Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Friday, June 03, 2011

Nieuwsoverzicht

Chinese hackers zijn verantwoordelijk voor de aanvallen op honderden accounts van Gmail, de e-maildienst van het internetbedrijf Google. Dat heeft Google gezegd. De aanvallen waren gericht op het stelen van paswoorden, om zo toegang tot e-mailaccounts te hebben. Volgens Google waren de slachtoffers Amerikaanse regeringsambtenaren, Chinese politieke activisten en journalisten. Google zegt dat de cyberaanvallen afkomstig zijn uit de oostelijke stad Jinan. Ook de aanvallen op het computersystemen van Google vorig jaar zouden volgens de onderzoekers vanuit die regio zijn gebeurd. De Chinese overheid ontkent elke betrokkenheid bij de aanval. Het bedrijf heeft volgens het Chinese ministerie van buitenlandse zaken bijbedoelingen met zijn uitlatingen.


Jill Abramson wordt de eerste vrouwelijke hoofdredacteur van de Amerikaanse krant The New York Times. Abramsom volgt begin september Bill Keller op, die de functie bij de Amerikaanse krant acht jaar heeft vervuld. Uitgever Arthur Sulzberger zei dat Keller enkele weken geleden om zijn vervanging had gevraagd. Keller wil wel blijven schrijven voor het magazine en de nieuwskaternen van de zondageditie van de krant. Jill Abramson is een voormalig onderzoeksjournalist van The Wall Street Journal, tot ze veertien jaar geleden naar The New York Times overstapte. Daar werd ze onder meer chef van de politieke redactie in Washington. Opvallend is dat Abramson nooit buitenlands correspondent of chef buitenland is geweest, wat is het verleden gebruikelijk was voor een hoofdredacteur.


Het Amerikaanse internetbedrijf Groupon heeft een dossier ingediend voor een beursnotering. Groupon, aanbieder van online kortingsbonnen, wil met zijn beursgang 750 miljoen dollar ophalen. De beursgang volgt op succesvolle eerste notering van de sociaalnetwerksite LinkedIn. Groupon sloeg vorig jaar een bod van 6 miljard dollar van het internetconcern Google af en koos voor de piste van een beursintroductie. Groupon telt wereldwijd 83 miljoen klanten en verkocht in het eerste kwartaal 28 miljoen kortingsbonnen. Het bedrijf boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 645 miljoen dollar. Dat betekende een vertienvoudiging tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaal leverde het bedrijf echter een verlies op van 114 miljoen dollar.


Kredietbeoordelaar Moody's gaat bij de vaststelling van zijn waardering van Griekse staatsleningen af op geruchten in plaats van op feiten. Dit heeft het Griekse ministerie van financiën gezegd in een reactie op het bericht dat Moody's de waardering van Grieks staatspapier naar beneden had bijgesteld. De beslissing is volgens het Griekse ministerie duidelijk beïnvloed door de intense en ongefundeerde geruchten in de media. Het ministerie stelde dat de Griekse regering vastberaden is om de overheidsuitgaven te hervormen. Moody's noemde als reden voor de verlaging het toegenomen risico dat het land de staatsfinanciën niet kan stabiliseren zonder een herstructurering van de torenhoge schulden.


Spaanse komkommers zijn niet verantwoordelijk voor de golf van besmettingen met de dodelijke EHEC-bacterie. Dat werd al een tijd vermoed, maar is nu ook bevestigd door de Europese Commissie, na het afronden van een aantal aanvullende tests. Daarbij werd aangetoond dat de komkommers niet de oorzaak van de besmetting konden zijn. De bacterie werd volgens de Europese Commissie wel teruggevonden op een aantal komkommers, maar het ging daarbij niet om de dodelijk variant. Het is nog steeds niet duidelijk wat de besmettingen wel veroorzaakt. Spanje overweegt alvast gerechtelijke stappen tegen Duitsland, dat bij de uitbraak van de dodelijk besmetting onmiddellijk naar de Spaanse komkommers had gewezen.


Jean-Claude Trichet, president van de Europese Centrale Bank (ECB), pleit voor een vergaand Europees ingrijpen als een euroland zijn financiën niet op orde brengt. Volgens de president zouden Europese autoriteiten de bevoegdheid moeten krijgen een veto uit te spreken over het economisch beleid van een land. In de praktijk zou de Europese Commissie in samenspraak met de Europese Centrale Bank voorstellen doen die de Europese raad zou moeten goedkeuren. Trichet zei dat de huidige aanpak van de Europese schuldencrisis aan de verwachtingen voldoet. Hierbij beloven overheden die noodhulp krijgen omvangrijke bezuinigingsmaatregelen te zullen nemen. Tot nu toe hebben Griekenland, Ierland en Portugal steun gekregen.


Griekenland belooft een bijkomende besparing van 6,4 miljard euro te realiseren, onder meer door belastingverhogingen. Er zouden onder meer extra belastingen worden opgelegd voor aardgas en frisdranken. Dat bericht moet de weg vrijmaken voor de betaling van een vijfde betalingsschijf van het reddingsplan van 110 miljard euro van de Europese, de Europese Centrale Bank en het Internationale Monetaire Fonds (IMF) voor Griekenland. De uitbetaling van die vijfde schijf, ter waarde van 12 miljard euro, werd echter twijfelachtig. Er werden immers bijkomende besparingsmaatregelen geëist van de Griekse overheid.


De gewezen Amerikaanse topdiplomaat Henry Kissinger zal deel uitmaken van een expertengroep die de Fédération Internationale de Football Associations (Fifa) moet zuiveren van corruptie en ander onethisch gedrag. Dat heeft Sepp Blatter, de herverkozen voorzitter van de internationale voetbalfederatie, bekend gemaakt. Kissinger, die Amerikaans minister van buitenlandse zaken was onder de presidenten Richard Nixon en Gerald Ford, staat bekend als een groot liefhebber van de voetbalsport. De verkiezing van Blatter werd zwaar overschaduwd door de uitsluiting van zijn uitdager Mohamed Bin Hammam. Die zou steekpenningen hebben uitgedeeld om zijn vaderland Qatar de organisatie van het wereldkampioenschap over elf jaar te kunnen bezorgen.


Spanje heeft voor 4 miljard euro aan obligaties kunnen verkopen. Dat was ook het doel van de Spaanse schatkist. Het land verkocht voor 2,75 miljard euro aan driejarige obligaties, met een gemiddelde rente van 4,037 procent. Bij de vorige obligatie-uitgifte moest Spanje nog maar 3,568 procent rente betalen. Daarnaast werd ook voor 1,2 miljard aan vierjarig schuldpapier uitgegeven, met een gemiddelde rente van 4,23 procent. De vraag naar driejarig schuldpapier overschreed het aanbod met 250 procent. Vorige maand was er beduidend minder interesse, met een vraag die 1,8 keer hoger was dan het aanbod. Over het algemeen is het resultaat volgens waarnemers niet slecht, maar wel minder goed dan bij de vorige veilingen.


Het kredietratingagentschap Moody’s heeft ermee gedreigd zijn rating voor Amerikaanse overheidspapier mogelijk under review te zetten indien op korte termijn geen vooruitgang wordt geboekt in de gesprekken over een verhoging van het schuldplafond. De Amerikaanse republikeinen en democraten discussiëren al weken over een verhoging van het schuldplafond, het maximumbedrag dat de Verenigde Staten mogen ontlenen. Het schuldplafond moet ten laatste begin augustus worden opgetrokken, of de Verenigde Staten dreigen onsolvabel te worden. De discussies in het Amerikaanse Congres, waar de republikeinen in de meerderheid zijn, zitten echter muurvast.


Mario Draghi, de afscheidnemende gouverneur van de Italiaanse centrale bank, heeft vernietigend uitgehaald naar het beleid van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. In een toespraak tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de bank betreurde hij het gebrek aan hervormingen om de economische groei aan te zwengelen. Draghi benadrukte dat het Italiaanse bruto binnenlands product de voorbije tien jaar amper 3 procent steeg, tegenover 12 procent in Frankrijk. Bovendien kennen volgens hem ook de productiviteit en de reële lonen nauwelijks of geen stijging. Volgens Draghi wordt de ontwikkeling van Italië afgeremd door belangenvermenging, verwijzend jaar de dubieuze dubbelrol van Berlusconi als zakenman en politicus.


Het internationale luchtverkeer heeft zich hersteld van de economische crisis. Het wereldwijde passagiersvervoer lag in april 7 procent hoger dan drie jaar geleden, voor het uitbreken van de internationale crisis. Dat heeft de International Air Transport Association (IATA) gezegd. Het internationale passagiersvervoer steeg in april met 16,5 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dit geeft echter een vertekend beeld omdat in april vorig jaar het luchtverkeer ernstig werd verstoord door de IJslandse aswolk, waardoor het Europese luchtruim werd gesloten. Voor het hele jaar verwacht de organisatie een groei van het internationale passagiersvervoer met 3 procent tot 4 procent, op voorwaarde dat alle verstoringen worden weggelaten.


De Duitse bondskanselier Angela Merkel staat open voor de benoeming van een niet-Europeaan als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat heeft Merkel tijdens een bezoek aan Singapore gezegd. Merkel steunt de nominatie van de Franse minister van financiën Christine Lagarde als het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds, maar staat naar eigen zeggen ook open voor iemand van buiten Europa. Traditioneel komt de voorzitter van het Internationaal Monetair Fonds uit Europa en wordt de Wereldbank geleid door een Amerikaan. Dat is volgens Merkel op de lange termijn echter geen houdbare situatie. Opkomende landen vinden dat het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds niet langer per definitie uit Europa moet komen.


Met een meer efficiënte verdeling van de slots zouden de Europese luchthavens 28 miljoen extra passagiers per jaar kunnen ontvangen. Dat blijkt uit een studie in opdracht van de Europese Commissie. Op dit ogenblik vinden in het Europese luchtruim dagelijks ongeveer 26.000 vluchten plaats. Schattingen gaan ervan uit dat de luchtvaart jaarlijks met 5 procent zal groeien. Intussen dreigen de luchthavens hun verzadigingspunt te bereiken, met steeds meer vertragingen tot gevolg. Uit de nieuwe studie van de Europese Commissie moet nu blijken dat een aantal wijzigingen aan de regels voor de verdeling van slots in de periode tot het midden van het volgende decennium 5 miljard euro aan economische voordelen kan opleveren.


In oktober van dit jaar wordt de bouw van de nieuwe cargohaven van de Russische stad Sochi, aan de monding van de Mzymta-rivier en de Zwarte Zee, afgerond. Dat heeft een woordvoerder van Basic Element, de groep die verantwoordelijk is voor de bouw van de haven, bekend gemaakt. Oorspronkelijk was voorzien dat de cargohaven in mei van dit jaar operationeel zou worden. Basic Element voert echter aan dat de werken aan de haven in hoge mate afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Het stormseizoen tussen november vorig jaar en maart dit jaar heeft er volgens Basic Element voor gezorgd dat belangrijke fases van de werken moesten worden uitgesteld.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home