Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 04, 2011

Nieuwsoverzicht

Rusland heeft nog een nucleair arsenaal van 1.537 kernkoppen. Daarmee zit Rusland al onder het maximumniveau dat binnen het nieuwe akkoord over kernwapens met de Verenigde Staten heeft afgesproken. Dat heeft het Amerikaans ministerie van buitenlandse zaken bekend gemaakt. In het akkoord is voorzien dat Rusland over zeven jaar nog 1.550 kernkoppen mag hebben. De Verenigde Staten hebben op dit ogenblik nog 1.800 kernkoppen. Het nieuwe kernwapenakkoord werd in april vorig jaar ondertekend en werd in maart van dit jaar van kracht. De organisatie Arms Control Association zegt dat ook de Verenigde Staten hun inspanningen moeten versnellen om het Amerikaanse kernarsenaal verder af te bouwen.


De Duitse autoriteiten zijn mogelijk een stap dichter bij de bron van de EHEC-infecties, die al aan negentien mensen het leven heeft gekost. Zeker zeventien mensen die ziek zijn geworden hebben half mei in een restaurant in het Noord-Duitse Lübeck gegeten. Experts doen onderzoek in de eetgelegenheid en bij de leveranciers van de zaak. Er zijn meer dan tweeduizend EHEC-infecties en verdachte gevallen. Duitsland adviseert geen rauwe groenten te eten, vooral geen tomaten, komkommers en sla, maar volgens Italiaanse wetenschappers van een gespecialiseerd laboratorium is er geen wetenschappelijk bewijs dat die de besmettingsbron zijn. Uit Duits onderzoek is gebleken dat 95 procent van de slachtoffers zeker één van die drie groenten had gegeten.


Egypte, dat nog herstelt van een volksopstand die leidde tot de val van het regime van president Hosni Moebarak, kan in een ernstige economische crisis belanden. Het land zou te weinig internationale hulp krijgen en buitenlandse investeringen blijven uit. Generaal Mahmoud Nassr, lid van de regerende Hoge Militaire Raad, zei dat de buitenlandse directe investeringen gestagneerd zijn, terwijl westerse ratingbureaus de kredietwaardigheid van het land naar beneden bijstellen. De Algemene Autoriteit voor Investeringen en Vrije Zones (GAFI), die tot taak heeft buitenlandse bedrijven aan te trekken, zegt dat de buitenlandse investeringen in Egypte in het eerste kwartaal van dit jaar terugvielen tot 830 miljoen euro, tegenover 1,2 miljard euro tijdens dezelfde periode vorig jaar.


Het bruto binnenlands product van de Tunesische economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 7,8 procent gekrompen. De dalende inkomsten uit het toerisme in Tunesië, waar in januari een volksopstand leidde tot het ontslag van president Ben Ali, was daarbij een bepalende factor. Dat blijkt uit cijfers van het Tunesische nationale instituut voor de statistiek. In het vierde kwartaal van vorig jaar rapporteerde Tunesië nog een groei van 1,6 procent. De economische activiteit in de dienstensector is gedaald met 6,1 procent, een gevolg van de dalende activiteit in de toeristische branche. Uit de gerapporteerde cijfers blijkt dat de toegevoegde waarde in de horeca een daling van 35 procent vertoont voor het eerste kwartaal. In de transportsector werd een daling van 18,5 procent opgetekend.


De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma heeft met zijn Braziliaanse collega Dilma Rousseff een telefonisch onderhoud gehad over de kandidatuur van Trevor Manuel, gewezen Braziliaans minister van financiën, als toekomstig hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Jacob Zuma zou aan zijn Braziliaanse collega gezegd hebben informele consultaties te voeren met de Brics-landen over de naam van Manuel voor de topfunctie bij de financiële instelling. Sinds de arrestatie van voormalig topman Dominique Strauss-Kahn is het Internationaal Monetair Fonds op zoek naar een opvolger. De grootste kandidaat-opvolger is de Franse Christine Lagarde, maar groeimarkten vinden het niet evident dat de opvolger van Strauss-Kahn uit Europa zou komen.


De Amerikaanse overheid heeft zijn belang van 6 procent in autobouwer Chrysler verkocht aan de Italiaanse groep Fiat. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ongeveer 560 miljoen dollar. Door de overname van de overheidsparticipatie heeft Fiat een belang van 52 procent opgebouwd in Chrysler. Het Italiaanse bedrijf stapte twee jaar geleden in de reddingsoperatie van Chrysler, dat van de Amerikaanse overheid een kapitaalinjectie van 12,5 miljard dollar ontving. Inmiddels kon 11,2 miljard dollar van die investering worden gerecupereerd. Sergio Marchionne, topman van Fiat, sluit niet uit dat de twee autobouwers in de toekomst volledig zullen fuseren. Ook een beursgang van Chrysler behoort nog steeds tot de mogelijkheden.


De Ierse budgetmaatschappij Ryanair heeft een bos rozen naar de vakbond van concurrent TAP Air Portugal gestuurd als attentie voor de Portugese vakbond National Union of Civil Aviation Flight Attendants, die voor het komende vakantieseizoen een tiendaagse staking heeft aangekondigd. Het personeel van de Portugese maatschappij staakt uit protest tegen maatregelen om cabinepersoneel op vluchten te verminderen. Ryanair meent voordeel te kunnen halen uit de actie bij zijn Portugese concurrent. De aankondiging van de actie zou immers voor onzekerheid kunnen zorgen bij de klanten van de Portugese maatschappij en hen aanzetten om eventueel op zoek te gaan naar alternatieven.


De vijf grootste banken van Groot-Brittannië hebben sinds het uitbreken van de financiële crisis drie jaar geleden meer dan 103.000 banen geschrapt. Dat blijkt uit cijfers van de financiële nieuwsdienst Bloomberg. De betrokken banken verminderen daarmee hun gezamenlijke wereldwijde personeelsbestand met 11 procent. In Groot-Brittannië gingen minstens 34.500 banen verloren. Volgens een brancheorganisatie zijn Britse financiële bedrijven dit jaar van plan nog meer dan 16.000 arbeidsplaatsen te schrappen. Bij Royal Bank of Scotland verdwenen de voorbije periode 74.000 banen, gevolgd door Lloyds (18.000), HSBC Holdings (17.000) en Barclays (5.000). Alleen Standard Chartered vormt een uitzondering op die trend. Daar werden ruim 11.000 banen gecreëerd.


Griekenland krijgt een nieuw deel van de noodlening die de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vorig jaar hebben toegezegd. Het gaat om een bedrag van 12 miljard euro. In ruil daarvoor heeft de Griekse overheid beloofd nog meer bezuinigen te zullen doorvoeren. De Griekse regering verkoopt onder meer voor 50 miljard staatsdeelnemingen. Griekenland is door de ingreep veilig voor de rest van het jaar. Maar inmiddels wordt er al weer gesproken over nog meer miljarden steun om ook de volgende jaren door te komen. In totaal is tot nu toe een pakket van 110 miljard euro voorzien voor hulp aan Griekenland. De eurogroep zegt dat Griekenland ook extra financiële hulp zou krijgen als private banken op vrijwillige basis bereid zijn tot een bijdrage.


Tony Hayward, de gewezen topman van de olieproducent British Petroleum, staat klaar om terug te keren in de oliesector. Nog voor de zomer trekt hij met zijn nieuwe bedrijf Vallares naar de beurs om een bedrag van ongeveer 1 miljard pond op te halen. Het prospectus is goedgekeurd en wordt binnenkort verspreid onder potentiële investeerders. Vallares is een investeringsmaatschappij die overnames wil doen in de oliesector. Het bedrijf van Hayward richt zich vooral op kleine ondernemingen die geld nodig hebben om nieuwe projecten van de grond te krijgen. Hayward moest vorig jaar ontslag nemen wegens de olieramp met het boorplatform Deepwater Horizon van British Petroleum in de Golf van Mexico.


De microblogsite Twitter lanceert een eigen dienst om foto's en video's te kunnen meesturen met berichten. Dat heeft het bedrijf officieel bekend gemaakt. Dergelijke uploaddiensten werden tot op heden geleverd door derden, onder meer Twitpic of Yfrog. Die sites halen veel inkomsten uit advertenties en zouden dan ook zware klappen kunnen krijgen van de nieuwe service van de microblogsite. Twitter werkt voor de nieuwe dienst samen met Photobucket, die de foto's gaat hosten. Met de nieuwe functie zal het mogelijk worden om direct een foto toe te voegen aan een Tweet. De dienst zal voor zowel de normale website als alle officiële applicaties op smartphones te gebruiken zijn.


Kredietbeoordelingsbureau Moody's heeft de kredietwaardigheid van acht Griekse banken verlaagd. Het gaat onder meer om de banken National Bank of Greece, Piraeus Bank en Alpha Bank. Volgens Moody's zullen de kapitaalposities van de banken verzwakt worden bij een herstructurering van de Griekse schulden omdat de waarde van hun beleggingen in Griekse obligaties zal dalen. Ook vreest Moody's dat Griekse banken zullen leiden onder het weghalen van spaartegoeden door klanten. Eerder werd gemeld dat door Griekse consumenten al 30 miljard euro aan spaargeld is weggesluisd naar buitenlandse banken. Moody's waarschuwde dat de kredietwaardigheid van de Griekse banken opnieuw verlaagd kan worden als de kredietstatus van Griekenland verder verslechtert.


Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank, zegt dat de overheden van zeventien eurolanden moeten overwegen om een ministerie van financiën voor de eurozone op te richten. Hij vindt dat het instituut een belangrijke rol kan spelen, aangezien de eurolanden het maar moeilijk eens raken over de aanpak van de eurocrisis. Het ministerie zou volgens Trichet niet noodzakelijk een grote, federale begroting moeten beheren, maar wel directe verantwoordelijkheden uitoefenen op drie domeinen. Het instituut zou toezicht houden op het begrotingsbeleid en het competitiviteitsbeleid van landen in financiële moeilijkheden, de integratie van alle financiële diensten begeleiden en een vertegenwoordigende functie opnemen in onderhandelingen met internationale instellingen.


Het Europese defensiebedrijf EADS heeft een cashreserve van 12 miljard euro opgebouwd. Dat betekent een recordbedrijf voor het concern, het moederbedrijf van vliegtuigbouwer Airbus. Volgens Marwan Lahoud, directeur strategie bij EADS, zal het defensiebedrijf die middelen onder meer gebruiken voor overnames. Volgens Lahoud zouden mogelijk dit jaar nog een aantal dossiers worden afgerond. Hij had het over dossiers met een omvang van ongeveer 1 miljard euro. Lahoud preciseerde dat het bedrijf al verscheidene dossiers aan het onderzoeken is die mogelijk op hetzelfde moment worden afgerond. Eerder dit jaar kocht EADS al de Canadese helikopterbouwer Vector Aerospace.


De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing gaat 510 mensen ontslaan in zijn ruimtevaartdivisie in de Verenigde Staten. De maatregel is het gevolg van het stopzetten van het Amerikaanse spaceshuttle-programma. De betrokken werknemers hebben een opzeg van zestig dagen gekregen. Dan zal volgens de huidige timing immers de laatste missie van het ruimteveer Atlantis, de laatste shuttle in operationele dienst, zijn afgerond. In Houston worden 260 banen geschrapt, terwijl bij het Kennedy Space Centre 150 mensen van Boeing moeten vertrekken. In Huntington Beach verdwijnen 100 banen. Het ruimteveer Atlantis zou volgend maand worden gelanceerd.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home