Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 13, 2005

Wordt Everest Unesco-erfgoed



Edmund Hillary, die er als eerste in slaagde om de top van de Mount Everest te bereiken, vraagt dat de berg opgenomen wordt op de Unesco-lijst van bedreigd erfgoed geplaatst zou worden. De klimaatverandering dreigt immers ook op het hoogste punt van de aarde zijn sporen na te zullen laten.

De meren van de Himalaya zwellen aan door de grotere toevoer van water van de smeltende gletsjers. Dat werd geopperd tijdens de 29ste samenkomst van het World Heritage Committee van de Unesco in Durban. Gevreesd wordt dat die meren op hun beurt doorbreken en de levens van duizenden mensen zouden kunnen bedreigen, maar ook het unieke milieu van de Everest vernietingen.

De Himalaya heeft volgens Hillary tijdens de voorbije vijftig jaar duidelijk een opwarming gekend. "Daardoor zijn de gletsjers beginnen te smelten en dat extra water betekent een bedreiging voor het milieu en de bewoners," aldus de Nieuw-Zeelander. "De enige oplossing om een ramp te vermijden is het draineren van die meren."

Hillary wil samen met andere bergbeklimmers en wetenschappers dat de Unesco de Everest op de lijst van bedreigd erfgoed zou plaatsen. "Die stap geeft de Unesco de mogelijkheid om maatregelen te nemen en corrigerende ingrepen te financieren," aldus het persbureau Reuters.

Eenzelfde stap wordt gevraagd voor de koraalriffen in Belize en de gletsjers in Peru. Ook daar heeft de klimaatverandering zijn invloed al laten gelden. In Durban zal trouwens voorgesteld worden om 42 nieuwe sites op de lijst van het Unesco-Werelderfgoed te plaatsen. De lijst omvat al 788 sites, waarvan er 35 als bedreigd beschouwd worden.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home