Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 03, 2011

Twintig oceaanzones moeten optimaal worden beschermd

Een bescherming van 4 procent van de oceanen zou het voortbestaan van de meeste zeezoogdieren kunnen garanderen. Dat hebben onderzoekers van de Stanford University en National Autonomous University of Mexico berekend. Die beschermde gebieden zouden volgens de onderzoekers moeten verdeeld worden in negen specifieke sites. De onderzoekers wijzen erop dat op dit ogenblik een kwart van de 129 soorten zeezoogdieren ter wereld bedreigd worden.

"Indien men het ecosysteem van de oceanen intact wil houden, is een bescherming van zeezoogdieren absoluut noodzakelijk," merkt onderzoeker Paul Ehrlich, professor biologie aan het Woods Institute for the Environment aan de Stanford University, op. "Een groot gedeelte van die zeezoogdieren zijn toppredatoren die een impact hebben op het hele ecosysteem van de oceanen." De onderzoekers stelden vast dat slechts twintig cruciale zones hoefden te worden aangeduid voor de indexering van alle soorten zeezoogdieren.

Met slechts negen zones zou volgens de onderzoekers 84 procent van alle soorten kunnen worden beschermd. "Deze zones kennen een grote diversiteit en bieden een biotoop voor in totaal 108 soorten," wordt er opgemerkt. "Die zones vertegenwoordigen samen slechts 4 procent van de totale oceaan-oppervlakte op de wereld." Het gaat onder meer om gebieden in de Baja California in Mexico, Oost-
Canada, Peru, Argentiniƫ, het noordwesten van Africa, Zuid-Afrika, Japan, Australiƫ en Nieuw-Zeeland.

Er wordt wel op gewezen dat minstens 70 procent van de geselecteerde gebieden ook een grote menselijke activiteit kennen. "Dat geeft aan hoe belangrijk de bescherming van het oceaan-milieu is," stippen de onderzoekers aan. Er wordt ook op gewezen dat de resterende elf cruciale zones soorten tellen die elders niet kunnen worden aangetroffen, zodat ook daar een bescherming volgens de onderzoekers absoluut noodzakelijk is.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home