Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 27, 2012

Oorlogsgeweld heeft langdurige impact op gezondheidskosten

Een blootstelling aan oorlogsgeweld en de impact op de mentale gezondheid blijft nog vele jaren na afloop van het conflict zware gevolgen te hebben voor de uitgaven van de gezondheidszorg. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Institute of Psychiatry aan het King's College London over de gevolgen van de achtjarige oorlog in het voormalige Joegoslaviƫ. Er wordt aan toegevoegd dat de impact minder zwaar is voor de bevolking die door het geweld emigreert dan voor landgenoten die in de conflictzone achterblijven.

Opgemerkt wordt dat de individuele gezondheidskosten door posttraumatische stress in de Balkan-landen sinds de oorlog met 63 procent zijn gestegen. Bij andere mentale aandoeningen werd een stijging met 73 procent opgetekend. Bij vluchtelingen in het westen werd bij angststoornissen een stijging met 77 procent geregistreerd, terwijl bij gedragsstoornissen een toename met 63 procent werd opgetekend. In de Balkan leidde een grotere blootstelling aan traumatische gebeurtenissen tot een groter gebruik van de gezondheidsdiensten. Bij vluchtelingen was dat echter niet het geval.

Een reden voor dat verschil konden de onderzoekers echter niet geven. Onderzoeksleider Ramon Sabes-Figuera stelt dat een exacte inschatting van de kosten onder meer aan landen toelaat een planning te maken voor de opvang van vluchtelingen uit conflictgebieden. "Het focussen op de impact van een oorlog op de mentale gezondheid is zowel belangrijk op economisch gebied als op het vlak van openbare gezondheid," voert Sabes-Figuera aan.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home