Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, January 28, 2012

Nieuwsoverzicht

Het Britse olieconcern British Petroleum zal grotendeels zelf de kosten van de olievervuiling in de Golf van Mexico door het boorplatform Deepwater Horizon moeten dragen. Eerder had het concern geprobeerd om de kosten te verhalen op de Zwitserse groep Transocean, exploitant van olieboorplatform. Transocean treft volgens een Amerikaanse rechtbank slechts gedeeltelijke schuld. De rechtbank stelt dat vooral British Petroleum verantwoordelijk is het opruimen van de smurrie en de daaraan gekoppelde economische schade. Het olieconcern is wel niet aansprakelijk voor schadeclaims, burgerlijke klachten of boetes tegen Transocean. De kosten voor de olievervuiling worden op circa 40 miljard dollar geraamd. British Petroleum heeft intussen al meer dan 7,8 miljard dollar betaald.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia heeft door een nieuwe staking van de piloten opnieuw 93 vluchten moeten schrappen. Met de staking, die werd georganiseerd door pilotenvakbond Sepla, wordt geprotesteerd tegen de oprichting van de lagekostendivisie Iberia Express. De piloten hebben nog nieuwe stakingen aangekondigd. De onderhandelingen tussen de luchtvaartmaatschappij en Sepla hebben tot dusver niets opgeleverd. Iberia Express zou in maart van dit jaar met vier toestellen van het type Airbus A320 van start gaan. Tegen eind dit jaar zou de lagekostenmaatschappij over dertien vliegtuigen moeten kunnen beschikken.

Griekenland staat op het punt een akkoord te bereiken met zijn privéschuldeisers over een schuldherschikking. Dat heeft Olli Rehn, Europees Commissaris voor economisch en monetaire zaken, op het World Economic Forum in Davos gezegd. Door de schuldherschikking zouden de banken en verzekeraars het Grieks schuldpapier in hun portefeuille inruilen voor nieuwe obligaties met slechts de helft van de nominale waarde. Die haircut van 50 procent moet Athene toelaten om tegen het einde van het decennium zijn staatsschuld terug te brengen tot 120 procent van het bruto binnenlandse product. De onderhandelingen gaan vooral over de rentevoet die op die nieuwe obligaties moet worden geplakt.

Twitter heeft aangekondigd dat het zijn eigen inhoud voortaan op een meer fijnmazige manier gaat filteren. Berichten die in een bepaald land tegen de plaatselijke wetten zijn, zullen voortaan in dat land van Twitter weggefilterd kunnen worden, terwijl ze in de rest van de wereld zichtbaar blijven. De nieuwe maatregel leidt volgens Twitter tot minder censuur. In het verleden werden immers al Twitter-berichten verwijderd op vraag van bepaalde landen. Bovendien legt Twitter publiek een lijst aan van alle verzoeken om censuur die het ontvangt. Die lijst bevat voorlopig vrijwel alleen vragen om links naar auteursrechtelijk beschermde werken weg te halen. De nieuwe maatregel is ook bedoeld is om de activiteiten uit te breiden naar landen met een ander beleid rond de vrijheid van meningsuiting.

De Europese Unie zal voortaan veel zwaarder gebruik maken van handel om de ontwikkelingslanden uit de armoede te tillen. Groeilanden zoals China, Brazilië en India hebben volgens Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, bewezen dat die strategie werkt. Er wordt aan toegevoegd dat open markten een belangrijke rol kunnen spelen in het aanzwengelen van de groei. De Europese Unie zegt de ontwikkelingshulp wel te zullen herschikken om te garanderen dat de armste landen ook effectief de meeste ondersteuning genieten. Volgens ontwikkelingsorganisaties is het nieuwe plan echter te veel gericht op de eigen Europese belangen.

In Spanje heeft de werkloosheid eind vorig jaar een niveau van 22,9 procent bereikt. Dat heeft het Spaanse instituut voor de statistiek bekend gemaakt. De Spaanse werkloosheid ligt daarmee dubbel zo hoog dan het gemiddelde in de eurozone. In de regio Andalusië, die het zwaarst is getroffen, bedraagt de werkloosheid ruim 30 procent. De Spaanse werkloosheid blijft al vijf jaar, na het instorten van de huizenmarkt, op een hoog niveau. Sindsdien zijn er 2,7 miljoen banen verdwenen. Ook nu is er nog geen teken van herstel in zicht. Vorig jaar kwamen er in Spanje 577.000 werklozen bij, waardoor nu 5,3 miljoen Spanjaarden zonder werk zitten. Tijdens het derde kwartaal van vorig jaar bedroeg de werkloosheid 21,5 procent.

De sociale netwerksite Facebook zal begin februari een dossier indienen om een beursgang mogelijk te maken. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal gezegd. Facebook zou een waardering van 75 miljard dollar tot 100 miljard dollar overwegen. Zakenbank Morgan Stanley zou de operatie begeleiden. Ook investeringsbank Goldman Sachs zou een belangrijke rol spelen bij de operatie. De beursgang van de netwerksite wordt gezien als één van de hoogtepunten op Wall Street dit jaar. Naar verwachting wil Facebook 10 miljard dollar ophalen met de gang naar de beurs. Daarmee zou Facebook de vierde grootste beursgang worden uit de Amerikaanse geschiedenis, na Visa, General Motors en AT&T Wireless.

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 2,8 procent gegroeid tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van handel op basis van een eerste raming bekend gemaakt. In het derde kwartaal was het bruto binnenlands product van de Verenigde Staten met 1,8 procent toegenomen. Over het hele jaar liet de Amerikaanse economie een groei optekenen van 1,7 procent, tegenover 3 procent het jaar voordien. Vooral tijdens de tweede helft van het jaar begon de Amerikaanse economie het beter te doen. Tijdens het vierde kwartaal werd de grootste groei van het hele jaar opgetekend. Voor het eerste kwartaal van dit jaar wordt een groei met 2 procent verwacht.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft het voorbije jaar een winst gerealiseerd van 20,2 miljard dollar, tegenover 13,7 miljard dollar het jaar voordien. De autobouwer was daarmee voor het derde jaar op rij winstgevend. De omzet steeg van 120,9 miljard euro naar 136,3 miljard dollar. Het Amerikaanse concern verkocht vorig jaar 5,7 miljoen wagens. Dat betekende een stijging met 382.000 exemplaren tegenover het jaar voordien. De winstgroei was vooral te danken aan de betere resultaten bij de financiële arm en de Amerikaanse activiteiten. Ook was er een eenmalige fiscale bate van 12,4 miljard dollar. De divisies in Europa, Azië en de Pacific waren daarentegen verlieslatend.

De Spaanse rechter Baltasar Garzon, bekend als dictatorjager, kan voor de derde keer op de beklaagdenbank belanden. Hij zou in een omkoopaffaire verwikkeld zijn. Volgens een onderzoeksrechter in Madrid zou Garzon voor de financiering van cursussen aan de universiteit van New York zeven jaar geleden geld aangenomen hebben van een bank en andere bedrijven. Garzon moest zich onlangs al voor het Spaanse Hooggerechtshof verantwoorden wegens zijn onderzoek naar misdaden tijdens de Franco-dictatuur. Garzon zou een amnestiewet uit de jaren zeventig hebben genegeerd en zijn bevoegdheden te buiten zijn gegaan. In nog een ander proces wordt hij ervan beticht in een corruptieschandaal gesprekken tussen verdachten en hun advocaten te hebben laten afluisteren.

De publieke schuldeisers van Griekenland nemen al lang hun verantwoordelijkheden op en hebben al aanzienlijke bedragen geïnvesteerd om het land te redden. Nu is het aan de private sector en de banken om hun deel van de verantwoordelijkheid op te nemen. Dat heeft Guido Westerwelle, minister van buitenlandse zaken van Duitsland, gezegd in een reactie op een oproep van de Europese Commissie aan de nationale regeringen om hun steun aan het noodlijdende Griekenland nog op te trekken. Bovenop de waardevermindering voor de private schuldeisers zou nog eens 12 miljard euro tot 15 miljard euro nodig zijn. Ook Jean Leonetti, Frans minister van Europese zaken, zegt geen reden te zien om aan de huidige steunplannen te sleutelen.

Luchtvaartmaatschappij Lufthansa en vakbond Verdi hebben een akkoord bereikt over een loonsverhoging voor ongeveer 50.000 werknemers van de maatschappij. Het grondpersoneel, medewerkers van Lufthansa Systems, Technik en Cargo krijgen er met terugwerkende kracht vanaf het begin van het jaar 3,5 procent loon bij. Werknemers van de cateringdivisie, die onlangs een herstructurering doormaakte, krijgen een eenmalige uitkering van 250 euro. Bij aanvang van de salarisonderhandelingen eiste de vakbond een loonsverhoging van 6,1 procent voor dit jaar. Er is echter nog geen akkoord over nieuwe arbeidsvoorwaarden voor het vliegend personeel van de maatschappij.

De Duitse softwaregroep SAP heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 14 miljard euro. Dat betekent een stijging met 14 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die de softwaregroep bekend heeft gemaakt. De cijfers betekenen de beste resultaten uit de veertigjarige geschiedenis van het bedrijf. SAP handhaaft zijn langetermijnprognose om tegen het midden van het decennium een jaaromzet van meer dan 20 miljard euro te behalen. De operationele kosten van SAP daalden met 5 procent, de operationele winst steeg met 88 procent naar 4,71 miljard euro. Vorig jaar nam SAP dit jaar 2.000 medewerkers in dienst. Bij de softwaremaker werken nu ruim 55.000 mensen.

De budgetmaatschappij Norwegian Air bestelt 122 vliegtuigen bij Boeing en nog eens 100 toestellen bij Airbus voor een gezamenlijke cataloguswaarde van 16,56 miljard euro. Dat betekent volgens de Noorse maatschappij het grootste order uit de Europese luchtvaartgeschiedenis. Norwegian is in tien jaar tijd uitgegroeid tot de derde Europese lagekostenmaatschappij, na Ryanair en Easyjet. De jongste vijf jaar heeft de maatschappij met winst afgesloten. Norwegian Air vervoerde vorig jaar 16 miljoen passagiers. Dat betekent een stijging met 23 procent tegenover het jaar voordien. Ook dit jaar rekent de groep op een groei met 15 procent.

De Spaanse luchtvaartmaatschappij Spanair legt de boeken neer. Dat hebben de Spaanse luchtvaartautoriteiten bekend gemaakt. Het voortbestaan van het luchtvaartbedrijf hing al een hele tijd aan een zijden draad. In een ultieme poging om de maatschappij te redden, werden eerder dit jaar al 1.100 banen geschrapt. Daardoor werd het personeelsbestand tot 2.900 medewerkers teruggebracht. De allerlaatste reddingsboei voor de Spaanse maatschappij was een overname door Qatar Airways. De onderhandelingen over de overname hebben echter niet tot een overeenkomst kunnen leiden. Spanair, de vierde grootste luchtvaartmaatschappij, is in handen van de Scandinavische groep SAS, de Catalaanse regering en de holding Ieasa, die een aantal private investeerders vertegenwoordigt.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home