Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, December 24, 2011

Nieuwsoverzicht

Nederlandse banken en pensioenfondsen speculeren met agrarische grondstoffen en zouden daarmee bijdragen aan de hoge voedselprijzen in de wereld. Dat blijkt uit een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (Somo) naar de activiteiten van Nederlandse financiële instellingen op de voedseltermijnmarkten. De Nederlandse regering betwijfelt echter het prijsopdrijvende effect. Hoeveel de pensioenfondsen beleggen in agrarische fondsen, wordt niet precies bijgehouden, maar de Nederlandse staatssecretaris van landbouw Henk Bleker schatte het totale bedrag op ongeveer 5 miljard euro. Het totaal belegd vermogen bedraagt 750 miljard euro. De Nederlandse Pensioenfederatie heeft het over een aandeel van 0,3 procent tot 0,6 procent.

De vertegenwoordigers van de republikeinen in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben zich dan toch akkoord verklaard om een bestaande belastingverlaging met twee maanden te verlengen. Er zouden ook bijkomende inspanningen gebeuren voor kleine ondernemingen. De republikeinen hadden de verlenging van de belastingverlaging eerder nog afgeschoten, wat volgens president Barack Obama de economische groei zou fnuiken. De Amerikaanse Senaat had eerder al ingestemd met het voorstel. Uiteindelijk riep Mitch McConnell, het hoofd van de republikeinen in de Senaat, zijn collega's in de Kamer hetzelfde te doen. McConnell isoleerde daarmij John Boehner, zijn republikeinse partijgenoot in het Huis van Afgevaardigden.

Turkije heeft zijn ambassadeur in Parijs teruggeroepen, nadat in het Franse parlement een wet was goedgekeurd die het ontkennen van genocides illegaal maakt. Daarmee werd Turkije, dat beticht wordt tijdens het eerste kwart van de voorbije eeuw 1,5 miljoen Armeniërs gedood te hebben, in het nauw gebracht. Turkije weigert immers al decennia om de feiten als een genocide te erkennen. De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan waarschuwde voor sancties tegen Franse bedrijven. De wet zal volgens hem onherstelbare wonden veroorzaken in de Frans-Turkse betrekkingen. De wet, die nog wel moet gestemd worden door de Franse senaat, komt er op initiatief van de partij van president Nicolas Sarkozy. Die hoopt bij de verkiezingen volgend jaar op de stem van een half miljoen Franse Armeniërs.

De kredietbeoordelaar Moody's heeft de kredietscore van Oostenrijk op het allerhoogste AAA-niveau behouden. Het bureau heeft het daarbij over de zeer grote economische kracht van Oostenrijk, te danken aan zijn geschoolde arbeidskrachten en een concurrentiële exportsector. Dat liet Oostenrijk toe om de jongste jaren sneller te groeien dat het Europese gemiddelde. Ook de financiële slagkracht van de overheid wordt door Moody's zeer hoog ingeschat. Oostenrijk is in de eurozone één van de zes landen met de allerhoogste kredietscore. De andere vijf landen zijn Duitsland, Finland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De Franse rating staat echter al enkele tijd onder druk.

Om de torenhoge werkloosheid en de economische perikelen in eigen land te ontvluchten, zoeken steeds meer Grieken en Spanjaarden hun geluk in Duitsland. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse bureau voor de statistiek. Het bureau stelde een opmerkelijke stijging van het aantal Griekse en Spaanse immigranten vast. Daarbij wordt opgemerkt dat de instroom van Griekse migranten tijdens de eerste helft van dit jaar met 84 procent in gestegen tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal gaat het om een extra migratie van 4.100 Grieken. Bij Spaanse migranten is er sprake van een stijging met bijna 50 procent. Daar gaat het om 2.400 mensen. Over de daadwerkelijke tewerkstellingsgraad van de migranten werden geen cijfers bekend gemaakt.

In de grote Europese steden moet voor een hotelovernachting gemiddeld een bedrag tussen 105 euro en 136 euro, afhankelijk van de geboekte periode, worden betaald. Dat betekent een stijging met 8 procent tegenover vorig jaar. Dat blijkt uit een rapport van de prijsvergelijkingssite, die de prijzen van tweepersoonskamers in de Europese hotels onderzocht. Zwitserland staat op de eerste plaats met een prijs van 216 euro. Daarna volgen Groot-Brittannië (149 euro) en Frankrijk (148 euro). Met een prijs van 107 euro is Spanje het goedkoopste Europese land op het gebied van hotelovernachtingen. De goedkoopste periodes zijn terug te vinden bij het begin en het einde van jaar en de zomermaanden, wanneer de economische activiteit terugvalt.

De Russische president Dmitri Medvedev wil nog voor het eind van zijn ambtstermijn volgende lente hervormingen doorvoeren en het kiessysteem veranderen. Dat heeft Medvedev in het Russische parlement gezegd in een reactie op de wekenlange protesten tegen mogelijke fraude bij de voorbije parlementsverkiezingen. De hervormingen moeten de burgers volgens Medvedev meer mogelijkheden bieden om invloed uit te kunnen oefenen op de politiek. Medvedev beloofde onder meer een vereenvoudiging van de procedures voor de oprichting en registratie van politieke partijen en voor deelname aan presidentsverkiezingen. De oppositie blijft een diepgaand onderzoek eisen naar mogelijke fraude bij de voorbije parlementsverkiezingen.

Bij de trekking van de Spaanse kerstloterij hebben inwoners van het dorp Granen in de provincie Huesca samen een winnende pot van 720 miljoen euro gewonnen. De hoofdprijs van de loterij bedroeg 4 miljoen euro. In totaal werd het winnende nummer echter 180 keer verkocht. Het grootste gedeelte daarvan bleek echter in Granen te zijn verkocht. De hoofdprijs bedroeg 1 miljoen euro meer dan vorig jaar. De Spaanse kersttrekking is de grootste en oudste loterij van de wereld. In de wereld werden meer dan 2,5 miljard euro winsten uitgekeerd. De opbrengst van de loterij lag 0,5 procent lager dan vorig jaar. Gemiddeld werd per inwoner een bedrag van 56,82 euro ingezet. De Spaanse kerstloterij viert volgend jaar zijn tweede eeuwfeest.

De Japanse beeldvormingsgroep Canon wil het Nederlandse printerbedrijf Océ van de Amsterdamse beurs halen. Dat moet de integratie tussen beide bedrijven volgens Canon kunnen versnellen. Canon heeft op dit ogenblik al 98,83 procent van de aandelen van de Nederlandse groep in handen, nadat recent een pakket van 10,8 procent van investeerder Orbis Funds was overgenomen.Canon en Océ bespreken de volgende weken de details van het uitrookbod. Canon maakte in november twee jaar geleden bekend dat het Océ wou overnemen. Canon heeft altijd benadrukt 100 procent van de aandelen van de Nederlandse groep in handen te willen krijgen.

Elke dag worden meer dan 700.000 nieuwe mobiele telefoons met het Android-besturingssysteem van Google geactiveerd. Dat heeft Andy Rubin, topman van Android, bekend gemaakt. De cijfers vertegenwoordigen een verdubbeling tegenover vorig jaar, toen ongeveer 300.000 apparaten per dag werden geactiveerd. In april van dit jaar was dat al opgelopen tot 350.000 activeringen. De voorbije zomer werd de grens van 500.000 apparaten per dag doorbroken. Het onderzoeksbureau Gartner maakte vorige maand bekend dat Android inmiddels een marktaandeel van 52,5 procent heeft uitgebouwd. Vorig jaar had het besturingssysteem een marktaandeel van 25,3 procent.

Nederland gaat met een recessie het nieuwe jaar in. De Nederlandse consument zal volgend jaar de uitgaven terugschroeven. Ook nadat de Nederlandse economie zal zijn hersteld van de recessie, moet rekening gehouden worden met een magere periode. Dat heeft een rapport van de Nederlandse bank ING voorspeld. Voor de rest van het decennium moet er volgens het rapport worden uitgegaan van laagste economisch groeitempo sinds het einde van de tweede wereldoorlog. De bank twijfelt of de Europese politici de eurocrisis kunnen oplossen. Er wordt aan toegevoegd dat het Nederlandse kabinet zou moeten afzien van extra bezuinigingen. Volgens het Nederlandse kabinet zijn er 14 miljard euro extra bezuinigingen en lastenverzwaringen nodig om het begrotingstekort weg te werken.

In Nederland is beleggingsgoeroe Rienk Kamer (69) overleden. Kamer was één van de bekendste beleggingsexperts en financiële auteurs van Nederland. Sinds decennia werd hij aangeduid of geciteerd als financieel goeroe. De populariteit van Kamer bij beleggers was in belangrijke mate te danken aan zijn vele publicaties en jaarlijkse symposium over beleggingsstrategieën. Dat symposium had hij vorige maand wegens gezondheidsproblemen al moeten afzeggen. In het begin van de jaren tachtig kwam Kamer in opspraak door een programma waarbij hij grond in de Verenigde Staten aan Europese beleggers verkocht. Kamer zat korte tijd in een Amerikaanse cel en werd ook door Nederlandse en Belgische beleggers wegens oplichting vervolgd, maar werd uiteindelijk vrijgesproken.

Het Amerikaanse technonologiebedrijf Apple heeft het Israëlische bedrijf Anobit overgenomen. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 400 miljoen dollar. Anobit betekent de eerste Israëlische overname uit de geschiedenis van Apple. Het Israëlische bedrijf is wereldwijd marktleider in flash-geheugens die gebruikt worden in onder meer USB-sticks en de iPhone en iPad van Apple. Het bedrijf werd ruim vijf jaar geleden opgericht en telt inmiddels ongeveer tweehonderd werknemers. Israël beschikt over een omvangrijke technologische industrie. Apple zou in Israël ook met een onderzoekscentrum beginnen. Dat zou het eerste onderzoekscentrum van het bedrijf buiten de Verenigde Staten worden.

Het Duitse elektronicabedrijf Siemens gaat in zijn gezondheidsdivisie ongeveer 1.200 banen schrappen. Daarmee zou het personeelsbestand van de divisie met ongeveer 8 procent worden afgebouwd. Het concern maakte ook bekend dat zijn vestiging in Erlangen in de deelstaat Beieren, waar apparaten voor radiotherapie voor de behandeling van kanker worden ontwikkeld, wordt gesloten. Daarbij zouden nog eens 400 banen worden geschrapt. Als reden noemt Siemens de zwakke groei van de gezondheidssector. Maar de sanering is ook een gevolg van de nood aan integratie na de recente overnames. De voorbije vijf jaar nam Siemens voor 10 miljard euro activa over, waarbij vooral gezocht werd naar nieuwe mogelijkheden in de diagnostica.

De Japanse autobouwer Toyota wil volgend jaar 8,65 miljoen wagens bouwen. Daarmee zou de productie met 25 procent worden opgedreven tegenover het niveau van dit jaar. De autobouwer zou daarmee een nieuw record vestigen. Het oude record werd vier jaar geleden gevestigd, toen 8,53 miljoen exemplaren bouwde. Over twee jaar zou de productie nog verder opgedreven worden tot 9 miljoen exemplaren. De productie van dit jaar werd verstoord door de tsunami en aardbevingen die Japan hebben geteisterd. Daardoor zag Toyota zich in april genoodzaakt om verschillende van zijn fabrieken tijdelijk te sluiten. Alle productievestigingen zijn intussen weer operationeel, maar de recente overstromingen in Thailand hebben de levering van onderdelen opnieuw verhinderd.

Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home