal tekort van 3,0 procent van het bnp toegestaan. Almunia wijst erop dat de begrotingssituatie echter kwetsbaar blijft en dat extra actie nodig is. Daarbij wijst hij in het bijzonder op het begrotingsrisico dat een geplande belastingverlaging met zich meebrengt.

De Deense speelgoedfabrikant Lego is het met de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackpool eens geworden over de verkoop van zijn vier recreatieparken. Dat meldt de Financial Times woensdag. Volgens de Britse krant betaalt Blackstone 464 miljoen dollar (380 miljoen euro) voor de parken. Het gaat om de Legoland-parken in het Deense Billund, het Duitse Günzburg, het Engelse Windsor en het Amerikaanse Carlsbad (Californië). De eigenaars van Lego, de familie Kristiansen, boden ze te koop aan omdat ze verlieslatend zijn en omwille van de dramatische daling van de omzet het voorbije jaar. De familie wil wel een kleiner eigenaarsaandeel behouden. De overeenkomst zou nog woensdag officieel bekendgemaakt kunnen worden, luidt het nog in de krant. Eerder was er sprake van onderhandelingen over een beduidend hogere prijs, van zowat 537 miljoen euro.

Luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines (SNBA), de opvolger van Sabena, heeft in het eerste kwartaal van 2005 een nettoresultaat geboekt van 7,7 miljoen euro. De winst werd wel gunstig beïnvloed door de zwakke dollar, waarschuwt SNBA.
De omzet steeg in het eerste kwartaal van 2005 met meer dan tien procent, tot 199,6 miljoen euro, zo blijkt volgens de krant uit een nota die vorige week onder het personeel van de maatschappij werd verspreid. In dezelfde periode in 2004 had SNBA nog een verlies genoteerd van vijf miljoen euro. In de nota stelt de directie dat de zwakke dollar veel heeft geholpen. Sinds het eerste kwartaal is de dollar met ongeveer tien procent in waarde gestegen. De luchtvaartmaatschappij blijft voor het hele jaar bij een prognose van een positief nettoresultaat, voegde woordvoerder Geert Sciot eraan toe.

De Duitse autoconstructeur Volkswagen (VW) wil in de volgende drie jaar zowat tien miljard euro besparen. Dat bericht, dat woensdag in de krant Financial Times Deutschland stond, werd door een bron bij het dossier "realistisch" genoemd.
De groep had eerder voorzien om vier miljard euro te besparen tegen 2008, maar waarschuwde ondertussen al dat de kosten veel meer beperkt zouden moeten worden. Woensdagnamiddag is een analistenconferentie voorzien bij VW. Financieel directeur Hans Dieter Pötsch zou er het algemene kader van het besparingsprogramma voorstellen, evenwel zonder totaalbedrag te noemen.

Wednesday, July 13, 2005

Redden mannen cosmetica?


Mannen krijgen steeds meer interesse in cosmetica. Dat is een hoopvolle troost voor de branche, die met een minieme groei geconfronteerd wordt. Het groeiend aandeel van de mannen-cosmetica is in grote mate te danken aan het succes van de metroseksueel.

Uit cijfers van de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) blijkt dat de totale cosmetica-markt het voorbije jaar met amper 0,4 procent groeide. "Sommige producten werden zelfs minder verkocht dan in de voorgaande jaren," meldt het magazine Elsevier. "Zo werden er in 2004 circa 10 procent minder zonneproducten verkocht en 3 procent minder geuren."

De mannen zijn op cosmeticagebied echter aan een inhaalslag bezig, onder meer beinvloed door de metroseksueel-hype. "Vorig jaar werd er door mannen in Nederland al een bedrag van zo`n 280 miljoen euro besteed aan deze producten," gaat het magazine verder. "De omzet van vochtinbrengende smeersels steeg met 27 procent, die van huidverzorgende producten met 38 procent en die van de zogenoemde cleansers met maar liefst 96 procent."

Wereldwijd groeide de markt voor cosmeticaproducten voor mannen met 17,6 procent. Mannen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Italië maken al langer gebruik van dergelijke producten, zodat de markt daar meer volwassen is en minder groei kent.

Bedrijven moeten investeren in toptalenten



Er staat een wereldwijde strijd voor toptalenten voor de boeg. Dat stelt John Sullivan, docent human resources aan de universiteit van San Francisco. Hij stelt dan ook dat bedrijven veel geld moeten durven investeren om die toppresteerders aan te trekken.

"Sullivan stelt dat bedrijven die tot de top willen horen, het moeten hebben van toptalenten," schrijft het magazine Intermediair. "Ze zullen die figuren agressief moeten werven en wegkopen."

Dat vergt van de bedrijven volgens Sullivan in de eerste plaats een strategische kijk op recruiting. "Daarbij hebben de meest kritische functies prioriteit," benadrukt hij. "Bedrijven moeten dan ook aan zelfreflectie doen om te bepalen welke functies priorteit moeten krijgen."

Hij voegt er aan toe dat toptalenten elkaar kennen. "De bedrijven moeten aan hun nieuwe toppresteerders dan ook vragen waar andere waardevolle krachten te vinden zijn," aldus Sullivan.

Bij het aanwerven van die topfiguren is timing volgens hem heel belangrijk. "Ze liggen immers vaak nog onder contract bij een ander bedrijf," voert hij aan. "Daarbij moet van een gunstig moment gebruikt gemaakt worden. Dergelijke ogenblikken zijn vaak verjaardagen en de kerstperiode. Dan denken mensen vaak na over hun verdere carrière."

Verder stelt Sullivan dat bedrijven bereid moeten zijn om veel te betalen voor toptalenten. "Maar men moet ook geld over hebben om slechte medewerkers te laten afvloeien," voegt hij daar aan toe. "Hun gebrek aan inzet en kunde kan de onderneming immers handen vol geld kosten."

Wordt Everest Unesco-erfgoed



Edmund Hillary, die er als eerste in slaagde om de top van de Mount Everest te bereiken, vraagt dat de berg opgenomen wordt op de Unesco-lijst van bedreigd erfgoed geplaatst zou worden. De klimaatverandering dreigt immers ook op het hoogste punt van de aarde zijn sporen na te zullen laten.

De meren van de Himalaya zwellen aan door de grotere toevoer van water van de smeltende gletsjers. Dat werd geopperd tijdens de 29ste samenkomst van het World Heritage Committee van de Unesco in Durban. Gevreesd wordt dat die meren op hun beurt doorbreken en de levens van duizenden mensen zouden kunnen bedreigen, maar ook het unieke milieu van de Everest vernietingen.

De Himalaya heeft volgens Hillary tijdens de voorbije vijftig jaar duidelijk een opwarming gekend. "Daardoor zijn de gletsjers beginnen te smelten en dat extra water betekent een bedreiging voor het milieu en de bewoners," aldus de Nieuw-Zeelander. "De enige oplossing om een ramp te vermijden is het draineren van die meren."

Hillary wil samen met andere bergbeklimmers en wetenschappers dat de Unesco de Everest op de lijst van bedreigd erfgoed zou plaatsen. "Die stap geeft de Unesco de mogelijkheid om maatregelen te nemen en corrigerende ingrepen te financieren," aldus het persbureau Reuters.

Eenzelfde stap wordt gevraagd voor de koraalriffen in Belize en de gletsjers in Peru. Ook daar heeft de klimaatverandering zijn invloed al laten gelden. In Durban zal trouwens voorgesteld worden om 42 nieuwe sites op de lijst van het Unesco-Werelderfgoed te plaatsen. De lijst omvat al 788 sites, waarvan er 35 als bedreigd beschouwd worden.

Franse hotels smerig, lawaaierig en onhygiënisch



Bijna een kwart van de Franse hotels is verouderd en zelfs bijna bouwvallig. Dat blijkt uit een rapport van het toeristisch concultancy-bureau Coach Omnium. Het ontbreekt de sector volgens de onderzoekers echter aan financiële middelen om renovaties door te voeren.

Coach Omnium nam 18.000 hotels met een totale capaciteit van bijna 600.000 kamers onder de loep. "Het is slecht gesteld met de hotellerie," voert Mark Watkins, directeur van Coach Omnium, aan. Slechts één zesde van de Franse hotels, die gemiddeld dertig kamers tellen, blijkt perfect in orde te zijn. "De rest heeft het gewoon nagelaten zich te moderniseren," aldus nog Watkins.

De onderzoekers stellen dat ook de klant een heel negatief oordeel heeft over de Franse hotels. Zo klaagt 30 procent over een slechte isolering, 12,6 procent over onaangemane geuren en 10,1 procent over een gebrek aan hygiëne. Vooral hotels die tot een keten behoren - ongeveer 60 procent van de hele sector - laten veel te wensen over. Opvallend is dat het aantal hotels zonder of met slechts één ster de voorbije zes jaar in Frankrijk met 16 procent is gedaald.

De onderzoekers voeren aan dat vooral financiële problemen de oorzaak vormen voor de gebrekkige kwaliteit. "In veel gevallen kampen de hotels met een geldtekort," zegt Watkins. "Hotels met minder dan 45 kamers zijn in de meeste gevallen onrendabel, maar voor renoveringswerken eisen de banken meestal een eigen inbreng van 40 procent."

Desondanks blijft Frankrijk de toeristen aantrekken. Parijs zag het aantal overnachtingen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met ongeveer 7 procent groeien. Daarmee staat de Franse hoofdstad opnieuw op het niveau van 2000, toen absolute records werden gevestigd.

Parijs blijkt vooral populair te zijn bij gasten uit de nieuwe EU-lidstaten Hongarije, Tsjechië en Polen. Die moeten immers geen visum meer aanvragen. Tijdens de zomer verwacht men ook meer toeristen uit Slovakije en Hongarije. Dan start de budgetmaatschappij Sky Europe immers met dagelijkse vluchten naar de Côte d'Azur vanuit Bratislava en Boedapest.

Warme strandvakanties in Finland?



Onze strandvakanties komen in de toekomst uit toeristische folders van Noorwegen, Zweden en Finland. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit van Wageningen. Deze evolutie in de toeristische stromen zou volgens onderzoeker Alvaro Moreno Sanchez alles te maken hebben met de klimaatverandering.

Moreno onderzocht de gevolgen van de klimaatverandering op het toerisme in de regio van de Middellandse Zee. Volgens hem is het mediterrane gebied over enkele decennia in de zomermaanden te heet om nog toeristen te trekken als de
klimaatverandering in het huidige tempo door gaat.

De onderzoeker is van mening dat de klimaatverandering een ingrijpende economische invloed zal hebben in Europa. Een land als Spanje ontvangt nu nog jaarlijks 53 miljoen toeristen aan de Oostkust en op de Balearen. Moreno stelt dat de opwarming van de aarde dat aantal snel zal doen dalen. Het meditterane gebied zal volgens hem alleen nog aantrekkelijk zijn in het vroege voorseizoen en het late naseizoen.

Moreno meent dat vooral de Noordzee en de Oostzee van deze evolutie zullen profiteren. Toeristen zullen de kusten in Noorwegen, Zweden en langs de Botnische Golf tot ver in Finland opzoeken. Dit worden volgens de onderzoeker aantrekkelijke vakantiegebieden met aangename temperaturen en veel zon.

Ook voor onze streken zou deze evolutie een positief economisch effect hebben. Moreno stelt dat het toeristisch hoogseizoen van begin mei tot eind september zal duren.

Economie in de media


Europese boeren zullen dit jaar minder van het land halen dan vorig jaar, verwacht het statistiekbureau van de Europese Commissie Eurostat. Vooral in Zuid-Europa staan de oogsten onder druk door het droge weer. Het jaar 2004 staat te boek als uitzonderlijk goed oogstjaar. Eurostat verwacht dat de telers dit jaar uitkomen op het zevenjarig gemiddelde. De droogte is van invloed op de oogstverwachting. De Spaanse suikerbietenoogst zal naar verwachting bijvoorbeeld 72,5 procent kleiner zijn dan vorig jaar. Ook verandering in de teeltarealen speelt een rol. Het aantal hectaren granen, aardappelen en suikerbieten is licht gedaald. Eurostat verwacht dat de suikerbietenoogst dit jaar 11,4 procent lager zal zijn dan in 2004. De graanoogst zou zakken van 289 miljoen ton (2004) naar 259 miljoen ton. Hoewel op meer akkers koolzaad verbouwd wordt, zullen die velden samen 7 procent minder opbrengen dan vorig jaar. Ook het aantal hectaren aardappelen in Europa is gedaald met 8,4 procent.

De Griekse minister van publieke werken Souflias heeft een project gelanceerd waarin rioolafval verwerkt wordt met aarde, bladeren en takken, om het vervolgens tot vruchtbare aarde te laten composteren. Het experiment startte eerder deze week in Ano Liosia. Dagelijks wordt 80 ton rioolafval verwerkt, maar men verwacht dat de hoeveelheid zal toenemen, aldus Souflias. Inwoners van Ano Liosia en lokale autoriteiten bieden weerstand aan het project, maar de minister stond erop deze belofte waar te maken. Wanneer de bevolking in december nog steeds ontevreden is, zou hij het proces stil leggen.

Een veilinghuis in de Canadese stad Montreal brengt vier schetsen van de Duitse dictator Adolf Hitler onder de hamer. De schetsen worden samen met twee kerstboodschappen van de nazi-leider geveild op 19 juli. De veiling heeft de woede opgeroepen van de joodse gemeenschap in Canada. Veilingmeester Iegor de Saint Hippolyte zegt dat hij alleen zijn plicht doet. "Mijn plicht is de historie over te brengen naar andere mensen en voorwerpen te conserveren die belangrijk zijn voor de mensenheid." De schetsen zijn gemaakt met kool, gekleurde pen en inkt. Een schets bevat verbeteringen die Hitler gemaakt zou hebben voor het ontwerp voor de opera in de Oostenrijkse stad Linz. De kerstkaarten komen uit 1935 en 1938 en dragen Hitlers handtekening en zegel.

Een plastic en schuimrubberen afdekking is dinsdag van een raam van de spaceshuttle Discovery gevallen. Daardoor is volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schade veroorzaakt aan het ruimteveer. De schade kon snel worden hersteld, waardoor het incident geen gevolgen heeft voor de lancering van de Discovery, die voor vanavond staat gepland. De afdekking, die de ramen voor de lancering schoon moet houden, viel 20 meter naar beneden en kwam terecht op een van de twee manoeuvreringssystemen, die het veer in de ruimte wendbaar maken. Enkele hittewerende tegels aan de rand van het systeem raakten daardoor beschadigd, zei een woordvoerder van NASA. De NASA lijkt zich meer zorgen te maken over het weer dan over de lichte beschadiging. In het gebied rond Cape Canaveral zijn voor woensdag stormen voorspeld, die de lancering kunnen vertragen.

De ministers van financien van Europese Unie manen Italie om het te hoge begrotingstekort uiterlijk in 2007 bij te stellen. De ministers hebben het land dinsdag in Brussel een 'dwingend advies' gegeven, aldus de Britse minister Brown die de vergadering voorzat. Italie stevent volgens Brusselse prognoses af op een tekort van 3,6 procent in 2005 en 4,6 procent in 2006. Het Stabiliteitspact legt de norm op 3,0 procent van het nationaal inkomen. Het hoge Italiaanse tekort komt door de aanhoudend lage groei van de economie. De ministers toonden zich ook bezorgd over het grote begrotingstekort in Portugal. Daarvoor volgen waarschijnlijk later dwingende adviezen.

De Europese Commissie maakt een website die toont welke groothandelstarieven de mobiele telecombedrijven onderling hanteren. De in het najaar te lanceren website gaat inzicht geven in hoeveel de mobiele telecombedrijven verdienen aan klanten die internationaal mobiel telefoneren. De hoge beltarieven zijn al langer een punt van zorg bij eurocommissaris Viviane Reding. Ze meent dat telecombedrijven te weinig doen en te langzaam handelen om de beltarieven naar een redelijk lager niveau te brengen. Reding voert de druk op de bedrijven op, door samen met nationale telecomtoezichthouders de zogeheten roamingtarieven te publiceren. Consumenten en zakenlui die vanuit het buitenland mobiel bellen, worden bij thuiskomst regelmatig opgeschrikt door enorme telefoonrekeningen. Iemand met een Pools GSM-abonnement, bijvoorbeeld, die van Malta naar Polen belt, betaalt 5,01 euro per minuut. De Commissie wil dit soort uitwassen bestrijden. Ze onderzoekt al jaren de tarievensystemen bij MmO2, T-Mobile en Vodafone, en is zelf uiterst traag met definitieve uitspraken daarover. De EC-acties richten zich hoofdzakelijk op de zogeheten roamingtarieven. Dat zijn de tarieven die telecombedrijven onderling berekenen voor gastgebruik op buitenlandse netwerken en het doorsturen van de telefoongesprekken naar de thuisprovider van de mobiele beller. Telecombedrijven verdienen veel geld aan die roamingtarieven. Te veel, volgens de Europese Commissie. Een woordvoerder van commissaris Reding zegt dat de te lanceren website twee doelen heeft. Ten eerste wil de Commissie de tarievenmarkt transparanter maken en, ten tweede, moet de site als ijkpunt gaan dienen voor telecombedrijven die hun tarieven willen verlagen. Het adres van de prijsvergelijkingswebsite wordt in de herfst bekend gemaakt.

Shell heeft een nieuwe stap gezet in de juridische afronding van het schandaal rond de bewezen olie- en gasreserves. Het olieconcern is met een groep werknemers, aangesloten bij een pensioenfonds in de Verenigde Staten, een schikking overeengekomen. Shell betaalt 90 miljoen dollar, waarvan het 25 miljoen dollar op de verzekeraars kan verhalen. De schikking moet nog worden goedgekeurd door de federale rechtbank in New Jersey. Dat heeft het Nederlands-Britse concern dinsdag bekendgemaakt. De schikking is getroffen in een zogenoemde class-action rechtszaak. Shell is in de VS betrokken bij nog meer van dit soort zaken van groepen beleggers die schadevergoeding claimen omdat ze menen de dupe te zijn geworden van de reserveaffaire. Vorig jaar moest het concern tot zijn schande bekendmaken dat het de bewezen reserves aan olie en gas te hoog had in geschat. Twee weken geleden werd bekend dat de Amerikaanse justitie Shell niet strafrechtelijk zal vervolgen wegens de affaire, onder meer omdat het concern volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen. De rol van individuele (ex-)bestuurders is nog wel onderhevig aan onderzoek. Eerder schikte Shell met de Amerikaanse en Britse beursautoriteiten, waarbij het concern respectievelijk 120 miljoen dollar en 25 miljoen euro betaalde.

De eurozone raakt de komende decennia in economisch opzicht verder achterop bij de Verenigde Staten en andere industrielanden als er geen krachtige hervormingen komen. Vooral structurele ingrepen op de arbeidsmarkt zijn noodzakelijk. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport over de eurozone van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waarbij dertig industrielanden zijn aangesloten. De OESO stelt vast dat de Europese landen hun ambities niet kunnen waarmaken. Op een topconferentie in Lissabon in 2000 bezwoeren ze dat de Europese Unie in 2010 de sterkste economie ter wereld zou zijn. "Er is nog steeds een grote kloof met die ambitie," aldus het rapport. Aan de invoering van de euro heeft het zeker niet gelegen. "De economie staat er ongetwijfeld beter voor dan het geval zou zijn geweest zonder de monetaire eenwording," aldus de OESO. Verzachtende omstandigheden zijn de sterke stijging van de olieprijzen en de hoge koers van de euro tegenover de dollar. Maar de hoofdoorzaak van de teleurstellende economische ontwikkeling is het uitblijven van voldoende hervormingen. De OESO heeft haar in mei gegeven groeiprognoses voor de korte termijn gehandhaafd. De economie van de eurozone groeit dit jaar met 1,2 procent na 1,8 procent in 2004. Volgend jaar wordt het 2 procent.

Het Europese Hof van Justitie heeft Frankrijk dinsdag een boete opgelegd van 20 miljoen euro. Het land krijgt ook een dwangsom van 57 miljoen euro per halfjaar, zolang het gedoogt dat vissers te kleine vissen vangen. Het is de eerste keer in de historie dat een land een boete plus een dwangsom krijgt opgelegd van het Hof van Justitie. Om dit novum was gevraagd door advocaat-generaal Geelhoed. Frankrijk gedoogt sinds 1984 dat vissers ondermaatse vis vangen. In 1991 is Frankrijk daarvoor al eens veroordeeld door het Hof. Sindsdien is er niets verbeterd, oordeelt het Hof.

De Belgische melksector moet een heffing van 8 miljoen euro betalen aan de Europese Unie omdat het vee in 2003 en 2004 te veel melk heeft geproduceerd. Dat meldt de administratie Beheer en Kwaliteit Landbouwproductie dinsdag. Het Belgische vee produceerde 23,4 miljoen liter te veel. Om een overschot te vermijden, bepaalt Europa via specifieke quota hoeveel melk de verschillende lidstaten mogen produceren. Voor België bedraagt dat quotum 3,317 miljard liter. Enkel die melkveehouders die hun individueel quotum overschreden, worden beboet. Het is al de derde jaar dat ons land de boete moet betalen.

De zomerkoopjes lijken op een succes uit te draaien. Na tien soldendagen kregen de handelaars in kleding, schoenen en sportartikelen tien procent meer bezoekers over de vloer dan in dezelfde periode in 2004. Die bezoekers zorgden voor vijf procent meer omzet. Dat blijkt uit de balans die Fedis, de Belgische federatie van distributieondernemingen, na de tien eerste koopjesdagen heeft gemaakt. Volgens Fedis maken alle Fashion-bedrijven, zowel die in de stadscentra als die in de periferie, dezelfde positieve balans. Ze verwachten ook dat de zomersolden zullen blijven doorgaan op hetzelfde elan.

Tuesday, July 12, 2005

MP3 heeft het rijk nog niet voor zich


Radio en cd's blijven in de Verenigde Staten het favoriete luisterkanaal van de consument. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoekscentrum IDC. Hoewel er steeds meer MP3-spelers worden verkocht, blijft hun marktaandeel volgens de onderzoekers nog altijd marginaal.

"Slechts zes procent van de consumenten heeft thuis een draagbare digitale muziekspeler (MP3)," benadrukt IDC. "Bovendien maakt slechts vier procent gebruik van een ‘pay-per-download’ online muziekdienst."

Daarentegen blijkt maar liefst 53 procent van de consumenten in de Verenigde Staten in het bezit van een draagbare CD-speler. De penetratie van satellietradio ligt er op 6 procent, maar dat percentage zal volgens de onderzoekers snel stijgen. "Twaalf procent van de respondenten vertelde in het komende jaar een ontvanger voor satellietradio aan te zullen schaffen."

Het aantal huishoudens met een MP3-speler is tussen 2000 en 2004 wel verviervoudigd. Voorop gesteld wordt dat het aantal toestellen over vijf jaar aangegroeid zal zijn tot 56,1 miljoen exemplaren. Op dit ogenblik zijn er 16,2 miljoen op de markt gebracht.

Draagbare muziekspelers met een harde schijf worden daarentegen minder hard verkocht. Daarvan zou de echte doorbraak pas in 2007 of 2008 verwacht worden. "Er is op dit ogenblik de sterke concurrentie van draagbare DVD-spelers en telefoons met multimedia-functies," stipt het magazine Emarketer aan. "In 2010 zouden muziekspelers met een harde schijf wel een marktaandeel van 17 procent innemen. Op dit ogeblik blijft dat beperkt tot één procent."

Online weer terug in millennium?


In de Verenigde Staten is de overname van internetbedrijven door traditionele media de voorbije zes maand onverminderd verder gegaan. Daarbij worden volgens het magazine Mediapost trends benaderd die kenmerkend waren voor de tweede helft van het vorige decennium.

"In juni kocht mediagigant Gannett het online reclamebedrijf PointRoll voor een bedrag dat ergens in de buurt van 100 miljoen dollar zou liggen," schrijft Mediapost-journalist Michael Deibert. "In diezelfde periode werd de Scripps Howard News Service de online prijsvergelijker Shopzilla voor ongeveer 500 miljoen dollar. In februari betaalde de New York Times 410 miljoen dollar voor About.com."

Deze trend heeft volgens Tolman Geffs, marketing director bij het New-Yorkse adviesbureau Jordan-Edminston. "Enerzijds bieden reclame-gedreven online activiteiten belangrijke groeimogelijkheden," stipt hij aan. "Maar anderzijds zien de traditionele media - vooral kranten - mogelijke winsten in het zwarte gat van het internet te verdwijnen. De online krantenactiviteiten zijn niet voldoende om dat gat op te vullen, waardoor er naar een complementair aanbod wordt gezocht.

Volgens Jordan-Edminston zouden er in de Amerikaanse mediasector de voorbije zesmaand 266 fusies en overnames zijn geteld. "Dat is 15,2 procent meer dan diezelfde periode in 2004 en is goed voor een bedrag van nagenoeg 27 miljard dollar," aldus Geffs.

De grote sprong wordt echter duidelijk wanneer vergeleken wordt met de eerste zes maanden van 2003, waar een explosie met 180 procent kan vastgesteld worden. "Bovendien komen we de eerste zes maand van dit jaar bijna aan het totale bedrag van vorig jaar, toen overnames en fusies werden gerealiseerd voor een totaal bedrag van 30 miljard dollar," zegt Geffs.

De onderzoekers vergelijken verder met gelijkaardige periodes in 2001 (15,3 miljard), 2002 (5,9 miljard) en 2003 (8,5 miljard). Bovendien komt het huidige bedrag ook aardig in de buurt van de 36,8 miljard dollar van de eerste helft van 2000. Geffs verwacht dat deze trend zich ook volgend jaar nog verder zal doorzetten.

Houden marketeers van weblogs?


Meer dan de helft van de marketeers heeft interesse voor weblogs als reclamemedium. Het magazine Adweek stelt dat die populariteit nog gevoelig zal toenemen, want dat weblogs talloze financiële en strategische voordelen bieden.

"Marketeers realiseren zich meer en meer hoe interessant web logs zijn als reclamemedium," stipt het magazine Adweek aan. "Blogs bevatten immers veel informatie over consumenten die anders niet beschikbaar is."

Zo gebruiken bloggers hun website om over hun leven te vertellen en hun mening te geven over ontwikkelingen en producten zonder dat daarvoor door de marketeer gerichte inspanningen gedaan moet worden.

De blogosphere zou op dit ogenblik al inmiddels 11 miljoen blogs tellen. Het voorbije jaar zouden er dagelijks 20.000 nieuwe weblogs gecreëerd worden. Een enquête van Forrester Research voert aan dat 64 procent van de marketeers interesse heeft voor weblogs als reclamemedium.

"Feedback is zoveel sneller en goedkoper dan bij andere media," voert Adweek nog aan. "De populariteit van weblogs onder adverteerders zal dan ook nog flink toenemen. Bovendien verzamelen ze kritiek en waardering voor producten en diensten. Die feedback kan dan ook van grote invloed zijn op de verdere productontwikkeling.