Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, June 04, 2011

Klimaatveranderingen hebben snel impact op maatschappij

Het klimaat heeft een belangrijke rol gespeeld in het verdwijnen van de Vikings uit Groenland. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Brown University in de Verenigde Staten. De onderzoekers merken op dat het onderzoek aantoont hoe snel klimaatveranderingen een impact hebben op de maatschappij. Dat is volgens hen vooral belangrijk in het kader van de huidige snelle veranderingen in de klimaatomstandigheden. De Vikings kwamen op het einde van de tiende eeuw op Groenland aan, maar waren rond de veertiende eeuw opnieuw verdwenen.

"Het klimaat is niet de enige factor in het verdwijnen van de Viking-cultuur op Groenland," voert onderzoeker William D'Andrea op. "Ook de sedentaire levensstijl van de Vikings, hun afhankelijkheid van landbouw en veeteelt en handel met Scandinavië en de vijandige verhouding met de aanwezige Inuït-bevolking hebben ongetwijfeld een rol gespeeld, maar toch blijkt het klimaat cruciaal te zijn geweest." Toen de Vikings op Groenland aankwamen was de temperatuur relatief mild, maar op het eind van de elfde eeuw begonnen de temperaturen plots te dalen.

"Groenland werd toen 4 graden celcius kouder," merken de onderzoekers op. "Daardoor werd het landbouwseizoen veel korter, terwijl er ook minder voedsel was voor het vee en de handel door het ijs werd gehinderd." De onderzoekers merken op dat een daling van de temperatuur eerder ook al een einde had gemaakt aan de Saqqaq-cultuur op Groenland. Die cultuur maakte plaats voor het Dorset-volk, dat meer aangepast aan de jacht op het ijs. Maar uiteindelijk werd Groenland volgens de onderzoekers zo koud dat ook de Dorset-cultuur verdween.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home