Economie in de media
Britney Spears gaat Barbie achterna. De zangeres heeft namelijk speelgoedfabrikant Mattel de opdracht gegeven om Spears-poppen te ontwerpen. Verschillende bronnen beweren dat Britney in haar enthousiasme een beetje doorslaat. De Amerikaanse ster wil namelijk ook dat haar ouders, haar broer Bryan en haar zus Jamie Lynn aan de poppencollectie worden toegevoegd. Oook moeten er poppen worden gemaakt van haar honden, Bit Bit, Lucky en Lacy. De collectie zou ook haar huis, haar roze Hummer en haar jacht moeten omvatten. "Er is momenteel al een pop van Britney Spears en die is zo populair, dat er wordt gepraat over een complete poppenlijn van de familie Spears," vertelt een bron aan de krant de Daily Star.
Vandaag wordt de Europese satelliet CryoSat gelanceerd. De ruim 700 kilo zware satelliet van de ESA wordt gelanceerd vanaf de Russische ruimtevaartbasis Plesetsk. De geavanceerde satelliet zal een hoofdrol gaan vervullen bij het onderzoek naar klimaatveranderingen aan de polen. Dat doet CryoSat onder meer door zeer nauwkeurig de dikte van het ijs op de Noordpool te meten met behulp van radar hoogtemetingen. De radar aan boord zendt een signaal uit. Niet lang daarna ontvangt Cryosat de echo van het oppervlak direct onder de satelliet. Omdat het signaal met de lichtsnelheid reist, kun je de afstand tussen oppervlak en satelliet bepalen. Met de exacte meetgegevens wil de ESA het verband tussen het ijs en het klimaat op onze planeet nauwgezet in kaart brengen en precies kunnen voorspellen in welke mate en in welk tempo de ijskappen op aarde smelten. Veranderingen in de Noordelijke IJszee zijn een indicator voor klimaatverandering op aarde. De ijssatelliet zal drie jaar lang om de polen cirkelen en veel exacter meten dan andere satellieten. De meeste bestaande satellieten hebben een afwijkende baan, waardoor ze eenderde van de Noordelijke IJszee missen.
In nagenoeg geheel New Orleans komt er sinds vrijdag weer veilig drinkwater uit de kraan. Dat is de eerste keer sinds orkaan Katrina meer dan vijf weken geleden toesloeg in deze stad aan de Mississippi. Dat maakte het kantoor van de burgemeester bekend. De herstelde drinkwatervoorziening zal vooral een impuls zijn voor de grote horecasector in de toeristische stad, verwacht de burgemeester. Veel kroegen, restaurants en hotels zagen de klandizie nog niet terugkeren wegens problemen met het drinkwater. De stroomvoorziening is overigens nog wel een probleem. In ongeveer 60 procent van de stad zijn er nog altijd problemen met de elektriciteit. In veel gevallen wordt dat tijdelijk opgelost met generatoren. Nabij Baton Rouge opende vrijdag het eerste tijdelijke 'dorp' met stacaravans voor evacuès uit vooral New Orleans die geen woningen meer hebben. Op het bewaakte terrein staan 572 stacaravans die elk plaats bieden aan maximaal vijf mensen. De verwachting is dat de meesten er zeker anderhalf jaar zullen blijven wonen.
Aan de Harvard Universiteit in Boston zijn donderdag de Ig-Nobelprijzen uitgereikt. De prijzen zijn een initiatief van het humoristische blad Annals of Improbable Research (Annalen van Onwaarschijnlijk Onderzoek). Zo kreeg de Amerikaan Gregg Miller de Ig Nobelprijs voor de Geneeskunde voor de testikelprotheses die hij bedacht. De kunstmatige testikels zijn speciaal ontworpen voor gecastreerde honden die op deze wijze hun natuurlijke mannelijke aanzien behouden. Het product is in drie maten verkrijgbaar en ongekend populair: volgens de website van de producent lopen inmiddels meer dan dan 100.000 huisdieren met zo'n prothese rond. Andere opvallende winnaars waren John Mainstone en zijn opvolger Thomas Parnell van de universiteit van Queensland, die de Ig Nobelprijs voor de Natuurkunde kregen. Zij volgen al sinds 1927 een experiment waarbij een gestolde klont teer door een trechter druppelt met een gemiddelde snelheid van één druppel per negen jaar. In de categorie scheikunde viel Edward Cussler van de universiteit van Minnesota in de prijzen. Hij deed onderzoek naar de brandende vraag: zwemmen mensen sneller in water dan in siroop? Opmerkelijk genoeg wordt even snel door water als door een stroperige vloeistof gezwommen. De Japanner Yoshiro Nakamats van de universiteit van Tokyo fotografeert en analyseert al 34 jaar onafgebroken iedere maaltijd die hij consumeert en werd bekroond in de categorie voedingsleer. Benjamin Smith van de universiteit van Adelaide kreeg de biologieprijs voor het catalogiseren van verschillende geuren die 131 soorten kikkers afgeven bij stress. Daarvoor werden talloze kikkers intensief besnuffeld.
Het in aanbouw zijnde Europese satellietnetwerk Galileo dreigt vertraging op te lopen door geldproblemen en politieke ruzies. Sergio Vetrella van de Italiaanse ruimtevaartorganisatie ASI beschuldigt de Duitse overheid ervan financieel niet over de brug te komen. Als de Duitsers, zegt Vetrella, voor het einde van de maand geen 430 miljoen euro betalen dan dreigt Galileo niet in 2006 van start te kunnen gaan. De Duitsers zouden namelijk pas te betalen als zeker is waar het controlecentrum van Galileo komt te staan. Duitsland wil dat centrum in Oberpfaffenhofen bij Munchen, maar de Italianen willen het bij Rome. Ook Spanje wil Galileo binnen zijn landsgrenzen. Duitsland gebruikt nu de 430 miljoen euro investeringsgeld als onderhandelingsmiddel. De bouwers van Galileo willen in 2008 een netwerk van dertig satellieten in de baan om de aarde hebben. Vervolgens kunnen bedrijven op dat netwerk hun commerciële positionerings- en navigatiediensten gaan leveren. Galileo zal interoperabel zijn met GPS en Glonass. Ook China neemt deel aan de bouw en, later, het gebruik van Galileo.
De Nobelprijs voor de vrede 2005 is toegekend aan het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) en zijn directeur, de Egyptenaar Mohammed ElBaradei. De 62-jarige Egyptenaar en het in Wenen gevestigde IAEA zijn uitgekozen wegens hun inzet tegen de verspreiding van kernwapens. Aan de Nobelprijs voor de Vrede zit omgerekend 1,1 miljoen euro vast. De prijs wordt op 10 december uitgereikt. De Nobelprijs voor de Vrede is de enige van de Nobelprijzen die niet door Zweden, maar door Noren wordt toegekend. Er waren dit jaar 199 kandidaten, waaronder 36 organisaties, genomineerd. De aankondiging is door veel vooraanstaanden met instemming begroet. Maar er was ook kritiek. Stein Toennesson, directeur van het Instituut voor Vredesonderzoek in Oslo, zei de timing van de toekenning opmerkelijk te vinden, omdat het conflict over Irans omstreden atoomprogramma nog niet is opgelost. Het Nobelcomité heeft zijn hand in een wespennest gestoken, zei Toennesson.
Vlaams minister van Milieu Kris Peeters (CD&V) heeft een ontwerpdecreet klaar waarmee hij het systeem van heffingen op afval wil vereenvoudigen. Opvallend element in dat decreet is de afschaffing van de bestaande milieuheffing op de verbranding van afvalstoffen. In ruil komt er een heffing op de verbrandingsassen, maar vooralsnog geen op de uitstoot van het verbrande afval. "Ontoelaatbaar", vindt Groen!-parlementslid Rudi Daems. "De alarmerende berichten over fijn stof, broeikasgassen en stikstofoxiden in de lucht volgen elkaar in snel tempo op en net dan gaat de minister de heffing afschaffen zonder iets nieuw in de plaats te stellen", aldus Daems. De verschillende milieuheffingen zijn echter zo uiteenlopend dat minister Peeters de bestaande wetgeving wil vereenvoudigen.
0 Comments:
Post a Comment
Subscribe to Post Comments [Atom]
<< Home