Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Wednesday, July 13, 2005

Franse hotels smerig, lawaaierig en onhygiënisch



Bijna een kwart van de Franse hotels is verouderd en zelfs bijna bouwvallig. Dat blijkt uit een rapport van het toeristisch concultancy-bureau Coach Omnium. Het ontbreekt de sector volgens de onderzoekers echter aan financiële middelen om renovaties door te voeren.

Coach Omnium nam 18.000 hotels met een totale capaciteit van bijna 600.000 kamers onder de loep. "Het is slecht gesteld met de hotellerie," voert Mark Watkins, directeur van Coach Omnium, aan. Slechts één zesde van de Franse hotels, die gemiddeld dertig kamers tellen, blijkt perfect in orde te zijn. "De rest heeft het gewoon nagelaten zich te moderniseren," aldus nog Watkins.

De onderzoekers stellen dat ook de klant een heel negatief oordeel heeft over de Franse hotels. Zo klaagt 30 procent over een slechte isolering, 12,6 procent over onaangemane geuren en 10,1 procent over een gebrek aan hygiëne. Vooral hotels die tot een keten behoren - ongeveer 60 procent van de hele sector - laten veel te wensen over. Opvallend is dat het aantal hotels zonder of met slechts één ster de voorbije zes jaar in Frankrijk met 16 procent is gedaald.

De onderzoekers voeren aan dat vooral financiële problemen de oorzaak vormen voor de gebrekkige kwaliteit. "In veel gevallen kampen de hotels met een geldtekort," zegt Watkins. "Hotels met minder dan 45 kamers zijn in de meeste gevallen onrendabel, maar voor renoveringswerken eisen de banken meestal een eigen inbreng van 40 procent."

Desondanks blijft Frankrijk de toeristen aantrekken. Parijs zag het aantal overnachtingen tijdens het eerste kwartaal van dit jaar met ongeveer 7 procent groeien. Daarmee staat de Franse hoofdstad opnieuw op het niveau van 2000, toen absolute records werden gevestigd.

Parijs blijkt vooral populair te zijn bij gasten uit de nieuwe EU-lidstaten Hongarije, Tsjechië en Polen. Die moeten immers geen visum meer aanvragen. Tijdens de zomer verwacht men ook meer toeristen uit Slovakije en Hongarije. Dan start de budgetmaatschappij Sky Europe immers met dagelijkse vluchten naar de Côte d'Azur vanuit Bratislava en Boedapest.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home