Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, September 03, 2011

Schaliegas kan energieproblemen Zuid-Afrika oplossen

Schaliegas heeft de potentie om de toekomstige energiebehoefte van Zuid-Afrika in te vullen indien er voldoende voorraden zouden worden aangeboord. Dat heeft Jan Willem Eggink, general manager van de upstream-activiteiten van Shell South Africa, bevestigd. Indien het concern een vergunning krijgt, is Shell volgens Eggink van plan om 200 miljoen dollar te investeren in exploraties in grote semi-woestijngebied van Karoo. De opbrengsten zouden volgens Eggink kunnen oplopen tot miljarden dollars.

"Indien de exploratie zou aantonen dat een commerciële ontginning rendabel zou kunnen zijn, wat nog wel moet worden aangetoond, zou Zuid-Afrika binnen een decennium schaliegas kunnen produceren," stipte Jan Willem Eggink aan. "Zelfs wanneer de volumes slechts half zo groot zijn als op dit ogenblik door de Amerikaanse Energy Information Administration wordt geraamd, zal Zuid-Afrika voor decennia voldoende energie hebben. Gedurende heel die periode zou het land op het gebied van energie zelfbedruipend kunnen worden."

Naast Shell zijn nog andere bedrijven geïnteresseerd in Karoo. De berichten over ontginning heeft echter verzet opgeroepen bij milieugroeperingen. Er wordt aan toegevoegd dat schaliegas het energie-deficit van Zuid-Afrika, dat nog grotendeels afhankelijk is van steenkool, zou kunnen terugschroeven. Bovendien zou het schaliegas de ecologische voetafdruk van het land volgens Eggink gevoelig kunnen verkleinen en ook belangrijke rechtstreekse buitenlandse investeringen kunnen aantrekken.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home