Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 16, 2011

Hele mensheid taalkundig schatplichtig aan Afrika

Net zoals het genetisch erfgoed van de mens kan teruggevoerd worden naar Afrika, hebben ook de talen zich van het Afrikaanse continent over de hele wereld verspreid. Dat is de conclusie van een onderzoek van Quentin Atkinson, wetenschapper aan het departement psychologie van de University of Auckland in Nieuw-Zeeland. De onderzoeker stelt dat de fonemen uit het moderne spraakgebruik patronen vertegenwoordigen die een weerspiegeling vormen van de verscheidenheid in de menselijke genetica.

"Naarmate de mensheid vanuit Afrika begon te migreren en andere regio's begon te koloniseren, nam de genetische diversiteit toe," voert Atkinson aan tegenover het webmagazine HealthDay News. "Op dat ogenblik begon ook de fonemen-diversiteit toe te nemen." De wetenschapper merkt op dat de dialecten met de meeste fonemen zijn terug te vinden in Afrika. De dialecten met het kleinste aantal fonemen zijn daarentegen terug te vinden in Zuid-Amerika en de tropische eilanden in de Stille Oceaan.

Gebieden die het mees recent zijn gekoloniseerd gebruiken volgens Atkinson het minste aantal fonemen, terwijl regio's met een lange populatie-geschiedenis, zoals de Sub-Sahara, nog altijd het grootst aantal fonemen gebruiken. "Naarmate de afstand tegenover Afrika toeneemt, kan een daling in het aantal fonemen worden opgetekend," merkt de wetenschapper op. Het betekent volgens hem ook dat de mensheid niet alleen genetisch, maar ook cultureel schatplichtig is aan Afrika.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home