Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, July 16, 2005

Economie in de media



De luchtvrachtbranche is somber gestemd over de toekomst. De eerder afgegeven prognose voor een groei van het wereldwijde vrachtvolume van 7 procent voor dit jaar is 'definitief achterhaald'. Dat heeft voorzitter S. van Loon van brancheorganisatie ACN in een brief aan de leden geschreven. De luchtvrachtindustrie bevindt zich volgens hem in een turbulente fase. Volgens cijfers van de internationale organisatie voor luchtvaart IATA is in mei het vrachtvolume 1,6 procent gedaald. Een kentering, stelt Van Loon. Hij ziet als belangrijkste oorzaak de aanhoudend zwakke economische situatie. Het Verenigd Koninkrijk lijkt een positieve uitzondering te zijn, constateert de voorzitter. Het is echter mogelijk dat de recente aanslagen in Londen het 'laatste lichtpuntje' in Europa zullen doven, schrijft hij. Schiphol kan volgens Van Loon de concurrentie alleen aangaan door 'tot een absolute top' in kwalitatieve dienstverlening te komen. Hij spoort zijn leden daartoe aan. Goedkoper en sneller werken is bovendien noodzakelijk.

Ongeveer 2.700 kompels zijn in de eerste helft van dit jaar omgekomen in de mijnen van China. Het aantal ernstige ongevallen met meerdere doden verdubbelde, meldde de staatskrant People's Daily zaterdag op basis van regeringsgegevens. In de eerste zes maanden van dit jaar steeg het aantal doden in de beruchte Chinese mijnen met 3,3 procent. Er gebeurden 59 ongelukken met meer dan tien doden, een stijging van 14 procent in verhouding tot dezelfde periode in 2004. De Chinese mijnen staan bekend als de dodelijkste ter wereld, waar de veiligheid van de werknemers een ondergeschikte rol speelt aan de snelle industrialisatie en economische groei van het land.

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA blijft de lancering van het ruimteveer Discovery uitstellen. De start van de eerste vlucht met een ruimteveer sinds begin 2003 zal niet voor eind volgende week zijn. Later vrijdag wil de NASA een datum bekendmaken. Chefs voor de missie zullen snel bijeenkomen om te kijken welke strategie gevolgd moet worden en op welke dag de lancering dan kan plaatshebben, maakte een woordvoerder bekend. Een brandstofsensor in het ruimteveer functioneert niet naar behoren en de reparatie lijkt moeilijker dan aanvankelijk werd aangenomen. Het mankement kwam afgelopen woensdag tijdens een routinecontrole aan het licht, aldus de NASA. De bemanning voor de missie zal vrijdagavond of zaterdag terugkeren in het Johnson Space Center. De lancering van de Discovery moet voor 31 juli plaatsvinden, anders moet de NASA wachten tot september. Pas dan bevindt het internationale ruimtestation ISS zich weer in een gunstige positie voor aankoppeling van een spaceshuttle. Het moet de eerste vlucht met een Amerikaans ruimteveer worden sinds het ongeluk met de Columbia begin 2003, waarbij alle zeven bemanningsleden om het leven kwamen. De ruimtevaartorganisatie kan zich geen misser meer veroorloven. In 1986 ging het ruimteveer Challenger ook al verloren waarbij alle bemanningsleden omkwamen.

De Amerikaanse computer- en printerfabrikant Hewlett-Packard kondigt komende week een ingrijpende reorganisatie aan die waarschijnlijk 15.000 tot 20.000 van de 150.000 arbeidsplaatsen kost. Dat heeft The Wall Street Journal vrijdag gemeld in zijn interneteditie. Volgens de krant komt het bedrijf vermoedelijk op dinsdag met mededelingen. Een woordvoerster van Hewlett-Packard liet weten geen commentaar te hebben. Het zou de grootste reorganisatie worden sinds het concern drie jaar geleden Compaq inlijfde. Speculaties over harde ingrepen doen al de ronde sinds Mark Hurd in maart de leiding overnam van Carly Fiorina, die was weggestuurd wegens slechte resultaten.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft in het tweede kwartaal een winststijging geboekt van 24 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het nettoresultaat bedroeg 4,65 miljard dollar. De omzet klom met 13 procent tot 41,56 miljard dollar, zo heeft GE vrijdag bekendgemaakt. De goede gang van zaken schreef de onderneming toe aan opdrachten voor nieuwe industriële machines zoals vliegtuigmotoren en aan de vraag naar producten in snelgroeiende sectoren als energie en consumentenkrediet. De cijfers waren vrijwel volledig in lijn met de verwachtingen van analisten.

Het volledige Plantin-Moretus complex in Antwerpen is opgenomen op de lijst van het Werelderfgoed van de Unesco. Sedert september 2001 is het archief van de drukkerij van Christoffel Plantin door de Unesco al erkend tot het roerend cultureel werelderfgoed. Ditmaal gaat het over de opname van het ganse onroerende complex, namelijk het uit de 16de eeuw daterende woonhuis-atelier-museum Plantin Moretus. De nieuwe Unesco-erkenning betekent concreet een hogere beschermingsgraad en zal ook bijdragen tot de internationale uitstraling van het Plantin-Moretus museum, maar financiële middelen zitten er niet aan vast. Christoffel Plantin vestigde zich in 1548 in Antwerpen en begon er een drukkerij-uitgeverij die spoedig van Antwerpen een drukkerscentrum maakte dat zich met Parijs en Venetië kon meten. Hij gaf het bloeiende bedrijf later door aan zijn schoonzoon Jan Moretus. Het Plantin-Moretusmuseum aan de Antwerpse Vrijdagmarkt omvat het goed bewaard gebleven complex met de woning, het bedrijf met onder meer de werkkamer van de proeflezers en de boekenwinkel en de bibliotheek. In de drukkerij staan de oudste drukpersen ter wereld.

De maandenlange droogte die Portugal en Spanje in zijn greep houdt, heeft naar verwachting grote gevolgen voor de graanoogst op het Iberisch schiereiland dit jaar. Volgens schattingen van de Europese Unie van vrijdag zullen Portugese en Spaanse boeren dit jaar minder dan de helft van de jaarlijks gemiddelde tarwe- en gerstoogst van het land halen. Portugese meteorologen zeggen dat het in Portugal in meer dan een eeuw niet meer zo droog is geweest. Delen van Spanje hebben dit jaar te maken gehad met de droogste winter en lente in ruim zestig jaar. Ook Italië, Griekenland en Zuid-Frankrijk kampen met ernstige droogte, maar hier verwacht de Europese Unie geen grote afname van de graanoogsten dit jaar.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home