Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 27, 2012

Nieuwsoverzicht

De Chinese autoproducent Great Wall Motor opent volgende maand een grote fabriek in Bulgarije. Daarmee zullen voor het eerst in de geschiedenis Chinese wagens in Europa worden geassembleerd. Dat heeft Litex Motors, de lokale partner van het Chinese concern, bekend gemaakt. De nieuwe fabriek heeft een jaarlijkse productiecapaciteit van 50.000 wagens en biedt werkgelegenheid aan 2.000 mensen. De productie van de Bulgaarse fabriek is bestemd voor de Europese markt. Great Wall Motor is de grootste producent van terreinwagens en pick-uptrucks in China. Vorig jaar was de onderneming één van de kandidaten om het inmiddels failliete Zweedse Saab over te nemen.

De Franse bandenproducent Michelin schort al zijn uitbreidingsprojecten in Hongarije op wegens een gebrek aan voorspelbaarheid van het economische beleid van de regering van Viktor Orban. Tussen het midden van de jaren negentig en het einde van het voorbije decennium waren volgens Paul Young, directeur van de Hongaarse divisie van Michelin, de relaties tussen de bandenproducent en de Hongaarse regering excellent, maar sinds achttien maanden, met de komst van Viktor Orban, zou alles radicaal zijn veranderd. De Hongaarse regering maakt volgens Michelin de bedrijven het leven moeilijk, onder meer door uitzonderlijke belastingen op te leggen onder de noemer van crisismaatregelen.

De Japanse autogroep Toyota heeft vorig jaar wereldwijd 7,95 miljoen auto's verkocht. De verkoop kwam daarmee 6 procent lager uit dan het jaar voordien. Dat is een gevolg van de zware aardbeving van maart vorig jaar. Toyota is niet langer de bestverkopende autobouwer ter wereld. De drie jaar voordien van Toyota wel de grootste constructeur van de wereld, maar zakt nu terug tot een vierde plaats, na het Amerikaanse General Motors (9.03 miljoen wagens), het Duitse Volkswagen (8,16 miljoen) en de Frans-Japanse alliantie Renault-Nissan (8,03 miljoen). Toyota gaf geen vooruitzichten voor de hele groep in het lopende jaar, maar schat wel dat de verkoop van de merken Toyota en Lexus zal stijgen met 21 procent tot 8,58 miljoen exemplaren.

De Japanse autobouwer Nissan gaat 2 miljard dollar investeren in de bouw van een derde fabriek in Mexico. De fabriek zal volgens de Japanse constructeur 3.000 directe en tot 9.000 onrechtstreekse banen genereren. De fabriek wordt opgetrokken in de centraal-Mexicaanse stad Aguascalientes moet tegen eind volgend jaar operationeel zijn. In eerste instantie wordt gerekend op een jaarlijkse productie van 175.000 exemplaren. Nissan heeft in Mexico een marktaandeel van bijna 25 procent. Vorig jaar produceerde de Japanse autobouwer met zijn twee Mexicaanse fabrieken ruim 600.000 wagens. In de Verenigde Staten en Brazilië werden vorig ruim 410.000 wagens van het Japanse merk verkocht.

De Zwitserse raffinaderijgroep Petroplus heeft de aantijgingen van frauduleus faillissement in Frankrijk ontkend. Daarmee reageert de Zwitserse groep op een beslissing van het parket van Nanterre om een vooronderzoek te starten omdat vermoedelijk 100 miljoen euro van de bankrekening. De Zwitserse groep legt alle verantwoordelijkheid voor het incident bij Deutsche Bank, de huisbankier van de Zwitserse holding in Frankrijk. Volgens Petroplus heeft de de financiële instelling bedragen van 122 miljoen euro en 59 miljoen dollar van zijn rekening gehaald, zonder daartoe de opdracht gekregen te hebben. Petroplus-France heeft een raffinaderij in het Noord-Franse Normandie.

Italië is er in geslaagd om 5 miljard euro op te halen met de uitgifte van obligaties met looptijd van drie jaar. De rente die het land daarvoor moet betalen, ligt gevoelig lager dan bij vorige uitgiftes. Dat is volgens de Italiaanse centrale bank een nieuw teken van afnemende druk op het land. Italië moet bij de nieuwe uitgifte een rente betalen van 3,763 procent, tegenover 4,953 procent bij een een gelijkaardige uitgifte eind december vorig jaar. Italië plant ook 11 miljard euro op te halen met de uitgifte van kortetermijnobligaties en tussen 5,5 miljard euro en 8 miljard euro met obligaties op middellange en lange termijn. Italië, dat gebukt gaat onder een enorme schuld van 1.900 miljard euro, wil dit jaar zowat 450 miljard euro ophalen via de uitgifte van obligaties.

De Finse telecomgroep Nokia heeft tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een verlies geleden van 954 miljoen euro. Tijdens dezelfde periode het jaar voordien werd nog een winst geboekt van 884 miljoen euro. De omzet daalde met nagenoeg 20 procent tot 10 miljard euro. De kapitaalinjectie van 180 miljoen euro van Microsoft voor het gebruik van het platform Windows Phone zorgde ervoor dat het verlies niet verder werd uitgediept. Over het hele jaar werd een omzet van 38,7 miljard euro gerealiseerd. Dit betekent een daling met 9 procent tegenover het jaar voordien. De jaarresultaten vertonen ook een verlies van 1,2 miljard euro, tegenover een winst van 2,070 miljard euro vorig jaar.

De Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) wil dit jaar - ondanks mindere cijfers in het vierde kwartaal - gevoelig blijven groeien. De keten wil daarom wereldwijd 275 nieuwe winkels openen. Dat heeft Karl-Johan Persson, topman van de keten, aangekondigd bij de presentatie van de kwartaalcijfers. Ondere andere in Thailand, Maleisië, Mexico, Bulgarije en Letland worden nieuwe winkels geopend. Daarnaast krijgen de Verenigde Staten - de grootste online markt van de wereld - een webshop. De keten boekte tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar een winst van 5,36 miljard kroon. Dat komt overeen met een bedrag van 605 miljoen euro en betekent een daling met 2,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De omzet daalde met 3 procent tot 31 miljard kroon.

Georges Plassat zou Lars Olofsson opvolgen als chief executive bij retailer Carrefour. Dat hebben een aantal bronnen tegenover Franse media bevestigd. De naam van Georges Plassat circuleert al maanden bij de Franse retailer, maar hij zou nu toch aanvaard hebben om Olofsson op te volgen. Plassat had het aanbod steeds hebben afgewezen, maar de aanhoudende malaise bij de Franse retailer zou de hoofdaandeelhouders ertoe aangezet hebben om de gesprekken weer aan te knopen. Plassat is momenteel nog de topman van Vivarte, de koepel boven enkele bekende kledingketens zoals Naf Naf, Kookaï en La Halle aux Chaussures. Oloffson was drie jaar de topman van Carrefour en had ambitieuze plannen met het project Carrefour Planet, maar dat raakte moeilijk van de grond.

Het telecomuitrustingsbedrijf Motorola Mobility, dat binnenkort in handen komt van de internetgroep Google, heeft vorig jaar een nettoverlies geleden van 249 miljoen dollar. Dat is bijna drie keer zoveel als het jaar voordien. Ook in het vierde kwartaal leed Motorola een verlies van 80 miljoen dollar, tegenover een winst van 80 miljoen dollar tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Tijdens de laatste drie maanden van vorig jaar verkocht Motorola 10,5 miljoen apparaten, tegenover 11,3 miljoen exemplaren tijdens dezelfde periode het jaar voordien. Het Amerikaanse bedrijf verkocht onder meer 5,3 miljoen smartphones en 200.000 tablets. Google neemt Motorola Mobility over voor een bedrag van 12,5 miljard dollar.

Een vreedzame oplossing in de Iraanse kwestie is nog steeds mogelijk. Maar dan moet de Iraanse regering van koers veranderen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama in zijn State of the Union voor het Amerikaanse Congres gezegd. Het Iraanse regime is volgens Obama meer dan ooit geïsoleerd. Hij merkte op dat de Iraanse leiders. Zijn leiders worden geconfronteerd met steeds zwaardere sancties en zolang ze hun verantwoordelijkheden ontlopen, zal volgens Obama deze druk niet verminderen. Obama zei dat er geen twijfel mag over bestaan dat de Verenigde Staten vastbesloten zijn om Iran ervan te weerhouden een kernwapen te ontwikkelen. Om dat doel te bereiken, wil hij naar eigen zeggen geen enkele optie van tafel vegen.

De Arabische Liga heeft de Veiligheidraad van de Verenigde Naties opgeroepen om op hun plan voor een machtswissel in Syrië te ondersteunen. Volgens de minister van buitenlandse zaken van Qatar staan de landen van de Arabische Liga als één blok achter het plan en zullen ze zich ook op die manier tot de Verenigde Naties wenden. De minister verklaarde tegenover de Arabische nieuwszender al-Jazeera dat Libanon het enige Arabische land is dat de wens naar een machtswissel niet ondersteunt. Dat heeft te maken met de aanwezigheid in de Libanese regering van Hezbollah, die banden heeft met de Syrische president. De Arabische Liga stelde eerder al voor dat Syrië een regering van nationale eenheid zou vormen.

India gaat niet mee in het olie-embargo van de Europese Unie tegen Iran. De Verenigde Staten en Europa proberen de Aziatische landen ervan te overtuigen om geen Iraanse olie meer in te slaan. Iran verkoopt het grootste deel van zijn olie-export aan China, India en andere landen in de Aziatische regio. India heeft echter al duidelijk gegeven geen embargo te zullen invoeren. Ook het Russische ministerie van buitenlandse zaken heeft kritiek geuit op de nieuwe sancties van de Europese Unie tegen Iran. Volgens de Russische regering zijn de maatregelen een vergissing die de spanningen alleen maar doen toenemen. Iran zal volgens Rusland onder druk geen concessies doen of zijn beleid aanpassen.

De Amerikaanse Senaat heeft ingestemd met een verhoging van het schuldenplafond met 1,2 biljoen dollar naar 16,4 biljoen dollar. Dat is omgerekend bijna 12.513 miljard euro. De senatoren dienden te stemmen over een resolutie die een verdere verhoging afwees. Uiteindelijk stemden 52 senatoren tegen het voorstel, terwijl 44 collega's zich achter het blokkeren van een hoger schuldenplafond schaarden. Bij 60 stemmen zou de resolutie zijn aangenomen. De Rrpublikeinen konden met hun steun aan de resolutie aan kiezers laten zien dat ze de schuldenlast van de Verenigde Staten willen aanpakken. President Obama heeft het extra geld echter hard nodig om zijn plannen uit te voeren.

Tienduizenden Portugezen hebben via een petitie het ontslag van president Anibal Cavaco Silva geëist. Ook de media, de kerk en de oppositie delen de golf van verontwaardiging, nadat de 72-jarige rechtsliberale president zich had beklaagd over zijn klein pensioen. Cavaca ontvangt een pensioenvergoeding van 1.300 euro, wat nochtans niet weinig is in een land waar het gemiddelde pensioen 400 euro bedraagt en de bevolking kreunt onder de besparingsmaatregelen. Cavaco moest wel afstand doen van zijn presidentiële maandloon van 6.523,93 euro bruto omdat hij al een pensioen ontvangt. De Portugese president heeft zich al verontschuldigd voor zijn uitspraak.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home