Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, April 16, 2011

Nieuwsoverzicht

Het internetbedrijf Google heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 2,64 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 29 procent tot 6,54 miljard dollar. Dat de nettowinst niet aan hetzelfde tempo steeg, is het gevolg van de een grote rekruteringsgolf en marketingcampagne die de nieuwe chief executive Larry Page heeft opgestart. De uitgaven van het internetbedrijf bedroegen immers 2,84 miljard dollar. Dat betekent een stijging met 54 procent tegenover het eerste kwartaal van vorig jaar. Op drie maanden tijd werden bijna 2.000 extra werknemers aangeworven. Dit jaar zouden er nog eens 4.000 werknemers bijkomen. Ook is voor iedereen een salarisverhoging van 10 procent doorgevoerd.


De Griekse regering is van plan om op middellange termijn voor 50 miljard euro aan overheidsactiva te privatiseren. Het gaat onder meer om participaties in de energiesector, telecom, de bankwereld, spoorwegen, luchthaven, havens en casino's. De verkoop zou tegen het midden van het decennium moeten afgerond zijn. Naast de verkoop van overheidsparticipaties, komen er ook fiscale maatregelen, die ongeveer 2 miljard euro zouden moeten opleveren. De Griekse regering beklemtoonde dat het vooral de bedoeling is de strijd tegen belastingontduiking op te voeren. Er zou niet geraakt worden aan de lonen of pensioenen. Ook loonkosten van het ambtenarenapparaat zouden worden afgebouwd.


Saab Automobile heeft van de Zweedse overheid ontvangen om een gedeelte van zijn vastgoedposities te verkopen en daarmee de financiele problemen te verlichten. De Zweedse overheid, die garant staat voor een lening van 400 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB) aan Saab, heeft een aantal vastgoedposities van de autobouwer in onderpand en is nu bereid deze vrij te geven. Saab, waar de productie is stilgevallen door betalingsachterstanden aan leveranciers, wil de vastgoedposities verkopen en daarna weer terughuren. Door de verkoop zou de lening bij de Europese Investeringsbank kunnen worden teruggebracht tot 280 miljoen euro. Hierdoor kan het bedrijf nieuwe leningen afsluiten die kunnen worden aangewend voor financiering van de activiteiten.


Volgens een aantal bronnen stellen de Japanse media zich weinig kritisch op tegenover het elektriciteitsbedrijf Tepco, de uitbater van de kerncentrale van Fukushima, die bij de aardbeving zwaar werd beschadigd. Volgens de bronnen betaalt Tepco al meer dan tien jaar de snoepreisjes voor vertegenwoordigers van grote mediabedrijven. De reizen worden altijd gehouden onder het mom van studiereis. Op elke reis wordt er wel een bedrijf bezocht, maar het merendeel van de tijd wordt besteed aan sightseeing en etentjes in dure restaurants. Onlangs zou journalist Takashi Uesugi door TBS Radio zijn weggestuurd wegens herhaalde kritiek op de elektriciteitsmaatschappij.


De leiders van de vijf grootste groeilanden ter wereld - Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika, de zogenaamde BRICS-landen - zien in de toenemende volatiliteit van grondstofprijzen een dreiging voor de wereldeconomie. Op hun ontmoeting in het Chinese resort Sanya riepen ze op tot meer regulering. De BRICS-landen riepen ook op tot waakzaamheid met betrekking tot de impact van kapitaalstromen van ontwikkelde landen naar de groeimarkten. De vijf landen riepen ook op tot meer samenwerking om de voedselzekerheid te garanderen, door de informatie rond vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. De internationale gemeenschap moet volgens hen beter samenwerken om de productie te verhogen en fondsen en technische steun te verlenen aan ontwikkelingslanden.


Eurostar, de hogesnelheidstrein die Londen met het Europese vasteland verbindt, heeft het voorbije kwartaal 2,15 miljoen passagiers vervoer. Dat is een stijging met 7,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 10,7 procent tot 197 miljoen pond. Vorig jaar ondervond het Eurostar-verkeer wel zware hinder van het treinongeval in Buizingen. Voor toeristen is een citytrip naar Londen dan weer aantrekkelijker geworden door het goedkope pond en de toenemende interesse voor de Olympische Spelen van volgend jaar. Eurostar kon het voorbije kwartaal naar eigen zeggen ook profiteren van de heropleving in de financiële sector. In het zakelijke passagierssegment werd er een groei met 10 procent opgetekend.


De Duitse autobouwer Porsche heeft een bedrag van 4,9 miljard euro opgehaald een aandelenuitgifte voor bestaande aandeelhouders. De opbrengst van de emissie zal door de Duitse sportautofabrikant worden gebruikt om de schuldenlast tot 1,5 miljard euro terug te dringen, vooruitlopend op de voorgenomen fusie met het veel grotere Volkswagen. Porsche kondigde de emissie vorige maand al aan. Ook de families Porsche en Piech, die de sportwagenbouwer controleren, namen aan de kapitaalverhoging deel. Volkswagen heeft momenteel een belang van 49,9 procent in Porsche en wil de resterende aandelen overnemen. Eerder probeerde Porsche vergeefs het Volkswagenconcern over te nemen, maar bouwde daarbij een schuld van meer dan 10 miljard euro op.


De Amerikaanse president Barack Obama heeft zijn plan voorgesteld om over een periode van twaalf jaar 4.000 miljard dollar besparen. De overheidsschuld en het tekort op de begroting zijn de jongste jaren zwaar gestegen. De Amerikaanse schuld schommelt rond 14.200 miljard dollar. Het deficit bedraagt 1.600 miljard dollar. Dat komt overeen met 9 procent van het bruto binnenlands product. Obama wees erop dat de Verenigde Staten elf jaar geleden een begrotingsoverschot had en op weg was om een schuldenvrij land te worden. Maar door de oorlogen in Irak en Afghanistan, het onverantwoord voorschrijven van medicijnen en de belastingverlagingen voor miljonairs, met daarbovenop een financiële en economische crisis, zijn het tekort en de schuld volgens hem de pan uitgerezen.


De Europese Unie heeft een vrijhandelsakkoord ondertekend met de Zuid-Amerikaanse landen Colombia en Peru ondertekend. Het akkoord, dat een half miljard euro aan tarieven zal afschaffen, moet de handel met beide landen een duw in de rug geven. Het akkoord is volgens Karel De Gucht, Europees Commissaris voor handel, een mijlpaal in de handelsrelaties van de Europese Unie met de Andesregio. Vorig jaar had de handel tussen Europa enerzijds en Colombia en Peru anderzijds een waarde van ongeveer 16 miljard euro. Dat bedrag zou door het nieuwe akkoord gevoelig moeten worden opgedreven. De onderhandeling waren twee jaar geleden opgestart. Oorspronkelijk nam ook Ecuador deel aan de onderhandeling, maar dat haakte al snel af.


De Italiaanse regering heeft haar groeivooruitzichten voor het lopende jaar van 1,3 procent naar 1,1 procent naar beneden bijgesteld. Voor de twee volgende jaren mikt de Italiaanse regering op een groei van respectievelijk 1,3 procent en 1,5 procent. In september vorig jaar werd nog uitgegaan van telkens 2 procent groei. De Italiaanse regering neemt de jongste vooruitzichten van het Internationaal Monetair Fonds over. De Italiaanse regering bevestigt echter wel het verwachte begrotingstekort. Voor dit jaar is een deficit van 3,9 procent van het bruto binnenlandse product voorzien. Voor volgend jaar wordt een deficit van 2,7 procent naar voor geschoven, waarmee Italië onder de Europese norm van 3 procent zou blijven.


De Europese Commissie heeft een voorstel voor een groenere energiebelasting gepresenteerd. De Commissie wil de belasting op energieproducten baseren op de uitstoot en energie-inhoud en zo energie-efficiënte en milieuvriendelijke brandstof promoten. Volgens Algirda Semeta, Europees Commissaris van voor belastingbeleid, zorgden de oude richtlijnen, die de minimumtarieven berekenden op basis van volume, ervoor dat de meest vervuilende brandstof het minst werd belast. De nieuwe taks werd vastgelegd op 20 euro per ton koolstofdioxide. Daarnaast zal er 9,6 euro per geproduceerde gigajoule worden aangerekend voor motorbrandstof en 0,15 euro per gigajoule voor verwarmingsbrandstof. Het voorstel moet nu onderzocht worden door het Europees Parlement en de lidstaten.


De Japanse regering heeft beslist dat elektriciteitsmaatschappij Tepco, de uitbater van de kerncentrale in Fukushima, onmiddellijk 8.300 euro moet overmaken aan de gezinnen die werden getroffen door de kernramp die uitbrak na aardbeving die het land heeft getroffen. De uitkering werd goedgekeurd op de raad van bestuur van Tepco. Ongeveer 50.000 gezinnen komen in aanmerking voor de uitkering. De betrokkenen wonen in een straal van 30 kilometer rond de centrale en moesten hun huis verlaten of mogen niet meer buitenkomen. Het bedrag van 8.300 euro is slechts een voorschot. Later zal de omvang van de uiteindelijke schadevergoeding worden bepaald.


Het Nederlandse pensioenfonds Algemene Pensioen Groep (APG) en de Australische vastgoedgroep Goodman willen Prologis European Properties (PEPR), de grootste eigenaar van logistieke gebouwen en magazijnen in Europa, van de beurs halen. Het Amerikaanse ProLogis, de oprichter van Prologis European en met 33,1 procent de grootste aandeelhouder van de vastgoedgroep, verwerpt het bod. Het bod van de Nederlands-Australische combinatie waardeert Prologis op een bedrag van 1,1 miljard euro. De twee partijen mikken elk op een belang van 25 procent. De Nederlandse groep, die al een aandeel van 12 procent heeft in Prologis, zegt ontevreden te zijn over het beheer van het logistieke vastgoedfonds. ProLogis heeft echter nog een managementscontract voor vijf jaar.


Deutsche Bahn heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 34,4 miljard euro. Dat is een stijging met 17,9 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg met 10,7 procent tot 1,9 miljard euro. De Duitse spoorwegmaatschappij vervoerde het voorbije jaar 1,95 miljard reizigers. Dat betekent een toename met 2,2 procent tegenover het jaar voordien. Opgemerkt wordt dat in alle relevante markten opnieuw een groei werd opgetekend. Het bedrijf verhoogde de investeringen met 14,3 procent tot ruim 2 miljard euro. Rüdiger Grube, president-directeur van Deutsche Bahn, moeten de investeringen de maatschappij toelaten de volgende jaren nog klantvriendelijker te worden.


De Nederlandse Consumentenbond roept Unilever op om waspoeder gratis weg te geven. Unilever kreeg een boete van 104 miljoen euro opgelegd door de Europese Commissie wegens kartelafspraken over wasmiddelen in acht Europese landen. De belangenorganisatie is verbolgen over het feit dat het in Nederland niet mogelijk is om een collectieve schadevergoeding in geld te eisen. Individuen kunnen volgens de Consumentenbond wel zelf schade verhalen, maar er wordt opgemerkt dat daarbij een lastig en kostbaar traject moet worden afgelegd. Volgens de Europese Commissie hebben Unilever, Procter & Gamble en Henkel zich schuldig gemaakt aan prijsafspraken. Alleen Henkel kreeg geen boete opgelegd omdat dit bedrijf het kartel openbaar maakte.


Meer Nieuws

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home