Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Thursday, July 14, 2005

Economie in de media



Thunder Horse, het grootste offshore-boorplatform ter wereld, is getroffen door de tropische storm Dennis en dreigt nu te zinken. Het booreiland bevindt zich in de Golf van Mexico en heeft de afgelopen dagen behoorlijk wat overlast ondervonden van de orkaan Dennis. Thunder Horse is ernstig beschadigd en dreigt naar de bodem van de zee te zinken, zo meldt de Telegraaf woensdag. Het eiland is voor 75 procent eigendom van de Britse oliemaatschappij BP. Het booreiland is nog niet helemaal afgebouwd. Het is de bedoeling dat het vanaf 2007 begint met het oppompen van olie en aardgas vanuit de Golf van Mexico, die op die plaats twee kilometer diep is. BP maakt zich nu zorgen of het grote project wel optijd af zal komen. De oliemaatschappij bevestigt op haar site dat het 50.000 ton wegende booreiland door toedoen van Dennis zo'n 20 tot 30 graden gekanteld is. Thunder Horse heeft een waarde van ongeveer een miljard dollar. BP weet nog niet zeker of het platform zal gaan zinken, maar vreest het ergste. Deskundigen roepen beelden op van een olieboorplatform van de Braziliaanse oliemaatschappij Petroleó Brasileiro, dat in 2001 tot zinken werd gebracht door een explosie. Het platform was toentertijd de grootste ter wereld en hing slechts een fractie schever dan de Thunder Horse nu. Bovendien is er een nieuwe tropische storm in aantocht. Volgens metereologen ontwikkelt Emily zich ook langzaam maar zeker tot een orkaan en zal het eveneens de Golf van Mexico aandoen. Dat zou wel eens de doodssteek kunnen worden voor het booreiland, dat met zestien ankers aan de zeebodem vastgeketend is. BP laat een onderzoek uitvoeren om te weten te komen hoe een tropische storm het zware booreiland zo zwaar heeft kunnen beschadigen.

De economie in Nederland draait het slechtste van alle 25 landen in de Europese Unie. Dat blijkt uit een herzien overzicht dat statistisch bureau Eurostat donderdag heeft gepubliceerd. Geen ander land zag de welvaart in het eerste kwartaal 0,5 procent dalen vergeleken met een jaar eerder. Alleen Italië (min 0,2 procent) en Malta (min 0,1 procent) komen in de buurt. De EU komt uit op een economische groei van 1,4 procent vergeleken met een jaar eerder. Afgezet tegen het voorgaande kwartaal is de Europese groei 0,5 procent. Dat is opnieuw slechter dan de Verenigde Staten en Japan. Tegen de 0,5 procent groei in de EU, meldt de VS 0,9 procent en Japan 1,2 procent groei. De Europese economie blijkt in de eerste drie maanden vooral beïnvloed door 0,2 procent hogere consumentenbestedingen dan een kwartaal eerder. Investeringen daalden 0,2 procent en de export 0,7 procent.

De Japanse regering heeft donderdag de oliemaatschappij Teikoku Oil het recht verleend naar gas te boren onder een omstreden deel van de Oost-Chinese Zee. Zowel de Volksrepubliek China als Japan maakt aanspraken op dat deel van de zee. Teikoku Oil vroeg meer dan 35 jaar geleden de Japanse regering al om toestemming voor proefboringen naar gas onder de Oost-Chinese Zee. De regering schoof een besluit echter op de lange baan, omdat ze eerst met China het verloop van de grenzen wilde bepalen tussen de zones van beide landen die ze als hun invloedssfeer konden aanmerken. Daar is echter nog steeds geen akkoord over. Japan besloot in april niet langer te wachten en Teikoku Oil stond meteen voor de deur. Dat gebeurde toen de spanningen tussen China en Japan over tal van zaken hoog waren opgelopen, zoals de Japanse terughoudendheid bij de erkenning van de gruwelen die de Japanse militaire expansie de vorige eeuw in onder meer China tot gevolg had. Japan heeft zelf al een economische invloedszone van 200 zeemijlen uit de kust uitgeroepen. Teikoku Oil moet de boringen net binnen dat gebied verrichten. China erkent dat besluit niet. China heeft ook zelf zo'n zone ingesteld die reikt tot in het gebied dat Japan tot zijn invloedszone rekent.

InBev heeft in het eerste halfjaar 5,5 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Het concern dankt de groei vooral aan klanten in Zuid-Amerika en Rusland. InBev meldde donderdag dat het volume is gestegen naar 89,1 miljoen hectoliter. Daarnaast verkocht het bedrijf 15,1 miljoen hectoliter frisdrank. Dat is 4,6 procent meer dan een jaar geleden. InBev produceert Stella Artois, Beck's, Brahma en vele andere merken. Sinds de overname van een grote Braziliaanse brouwer is het bedrijf actief in de hele wereld. In West-Europa verkocht het 4,6 procent minder bier (18,1 miljoen hectoliter). In Noord-Amerika was de afname 2,2 procent. Het bedrijf maakt 8 september zijn financiele halfjaarresultaat bekend. Het stelde donderdag alvast dat het voor 2005 een solide brutowinst verwacht, ondanks moeilijke marktcondities in sommige landen.

Vedior heeft een belang van 55 procent verworven in de Oost-Europese recruiter ConsulTeam. Dat heeft het uitzendconcern bekendgemaakt. Hoeveel Vedior betaalt voor het belang, maakt het niet bekend. Het overige belang van 45 pct blijft in handen van het management. Vedior heeft het recht om op termijn het restant op te kopen. ConsulTeam, opgericht in 2000, behaalde vorig jaar een omzet van eur 798.000. Het uitzendbedrijf heeft vestigingen in Bulgarije, Roemenie, Kroatie, Servie en Montenegro.

Volgens het Mexicaanse mijnbouwbedrijf Fertinal heeft een rechter de Mexicaanse divisie van ING opgedragen om 275 miljoen dollar plus rente te betalen om een al sinds 2002 lopend conflict te schikken. ING-woordvoerders in Mexico hebben vooralsnog geen commentaar en ING in Nederland beraadt zich momenteel op een reactie. Fertinal beschuldigt medewerkers van ING Mexico fraude te plegen. Het bedrijf had in 2001 een schadepolis bij ING lopen. Toen in september een mijn onderliep door een tropische orkaan, claimde het kunstmestbedrijf 84 miljoen dollar. Volgens ING bedroeg de schade 13 miljoen dollar. Daarop rees een conflict, waarbij ING-medewerkers werden beschuldigd van het vervalsen van polissen. Toen liep de claim van Fertinal op tot het maximale polisbedrag van 300 miljoen.

Hongarije dreigt de doelstelling niet te halen om het begrotingstekort volgend jaar te beperken tot 2,9 procent van het bruto nationaal product (bnp). Daarvoor heeft Europees commissaris Almunia (monetaire zaken) woensdag gewaarschuwd.
Volgens de Spaanse eurocommissaris haalt Hongarije de doelstelling van 3,6 procent voor dit jaar ook alleen door eenmalige maatregelen, waarvan het effect eind 2005 is verdwenen. Hongarije heeft zichzelf een ambitieus saneringsprogramma opgelegd, om in 2010 de euro te kunnen invoeren, samen met andere nieuwe lidstaten als Polen. Een eerste golf van nieuwe lidstaten, bestaande uit Slovenië en de Baltische Staten zou al in 2008 over de eenheidsmunt kunnen beschikken. Het Hongaarse tekort loopt wel geleidelijk terug. In 2003 bedroeg dit nog 5,9 procent van het bnp. Om de euro in te kunnen voeren is een maximaal tekort van 3,0 procent van het bnp toegestaan. Almunia wijst erop dat de begrotingssituatie echter kwetsbaar blijft en dat extra actie nodig is. Daarbij wijst hij in het bijzonder op het begrotingsrisico dat een geplande belastingverlaging met zich meebrengt.

De Deense speelgoedfabrikant Lego is het met de Amerikaanse beleggingsmaatschappij Blackpool eens geworden over de verkoop van zijn vier recreatieparken. Dat meldt de Financial Times woensdag. Volgens de Britse krant betaalt Blackstone 464 miljoen dollar (380 miljoen euro) voor de parken. Het gaat om de Legoland-parken in het Deense Billund, het Duitse Günzburg, het Engelse Windsor en het Amerikaanse Carlsbad (Californië). De eigenaars van Lego, de familie Kristiansen, boden ze te koop aan omdat ze verlieslatend zijn en omwille van de dramatische daling van de omzet het voorbije jaar. De familie wil wel een kleiner eigenaarsaandeel behouden. De overeenkomst zou nog woensdag officieel bekendgemaakt kunnen worden, luidt het nog in de krant. Eerder was er sprake van onderhandelingen over een beduidend hogere prijs, van zowat 537 miljoen euro.

Luchtvaartmaatschappij SN Brussels Airlines (SNBA), de opvolger van Sabena, heeft in het eerste kwartaal van 2005 een nettoresultaat geboekt van 7,7 miljoen euro. De winst werd wel gunstig beïnvloed door de zwakke dollar, waarschuwt SNBA.
De omzet steeg in het eerste kwartaal van 2005 met meer dan tien procent, tot 199,6 miljoen euro, zo blijkt volgens de krant uit een nota die vorige week onder het personeel van de maatschappij werd verspreid. In dezelfde periode in 2004 had SNBA nog een verlies genoteerd van vijf miljoen euro. In de nota stelt de directie dat de zwakke dollar veel heeft geholpen. Sinds het eerste kwartaal is de dollar met ongeveer tien procent in waarde gestegen. De luchtvaartmaatschappij blijft voor het hele jaar bij een prognose van een positief nettoresultaat, voegde woordvoerder Geert Sciot eraan toe.

De Duitse autoconstructeur Volkswagen (VW) wil in de volgende drie jaar zowat tien miljard euro besparen. Dat bericht, dat woensdag in de krant Financial Times Deutschland stond, werd door een bron bij het dossier "realistisch" genoemd.
De groep had eerder voorzien om vier miljard euro te besparen tegen 2008, maar waarschuwde ondertussen al dat de kosten veel meer beperkt zouden moeten worden. Woensdagnamiddag is een analistenconferentie voorzien bij VW. Financieel directeur Hans Dieter Pötsch zou er het algemene kader van het besparingsprogramma voorstellen, evenwel zonder totaalbedrag te noemen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home