Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, January 27, 2012

Dalende activiteit zon heeft geen impact op klimaatverandering

De activiteit van de zon zal de volgende negentig jaar wellicht een daling kennen, maar dat zal geen impact hebben op de klimaatverandering die door de uitstoot van broeikasgassen wordt veroorzaakt. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Reading en het Met Office. De Britse onderzoekers merken op dat de verminderde activiteit van de zon de temperatuur op aarde met 0,08 graden Celsius zou kunnen doen afnemen, maar dat weegt niet op tegen de voorziene stijging met 2,5 graden door de uitstoot van broeikasgassen.

De onderzoekers achten het waarschijnlijkst dat de activiteit van de zon gedurende de rest van de eeuw zal afnemen, maar dat zal volgens Gareth Jones, specialist klimaatverandering bij het Met Office, geen grote invloed hebben op de temperaturen op aarde en zal ook niet geneigd zijn om de opwarming van het klimaat door de uitstoot van broeikasgassen te vertragen. Jones stelde wel dat in het rapport niet met alle onzekerheden in het klimaatsysteem rekening werd gehouden.

Het onderzoek voert dat een daling van de activiteit tot onder het Maunder Minimum, de periode tussen het midden van de zeventiende eeuw en het eerste kwart van de achttiende eeuw waarin het laagste niveau aan zonne-activiteit uit de geschiedenis werd opgetekend, een temperatuurdaling met 0,18 graden zou veroorzaken. Tijdens de voorbije eeuw steeg de activiteit van de zon tot een maximum en veel studies hebben al aangevoerd dat aan die periode een einde leek te komen.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home