Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 13, 2005

Economie in de media


Europese boeren zullen dit jaar minder van het land halen dan vorig jaar, verwacht het statistiekbureau van de Europese Commissie Eurostat. Vooral in Zuid-Europa staan de oogsten onder druk door het droge weer. Het jaar 2004 staat te boek als uitzonderlijk goed oogstjaar. Eurostat verwacht dat de telers dit jaar uitkomen op het zevenjarig gemiddelde. De droogte is van invloed op de oogstverwachting. De Spaanse suikerbietenoogst zal naar verwachting bijvoorbeeld 72,5 procent kleiner zijn dan vorig jaar. Ook verandering in de teeltarealen speelt een rol. Het aantal hectaren granen, aardappelen en suikerbieten is licht gedaald. Eurostat verwacht dat de suikerbietenoogst dit jaar 11,4 procent lager zal zijn dan in 2004. De graanoogst zou zakken van 289 miljoen ton (2004) naar 259 miljoen ton. Hoewel op meer akkers koolzaad verbouwd wordt, zullen die velden samen 7 procent minder opbrengen dan vorig jaar. Ook het aantal hectaren aardappelen in Europa is gedaald met 8,4 procent.

De Griekse minister van publieke werken Souflias heeft een project gelanceerd waarin rioolafval verwerkt wordt met aarde, bladeren en takken, om het vervolgens tot vruchtbare aarde te laten composteren. Het experiment startte eerder deze week in Ano Liosia. Dagelijks wordt 80 ton rioolafval verwerkt, maar men verwacht dat de hoeveelheid zal toenemen, aldus Souflias. Inwoners van Ano Liosia en lokale autoriteiten bieden weerstand aan het project, maar de minister stond erop deze belofte waar te maken. Wanneer de bevolking in december nog steeds ontevreden is, zou hij het proces stil leggen.

Een veilinghuis in de Canadese stad Montreal brengt vier schetsen van de Duitse dictator Adolf Hitler onder de hamer. De schetsen worden samen met twee kerstboodschappen van de nazi-leider geveild op 19 juli. De veiling heeft de woede opgeroepen van de joodse gemeenschap in Canada. Veilingmeester Iegor de Saint Hippolyte zegt dat hij alleen zijn plicht doet. "Mijn plicht is de historie over te brengen naar andere mensen en voorwerpen te conserveren die belangrijk zijn voor de mensenheid." De schetsen zijn gemaakt met kool, gekleurde pen en inkt. Een schets bevat verbeteringen die Hitler gemaakt zou hebben voor het ontwerp voor de opera in de Oostenrijkse stad Linz. De kerstkaarten komen uit 1935 en 1938 en dragen Hitlers handtekening en zegel.

Een plastic en schuimrubberen afdekking is dinsdag van een raam van de spaceshuttle Discovery gevallen. Daardoor is volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA schade veroorzaakt aan het ruimteveer. De schade kon snel worden hersteld, waardoor het incident geen gevolgen heeft voor de lancering van de Discovery, die voor vanavond staat gepland. De afdekking, die de ramen voor de lancering schoon moet houden, viel 20 meter naar beneden en kwam terecht op een van de twee manoeuvreringssystemen, die het veer in de ruimte wendbaar maken. Enkele hittewerende tegels aan de rand van het systeem raakten daardoor beschadigd, zei een woordvoerder van NASA. De NASA lijkt zich meer zorgen te maken over het weer dan over de lichte beschadiging. In het gebied rond Cape Canaveral zijn voor woensdag stormen voorspeld, die de lancering kunnen vertragen.

De ministers van financien van Europese Unie manen Italie om het te hoge begrotingstekort uiterlijk in 2007 bij te stellen. De ministers hebben het land dinsdag in Brussel een 'dwingend advies' gegeven, aldus de Britse minister Brown die de vergadering voorzat. Italie stevent volgens Brusselse prognoses af op een tekort van 3,6 procent in 2005 en 4,6 procent in 2006. Het Stabiliteitspact legt de norm op 3,0 procent van het nationaal inkomen. Het hoge Italiaanse tekort komt door de aanhoudend lage groei van de economie. De ministers toonden zich ook bezorgd over het grote begrotingstekort in Portugal. Daarvoor volgen waarschijnlijk later dwingende adviezen.

De Europese Commissie maakt een website die toont welke groothandelstarieven de mobiele telecombedrijven onderling hanteren. De in het najaar te lanceren website gaat inzicht geven in hoeveel de mobiele telecombedrijven verdienen aan klanten die internationaal mobiel telefoneren. De hoge beltarieven zijn al langer een punt van zorg bij eurocommissaris Viviane Reding. Ze meent dat telecombedrijven te weinig doen en te langzaam handelen om de beltarieven naar een redelijk lager niveau te brengen. Reding voert de druk op de bedrijven op, door samen met nationale telecomtoezichthouders de zogeheten roamingtarieven te publiceren. Consumenten en zakenlui die vanuit het buitenland mobiel bellen, worden bij thuiskomst regelmatig opgeschrikt door enorme telefoonrekeningen. Iemand met een Pools GSM-abonnement, bijvoorbeeld, die van Malta naar Polen belt, betaalt 5,01 euro per minuut. De Commissie wil dit soort uitwassen bestrijden. Ze onderzoekt al jaren de tarievensystemen bij MmO2, T-Mobile en Vodafone, en is zelf uiterst traag met definitieve uitspraken daarover. De EC-acties richten zich hoofdzakelijk op de zogeheten roamingtarieven. Dat zijn de tarieven die telecombedrijven onderling berekenen voor gastgebruik op buitenlandse netwerken en het doorsturen van de telefoongesprekken naar de thuisprovider van de mobiele beller. Telecombedrijven verdienen veel geld aan die roamingtarieven. Te veel, volgens de Europese Commissie. Een woordvoerder van commissaris Reding zegt dat de te lanceren website twee doelen heeft. Ten eerste wil de Commissie de tarievenmarkt transparanter maken en, ten tweede, moet de site als ijkpunt gaan dienen voor telecombedrijven die hun tarieven willen verlagen. Het adres van de prijsvergelijkingswebsite wordt in de herfst bekend gemaakt.

Shell heeft een nieuwe stap gezet in de juridische afronding van het schandaal rond de bewezen olie- en gasreserves. Het olieconcern is met een groep werknemers, aangesloten bij een pensioenfonds in de Verenigde Staten, een schikking overeengekomen. Shell betaalt 90 miljoen dollar, waarvan het 25 miljoen dollar op de verzekeraars kan verhalen. De schikking moet nog worden goedgekeurd door de federale rechtbank in New Jersey. Dat heeft het Nederlands-Britse concern dinsdag bekendgemaakt. De schikking is getroffen in een zogenoemde class-action rechtszaak. Shell is in de VS betrokken bij nog meer van dit soort zaken van groepen beleggers die schadevergoeding claimen omdat ze menen de dupe te zijn geworden van de reserveaffaire. Vorig jaar moest het concern tot zijn schande bekendmaken dat het de bewezen reserves aan olie en gas te hoog had in geschat. Twee weken geleden werd bekend dat de Amerikaanse justitie Shell niet strafrechtelijk zal vervolgen wegens de affaire, onder meer omdat het concern volledig heeft meegewerkt aan het onderzoek en maatregelen heeft getroffen om herhaling te voorkomen. De rol van individuele (ex-)bestuurders is nog wel onderhevig aan onderzoek. Eerder schikte Shell met de Amerikaanse en Britse beursautoriteiten, waarbij het concern respectievelijk 120 miljoen dollar en 25 miljoen euro betaalde.

De eurozone raakt de komende decennia in economisch opzicht verder achterop bij de Verenigde Staten en andere industrielanden als er geen krachtige hervormingen komen. Vooral structurele ingrepen op de arbeidsmarkt zijn noodzakelijk. Dat staat in een dinsdag gepubliceerd rapport over de eurozone van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), waarbij dertig industrielanden zijn aangesloten. De OESO stelt vast dat de Europese landen hun ambities niet kunnen waarmaken. Op een topconferentie in Lissabon in 2000 bezwoeren ze dat de Europese Unie in 2010 de sterkste economie ter wereld zou zijn. "Er is nog steeds een grote kloof met die ambitie," aldus het rapport. Aan de invoering van de euro heeft het zeker niet gelegen. "De economie staat er ongetwijfeld beter voor dan het geval zou zijn geweest zonder de monetaire eenwording," aldus de OESO. Verzachtende omstandigheden zijn de sterke stijging van de olieprijzen en de hoge koers van de euro tegenover de dollar. Maar de hoofdoorzaak van de teleurstellende economische ontwikkeling is het uitblijven van voldoende hervormingen. De OESO heeft haar in mei gegeven groeiprognoses voor de korte termijn gehandhaafd. De economie van de eurozone groeit dit jaar met 1,2 procent na 1,8 procent in 2004. Volgend jaar wordt het 2 procent.

Het Europese Hof van Justitie heeft Frankrijk dinsdag een boete opgelegd van 20 miljoen euro. Het land krijgt ook een dwangsom van 57 miljoen euro per halfjaar, zolang het gedoogt dat vissers te kleine vissen vangen. Het is de eerste keer in de historie dat een land een boete plus een dwangsom krijgt opgelegd van het Hof van Justitie. Om dit novum was gevraagd door advocaat-generaal Geelhoed. Frankrijk gedoogt sinds 1984 dat vissers ondermaatse vis vangen. In 1991 is Frankrijk daarvoor al eens veroordeeld door het Hof. Sindsdien is er niets verbeterd, oordeelt het Hof.

De Belgische melksector moet een heffing van 8 miljoen euro betalen aan de Europese Unie omdat het vee in 2003 en 2004 te veel melk heeft geproduceerd. Dat meldt de administratie Beheer en Kwaliteit Landbouwproductie dinsdag. Het Belgische vee produceerde 23,4 miljoen liter te veel. Om een overschot te vermijden, bepaalt Europa via specifieke quota hoeveel melk de verschillende lidstaten mogen produceren. Voor Belgiƫ bedraagt dat quotum 3,317 miljard liter. Enkel die melkveehouders die hun individueel quotum overschreden, worden beboet. Het is al de derde jaar dat ons land de boete moet betalen.

De zomerkoopjes lijken op een succes uit te draaien. Na tien soldendagen kregen de handelaars in kleding, schoenen en sportartikelen tien procent meer bezoekers over de vloer dan in dezelfde periode in 2004. Die bezoekers zorgden voor vijf procent meer omzet. Dat blijkt uit de balans die Fedis, de Belgische federatie van distributieondernemingen, na de tien eerste koopjesdagen heeft gemaakt. Volgens Fedis maken alle Fashion-bedrijven, zowel die in de stadscentra als die in de periferie, dezelfde positieve balans. Ze verwachten ook dat de zomersolden zullen blijven doorgaan op hetzelfde elan.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home