Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, July 15, 2005

Geen belastingen voor bijbelpark


De Holy Land Experience, een Amerikaans themapark rond de Gewijde Geschiedenis, moet geen belastingen betalen. Dat heeft een rechter beslist. De belastingsinspectie had een onroerende voorheffing van één miljoen dollar geëist.

De Holy Land Experience opende zijn deuren in 1991 in Orlando (Florida) en is een themapark rond de bijbelse geschiedenis. De bezochters krijgen onder meer een musicalversie van de kruisiging voorgeschoteld en kunnen een miniatuurmodel van het oude Jeruzalem bekijken. Ook de tempel van Herodes, de graftombe van Jesus, een bedoeïenentent en een straatmarkt werden nagebouwd.

Het park is vooral gericht op ontspanning, maar wil zich toch geklasseerd zien tussen kerken en musea, wat in de Verenigde Staten meteen vrijstelling van belastingen betekent. Na een lange juridische strijd kreeg het park de steun van rechter Cynthia MacKinnon.

De rechter stelde dat er geen bewijzen waren dat het park zijn winsten voor andere dingen gebruikt zou hebben dan voor evangelisatie en verering. De Amerikaanse belastingen hadden van het park een onroerende voorheffing van bijna één miljoen dollar gevorderd. Dat zou wellicht het einde van het park hebben betekent.

"Het park is helemaal niet te vergelijken met kerkgenootschappen," stelt de belastingsdienst. "Geen enkele kerk vraagt een toegangsgeld van 30 dollar. "Het is niet meer dan een onderneming."

Het park merkt echter op niet genoeg bezoekers aan te trekken om break-even te kunnen draaien. Het Holy Land Experience is een initiatief van Zion's Hope, een religieuze vereniging die zich tot doel heeft gesteld om de Joden tot het christendom te bekeren.

De Amerikaanse belastingdienst beraadt zich over een eventueel beroep.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home