Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, November 12, 2005

Russische minister voor Amerikaanse rechter?


Viktor Khristenko, de Russische minister van energie, heeft bericht gekregen dat hij voor de Amerikaanse rechter moet verschijnen. Dat heeft advocaat Oliver Thomas Johnson, raadsman van een groep minderheidsaandeelhouders van het Russische energiebedrijf Yukos, bekend gemaakt. Khristenko heeft nog tot maandag om te antwoorden.

Johnson verdedigt een groep aandeelhouders die 115.000 Yukos-aandelen hebben gekocht tegen de marktprijs, maar de waarde van het aandeel vervolgens zagen kelderen door het ontmantelen en hernationaliseren van het Russische energiebedrijf. Yukos-topman Chodorkovsky verdween voor jaren in de cel, na een proces dat volgens velen slechts een politieke afrekening was.

De klanten van Johnson zouden in totaal ongeveer 6 miljard dollar hebben verloren. Zij willen nu een schadevergoeding omdat hun verlies veroorzaakt zou zijn door een samenzwering om Yukos weer in handen van de Russische staat te krijgen, zonder dat zij daar als eigenaar voor zouden zijn vergoed.

De dagvaarding zou volgens Johnson aan Khristenko zijn overhandigd tijdens die recent bezoek aan de Verenigde Staten. Dat zou gebeurd zijn op 26 oktober. Hij zou dan verplicht zijn om binnen de twintig dagen te antwoorden. Die periode vervalt maandag.

Johnson stelde er alle vertrouwen in te hebben dat Khristenko inderdaad die deadline zou respecteren. Dat wordt echter in kringen rond Khristenko betwist. Daar zegt men niets te weten van een dagvaarding.

In het proces zijn Rusland, Russische energiebedrijven en hun tomannen gedagvaard. Johnson merkte ook op te verwachten dat hij het proces zou winnen, al zal het volgens hem wel bijzonder lang kunnen aanslepen.

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home