Managing21

Een weblog rond marketing en economie

Saturday, October 22, 2005

Kunstmatige journalist leest het weer

In Engeland is de allereerste kunstmatige televisie-journalist aan de slag gegaan. Metman, ontwikkeld door het bedrijf Televirtual en de BBC, brengt immers op basis van een aantal naakte data een compleet weerverhaal. Technologisch is dit volgens Televirtuel een wereldprimeur.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van spreektechnologie die volgens Televirtual niet van het gewone journalistieke taalgebruik is te onderscheiden. Metman wordt gevoed met meteorologische gegevens en stelt daarmee een volledig weerbericht op. Hij doet daarbij beroep op een uitgebreid lexicon van zinnen om het bericht begrijpbaar over te brengen.

De stem is ontleend aan Televirtual-baas Tim Child, zelf een gewezen nieuwslezer op televisie. Door het gebruik van zijn stempatroon is men er volgens Televirtual in geslaagd een technologisch niveau te bereiken dat nog geen enkele spraakmachine heeft gerealiseerd.

Er is daarbij ook gezorgd voor lipsynchronisaties, terwijl ook aandacht besteed werd aan de schermpositie, gebaren, expressie en gemoedsgesteltenis van de artificiële weerman. Wellicht zal Metman bij slecht weer een druilerig gelaat trekken, om helemaal op te vrolijken bij een zonnig weerpraatje?

0 Comments:

Post a Comment

Subscribe to Post Comments [Atom]

<< Home